sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Timpul confruntarilor diplomatice in apararea intereselor pe noile strucruri


La fel cum spuneam in articolele precedente, actuala criza financiara globala, este doar marama sub care este ascunsa o imensa lupta diplomatica.
O lupta deschisa in care toti particpantii isi ocupa locurile intr-un nou, sistem spre care se face migrarea autoritatii.
Harta geostrategica se schimba, si odata cu ea si fluxurile polilor de interes.
Un singur lucru nu se schimba in tot acest imens tablou- noi oamenii. Omeni raman ce raman datori aceluiasi tip al gandirii bazate pe interes.
Este deci,timpul confruntarilor diplomatice in apararea intereselor si ocuparea pozitiilor pe noile strucruri.

1.Primul ministru israelian cere negocieri de pace urgente cu palestinienii

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a cerut o reluare imediata a negocierilor de pace cu palestinienii si a promis sa ia mai multe masuri pentru imbunatatirea conditiilor economice in zonele palestiniene, informeaza marti AP.
Netanyahu a declarat intr-un discurs tinut luni in fata Federatiei Evreilor din America de Nord ca nu a venit cu propuneri noi privind oprirea coloniilor evreiesti in Cisiordania.
"Vreau sa va spun cat se poate de clar: Scopul meu nu este acela de a avea negocieri nesfarsite... Scopul meu este sa obtin un tratat de pace permanent intre Israel si Palestinieni", a subliniat seful guvernului israelian.
Netanyahu a mai avut luni seara o intalnire intre patru ochi cu Barack Obama, timp de peste o ora in Biroul Oval. Casa Alba a anuntat ca Obama a reafirmat angajamentul ferm al tarii sale fata de securitatea Israelului, iar cei doi lideri au discutat despre ambitiile nucleare ale Iranului si despre procesul de pace din Orientul Mijlociu.

2.Regele Iordaniei face apel la Occident sa previna un atac israelian

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a declarat intr-un interviu acordat cotidianului arab al-Hayatt, care apare la Londra, ca mingea se afla in terenul Israelului si a avertizat cu privire la efectele distructive pe care le-ar putea provoca o actiune militara israeliana impotriva Iranului.
"Daca nu are loc o schimbare in situatia din Orientul Mijlociu, intreaga regiune ar putea ajunge pe marginea prapastiei cu consecinte incalculabile pentru destinul palestinienilor si a tuturor popoarelor", a declarat suveranul hasemit in interviul aparut luni.
Regele Abdallah al Iordaniei a facut apel la lumea occidentala sa previna un atac israelian impotriva Iranului.
"Nu suntem interesati sa ne confruntam cu surprize asemanatoare celei din Irak din 1981", a subliniat regele Abdallah, referindu-se la bombardarea de catre aviatia israeliana a reactorului nuclear irakian Ossirak.
Referitor la problema palestiniana, suveranul iordanian si-a exprimat dorinta ca actualul presedinte al Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmud Abbas, sa detina in continuare functia prezidentiala intrucat este un partener adevarat in cadrul procesului de pace si actioneaza in vederea apararii intereselor poporului palestinian.
Intrebat cu privire la acordul de pace iordaniano-israelian, regele Abdallah a declarat ca pacea dintre tara sa si Israel este "rece", iar atmosfera din regiune va ramane in continuare tensionata daca nu este gasita o solutie la problema palestiniana.

3.Confruntare navala intre Coreea de Nord si Coreea de Sud pe coasta de vest
Marti 10.11.2009 dimineata au avut loc confruntari armate pe coasta de vest a Peninsulei Coreea intre nave ale marinei militare sud- si nord-coreene a anuntat agentia Yonhap.
O nava de razboi sud-coreeana a tras asupra unui vas militar nord-coreean care trecuse marti dimineata regiunea de granita intens disputata din Marea Galbena.
Potrivit unei surse guvernamentale din Coreea de Sud, vasul nord-coreean a ripostat, insa nu s-au furnizat detalii suplimentare.
Un ofiter sud-coreean a relatat ca nava sud-coreeana nu a fost afectata, insa cea nordica a fost sever avariata, iar dupa schimbul de focuri, ultima s-a intors catre apele teritoriale ale Phenianului.
Flotele militare ale celor doua Corei au condus lupte navale sustinute de-a lungul granitei maritime de vest in 1999 si 2002. In 2002 au murit sase marinari sud-coreeni, iar altii au fost raniti.
Cele doua Corei nu ai incheiat inca un acord de granita maritim nici la 50 de ani de la sfarsitul razboiului lor civil din 1950-1953, care s-a terminat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace permanent. Granitele dintre cele doua state au fost trasate unilateral la finalul conflictului, de comandantii fortelor ONU care luptau pentru sud. Granitele terestre nu sunt insa nici pe departe la fel tensionate precum cele maritime.

4. Intalnirea la nivel inalt, rezultat al presiunilor comunitatiilor convietuitoare

Presedintele american Barack Obama a acceptat sa se intalneasca luni seara cu premierul israelian Benjamin Netanyahu aflat in vizita in SUA ca urmare a presiunilor exercitate de liderii comunitatii evreiesti americane, relateaza site-ul de stiri israelian Walla News.
Presiunile comunitatii evreiesti din SUA exercitate asupra consilierilor presedintelui american s-au unit cu cele israeliene pentru a face posibila intrevederea Netanyahu-Obama.
Potrivit aprecierilor analistilor, administratia SUA si-a dat acordul pentru organizarea intalnirii dintre cei doi lideri doar cu 24 de ore inaintea deschiderii lucrarilor congresului organizatiilor evreiesti americane, in semn de nemultumire fata de politica israeliana, exprimand totodata si o anumita tensiune intre cei doi lideri.

5.Barack Obama recomanda in interesul Japoniei: Alianta militara cu SUA este in interesul Japoniei

Presedintele american Barack Obama a declarat ca alianta militara cu Statele Unite ale Americii (SUA) si acordul privind bazele americane servesc interesele Japoniei, in cadrul unui interviu difuzat marti de postul public de televiziune NHK.
Barack Obama s-a deplasat vineri 13 11 2009 pentru prima data intr-o vizita oficiala in Japonia, intr-un climat tensionat din cauza unui proiect de mutare a unei baze aeriene de pe insula Okinawa.
Noul guvern japonez de centru-stanga, care a pus capat in septembrie unei jumatati de secol de dominatie a conservatorilor in Japonia, a declansat o reexaminare a acordului incheiat in 2006 intre cele doua tari privind prezenta a circa 47.000 de soldati americani in arhipelag.
"Primul ministru (Yukio) Hatoyama a initiat o schimbare in Japonia care este cu adevarat fara precedent. Este un seism politic", a spus Barack Obama.
"Cred ca este absolut normal ca noul guvern sa doreasca sa reexamineze modalitatea de a progresa in aceste circumstante. Cred ca odata ce aceasta reexaminare va lua sfarsit, autoritatile japoneze vor ajunge la concluzia ca alianta noastra, deciziile privind bazele pe care le avem de negociat, sunt toate in interesul Japoniei", a adaugat liderul de la Casa Alba.
Yukio Hatoyama s-a angajat sa reechilibreze relatiile japonezo-americane, despre care a afirmat ca sunt dezechilibrate in favoarea Washingtonului.
Chestiunea aflata in centrul diferendului intre Tokio si Washington este mutarea bazei aeriene Futenma, situata in prezent in orasul Ginowa, de pe insula Okinawa, intr-un golf izolat al aceleiasi insule, care este insa protejat de militantii de mediu.
Administratia americana a cerut ca baza sa fie reconstruita in locul prevazut pana in 2014, dar guvernul japonez doreste mutarea ei intr-o alta regiune din arhipelag sau chiar intr-o alta tara.
Duminica, peste 20.000 de persoane au participat la o manifestatie impotriva bazelor americane pe insula Okinawa, acuzand zgomotul, poluarea, riscul de accidente si cresterea criminalitatii care a survenit odata cu prezenta militarilor americani pe insula.
Arhipelagul Okinawa, situat la circa 1.600 km sud-est de Tokio, a fost teatrul uneia dintre bataliile cele mai sangeroase din Al Doilea Razboi Mondial. Armata americana de ocupatie nu a restituit acest grup de insule decat in 1972, dar in prezent aici este stationata mai mult de jumatate din fostul sau contingent.

6.Identitatea Alesului Romaniei
In raspuns pentru care l-a acuzatia lui Traian Basescu, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat motivatia pentru care a vizitat Moscova din primavara acestui an si ce a avut ca principal scop "normalizarea" dialogului cu Federatia Rusa, în conditiile unei "relatii congelate" cu România.
"Avem o relatie practic congelata cu Federatia Rusa, normalizarea dialogului a fost principalul meu scop", a continuat liderul PSD, precizand totodata ca "Rusia lui Medvedev nu mai este URSS-ul lui Stalin".

"Daca Obama merge în vizita la Moscova, nu vad un motiv ca presedintele Romaniei sa nu mearga in vizita la Moscova (...)
Modul penibil in care se încearca specularea unui astfel de moment îl condamn, pentru ca numai jucatorii mici si care nu cunosc regula jocului international pot sa aduca in campanie un astfel de argument.
Seamana într-un fel cu atacul lui Basescu din 2004 care a spus ca premierul francez a venit la Bucuresti sa-si ia tainul, este exact acelasi mod primitiv, needucat si contraproductiv pe care actualul presedinte îl aduce în politica externa", a mai declarat Geoana.

Asa si este, Uniunea Sovietica a disparut de pe harta geostrategica a lumii facand loc unei noi candidate Rusia.
Toti presedintii au aratat relatii de acceptare, normalitate si buna vecinatate cu partenerii scenei mondiale. Exceptie de la regula s-au facut in acesi ani in care nu au fost recunoscutii potentiali actori in justa lor valoare.
Acum remanierea, intr-o noua pezentare a recastigarii relatiilor bilaterale de alta data sunt un necesar imediat ce poate sa aduca Romania intr-un climat de normalitate cu vecinii.
Pentru acest considerent este facuta precizarea de catre actualul "Principe al diplomatiei" Serghei Lavrov, conform careia "Revolutiile portocalii mai au doar cateva zile".

Autor: Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.