luni, 14 iunie 2010

Iranul va ramane constant in cea ce priveste parteneriatele strategice




Rusia merge inainte cu vanzarea sistemului S300 catre Iran
Ministerul de Externe al Rusiei, a reiterat ca acordul de livrare a unui sistem de rachete S-300 sol-aer catre Iran nu este afectat de noile sanctiuni ONU impotriva Teheranului.
In cazul in care acordul va fi pana la urma perfectat, Rusia va fi prima tara care incalca de facto noile sanctiuni abia votate de Consiliul de Securitate al ONU.
Purtatorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Andrei Nesterenko, a declarat ca rezolutia ONU aprobata miercuri nu se aplica sistemelor de aparare aeriana, cu exceptia rachetelor portabile.
Declaratia sa a aparut joi, dupa ce agentia de stiri Interfax a citat un oficial anonim al agentiei ruse care supravegheaza vânzarile de arme. Oficialul a declarat ca Rusia a înghetat contractul de vanzare a sistemului de rachete catre Iran, din cauza noii runde de sanctiuni.
Cu toate acestea, alte organizatii ruse de stiri l-au citat pe Mihail Dmitrivev, oficial al agentiei, afirmand ca vanzarea sistemului S300 nu a fost afectata de Rezolutia ONU, astfel ca vanzarea va fi perfectata.
Rusia a semnat în 2007 un contract de vanzare a rachetelor cu Teheranul, lucru care ar spori considerabil capacitatile de aparare ale Iranului. Cu toate acestea, pana in prezent nicio racheta nu a fost livrata.

Turcia a numit joi impunerea de sanctiuni de catre ONU asupra Iranului "o greseala" si a spus ca ea si Brazilia vor continua sa caute o solutie diplomatica pentru a inlatura ingrijorarile asupra programului nuclear iranian.
Intr-un discurs la un forum ministerial arabo-turc, primul ministru Tayyip Erdogan a anuntat de asemenea planuri pentru a forma o zona regionala de comert liber cu trei state arabe - Iordania, Liban si Siria.
Miscarea va inteti ingrijorarile, a spus Secretarul Apararii SUA Robert Gates, ca aliatul esential al occidentului este in pericol de a se inclina catre est datorita rezistentei Europei in incercarea sa de a se alatura Uniunii Europene.
Turcia si Brazilia, ambele membri nepermanenti in Consiliul de Securitate ONU, au fost singurii membri din cei 15 ai consiliului care au votat miercuri impotriva impunerii de noi sanctiuni asupra Iranului. Libanul s-a abtinut.
"Nu vrem sa participam la o asemenea greseala din cauza ca istoria nu ne va ierta", a spus Erdogan la o intalnire cu ministrii din 22 de membri ai Ligii Arabe.
El a spus ca Turcia a intentionat, impreuna cu Brazilia, sa continue sa angajeze Teheranul, avand deja un acord de schimb de combustibil nuclear luna trecuta, care ei sperau ca va elimina sanctiunile.
Tarile occidentale, impreuna cu Rusia si China au privit acordul ca fiind prea putin si prea tarziu si au facut presiuni catre o a patra runda de sanctiuni, pe masura ce Iranul a continuat imbogatirea uraniului, ceea ce puterile lumii se tem ca va fi folosit la arme nucleare.
Turcia crede ca sanctiunile sunt ineficace si ca exista pericole de a impinge republica islamica intr-un colt.
"Izolarea nu este solutia pentru problemele Iranului", a spus Erdogan.
Est sau Vest
Cu toate ca nu este arab, Erdogan a devenit un erou pentru multi din lumea araba dupa a fost un campion al cauzei pentru palestinienii din Gaza si le-a pus necazurile in topul agendei lumii dupa ca un comando israelian a facut un raid pe o nava de ajutor turca.
Un aliat din Razboiul Rece al occidentului si odata un aliat strans al Israelului, Turcia era orientata in mare catre occident, dar Erdogan a crescut legaturile cu fostul bloc sovietic si Orientul Mijlociu.
Unii comentatori spun ca Turcia incearca sa reinvie legaturile istorice cu dominioanele fostului Imperiu Otoman, iar Erdogan a vorbit cu caldura despre legaturile Turciei cu lumea araba.
"Un turc nu poate trai fara un arab. Un arab este ochiul stang al unui turc si ochiul drept", a spus Erdogan.
Erdogan a vorbit de "eforturile secrete" ale unor tari europene de a incetini incercarea Turciei de a se alatura la Uniunea Europeana. El a spus ca Turcia continua sa faca reformele cerute de UE indiferent de piedici.
Apoi a spus ca Turcia va forma o zona de comert liber si circulatie libera de vize cu Iordania, Liban si Siria.
Erdogan a fost gretos cand a descris legaturile cu Siria vecina, impotriva careia Turcia aproape ca a mers la razboi acum 10 ani.
"Acum cele doua tari sunt ca doi frati in aceeasi familie, ei vin si se viziteaza unul pe celalalt", a spus Erdogan. "Nu este nici o diferenta intre Turcia si Siria, Turcia este Siria iar Siria este Turcia".
Au existat speculatii in media in ultimele luni ca un conflict este in crestere intre Siria si Israel, iar Damascul a fost unul dintre suporterii cei mai puternici ai Turciei dupa ultima confruntare cu statul evreiesc.
"Sper ca nu va duce la razboi, dar daca se aventureaza, Israel va primi un raspuns potrivit", a spus ministrul de externe sirian Walid al-Moualem reporterilor de la forumul din Istambul.
Unii analisti vad partidul AK al lui Erdogan ca o versiune musulmana a partidelor crestin democrate din Europa, in timp ce criticii spun ca este cu inclinatie spre Islam.
Vorbind mai devreme, ministrul de externe Ahmet Davutoglu a spus ca Turcia este determinata sa creasca cooperarea economica cu lumea araba pana la cel mai inalt nivel posibil.
"Vrem ca o masina sa plece din Turcia si sa ajunga in Maroc fara sa se opreasca la nici o frontiera", a spus el.
Zona de comert liber "nu este o alternativa la UE. Turcia este determinata sa obtina statutul de membru deplin in UE, dar asta nu ne limiteaza relatiile cu alte regiuni. Mai mult, dupa ce vom obtine statutul de membru deplin in UE, asta va beneficia UE", a adaugat Davutoglu.
De cand a venit la putere partidul AK al lui Erdogan in 2002, exporturile Turciei catre vecinii musulmani au crescut mult, cu toate ca importurile de la ei care nu sunt petrol sunt mici.
Turcia a exportat bunuri de 1,4 miliarde dolari catre Siria si 690 de milioane de dolari catre Liban in 2009. Exporturile catre Iranul non-arab au crescut cu 500% din 2002.
China declara ca nu a schimbat taberele atunci cand a inceput sa sustina noile sanctiuni asupra Iranului.
Un oficial al Ministerului de Externe a declarat ca votul Beijing-ului pentru a pedepsi Teheranul din cauza programului sau nuclear nu înseamna ca usa negocierilor a fost închisa.
Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad se indreapta spre China pentru a vizita pavilionul iranian de la World Expo Shanghai, iar sosirea sa coincide cu o ruptura în cadrul relatiilor dintre Teheran si Beijing.
China a votat miercuri în Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite pentru impunerea de sanctiuni mai severe impotriva Teheranului, din cauza programului sau nuclear. Votul a determinat critici dure din partea oficialilor iranieni.
China, aliat traditional al Iranului si unul dintre sustinatorii lui Ahmadinejad, nu si-a schimbat politica in privinta Iranului cu 180 de grade, dupa vizita unei delegatii americane la Beijing, condusa de Hillary Clinton.
Delegatia a discutat printre altele situatia programului nuclear iranian, devalorizarea yuan-ului si problema datoriei americane fata de China, problema vanzarilor de arme catre Taiwan si a iesirilor in decor a protejatului regimului comunist de la Beijing – Coreea de Nord.
Înainte de sosirea lui Ahmadinejad la Beijing, purtatorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Qin Gang, a incercat sa difuzeze pozitia Iranului.
El a respins comentariile conform carora China a facut o întoarcere de 180 de grade in cazul sanctiunilor, pe care Beijing-ul le-a respins luni de zile, propunand o „solutie diplomatica pentru a rezolva problema.
Qin a negat vehement faptul ca Beijing-ul s-a razgandit, declarând ca autoritatile chineze considera ca o astfel de runda de sanctiuni va aduce Iranul înapoi la masa negocierilor.
El mentine linia de partid si de stat, sustinand ca punctul de plecare al Chinei a fost întotdeauna împiedicarea proliferarii nucleare si pacea în Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea la inceputul anului China a perfectat o vanzare de tehnologie nucleara pentru fabricarea de arme nucleare catre Iran, prin intermediul unor firme de fatada din Taiwan, una dintre ele fiind Heli-Ocean Technology Co. Ltd.
Tranzactia incalca rezolutiile ONU in vigoare, impuse vanzarilor de tehnologii militare Iranului.
Astazi Qin afirma ca votul Chinei inpotriva cazului unei noii runde de sanctiuni reflecta nu numai pozitia Beijing-ului, dar, de asemenea, o preocupare a comunitatii internationale.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.