sâmbătă, 25 iulie 2009

O declaratie nereusita. Nabucco - "un succes al Romaniei şi al şefului statului"

Ceremonia semnarii acordului interguvernamental privind construirea gazoductului Nabucco a fost la invitatia premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, gazda evenimentului. Participantii la ceremonie au urmarit un scurt film de prezentare a proiectului Nabucco, dupa care sefii delegatiilor sustin cate un discurs privind pozitia oficiala a tarilor lor.
Premierul Emil Boc a reprezentat pozitia Romaniei, ca stat angajat in realizarea proiectului Nabucco, atat in calitatea sa de membru al Uniunii Europene, dar si in cadrul relatiilor bilaterale cu statele de tranzit si furnizoare. Cele cinci tari semnatare - Austria, Bulgaria, Romania, Turcia, Ungaria - sunt reprezentate la reuniune de catre prim-ministri,exceptie, singurul sef de stat prezent fiind al Georgiei, Mihail Saakasvili.
Dupa sesiunea de discursuri, care au durat doua ore, a avut loc ceremonia propriu-zisa de semnare a acordului interguvernamental, urmata de o conferinta comuna de presa a sefilor de delegatii.
Declaratia premierului Romaniei, de la Ankara ne face sa credem la o incalcare deliberata a cea ce inseamna eticheta ceremonialului. Ori domnia s-a nu cunoaste ca o astfel de declaratie are ca si sens punerea in inferioritate a celorlalti participanti la viata cotidiana. Declaratia jenanta a premierului ar suna cam asa :"Acordul interguvernamental cu privire la Nabucco este un succes al Romaniei şi în egala masura un succes al politicii şefului statului, care a sustinut în permanenta acest proiect, chiar în conditiile în care existau critici atat în plan intern, cat şi extern, cu privire la posibilitatea realizarii acestui proiect". Si pentru ca trebuia subliniata o astfel de prostie tot el a reamintit ca, la Consiliul European din luna martie, UE a asigurat o finantare de 200 de milioane de euro pentru proiectul Nabucco "şi doar prin intermediul pozitiei exprimate de Romania prin şeful statului".
Reamintim ca reprezentanti la nivel inalt ai statelor Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia au semnat, la Ankara, acordul interguvernamental pentru tranzitul gazoductului Nabucco, destinat sa diminueze dependenta UE de gazul rusesc.
Considerentul sub care se opereaza: Daca Moscova se supara şi închide robinetul de gaze, aşa cum s-a întamplat în 2006 şi în 2009, caloriferele şi bucatariile din Europa raman reci. Gazele naturale au devenit demult o tema politica extrem de sensibila. Jurnalistul rus Valeri Paniuşkin a publicat recent o carte despre tacticile gigantului rus Gazprom, intitulata : "afacerea cu puterea". Paniuşkin este de parere ca situatia pe piata mondiala a gazelor se va acutiza şi mai mult în viitor. Deoarece, argumenteaza el citand estimarile agentiei Internationale pentru Energie (IEA), productia celor 27 de state membre ale UE se va înjumatati pana în 2020, în timp ce consumul lor se va dubla pana în 2030. Pe acest fundal, statele europene au decis în martie 2007 sa trateze din acest moment problemele energetice drept probleme ale întregii comunitati, avand astfel posibilitatea de a avea mai multa influenta la negocierile cu statele furnizoare. Printre potentialii noi furnizori de gaze pentru Europa se numara state din Nordul africii, din Orientul Mijlociu şi din asia Centrala.
Problema este însa ca pretutindeni unde bate la uşa UE, e deja instalata Rusia. Fostul preşedinte Vladimir Putin s-a deplasat în 2006 în Algeria pentru a exonera statul african de datoriile sale de 4,7 miliarde de dolari. Dupa ce a deschis în plus perspectiva asupra unor furnizari consistente de armament, afacerea a fost perfecta. Rezultatul negocierilor se cheama : "Alianta pentru explorarea geologica, exploatarea şi transportul gazelor naturale".
Sau exemplul Nigeriei. De îndata ce statele africane au anuntat intentia lor de a construi un gazoduct spre Europa, ruşii le-ar fi promis aparent ca vor supralicita orice oferta a statelor occidentale. În Libia, azerbaidjan, Kazahstan sau Turkmenistan, situatia este similara. Gazprom face totul pentru a eclipsa statele europene.
Rusia în politica mondiala, anunta ca Moscova face totul pentru a spori şi mai mult dependenta europenilor de rezervele ruseşti de gaze. Argumentul sau este urmatorul : în loc sa investeasca în exploatarea celor mai mari zacaminte de gaze naturale din propria tara, Gazprom practica o politica de achizitii agresiva pe piata mondiala. Cu rezervele de gaze de pe peninsula Jamal din Siberia, care depaşesc 30 de bilioane de metri cubi de gaze, Rusia ar putea aproviziona timp de un deceniu tot mapamondul. Se creaza un imens monopol. In fapt se produce un transfer de autoritate asupra monopolului energetic intre vechiul stapani SUA si Rusia.
Pe de alta parte, politicienii au fost nerabdatori sa sublinieze ca Nabucco considera un plan ani-rusesc, in pofida faptului ca acesta concureaza cu proiectul de gazoduct sprijinit de Rusia, South Stream.

Comentat cu multa prudenta in Romania proiectul South Stream este considerat un concurent daunator pentru Nabucco

Comisia Europeana, dar si doua dintre companiile implicate in proiectul Nabucco, nu se arata ingrijorate de construirea gazoductului South Stream,care pana acum era privit ca fiind concurent cu Nabucco, ci considera ca Europa are nevoie de mai multe surse de aprovizionare cu gaze.
Compania austrica OMV considera ca nevoile crescande de energie din Europa permit dezvoltarea mai multor noi proiecte pentru gazoducte, iar Transgaz, compania romaneasca implicata in proiect, sustine ca gazoductul South Stream nu afecteaza proiectul Nabucco. Cele doua companii fac parte din grupul celor cinci, alaturi de MOL (Ungaria), Botas (Turcia) si Bulgargaz (Bulgaria), care ar urma sa participe la construirea proiectului Nabucco.
"Nevoile crescande de energie din Europa permit dezvoltarea mai multor proiecte pentru gazoducte", a declarat vineri purtatorul de cuvant OMV, Thomas Huemer.
Potrivit directorului general al Trangaz, Ioan Rusu, acordul semnat de Bulgaria si Rusia pentru participarea partii bulgare la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream nu va afecta proiectul Nabucco.
Si Ministerul Economiei si Finantelor (MEC) apreciaza ca cele doua proiecte nu sunt concurente si ar putea fi chiar complementare. "Sigur, proiectul Nabucco si proiectul South Stream sunt concurente. In privinta South Stream, sursa este gazul rusesc. Dar poate fi si un proiect complementar, o sursa complementara pentru Europa. Esential pentru Romania este insa proiectul Nabucco", a declarat vineri pentru NewsIn secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor, Viorel Palasca.
Comisia Europeana sustine de asemenea ca nu are nimic impotriva conductei South Stream, al carei rol este sa diversifice caile de transport al gazului din Rusia, dar considera ca proiectul Nabucco este o prioritate. "Nu ne opunem conductei South Strean, dar sprijinim Nabucco, o prioritate pentru UE", a spus Ferran Tarradellas, purtatorul de cuvant al comisarului pentru energie, andris Piebalgs.
Declaratiile au venit dupa ce Sofia a anuntat vineri ca Bulgaria a semnat cu Rusia un acord pentru infiintarea unei companii comune, in care cele doua tari vor detine fiecare cate 50% din actiuni. Compania urmeaza sa gestioneze gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar in cadrul proiectului South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, la care participa si Romania.
Proiectul Nabucco, promovat de UE si SUA, vizeaza sa ofere o alternativa la reteaua de transport rusa si sa permita azerbaidjanului sa exporte direct gaz pe piata europeana via Georgia si Turcia. Din consortiul Nabucco fac parte austria (OMV), Ungaria, (MOL), Romania (Transgaz), Bulgaria (Bulgargaz) si Turcia (Botas).

Noi putem paria pe un castigator in aceasta confruntare, importanta fiind analiza noastra sa fie cat mai aproape de adevaratul viitor. Asa cum ne arata istoria, timpul va arata cine va depasi invingator din acest transfer de autoritate in razboiul economic.

Autor:Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.