sâmbătă, 29 octombrie 2011

Trairi din toamna unui vis

Astazi am aflat reteta fericirii. Va impartasesc si voua in speranta ca ziua de maine sau de poimaine sa fie pentru noi toti mai luminoasa.
"....Sa nu uiti ca in fiecare zi poate fi ziua ta, totul este ca tu sa vrei sa serbezi acea zi ... Iti poti serba in multe moduri ziua, dar in sufletul tau sa aduci bucurie este un singur mod".
Si pentru ca aceasta zi este si va fi deosebita in viata mea , va rog sa va imaginati ca fiecare dintre voi, ati primit un trandafir virtual ce isi doreste sa va spuna, prin petalele sale impletite ce inseamna bucuria, speranta, aventura... povestea trecutului si viziunea viitorului.
O floare cu multa eleganta, plina de frumusete si pazita strajnic de spini. Va rog sa primiti de la aceasta floare frumusetea dragostei semenilor vostri daruita de zeita Venus precum si de darul zeitei Hera de a va bucura in permanenta de spinii ce va vor proteja de pericolele vietii .
Eu va doresc tuturor sa fiti in egala masura si frumosi si calzi asa cum numai noi oamenii putem fi.

Pntru a fi.... asa cum am dorit sa fiu

Stiind ca -drumul de o mie de li incepe cu un prim pas- , va voi spune cateceva despre mine. Gasesc esential sa va raspund la intrebarea ce ne urmareste inca din copilarie : Ce vrei sa te faci cand vei creste mare ?
Despre legendarele personaje ale copilariei sunt multe de spus. Tuturor ne placea sa ne visam Feti-frumosi, sau Ilene Sanziene, sa plecam in lupta imaginara sa invingem Zmei si Balauri ...sau alte lighioane. Nici unul dintre noi, insa, nu a visat sa devina asemenea celui mai iubit personaj ce se afla in cu totul in alta parte decat in extremele bunului sau raului visat de noi.
Exista un personaj cu totul si cu totul deosebit, despre care nu cunoastem decat cuvintele de lauda si despre care ar trebui sa stim ca este cel mai iubit dintre personajele copilariei noastre. Traieste departe de noi toti cei ce suntem incruntati de povara cotidianului. Departe in Laponia, in tara lui Mos Craciun. Sa ne amintim acum descrierea mosului facuta de catre parintii sau bunici nostri, cum ni se spunea ca mosul, este un batranel si foarte simpatic cu obrajorii si nasul rosu pe care poarta ochelarii rotunjori, si cel mai important barba lunga si alba. Realizam si acum cum toata lumea il iubeste pe Mos Craciun, si in fiecare an este asteptat noi de toti din intreaga lume pentru ai spune poezii si cantece, iar in schimb sa-si primim cadourile mult asteptate !
Toata lumea il iubeste pentru bomboanele lui, pentru cele cateva secunde de legenda pe care ofera fiecaruia dintre noi.
Astazi, daca ar fi sa fiu intrebat : Ce vreau sa ma fac cand voi creste mare ...?
As raspunde : Un mos care sa aduca bucurie si veselie in vietile oamenilor.
As vrea sa devin un personaj iubit asemenea lui Mos Craciun. Pentru ca, oamenii s-ar putea sa nu-si aminteasca exact ceea ce ai facut sau ceea ce ai spus, dar intotdeuna isi vor aminti CUM i-ai facut sa se SIMTA!
Poate peste timp, voi realiza ca in fapt sunt, asa cum am dorit sa fiu.
Voi fi implinit prin cea ce sunt, iar menirea mea este sa aduc un strop bucurie si veselie in vietile oamenilor.
Daca am sa reusesc......? Nu voi stii nici cand, dar eu voi fi sarguincios si voi face tot cea ce pot sa-mi ating visul.
Asadar, dragi mei colegi va rog sa va amintiti aceasta zi ca fiind -Trairi din toamna unui vis.

Dr Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.