duminică, 4 martie 2007

A fost liniste de Ziua maghiarilor

Scris de Stan Darius
16 martie 2006
A fost liniste de Ziua maghiarilor. Peste 10 mii de persoane, la manifestarile de la Targu Secuiesc.Marko Bela a mai cerut ca toti cei care lucreaza in administratia locala sa invete limba maghiara, sustinand ca acestia sunt platiti din taxele si impozitele colectate in Tinutul Secuiesc."Functionarii de la ghisee stiu din nou ungureste, iar pe cei care nu cunosc limba maghiara trebuie sa-i punem sa invete. Si politistul si toti cei care mananca painea noastra. Fiindca de acum asa trebuie sa vedem lucrurile: cel care este functionar aici, in Tinutul Secuiesc, mananca painea noastra.
La urma urmei isi ia salariul din impozitul nostru, al secuilor, nu din alte surse...apoi atunci sa pofteasca sa vorbeasca in limba maghiara, iar daca nu stie si e functionar, sa invete!" a mai afirmat Marko Bela citat de RGN Press ( Hotnews ).
In lungul drum al civilizatiilor catre timpurile actuale, comunitatile umane au suportat modificari de ordin structural cat si de ordin demografic ca urmare a adaptarii la situatiile aparute. Aceste fluctuatii nu au fost comandate sau create de natiuni ci de anumite forme de conducere, guvernari, dominari. Anumite fluctuatii demografice au adus pe teritoriile statelor cetateni din statele vecine, carora li s-a oferit adapost ferindu-i din calea napastelor din tara de origine.
Se pare ca domnul Marko Bela s-a repezit sa faca declaratii ce nu se reflecta in politica internationala sau in relatiile sociale actuale. Aceasta sarbatoare a fost o sarbatoare a tuturor Maghiarilor din toate colturile lumii. Diferenta sarbatoririi consta ca in alte state nu s-a cerut celorlalte guverne in aceasta zi nici autonomie si nici independenta. Si nici nu s-a cerut cetatenilor Slovaciei, Sloveniei, Austriei … etc sa invete sa se adreseze sau sa-si castige existenta in alta limba decat cea oficiala a statului. Si aceste state au functionari publici cetateni de alte etnii, grupuri etnice maghiare, romane, albaneze, bulgare, ….somaleze la fel ca si in intreaga lume. Functionarii publici sunt reprezentanti ai organelor statului de drept si nu au culoare politica, etnica sau alta, si nici nu mananca alta “paine “ decat aceea data de pamantul romanesc, in cazul de fata.
Vor putea romanii sa se arate toleranti si de aceasta data cum s-au aratat dintotdeauna?Da, la acest examen al provocarilor, romanii vor arata lumii si implicit domnului Marko Bela ca sunt toleranti si cu aceasta idee ce instiga la acte xenofobe, si vor impune conditia respectarii prevederilor din Constitutia Romaniei. Asadar, domnul cu pricina ar fi indicat sa incerce sa priveasca pamantul de sub picioarele domniei sale care este romanesc si dimineata si seara si oricand. Iar obligatia oricarui cetatean de rezidenta in orice stat este de a vorbi in limba oficiala a statului. In cazul de fata Limba Romana.
S-au mai vazut cazuri in care o “scufita rosie “ observator in Parlamentul European s-a ratacit si nu mai avea cunostinta pe cine reprezinta. Chiar daca toata lumea prezenta se oferise sa-i citeasca, ceea ce scria pe piept, unde atarna un ecuson ce specifica in mod clar tara pe care o reprezenta in calitate de observator si anume “Country Romania”, respectiva “euro-scufita” striga cat putea de tare ca el trebuie sa se fi ratacit si ca nu este reprezentant al Romaniei.In rest, a fost liniste de ziua Maghiarilor……

Addendum. Prevederi din ConstitutieARTICOLUL 2Suveranitatea(1) Suveranitatea nationala apartine poporului român, care o exercita prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum.(2) Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.ARTICOLUL 3Teritoriul(1) Teritoriul României este inalienabil.(2) Frontierele tarii sunt consfintite prin lege organica, cu respectarea principiilor si a celorlalte norme general admise ale dreptului international.(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, orase si judete. În conditiile legii, unele orase sunt declarate municipii.(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi stramutate sau colonizate populatii straine.ARTICOLUL 13Limba oficialaÎn România, limba oficiala este limba româna.Constitutia Romaniei

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.