miercuri, 6 octombrie 2010

Cand interesele personale primeaza intereselor nationale

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, trebuia sa participe luni si marti, la Bruxelles, la cel de-al optulea Summit Asia-Europa (ASEM 8). ASEM este un proces informal de dialog si cooperare care reuneste 48 de parteneri: statele membre ale UE, Comisia Europeana, 16 state din Asia, Secretariatul ASEAN si cei trei noi parteneri oficiali ASEM - Federatia Rusa, Australia si Noua Zeelanda.
Dar, oare in momentul in care Administratia prezidentiala a informat printr-un comunicat de presa ca Romania va fi reprezentata la cel mai inalt nivel ( presedinte ) se mai putea pune la indoiala ca din motive personale statul roman sa fie absent de la masa tratativelor. Sau poate tematica summitului ASEM 8 nu este de importanta majora pentru actuala guvernare primand astfel interesele personale. Tema summitului ASEM 8 este calitatea vietii, catre o mai mare bunastare si demnitate pentru toti cetatenii, si permite abordarea principalelor subiecte de interes comun pentru Europa si Asia in prezent. Aici au avut posibilitatea sa se lege aliante privind eficientizarea guvernarii economice si financiare globale, dezvoltare durabila, probleme globale si regionale, dialogul intre civilizatii, vizibilitatea si viitorul ASEM. O oportunitate in cea ce ar insemna dezvoltarea pietelor si liniilor comerciale in prezent si viitor. Sau poate ca mai bine ca nu am fost prezenti lasand astfel ca strategia Romaniei imediata, sa decurga de la sine si sa putem spune peste timp ca am fost mai putin norocosi.



Serghei Lavrov a venit cu propuneri concrete la Summit-ul Asia-Europa

Pentru ca Eurasia sa devina un spatiu unic de contracarare a terorismului si traficului cu droguri sunt necesare eforturi comune. Si în aceasta activitate trebuie sa se renunte la standardele duble, a declarat seful MAE rus, Serghei Lavrov, la Forumul Asia-Europa (ASEM) de la Bruxelles, la care a aderat anul acesta Rusia, Australia si Noua Zeelanda.
Rusia a venit la forumul, care uneste tarile Uniunii Europene si statele asiatice, cu propuneri concrete in sfera securitatii, cooperarii energetice si ecologiei.
Potrivit lui Serghei Lavrov, ASEM poate deveni o arena pentru apropierea strategiilor energetice ale membrilor sai si punctul de plecare pentru realizarea celor mai importante proiecte investitionale din Eurasia.
In mod traditional summit-ul se desfasoara in conditii de confidentialitate stricta. La el nu participa persoane intamplatoare: doar sefii delegatiilor nationale si traducatorii. Acest lucru permite un dialog extrem de deschis in privinta celor mai stringente probleme ale continentului. Iar acestea sunt destule. Este vorba de depasirea crizei economico-financiare, de schimbarea climei, cu care multe tari europene si asiatice s-au confruntat recent, de construirea unei noi arhitecturi a securitatii, care deocamdata bate pasul pe loc.
Reprezentantul rus a vorbit in repetare randuri despre necesitatea reformarii actualului sistem de securitate:
„Primul deceniu al secolului al XXI-lea a demonstrat ilustrativ inconsistenta sa. Iar astazi a venit momentul unificarii eforturilor si crearii unui sistem functionabil in mod real, care sa asigure tuturor securitatea egala si indivizibila. Iar Forumul Asia-Europa este o arena excelenta pentru realizarea acestei idei".
Printre propunerile sefului MAE rus s-a numarat si ideea privind necesitatea rezolvarii in cel mai scurt timp a problemei legate de piraterie. De asemenea, trebuie intensificata sau chiar schimbata radical activitatea de combatere a criminalitatii transnationale, inclusiv a traficului cu droguri. Si in acest caz Rusia are venit cu propuneri partenerilor sai din ASEM. De altfel Rusia a fost ca un lider de opinie, un liant unic in rezolvarea problemelor de unitate a civilizatiilor din Europa si Asia.

Cel de-al optulea Summit Asia-Europa demonstreaza ca Asia si Europa vor coordona politicile economice
Participantii la cea de-a opta reuniune a liderilor Asiei si Europei se opun oricarei forme de protectionism comercian, se subliniaza marti într-o declaratie data publicitatii la încheierea evenimentului. Liderii tarilor asiatice si europene au afirmat ca trebuie anulate toate obstacolele vamale si nevamale din cadrul comertului. Trebuie stimulata cererea de produse, servicii si investitii, si trebuie sa se deschida pe mai departe pietele interne si internationale. Participantii si-au exprimat totodata hotararea de finalizare neîntarziata a negocierilor din runda doua, aratand ca Asia si Europa vor intensifica in perioada viitoare coordonarea politicilor economice si financiare pe plan mondial.


Valoarea comertlui chino-african pe anul 2010 a depasi 100 miliarde de dolari americani
Potrivit statisticilor oferite de Ministerul chinez al Comertului, cifra de afaceri dintre China si tarile din africa a depasit in anul 2008 pentru prima data suma de 100 miliarde de dolari. Pe anul in curs exista deja probabilitatea depasirii acestei valori, avand în vedere volumul comertului înregistrat în prima jumatate de an de 61,2 miliarde de dolari, o crestere de 65% comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In prezent, peste 1.600 de întreprinderi chineze au investit în 49 de tari africane în domeniile comercial, financiar, turistic, sanitar si ale educatiei, transportului, eradicarii saraciei, stabilirii de instalatii publice, exploatarii noilor energii.



Premierul chinez, primit la Berlin de Angela Merkel
Cancelarul german angela Merkel l-a primit la Meseberg, langa Berlin, pe premierul chinez Wen Jiabao, cu care a discutat despre relatiile Chinei cu Germania si Uniunea Europeana. Cei doi s-au pronuntat pentru extinderea relatiilor economice dintre Beijing si blocul comunitar. La Bruxelles are loc de altfel miercuri un summit UE-China, dupa încheierea marti a reuniunii la varf Europa-asia. Merkel si Wen au discutat de asemenea despre summitul G20 care va avea loc peste sase saptamani la Seul, în Coreea de Sud. Principala tema a reuniunii celor mai importante 20 de economii ale lumii o reprezinta urmarile crizei economico-financiare globale. În fine, sefii guvernelor de la Berlin si Beijing au dezbatut si pregatirea summitului climatic mondial care va avea loc la sfarsitul lui noiembrie în statiunea mexicana Cancún.



Dr Darius Stan

duminică, 3 octombrie 2010

Lovitura in Ecuador impotriva guvernarii lui Rafel Correa


Ecuador: Seful politiei a demisionat, comunitatea internationala sprijina guvernul lui Rafel Correa
Seful politiei din Ecuador, Freddy Martinez, a demisionat dupa revolta de joi a politistilor, in urma careia a fost instaurata starea de urgenta.
Soldati si politisti nemultumiti de anuntatele reduceri ale salariilor au ocupat aeroportul capitalei ecuadoriene, au luat cu asalt parlamentul si l-au tinut ostatic pe presedintele Rafael Correa intr-un spital timp de mai multe ore.
In ciocnirile din fata clinicii dintre protestatari si fortele loiale presedintelui si-au pierdut viata doi politisti. alte 40 de persoane au fost ranite.
Seful statului a fost eliberat de o unitate speciala a guvernului. Comunitatea internationala este ingrijorata de violentele din Ecuador.
Secretarul general al ONU, Ban Ki Moon, a cerut rezolvarea pasnica a crizei politice din aceasta tara si si-a declarat sprijinul pentru guvernul de stanga ales democratic, in fruntea caruia se afla presedintele Rafael Correa. Pozitii similare au prezentat SUa si UE. Ţarile vecine, Columbia si Peru, si-au inchis granitele cu Ecuadorul. Presedintele Venzuelei, Hugo Chavez, a convocat o reuniune de urgenta a Uniunii Natiunilor Sud-americane la Buenos aires in Argentina.

Lovitura de stat in Ecuador

Presedintele ecuadorian Rafael Correa a vorbit, joi, despre o "tentativa de lovitura de stat". intre timp, militarii au ocupat aeroportul din Quito, iar politistii au preluat controlul Congresului.

"In cazul in care mi se va intampla ceva, vreau sa imi exprim dragostea fata de familia si patria mea", a declarat presedintele Ecuadorului, Rafael Correa, dupa ce a fost eliberat din mainile politistilor.
Vizibil afectat de cele intamplate, sefului statului ecuadorian a acuzat politistii ca au vrut sa-l omoare. "Fara interventia fortelor speciale, acum nu v-as mai fi povestit ce s-a intamplat pentru ca as fi murit", a spus el. Correa a fost retinut timp de mai multe ore intr-un spital de politistii furiosi ca li se vor miscora salariile.

Intentia guvernului a produs proteste a sutelor de politisti, care au iesit in strada pentru a-si manifesta dezacordul fata de decizia guvernului de a le taia primele.
Conform Crucii Rosii si ministrului ecuadorian al securitatii, cel putin doi politisti au murit si alte 37 de persoane au fost ranite in timpul protestelor sutelor de politisti, care au iesit in strada pentru a-si manifesta dezacordul fata de intentia guvernului de a le taia primele.
in reactie la gravele incidente soldate cu retinerea presedintelui timp de mai multe ore de catre politisti, Freddy Martinez, seful politiei din Ecuador, a demisionat. acesta urmeaza sa-si prezinte public gestul in cadrul unei conferinte de presa care va avea loc vineri. Martinez este acuzat ca a esuat in a-i calma pe cei din subordinea sa.
Joi 30 sept.2010 in jurul orei locale 12.30 (20.30 ora Romaniei), politistii au ocupat sediul Congresului, a declarat pentru AFP purtatorul de cuvant al acestei institutii.

Aeroportul, in mainile militarilor
Soldatii ecuadorieni s-au alaturat si ei actiunilor de protest blocand, joi, aeroportul international din capitala tarii, Quito.
"aproximativ 150 de membri ai fortelor aeriene ecuadoriene au ocupat pista aeroportului Mariscal Sucre", a anuntat, joi, Luis Galarraga, purtatorul de cuvant al administratiei aeroportului.
Legea care prevede anularea unor prime de vechime oferite fortelor de ordine, aprobata de Parlament, a declansat de altfel o criza intre Executiv si Parlament. Multi parlamentari au refuzat sa adopte unele articole ale proiectului prin care sunt reduse o parte din remuneratiile functionarilor publici.
Rafael Correa, in varsta de 47 de ani, este presedintele Ecuadorului din ianuarie 2007. El a fost reales anul trecut in aprilie pentru un mandat de cinci ani. Potrivit unui sondaj realizat anul trecut in septembrie, aproximativ 53 la suta dintre ecuadorieni aproba modul in care Correa conduce tara.
acesta se confrunta insa de mai multe saptamani cu masive revolte in diverse domenii de activitate. Mai mult, opozitia incearca sa promoveze un referendum pentru revocarea sa.
Ecuadorul este considerat un stat instabil. Trei dintre predecesorii lui Rafael Correa au fost inlaturati de la putere sau destituiti de Parlament.

Pentru Romania unde s-a primit stirea PROPUNERE Angela Merkel:

"STATELE INSOLVENTE ISI VOR PIERDE SUVERANITATEA, fiind fortate sa accepte o guvernare externa care le va decide politica economica." oamenii au reactionat natural pentru o consolidare a statului.

Angela Merkel propune ca tarile membre UE care fac excese bugetare sa-si piarda suveranitatea
Pentru a evita repetarea situatiei cand Germania a fost nevoita sa plateasca pentru excesele bugetare ale Greciei, cancelarul german Angela Merkel pregateste un set de reguli care ar legifera procesul de intrare in insolventa a tarilor din zona Euro care se confrunta cu probleme bugetare. Publicatia germana Spiegel, preluata de Cronica Romana, considera ca acest plan va intampina rezistenta politica considerabila in randul politicienilor europeni.

Tot azi, Consiliul ministrilor de Finante din Uniunea Europeana (Ecofin) a hotarat sa declanseze procedura de deficit excesiv impotriva Bulgariei, in vederea reducerii acestuia sub limita de 3% admisa de Pactul de Stabilitate si Crestere. O decizie similara a fost luata tot astazi si in cazul Danemarcei, Ciprului si Finlandei, transmite Antena 3.

Setul de reguli propus de Angela Merkel urmareste ca, in cazul insolventei efective a unui stat din zona Euro, partea principala a eforturilor de redresare a situatiei si consecintele negative sa revina statului in cauza si investitorilor care au cumparat obligatiunile statului respectiv.

Investitorii vor trebui sa accepte faptul ca pierd un procent din sumele investite in obligatiunile statelor insolvente, iar statele insolvente vor fi fortate sa accepte o guvernare externa care le va decide politica economica. In acest fel, Germania urmareste ca statele din zona Euro care nu isi rezolva problemele legate de deficitele bugetare sa-si piarda efectiv suveranitatea.

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, a sustinut planul propus de Angela Merkel si a declarat pentru Spiegel ca "trebuie sa facem in asa fel ca, in situatii extreme, statele sa poata fi declarate insolvente fara a pune zona Euro in pericol".

Nu stiu daca se va aproba, insa in caz ca da, consider Romania incadrabila in categoria statelor ce li se vor impune o conducere externa. Dar poate ca asta si urmaresc cei din conducerea actuala a tarii. "

In Ianuarie 2010 datoria externa a Romaniei era de 123 milioane euro.
Sursa BNR

Dar cat la suta din informatie este adevar?

Adevarul este ca la nivelul Parlamentului European s-a decis cu privire la inasprirea reglementarilor in sectorul financiar
Parlamentul European a decis cu privire la inasprirea reglementarilor in sectorul financiar comunitar. Din 2011, ar trebui sa-si inceapa activitatea trei noi autoritati de supraveghere si un comitet de avertizare rapida, care sa impiedice repetarea recentei crize financiare, de o amploare fara precedent in ultimii 50 de ani.
Potrivit Comisiei Europene, autoritatea de control al sectorului asigurarilor va avea sediul la Frankfurt pe Main, cea pentru banci la Londra, iar cea pentru burse la Paris.
Mai mult, sub conducerea Bancii Centrale Europene va fi infiintat un asa-numit consiliu de risc, care va supraveghea intregul sistem financiar.
Aceste autoritati vor putea, in caz de criza, sa ia decizii directe si imediate cu privire la companiile din sector confruntate cu probleme.
Aceste responsabilitati reveneau pana acum autoritatilor nationale din cele 27 de state membre.

Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.