miercuri, 23 februarie 2011

Batalii ascunse in culisele Organizatiei Natiunilor Unite

Statele Unite ale americii si-au exercitat dreptul de veto pentru a bloca adoptarea, de catre Consiliul de Securitate al ONU, a unei rezolutii impotriva politicii de colonizare a israelului.
In culisele Organizatiei Natiunilor Unite, s-au purtat in ultimele saptamani negocieri intense pe marginea rezolutiei impotriva israelului. Seful Casei Albe, Barack Obama, s-a implicat personal, telefonandu-i presedintelui autoritatii palestiniene, Mahmud Abbas, in incercarea de-al convinge sa accepte in schimb o „declaratie prezidentiala", care, desi ar fi condamnat politica israeliana de colonizare, nu ar fi avut insa greutatea unei rezolutii. Abbas nu a cedat, cu atat mai mult cu cat proiectul de rezolutie se bucura de sprijinul a aproape a doua treimi din ansamblul statelor membre ale ONU.
Astfel s-au ridicat la votul desfasurat in cadrul Consiliului de Securitate 14 maini in favoarea rezolutiei, in timp ce o singura mana s-a ridicat la votul impotriva - cea a ambasadoarei SUA pe langa ONU, Susan Rice. „In opinia noastra, aceasta rezolutie nu ar fi contribuit la apropierea celor doua state“, a explicat Rice in cadrul unei conferinte telefonice de presa ulterioare, adaugand ca efectul unei asemenea hotarari ar fi fost, dimpotriva, contraproductiv.

"Pericol" da, "ilegal" nu

Americanii refuza categoric sa califice politica israeliana de colonizare drept ilegala. Cu toate acestea, Casa Alba condamna la randul ei construirea de noi locuinte israeliene in teritoriile palestiniene. Susan Rice a declarat: „Respingem categoric legitimitatea constructiei de colonii evreiesti”. SUA, a precizat diplomatul american, califica extinderea coliniilor israeliene in teritoriile ocupate in 1967 drept, citat: „un pericol la adresa securitatii si democratiei israelului si a stabilitatii in regiune”.
Pornind de la aceasta opinie a Washingtonului, palestinienii sperasera ca SUA sa accepte totusi rezolutia, al carei text fusese, de altfel, formulat pe un ton moderat. in acest caz, ar fi fost pentru intaia oara din 1979 incoace ca ONU ar fi condamnat politica israeliana de colonizare. Rezolutia ar fi impus reluarea imediata a negocierilor directe si ar fi sprijinit procesul de pace.

Europenii, pe o singura voce

Ambasadorul britanic pe langa ONU, Sir Mark Lyall Grant, a citit, in urma votului, in numele tarii sale, al Frantei si Germaniei, o declaratie prin care cele trei tari isi manifestau ingrijorarea fata de stagnarea procesului de pace in Orienul Mijlociu si argumentau motivele pentru care au votat in favoarea rezolutiei: conform dreptului international, colonizarea teritoriilor palestiniene, mai ales in ierusalimul de Est, este ilegala si impiedica instaurarea pacii, perclitand perspectiva coexistentei celor doua state. israelienii, conchid europenii din Consiliul de Securitate, ar trebui sa inceteze imediat toate constructiile in teritoriile occupante.
SUA nu au acceptat o asemenea condamnare a statului evreu, argumentand ca „de fiecare data, cand s-a adoptat o rezolutie unilaterala vizand problemele centrale care trebuie decise intre cele doua parti, aceasta a avut ca afect, in cel mai rau caz, un regres al procesului de pace”. Washington-ul ramane, si cu aceasta miscare diplomatica, de partea aliatului sau traditional, sustinand in continuare ca rezolvarea procesului de pace nu ar avea ce cauta pe scena ONU. Ambasadorul Rice a dat asigurari ca tara sa va depune in continuare eforturi in vederea relansarii procesului de pace in Orientul Mijlociu.

Situatia din Libia afecteaza serios piata petroliera
Singurul gazoduct care leaga Libia de Italia si de Europa nu mai functioneaza din cauza violentelor din Libia, a anuntat compania ENI, dar gigantul petrolier si de gaz italian si guvernul de la Roma dau asigurari ca aceasta intrerupere nu pune in pericol aprovizionarea tarii. Guvernul lui Silvio Berlusconi, intrunit, marti seara pentru a discuta aspectele legate de criza gazului din Libia a asigurat ca situatia este sub control. Cu o lungime de 520 km si o capacitate de opt miliarde de metri cubi pe an, Greenstream este singura conducta care leaga Libia de Italia si de Europa. Avand in vedere violentele, ENI a suspendat unele operatiuni in Libia, printre care si Greenstream, dar grupul nu a precizat ce proportie din productia totala este afectata. Pe langa ENI, compania spaniola Repsol a anuntat ca a suspendat activitatile sale in Libia, care ar putea insemna, potrivit unei surse din industrie, blocarea producerii a aproximativ 300.000 de barili pe zi. Adica aproape 20% din productia Libiei, estimata intre 1,5 si 1,8 milioane de barili pe zi

Strainii parasesc in masa Libia
Zeci de mii de cetateni straini parasesc Libia, cu avioane, ambarcatiuni sau pe uscat, din cauza haosului şi violentelor care au cuprins această ţara. Doua aeronave ale armatei germane si un zbor special al Lufthansa au ajutat la repatrierea a 350 de cetateni germani si europeni, printre care oameni de afaceri si turisti. Alte zboruri cu acest scop sunt planuite de autoriatile germane. Turcia vrea să scoata din Libia cu mai multe nave in jur de 25.000 de cetateni, mulţi dintre ei muncitori de la firme de constructii. Grecia s-a oferit sa puna la dispozitie barci pentru plecarea din Libia a 15.000 de muncitori chinezi. La punctul de frontieră Sollum, la granita cu Egiptul, tot mai multe convoaie auto solicita intrarea in aceasta tara. De asemenea, numerosi libieni incearca sa fuga din cauza situaţiei din ultimele zile.
Si Uniunea Europeana a anuntat, la orele pranzului, ca este pregatita pentru evacuarea a 10.000 de cetateni, folosind inclusiv ambarcatiuni marine. Potrivit unui purtator de cuvant al Comisiei Europene, in cursul dupa-amiezii, la Bruxelles se vor discuta posibile masuri pentru sanctionarea guvernului de la Tripoli.


Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.