vineri, 14 mai 2010

Arme si zambete

Iranul a început sa produca o noua racheta antiaeriana
Iranul a lansat productia în serie a unei noi rachete antiaeriene Mesbah-1, a anuntat agentia Fars, citandu-l pe ministrul iranian al apararii, ahmad Vahidi. "Sistemul DCa Mesbah-1a fost conceput si pentru garantarea protectiei fata de atacurile aeriene ale inamicului, mai ales pentru a combate atacuri cu diverse tipuri de avioane, rachete de croaziera si elicoptere", a spus ministrul. acest sistem are un tir de înalta precizie. "Particularitatile sistemului sunt înalta precizie a tirului, posibilitatea de a avea un echipaj mai putin numeros în raport cu alte sisteme similare, viteza de reactie la amenintari si capacitatea de producere a 4.000 de tiruri pe minut", a explicat ministrul. Sistemul este echipat cu un radar cu trei dimensiuni, ce permite distingerea avioanelor inamice de avioane iraniene si definirea altitudinii si distantei tintei.

Presedintele Iranului, Mahmud ahmadinedjad, le-a reprosat SUA, la conferinta ONU pe marginea acordului de neproliferare nucleara, ca armele nucleare americane ar fi o amenintare la adresa Iranului.

Presedintele Iranului, Mahmud ahmadinedjad, adora provocarile. Nu trece o saptamana fara vreun atac verbal la adresa presupusilor sai dusmani. Conferinta ONU pe marginea acordului de neproliferare atomica de la New York i-a oferit o platforma ideala pentru a-si înscena atacurile ticluite minutios împotriva adversarilor sai politici, în binecunoscutul sau stil polemic. Observatorii au asistat din nou la obisnuitul ritual: ahmadinedjad soseste, începe sa polemizeze, iar ceilalti ies din sala.
La fel si de data aceasta: reprezentantii SUa, Marii Britanii, ai Frantei si ai mai multor state europene au parasit sala plenara. Secretarul ONU, Ban Ki-Moon, disparuse înca dinaintea aparitiei sefului de stat iranian. Lumea îl cunoaste deja prea bine pe ahmadinedjad si stie la ce sa se astepte, anume la eternele manevre de a abate atentia, prin atacuri virulente împotriva celorlalti, de la propriile deficiente.
De data aceasta, liderul de la Teheran a solicitat literalmente excluderea SUa din randul statelor membre ale agentiei Internationale pentru Energie atomica, argumentand ca armele nucleare americane reprezinta o amenintare acuta pentru o serie de tari, printre care si tara sa, si culminand cu afirmatia ca SUa sunt cel mai urat stat din istoria omenirii.
La conferinta de verificare a acordului de neproliferare nucleara, care se desfasoara la New York timp de patru saptamani, se face un bilant în privinta aplicarii tratatului în vederea înaspririi mecanismelor de control pentru tari precum Coreea de Nord sau Iranul, care refuza sa-si declare activitatile nucleare. Este vorba, între altele, de o inspectie mai eficienta a centralelor atomice iraniene, un aspect neconvenabil pentru presedintele iranian.
ahmadinedjad prefera sa abata atentia, atat de la programul sau nuclear cat si de la problemele sociale cu care se confrunta tara sa, si porneste la atac cu o polemica devastatoare, în speranta de a-si asigura sprijinul poporului sau în lupta împotriva presupusilor dusmani. Dar nici aceasta tactica nu prea mai functioneaza, deoarece trucurile sale, atat pe scena internationala cat si pe plan intern, sunt rasuflate.


Parlamentul European cere Comisiei ca lupta anticoruptie din Romania sa fie evaluata mai concret cu ajutorul OLAF
Parlamentul European a cerut miercuri Comisiei Europene sa monitorizeze mai riguros justitia si lupta anticoruptie din Romania si Bulgaria - introducand eventual un sistem de tip semafor care sa indice clar progresele obtinute - si sa includa comentariile OLaF (Oficul European anti-Frauda) în viitoarele rapoarte. În sectiunea dedicata Romaniei si Bulgariei din raportul elaborat de eurodeputatul polonez Bogusław Liberadzki (Sßamp;D) se arata ca Parlamentul "este preocupat de deficientele înregistrate în gestionarea fondurilor de preaderare de catre autoritatile nationale din Bulgaria si Romania". Pentru a urmari mai bine cum sunt cheltuiti banii contribuabililor europeni, deputatii solicita Comisiei sa continue sa monitorizeze îndeaproape sistemele juridic si administrativ ale acestor state membre si sa puna în aplicare planurile de actiune convenite, iar OLaF ar trebui, de asemenea, sa mentina în continuare sprijinul pe care îl acorda acestor state membre în îndeplinirea obligatiilor lor privind protectia intereselor financiare ale Uniunii.

Biden va prezenta în Europa propunerile SUA pentru viitorul securitatii
Vicepresedintele american Joe Biden începe un turneu în Europa, în cursul caruia va discuta viitorul securitatii, în contextul noilor provocari cu care se confrunta lumea dupa încheierea Razboiului Rece si va prezenta propunerile SUa în acest sens. Într-un articol publicat de International Herald Tribune, Biden prezinta principalele linii ce ar trebui urmate, din punctul sau de vedere, în domeniul securitatii. "În primul rand, trebuie sa colaboram pentru a ne extinde angajamentele pentru transparenta reciproca în legatura cu toate fortele noastre militare, inclusiv fortele conventionale si nucleare si altele defensive din Europa, inclusiv apararea antiracheta. Speram sa facem acest lucru împreuna cu Rusia. Nu mai vedem Europa (...) în termenii Razboiului Rece", a afirmat el. Biden considera ca promovarea încrederii în Europa este esentiala si ca noul tratat STaRT demonstreaza ca încrederea si siguranta sunt construite cel mai bine prin schimbul de informatii despre doctrina, forte si intentii.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.