luni, 22 decembrie 2008

România – o ţară plină de surprize

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Emil Boc, noul premier desemnat al României
 
Luni, luată prin surprindere, presa internaţională nu a avut timp să reacţioneze la brusca decizie a lui Theodor Stolojan de a renunţa la mandatul de premier. Marţi, evenimentul îşi află un amplu ecou în ziarele germane.
Deşi Theodor Stolojan a renunţat la mandatul de premier sub motiv că ar dori să facă loc tinerei generaţii, speculaţiile în jurul realelor cauze pentru care liderul PDL s-a răzgîndit continuă.
„Demisie înaintea învestiturii” titrează FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG azi o remarcabilă analiză a dificultăţilor ce stau în calea constituirii noului guvern. Cotidianul conservator reţine însă şi obiceiul lui Theodor Stolojan de a lua în ultima clipă decizii personale imprevizibile atunci cînd este desemnat pentru o funcţie înaltă în stat, pomenit fiind episodul alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din 2004.
Actuala renunţare a lui Stolojan la funcţia pentru care fusese desemnat de preşedintele Băsescu ar fi putut fi influenţată, crede autorul analizei, şi de evoluţia negocierilor de coaliţie între PD-L şi PSD, cu ale căror rezultate nici preşedintele Băsescu nu pare a fi foarte mulţumit, dovada oferind-o distanţarea sa într-o formă destul de dură de PD-L, duminică, imediat după semnarea pactului de coaliţie, după ce anterior şeful statului reclamase transparenţă în negocieri. Pactul de coaliţie semnat duminică nu pare a-i fi oferit lui Theodor Stolojan suficiente garanţii şi în cazul adoptării unor măsuri impopulare necesare pentru a remedia gravele probleme economice cu care se confruntă România. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Theodor Stolojan, fostul premier desemnat Subiectele fierbinţi ale negocierilor de coaliţie le-au constituit lupta împotriva corupţiei şi ocuparea mandatului justiţiei. Iniţial Monica Macovei ar fi trebuit să revină la conducerea ministerului justiţiei dar refuzul social-democraţilor a spulberat acest plan. Este semnalat şi faptul că în timpul cît Monica Macovei a deţinut mandatul justiţiei, procuratura de stat a luat în cercetare cazurile unor lideri PSD, între care şi cel al ex-premierul Adrian Năstase, acuzat de corupţie.
 
„A face politică în România înseamnă a face bani” titrează DIE PRESSE un interviu cu Monica Macovei, în cuprinsul căruia fostul ministru de justiţie , desemnată „ Femeia Europeană a anului” relevă dificultăţile campaniei anticorupţie în statele post-comuniste. După demiterea ei din funcţie în 2007, Monica Macovei consiliază guvernul Macedoniei în materie de luptă împotriva corupţiei. Monica Macovei explică cum şi de ce în ţările post-comuniste, spre deosebire de occident, corupţia nu trece totdeauna drept o încălcare a normelor, fiind adesea implementată în chiar deciziile politice. Fosta ministră a justiţei insistă asupra necesităţii unei presiuni externe în campania anticorupţie ca şi a adoptării şi aplicării legislaţiei corespunzătoare deja înainte de aderarea unei ţări la Uniunea Europeană. Monica Macovei relevă şi absenţa unei voinţe politice de a combate acest flagel. Întrebată dacă şi-ar fi putut imagina, mai ales în urma speculaţiilor de dinaintea scrutinului parlamentar, revenirea ei la conducerea ministerului justiţiei, Monica Macovei răspune că mai degrabă nu, nefăcînd parte din nici un partid şi neavînd ambiţii politice ceea ce nu o face însă să regrete nici  faptul de a fi văzut „din interior” cum funcţionează un guvern şi nici să renunţe la voinţa ei de a rămîne independentă.
 
„Stolojan nu vrea să guverneze” titrează SÜDDEUTSCE ZEITUNG o corespondenţă de la Bucureşti semnată de Katrin Lauer. Ziarista germană întrevede turbulenţe pe scena politică românească după ce Theodor Stolojan a renunţat brusc la mandatul pentru care fusese desemnat de Traian Băsescu. Dacă parlamentul va accepta desemnarea lui Emil Boc în fruntea guvernului de coaliţie, inoficial  Băsescu ar putea deveni premier crede autoarea corespondenţei, făcînd aluzie la  loialitatea necondiţionată şi perfectul mimetism cu care liderul PD-L preia pînă şi bruştele schimbări de opinie ale preşedintelui ţării.
 
Sub titlul „Farsă politică în România” şi DIE WELT reţine între altele loialitatea necondiţionată a lui Emil Boc faţă de Traian Băsescu .
Dar, ziarul care apare la Berlin, nu omite nici performanţa lui Emil Boc de a fi asigurat Clujului, al cărui primar este din 2004, o incontestabilă prosperitate economică.
 
Şi HANDELSBLATT reia în termeni aproape identici conţinutul relatării din DIE WELT menţionînd efectul surpriză al renunţării ante festum a lui Theodor Stolojan la mandatul de premier.
 
La scurtă vreme după ce a fost convenită coaliţia între PD-L şi PSD survine lovitura de teatru glosează WIENER ZEITUNG cele petrecute la Bucureşti sub titlul „Guvernul rămîne, premierul pleacă”. Cotidianul austriac reţine însă şi cîteva detalii ale acţiunii pe scena politică de la Bucureşti: Preşedintele Băsescu, care l-a desemnat pe Emil Boc în funcţia de premier după imprevizibila decizie a lui Theodor Stolojan, a anunţat că respectă în continuare termenul stabilit pentru confirmarea de către parlament a noului guvern. PSD şi-a semnalat disponibilitatea de a rămîne partener de coaliţie cu PD-L şi sub mandatul noului premier desemnat, Emil Boc.
 
Dar în pofida acordurilor, vechile adversităţi vor persista şi în sînul noii coaliţii crede NEUE ZÜRCHER ZEITUNG trecînd în revistă unele antecedente şi prefigurînd crizele ce ar putea surveni pornind de la intenţia celor doi parteneri de a  se prezenta la alegerile prezidenţiale din 2009 fiecare cu propriul său candidat.
În sfîrşit sub titlul „ Groapa comună din Carpaţi” acelaşi cotidian elveţian publică o amplă recenzie la romanul lui Filip Florian „Degete mici” care ar oferi o imagine apăsătoare a României.
 
  
 
DW- DE
Rodica Binder

UE luptă împotriva piraţilor

Pirateria marină poate fi combătută prin stabilizarea Somaliei
Securitate şi apărare - 15-12-2008 - 16:33 

Uniunea Europeană a lansat săptămâna trecută misiunea „Atalanta“, pentru oprirea pirateriei pe apele din largul Somaliei. Deputaţii europeni consideră că această misiune nu este suficientă şi că este necesar un efort susţinut în vederea stabilizării acestui stat.
Lunea trecută, Uniunea Europeană a lansat misiunea „Atalanta“, pentru protejarea vaselor care duc ajutor umanitar în Somalia. Şase fregate, trei aeronave şi 1.200 de persoane provenind din Regatul Unit, Franţa şi Grecia vor lua parte în misiune. Alte state vor contribui la „Atalanta“ în viitor.
 
Somalia
după moartea dictatorului Mohamed Siad Barre, în 1991, au urmat ani de anarhie
două misiuni de pace ONU şi-au încheiat mandatul fără succes în 1993 şi 1995
disputele civile, seceta şi inflaţia rapidă au aruncat Somalia în cea mai dificilă criză umanitară (conform ONU)
3,2 milioane de somalezi au nevoie de ajutor umanitar
guvernul de tranziţie, recunoscut de ONU, are puţină autoritate
în 2009, miliţia islamică a preluat controlul asupra Somaliei de Sud, mai târziu zona fiind invadată de armata etiopiană, care sprijină guvernul de tranziţie
în Somalia se află o misiune de întreţinere a păcii a Uniunii Africane
Peste 100 de acte de piraterie şi jaf armat au fost consemnate anul acesta în zonă. În momentul de faţă, piraţii controlează cel puţin 17 de vase, ultimul atac datând de vineri dimineaţă.

„Misiunea navală nu rezolvă toate problemele“

Darius Stan.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.