luni, 28 mai 2012

Lumea in naturala metamorfoza – Scrisoare din vremea schimbarilor

                          Unul dintre fenomenele naturale, dar si ingrijoratoare in Europa, si nu de ieri, de azi, il reprezinta ascensiunea in forta a extremelor politice.
Cauzele revigorarii extremismului nationalist sunt multiple: de natura economica, sociala, civilizationala......
                   Altfel spus vremea unor politici latente, domoale, intrate in ante-camera in surdina este in retragere. Astazi cu miscari bruste, scriu pagini de istorie prin manevrele politico-ideologice ale statelor. Nu mai avem timp pentru eleganta.
                 Problemele existente in mediul social preseaza natiunile catre conservare, nationalism si protectionism. Visele de alta data, privind globalizarea prin existenta unui stat turn-control ce ordona cu suprematie liniile de trafic incep sa apuna.
          Fata de alegerile din 2004, extrema dreapta a castigat locuri in plus, ca urmare a rezultatelor foarte bune din tari ca Austria, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda si Marea Britanie. Situatia este extrem de diferita in fiecare dintre tarile in care extremistii de dreapta au obtinut rezultate bune.
           Olanda a trimis patru astfel de deputati, ai Partidului Pentru Libertate, pe fondul accentuarii atitudinilor anti-islamiste si anti-imigrationiste. Olanda a fost un model de toleranta si de integrare a imigrantilor.
            Dar criza economica si financiara a schimbat atitudinea cetatenilor si o deplasare spre extreme a votului. Si in Austria unu din cinci voturi s-a dus spre partidele de extrema dreapta. Sunt si tari la fel de atinse de criza in care extrema dreapta a cunoscut un net recul, ca in Franta, unde multe dintre temele Frontului National au fost preluate si promovate agresiv de partidul fostului presedinte Sarkozy.
                 In Romania Partidul "Pentru Patrie", format de un grup de vechi legionari in 1993, si-a schimbat zilele trecute numele, revenind la vechiul nume "Totul pentru tara". Partidul legionar din interbelic infiintat de Corneliu Zelea Codreanu si condus de catre generalul Cantacuzino Graniceru. Alte doua organizatii care se considera sau revendica de la Miscarea Legionara si-au anuntat intentia de a intra pe scena politica cu doua noi partide.
           Partidul "Pentru patrie" a fost infiintat in 1993, activand in paralel cu un alt partid legionar "Noua Romanie Crestina". Cele doua partide au incercat sa se uneasca, dar in urma unor neintelegeri "Noua Romanie Crestina" s-a autodizolvat, cele doua grupari legionare acuzandu-se reciproc ani la rand. Pentru Tara a fost infiintat in 1935 de catre Corneliu Zelea Codreanu, situindu-se pe locul 3 in alegerile parlamentare din anul 1937 si fiind dizolvat in 1938, odata cu suprimarea regimului de democratie parlamentara in Romania si instaurarea dictaturii regelui Carol al II-lea.
            O alta grupare legionara, Legiunea Arhanghelului Mihail, condusa de catre Serban Suru. a anuntat in repetate randuri ca doreste infiintarea unei formatiuni politice.
       Organizatia "Noua dreapta" si-a manifstat intentia in aceasta directie. Seful organizatiei Noua Dreapta, Tudor Ionescu, a depus in luna decembrie la registratura Tribunalului Bucuresti, aproximativ 30.000 de semnaturi pentru a infiinta partidul. "Scopul principal al partidului va fi salvarea statului si neamului romanesc. Avem un program cu 25 de puncte care vor propulsa Romania printre primele 15 state ale lumii....", declara Tudor Ionescu.
     In Marea Britanie s-a declansat o apriga dezbatere pe marginea succesului BNP(nationalistii britanici) care este primit de toti drept un partid fascist, care aminteste de anii 30 si de Oswald Mosley, cu al sau British Union of Fascist.
        Istorici si analisti politici britanici si europeni atrag atentia asupra faptului ca fascismul a prins in Europa anilor 30 pe fondul scaderii dramatice a increderii cetatenilor in autoritatea Parlamentului, dar si Marii Crize Economice din 1929-1933.
                Deocamdata nu putem vorbi de revenirea in forta a Nationalismului, dar ascensiunea extremelor nu trebuie ignorata. Partidele democratice, de dreapta(care au cochetat nu o data cu extremistii si care i-au legitimat adesea) si de stanga trebuie sa faca front comun pentru a rezolva problemele economice si sociale care au ajuns mediul de cultura pentru extremisti.
              De ce consideram acest fenomen ca fiind natural? Consideram un efect natural deoarece istoria ne demonstreaza, cum pe fondul problemelor sociale existente ajungerea la putere a partidelor nationaliste se costitue o umbrela protectia la care urbea, cetatenii o declansaza pentru conservare ( un fel de anticorp).
                 Exemple pot fi vazute in premisele de la inceputului primei conflagratii mondiale cat si celei de- a doua conflagratii.
Un prim indicator si cel mai presant asupra sistemului a fost si ramane rata somajului foarte ridicata. Un al doilea indicator deloc de neglijat productia si comertul exterior.
               Nici miscarea extremista a vechilor Comunisti nu este de neluat in seama deoarece, in ideologia marxistilor, dictatura proletariatului constituie un rau necesar, care insa lichideaza exploatarea omului de catre om, elimina deosebirile de clasa si inegalitatile economice si are o organizare superioara a formelor anterioare.
        De asemenea, este acreditata ideea ca dictatura proletariatului se instaureaza pentru a lichida orice dominatie de clasa si deci politica, in ideea de a se ajunge la societatea comunista. In dictatura proletariatului nu exista clase sociale, statul si alte organizatii politice dispar , societatea se organizeaza prin autoconducere.
           Principiul acestei doctrine este ca in conditiile unui belsug de produse, oamenii sa fie retribuiti dupa nevoi. De aceea, astazi constatam o metamorfoza a lumii.
             De aceea nu vom putea spune aceste lucruri, pozitionandu-ne impotriva sau favorizand si doar pentru a marca fenomenele existente din lumea in care traim.



Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.