duminică, 16 august 2009

Atentie, pamantul se invarte ! "E pur si muove" Galileo Galilei




Galilei afirmase in mod oficial ca pamantul se invarteste. La vremea aceea, Biserica, nu era de acord cu o asemenea afirmatie, pentru ca era in contradictie cu Scriptura. Trimis in judecata, Galilei a revenit asupra afirmatiilor sale, dar curajos si sigur ca ceea ce spune e adevarat, la sfarsitul procesului a rostit cuvintele: “E pur si muove”. Sfarsitul il cunoastem cu totii. A ars pe rug.
Aceste expresie poate fi folosita atunci cand ti se dau tot felul de argumente pentru a te convinge de contrariul a ceea ce sustii, iar tu, ca sa arati totusi ca ramai la convingerea ta, inchei cu : e pur si muove.
Afirmatiile de marti 12.08.2008 ale presedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev, la adresa omologului sau ucrainean Viktor Iuscenko ar semnifica, in opinia cunoscutului geopolitician rus Aleksandr Dughin, liderul Miscarii Internationale Euroasiatice ruse, ca Moscova a declarat razboi SUA pe intreg spatiul postsovietic. El nu a exclus posibilitatea declansarii unui conflict armat in Crimeea si regiunile din estul Ucrainei asupra carora Rusia si-ar putea institui ulterior protectoratul, intr-un interviu acordat marti agentiei de presa Novai Reghion, in care a facut mai multe afirmatii ce au inflamat deja opinia publica si unele cercuri politice din tara vecina.
"Cred ca rechemarea, iar, in cazul nostru, amanarea trimiterii unui ambasador in Ucraina scoate in evidenta o situatie serioasa. Este o situatie preconflictuala si aceasta se intampla in cazuri exceptionale", a spus Dughin, fost consilier al presedintelui Dumei de Stat in in 1998, opinand ca mesajul presedintelui Medvedev catre liderul de la Kiev ar putea avea legatura cu revizuirea atitudinii Rusiei fata de integritatea teritoriala a Ucrainei, dupa scenariul georgian din august 2008.
"Noi am recunoscut integritatea teritoriala a Georgiei pana in ultimul moment, dar, dupa noile actiuni ale presedintelui georgian Mihail Saakasvili, am sters aceasta recunoastere. Situatia legata de ambasadorul Rusiei in Ucraina este un fel de pregatire inainte de revizuirea atitudinii noastre fata de integritatea teritoriala a Ucrainei", considera expertul citat de Novai Reghion.
In opinia sa, mesajul presedintelui Dmitri Medvedev poate fi considerat o declaratie de razboi . "Este vorba de razboi, iar din cate se stie dupa declararea razboiului incepe conflictul propriu-zis", a spus Dughin, subliniind ca "Moscova a declarat razboi nu Ucrainei, ci SUA" pentru controlul spatiului postsovietic.
Washingtonul duce de mai multa vreme un razboi cu Moscova pentru restrangerea influentei Rusiei in spatiul ex-sovietic, mai spune el, adaugand ca, in ultimul deceniu, Rusia s-a facut ca nu baga in seama acest lucru. "America administreaza atat Ucraina, cat si intregul spatiu postsovietic ca la ea acasa: schimba presedinti, creaza miscari extremiste proamericane distructive si destabilizatoare etc. Rusia a tot asteptat ca Ucraina si alte republici ex-sovietice sa-si vina singure in fire, dar, vazand ca acest lucru intarzie sa se produca, a declarat razboi SUA pentru controlul spatiului postsovietic", si-a explicat Dughin punctul de vedere.
El a mai spus ca "Flota Rusiei din Marea Neagra va stationa pentru totdeauna in Sevastopol, chiar daca va trebui ca intreaga Crimee si intreg estul Ucrainei sa treaca sub protectorat rusesc", cu toate ca actuala putere prooccidentala de la Kiev exercita presiuni asupra Moscovei sa-si retraga flota inainte de 2017, cand expira contractul de inchiere a bazei navale din Sevastopol.
Urmatorul pas pe care il va face Moscova in raport cu Ucraina va fi revizuirea Tratatului de baza din 1997 si formularea unor pretentii teritoriale fata de statul vecin, spune Dughin, candidat in stiinte filosofice. "Intr-un cuvant, ar trebui sa ne pregatim de razboi", astfel si-a incheiat politologul rus interviul acordat agentiei de presa Novai Reghion.
Interviul acestuia survine in contextul in care presedintele rus Dmitri Medvedev i-a trimis marti o scrisoare omologului sau ucrainean Viktor Iuscenko, pe care il acuza de promovarea unei politici rusofobe si de degradarea fara precedent a raporturilor dintre cele doua tari. Seful statului rus isi exprima in mesaj speranta ca relatiile ruso-ucrainene se vor ameliora odata cu schimbarea de regim de la Kiev, fapt ce a fost catalogat de unii experti occidentali drept "ingerinta" in campania electorala care se apropie in Ucraina, in perspectiva alegerilor prezidentiale din 17 ianuarie 2010.

Autor:Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.