duminică, 29 august 2010

Rezultatele scenariului. Romania in centru atentiei



Barometru pentru institutiile romanesti


Parlamentul si Guvernul raman institutiile nationale in care romanii au cea mai putina incredere, dar atunci cand vine vorba de combaterea crizei, FMi e de si mai mica incredere, astfel ca cetatenii privesc catre Executiv ca fiind totusi cel mai in masura sa se ocupe de aceasta. increderea romanilor ramane mare in Uniunea Europeana ca institutie (56%, fata de 42% media in UE) si mica in Parlamentul national (10%, fata de 31% media in UE). Ceva mai mult de o treime (34%) dintre romani nu au incredere in UE (fata de 47% media UE), dar proportia celor dezamagiti de Parlamentul national este covarsitoare (85%, fata de 62% media in UE). Guvernul se bucura de increderea a doar 12% dintre romani (fata de 29% media in UE), intrunind in schimb 85% din opiniile negative (fata de 65% media in UE la acest capitol).


Franta recunoaste ca au primit cetateni rromi si a expulzat cetateni europeni.


Dupa ce s-au anuntat prin Presedintele statului Nicolas Sarkozy la prima reuniune de Guvern de dupa vacanta de vara ca Parisul va continua politica privind romii, in pofida controverselor. El a subliniat ca taberele de romi reprezinta o sursa de infractionalitate, prostitutie, trafic de persoane si exploatarea copiilor. Sarkozy a cerut echipei sale sa "nu fie distrasa de controversele inutile", a declarat ministrul imigratiei, Eric Besson. Fostul premier Dominique de Villepin, probabil viitor candidat la presedintie, a apreciat politica drept "rusinoasa". "Este o strategie electorala. Nu va contribui cu nimic la securitatea poporului francez", a adaugat el. Sute de romi au fost trimisi inapoi in România si Bulgaria, iar peste 100 de tabere ilegale au fost demolate. Operatiunea a fost criticata de organizatiile pentru drepturile omului si de opozantii lui Sarkozy, care il acuza ca incearca astfel sa isi creasca popularitatea. Totusi, aproape jumatate dintre francezi (48%) sunt de acord cu repatrierea romilor in tarile lor de origine, arata un sondaj dat publicitatii joi de Le Parisien. 42% dintre persoane chestionate se opun acestei masuri, in timp ce 10% nu se pronunta. Masurile sunt sprijinite majoritar de sustinatorii dreptei si respinse de cei ai stângii franceze. Sondajul a fost realizat telefonic, in 24 si 25 august, pe un esantion national reprezentantiv de 1.000 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani.

Comisia Europena pe tema asumarii responsabilitatii comune asupra romilor

Comisarul european pentru justitie, Viviane Reding, a anuntat ca a cerut serviciilor sale sa analizeze cu atentie daca masurile luate de Franta in privinta romilor sunt "in conformitate deplina" cu legislatia UE si a promis ca analiza va fi prezentata saptamâna viitoare. Intr-o declaratie pe tema situatiei romilor din Europa, Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei Europene si comisar UE pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, a spus ca a urmarit "cu mare atentie" si cu "oarecare ingrijorare" evolutiile din ultimele zile din Franta, precum si polemica ce a izbucnit in câteva alte state membre. Reding a cerut autoritatilor franceze sa se angajeze intr-un "dialog deschis, sincer si onest" cu toate statele membre UE pe tema asumarii responsabilitatii comune asupra romilor, Comisia Europeana oferindu-se sa intermedieze un astfel de dialog si sa monitorizeze progresele facute. Comisarul a spus ca situatia romilor este o problema grava si regreta ca retorica folosita in unele state membre in ultimele saptamâni a fost "in mod vadit discriminatorie si, partial, de natura sa inflameze". Cu toate acestea, Viviane Reding s-a ferit sa ia pozitie in favoarea uneia sau alteia dintre parti, in declaratia sa regasindu-se argumente aduse atât de partea franceza, cât si de cei care denunta un abuz in privinta romilor
Ministrul francez al imigratiei, Eric Besson, a recunoscut, intr-o declaratie pentru presa, ca aproape 1.300 de cetateni romani si bulgari au fost expulzati de la inceputul anului. De la 1 ianuarie, 8.030 de romani si bulgari a caror sedere in Franta era ilegala au fost trimisi in tarile lor de origine. Dintre acestia, 1.291 au fost trimisi "in mod constrangator" (cu alte cuvinte, expulzati - n.r.) si 6.739 "in mod voluntar", a spus Eric Besson intr-o declaratie acordata presei franceze. De la 28 iulie, data reuniunii de la Elysee consacrata securitatii si problemei romilor, au fost repatriate 681 de persoane, dintre care 132 "in mod constrangator", a declarat Besson. Joi, doua zboruri din Franta au mai adus in Romania peste 280 de romi, potrivit autoritatilor franceze."acest plan de desfiintare a taberelor clandestine se inscrie in procedurile de repatriere deja larg utilizate de mai multi ani", a mai spus Besson, care insista de mai multe saptamani asupra caracterului "neexceptional" al repatrierii romilor.

Comferinta de la Paris consacrata problemelor imigratiei

Secretarul de stat belgian pentru azil politic Melchior Wathelet va merge la Paris pentru a participa la reuniunea informala consacrata imigratiei organizata la Paris. Politica Frantei fata de romi nu figureaza pe ordinea de zi a intalnirii, la care sunt invitate si Statele Unite, Canada, Germania, Spania, Grecia, italia si Marea Britanie. Belgia a fost invitata la aceasta intalnire ca tara care asigura presedintia UE, dar nu a raspuns imediat pozitiv. Potrivit unei surse diplomatice, ezitarea Belgiei viza sa "evite acordarea impresiei ca "aproba expulzarile". Tema reuniunii a fost recalificata in "seminar de lucru" consacrat azilului si luptei impotriva imigratiei ilegale. Melchior Wathelet, care considera ca subiectul romilor merita o "dezbatere adecvata, implicand toate tarile vizate", a confirmat in cele din urma ca va merge la Paris.


Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.