marți, 3 noiembrie 2009

Lumea de astazi este construita doar pe vointa, cinism si diplomatie





Un nou raport al Amnesty International critica Israelul


Prin controlul absolut asupra resurselor de apa în teritoriile ocupate, Israelul ar fi obstructionat accesul palestinienilor la apa potabila. Concluzia apartine unui raport al Amnesty International.

Conform studiului prezentat marti dimineata, Israelul ar fi consumat nu mai putin de 80% din cantitatea de apa potabila din Cisiordania, restul de 20% revenind populatiei palestiniene. Donatella Rovera de la Amnesty International, autoarea studiului, îsi sustine fara rezerve afirmatiile facute.
"Palestinienii consuma zilnic 60-70 de litri de apa de persoana pe zi, în timp ce israelienii consuma 3000 de litri. Discrepanta este foarte mare. Mai mult, în multe regiuni din Cisiordania, la sat, palestinienii consuma doar 15-20 de litri pe zi de persoana. Proportiile acestor concluzii sunt catastrofale", afirma Rovera.
Raportul Amnesty International afirma de asemenea faptul ca circa 200 000 de palestinieni ar locui în sate în care nu au acces la resursele de apa. Armata israeliana, mai spune raportul, nu le-ar permite oamenilor care locuiesc în aceste regiuni nici macar sa colecteze apa de ploaie. Alta ar fi însa situatia asezarilor evreiesti din teritoriile ocupate, care nu se confrunta cu lipsa apei potabile, sustine în continuare Donatella Rovera.
"Am sesizat în toate zonele rurale activitati care nu sunt posibile fara existenta apei. In toate asezarire evreiesti, în piscine si în fantani arteziene care risipesc apa. Pe de alta parte, vedem sate palestiniene decuplate de la reteaua de apa, astfel ca oamenii sunt dependenti de cisterne, de fructele de câmp sau folosesc pur si simplu apa de ploaie".
Amnesty arata cu degetul inclusiv interdictia aplicata palestinienilor de catre autoritatile israeliene, care împiedica punerea în practica a proiectelor de îmbunatatire si dezvoltare a retelei de apa potabila în teritoriile ocupate. Sunt aduse si exemple. În 1997 de pilda, crearea unei statii de epurare finantata cu bani din Germania si destinata palestinienilor care locuiesc în apropierea asezarii evreiesti Ariel din Cisiordania, a fost întârziata de autoritatile israeliene. Motivul? Permanenta contaminare a comunelor palestiniene cu apa reziduala provenita de la asezarea evreiasca Ariel. Amnesty solicita Israelului sa nu uite de "reponsabilitatile care îi revin în calitate de ocupant" si sa permita accesul palestinienilor la surse de apa potabila.



Responsabilii israelieni risca sa fie arestati la vizitele externe



Printre politicienii si militarii israelieni creste teama ca ar putea fi arestati în timpul vizitelor pe care le efectueaza în strainatate, sub acuzatia de comitere a unor crime de razboi.
La începutul lunii octombrie, vicepremierul israelian, Moshe Ya'alon, a renuntat deja la o deplasare în Marea Britanie. Acum, Ya'alon, care este si ministru pentru probleme strategice, a abandonat si ideea unui preconizat turneu în tari ale UE.
Moshe Ya'alon, fostul sef al Marelui Stat Major israelian, a declarat la postul de radio al armatei, motivele pentru care a luat aceasta decizie:
"Le-am spus în repetate rânduri si ofiterilor mei ca, atunci când ne-am decis pentru cariera armelor, ne-a fost limpede ca trebuie sa fim gata sa ne sacrificam si viata la nevoie. Sunt deci dispus sa renunt la vizita în capitalele Europei, preferând sa las armatei spatiul de manevra necesar pentru a apara securitatea tarii".
Ya'alon face parte din seria de politicieni si ofiteri acuzati de savârsirea unor crime de razboi de catre organizatii pro-palestiniene din Europa. În Marea Britanie, avocatul evreu, Daniel Makover, coordoneaza încercarile gruprilor palestiniene de a-i aduce în fata justitiei pe responsabilii israelieni.
Makover provine din Israel. Împreuna cu partenerii sai britanici si palestinieni, el încearca sa-i traga la raspundere politicienii si militarii israelieni responsabili pentru "ucidere tintita".
El îl acuza, de fapt, pe fostul sef al armatei, Ya'alon, ca a fost implicat în uciderea, în iulie 2002, în Gaza, a liderului Hamas Salah Shehadeh. În atacul asupra lui Shehadeh si-au pierdut viata si 14 civili.
Makover a explicat, într-o emisiune difuzata de postul de radio al armatei israeliene, modul în care intentioneaza sa actioneze:
"Analizam dovezile de care dispunem si vedem în ce masura acestea îl incrimineaza pe un anume soldat, politician sau ofiter de savârsirea unor crime de razboi. Sunt aceste dovezi concludente? Poate fi convins sistemul juridic din aceasta tara ca exista destule dovezi, ca acestea corespund standardului ca probe criminalistice si sunt mai presus de orice dubiu?"
Organizatiile pro-palestiniene din Europa ar putea avea succes cu actiunile lor în saptamânile si lunile ce vin. Şi, asta, fiindca Israelul refuza în continuare, în ciuda presiunilor internationale, sa înfiinteze o comisie independenta de ancheta, care sa elucideze cele petrecute iarna trecuta, în timpul razboiului din Gaza.
În ianuarie, peste 1400 de palestinieni, majoritatea civili, si-au pierdut viata în timpul operatiunii "Plumb Turnat". Procurorii Tribunalului Penal International de la Haga, dar si de la Curtea Internationala de Justitie a Natiunilor Unite, ar putea sa devina activi din cauza crimelor de razboi atribuite atât Israelului cât si organizatiei palestiniene Hamas.
Aceasta depinde între altele, de pozitia Adunarii Generale a ONU fata de raportul Goldstone referitor la razboiul din Gaza.
Cel mai redutabil adversar al acestui raport este ministrul israelien al Apararii, Ehud Barak. Acesta a subliniat:
"Israelul trebuie sa se confrunte cu raportul Goldstone. Noi nu vom permite înfiintarea unei comisii de ancheta care sa ceara socoteala vreunui ofiter sau soldat. Noi am trasat misiunile luptatorilor si acestia merita tot sprijinul nostru."
Organizatiile pro-palestiniene din Marea Britanie ar vrea cu placere sa obtina si arestarea lui Barak pentru crime de razboi. Numai ca, la inceputul lunii octombrie, cand ministrul israelian al Apararii s-a aflat în Anglia, justitia britanica a refuzat sa-l retina pentru crime de razboi.



Strategic Turcia se reorienteaza pe relatiile cu Iranul

In ciuda opozitiei înversunate a Statelor Unite, Turcia si Iranul au convenit sa imbunatateasca relatiile bilaterale prin proiecte de cateva miliarde de dolari.

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a efectuat o vizita de doua zile la Teheran saptamâna trecuta, întâlnindu-se cu presedintele Mahmoud Ahmadinejad si cu alti oficiali. Rezultatul a fost un acord masiv care va permite Turciei sa exploreze câmpul de gaze naturale South Paris din Iran si sa transporte gaze naturale iraniene catre consumatorii europeni prin conducte ce vor trece pe teritoriul sau.
"Turcia si Iranul au responsabilitati importante de îndeplinit ca surse ale solutiilor, nu problemelor", a declarat Erdogan în cursul unei conferinte de presa.
"Iranul a fost întotdeauna un protagonist important în pacea si stabilitatea regionala prin ceea ce a facut si ceea ce nu va face", a declarat el. Pe lânga explorarea si producerea gazelor naturale, cei doi vecini au convenit de asemenea sa instituie o zona de granita industriala, sa formeze o linie aeriana comuna si sa faca comert în monedele locale pentru a stimula cooperarea economica.
Potrivit expertilor, în calea acestor acorduri exista însa doua obstacole majore.
"Primul este de ordin economic. Turcia trebuie sa investeasca aproximativ [3,4 miliarde euro] pentru explorarea câmpurilor de gaze naturale si transportarea rezervelor catre tarile consumatoare. Al doilea este opozitia autoritatilor de la Washington fata de investitiile în Iran, din cauza actualelor probleme legate de programul nuclear al acestuia", a declarat expertul în energie Necdet Pamir postului local NTV.
Daniel Poneman, secretarul adjunct pentru energie al SUA, a vizitat Ankara luna trecuta si a declarat ca Washingtonul se opune oricaror acorduri cu Iranul în conditiile actuale.
În ciuda obstacolelor, Turcia pare decisa sa transpuna în realitate acordurile semnate.
"Nu am primit nici o reactie oficiala [din partea SUA]. Suntem, bineînteles, deschisi recomandarilor, dar ne luam deciziile în mod independent", a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, reporterilor. "Este crucial ca Turcia sa urmareasca încheierea unor acorduri similare cu tarile vecine, pentru a satisface cererea de gaze naturale".
"Trebuie sa folosim pozitia strategica a [Iranului] referitor la rezervele sale. Dar daca cineva doreste sa propuna alternative, suntem întotdeauna dispusi sa le ascultam".
Yildiz a afirmat ca guvernul sau va finanta investitiile energetice prin acorduri viitoare cu tarile consumatoare din Europa.
"Este pur si simplu o relatie între producator si consumator. Vom gasi consumatorii [care sa cumpare gazul natural iranian] si ne vom planifica investitiile în consecinta. Acestea sunt proiecte pe termen mediu, care vor fi actualizate într-o perioada de patru pâna la cinci ani", a declarat el.
"Am vizitat multe tari europene în ultimele saptamâni. Am explorat modul în care am putea coopera cu acestea daca transportam gaz iranian catre piata europeana. Bineînteles, vom include si companii în aceste acorduri, exact ca în proiectul Nabucco", a afirmat Yildiz, ca raspuns la criticile la adresa acordului.



Elogierea celui ce ti-a semnat sentinta :Un fost presedinte american este întâmpinat calduros în Kosovo

Plecand de la ideea lui Seneca conform careia " Nici o robie nu este mai rusinoasa decat cea de bunavoie" in lumea reala se practica elogierea de bunavoie a calaului.

Sub ordinul americii multi oameni au pierdut pe cei dragi in bombardamentele din Iugoslavia. Sub ordinul presedintilor americani omenirea a avut de retrait teroarea, sclavia, pribegia.

Iar acum cei ce au avut de suferit ridica statui pastrand in amintire chipul calaului ce a ordonat distrugerea comunitatii umane pentru propasirea intereselor sale.


Bill Clinton, care a fost întampinat la Pristina de multimi si fanfare, a felicitat eforturile facute de tara pentru pace si stabilitate.
Fostul presedinte american Bill Clinton a fost întâmpinat duminica (1 noiembrie) la Pristina de mii de oameni care fluturau banere cu sloganul "Kosovo onoreaza un erou"!
Clinton, care este sarbatorit în Kosovo pentru rolul jucat în stoparea epurarii etnice a albanezilor kosovari de catre fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevic cu peste zece ani în urma, a cerut poporului kosovar sa consolideze în continuare toleranta si sa depuna eforturi pentru integrarea grupurilor minoritare.
"Ceea ce trebuie sa decidem este simplu: daca ne vom concentra inima si mintea pe trecut sau pe viitor", a afirmat Clinton.
"Ceea ce ati facut voi în ultimii zece ani a fost sa construiti ceva bun", a afirmat Clinton. "Puterea exemplului vostru ramâne aceeasi. Trebuie sa fiti mândri de ceea ce ati realizat" a spus acesta, remarcând consolidarea recenta a institutiilor democratice, presa libera, societatea civila si colaborarea partidelor politice.
Clinton a reiterat de asemenea sprijinul Statelor Unite pentru fosta provincie sârba. "Presedintele [Barack] Obama si secretarul de stat Hillary Clinton sunt cu voi astazi si vor fi cu voi si în viitor, pe masura ce construiti un viitor mai bun".
Fostul presedinte a fost în Kosovo pentru a participa la dezvelirea statuii sale în capitala. Monumentul înalt de 3,4 m cântareste aproximativ 900 kg.
Clinton s-a întâlnit de asemenea cu presedintele Fatmir Sejdiu si cu prim-ministrul Hashim Thaci.
Sejdiu si-a exprimat recunostinta fata de pozitia SUA cu privire la tânara tara si a reiterat obiectivul Kosovo de a obtine egalitatea.
"Traditia de a ierta, dar nu de a uita, a existat în tara mea. Ne-am construit statul nostru democratic, egal pentru toti cetatenii kosovari, în baza acestui principiu", a afirmat Sejdiu.
Thaci a declarat ca poporul kosovar îsi va aminti totdeauna ceea ce au facut Clinton si Statele Unite pentru ca visul kosovar de libertate si independenta sa devina realitate.
"Kosovo si SUA vor ramâne pentru totdeauna prietene. Împartasim profunda dedicare pentru libertate, democratie si pace. Viitorul nostru este sigur si devine din ce în ce mai bun", a afirmat Thaci.
Desi este la a treia vizita în Kosovo, Clinton viziteaza tara pentru prima data de anul trecut, de când aceasta si-a proclamat independenta.



Vine iarna si Rusia avertizeaza UE in legatura cu posibile pertubari ale tranzitului de gaz

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat duminica Uniunea Europeana in legatura cu existenta unor riscuri de perturbare a tranzitului de gaz rusesc via Ucraina, in cazul in care Kievul nu-si achita factura, transmit agentiile de presa ruse, citand serviciul de presa al premierului.
Intr-o convorbire telefonica purtata cu omologul sau suedez Fredrik Reinfeldt, a carui tara detine presedintia in exercitiu a UE, Putin a "atras atentia asupra semnalelor trimise, inclusiv de canale oficiale de la Kiev, privind posibile probleme de plata a livrarilor de gaz rusesc", a indicat un purtator de cuvant al guvernului de la Moscova.
In consecinta, "ar putea surveni probleme in tranzitul de gaz rusesc via Ucraina catre consumatorii europeni", a adaugat acesta.
La inceputul lui ianuarie, europenii s-au confruntat cu o lunga intrerupere a livrarilor ruse, in toiul iernii, in urma unui conflict intre Kiev si Moscova.

Autor:Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.