luni, 3 septembrie 2007

Impactul informatiilor in era internetului

E sfarsitul unei verii secetoase. Este timpul lecturilor usoare, amuzante. Este timpul sa ne relaxam putin, sa ne indreptam cu gandul spre lucrurile simple, sa fim visatori.....
Seceta a afectat agricultura iar caldura caniculara a parjolit totul. Probabil prea mult ....
Probabil si gandurile frumoase au disparut fiind inlocuite de incendiare tensiunii inutile.....Probabil.
Cu siguranta si tu ai uitat ultima oara cand ai visat frumos, cand te-ai bucurat sufleteste, cand ai spus un lucru banal fara de incarcatura sau influenta unei conjuncturi anume.
Ai uitat cand ai incercat sa-ti imaginezi ultima oara ca ai putea trai intr-un mod fericit fara sa depinzi de informatia de zi cu zi, de influenta mediatica.
Dupa 45 de ani in care informatia a circulat fara a produce prea mare impact, datorita barierelor existente, astazi ne aflam in fata unui imens sistem informativ, intr-un necontenit asediu.
Fiecare dintre noi indiferent de nationalitate, rasa, etnie sau sex se afla sub asaltul perpetuu al informatiei ce ne modeleaza sufletele producad stari emotionale. Insa aceasta desteptare prin "bombardarea" permanenta cu informatii poate fi nu doar benefica ci si nociva.
Si te trezesti dimineata, usor mahmur, dupa starea vegetativa numita somn si chinuit de un cosmar format din compilarea unor evenivente intamplate in ziua precedenta la care ipotetic nu te-ai fi asteptat.
Apesi cu un gest reflex butonul de pornire al radioului si faci un efort sa urmaresti informatia difuzata cu rapiditate de moderator. Inteaga casa iti este invadata de o "Dimineata dementa" sau o retrospectiva emisiune de actualitati care sa-ti aminteasca pe unde ai ramas ieri . Si, doar deduci intuitiv, ca profitul tau ar fi maxim daca ai fi cunoscut macar din titlu caci profesionalismul tau in domeniul speculat nu s-ar putea apropia de 0.
Intr-adevar nu esti "Agentul VIP" si nici nevasta ta nu ai pretentia sa fie "De 3 ori femeie".
Esti un om normal ce nu traieste in "Casa LUX" si nici nu a gandit sa faca un aranjament sa scape ce creditori, asa ca esti sigur ca ziarul "Bani nostri" nu va scrie nici odata despre banii tai sau despre "Averea" ta.
Nu ai decat sa rasfoiesti cat vrei "Ziarul Financiar" si sa urmaresti carari pierdute spre "Cariere" si vei simtii "Curentul" rece pe care "Realitatea" il dezvaluie si in care "Cotidianul" nu face parte din "Lumea" de unde tu provii. Sa nu uitam ca nici "Gandul" tau cel mai profund si nici "Mami" a ta nu au reusit sa desluseasca "Lumea misterelor" sa poti razbate usor fara de grija in "Piata de la A la Z".
Asa ca nu ai de ales si trebuie sa-ti bei linistit "Cafeaua cu sare" sa te gandesti linistit la faptul ca sotia ta nu este "In gura presei"si mai trebuie din cand in cand sa-ti petreci timpul cu nastrusnicul "SuperBebe" pentru a nu fi nevoit sa ajungi la "Schimb de mame" sau si mai rau la "Tradati in dragoste" .
Te resemnezi si alergi "La servici" spre cea ce inseamna pentru tine "Libertatea" in "Ultima ora". Dar si acolo se poate ca "Ochiul magic" sa-ti creeze "Surprize-surprize" din care vei intelege ca ai primit un "Atac" pentru a reveni la "Viata Militara " pentru "Asigurarea Calitatii".
Si cauti resemnat sa te refugiezi in "Lumea Credintei" pentru ca stii si tu ca "Amicii" nu sunt cei pe care ii gasesti la "Internet Magazin" desi face parte din "Cosmopolitan"sa dai o cautare cu "Google".
Iti vine sa strigi "Yahoo" cand te gandesti ca se apropie sfarsitul programului de munca si vei exersa " Arta de a trai". Mai ai incredere in "Curierul Conservator" ce ti-a facut cumparaturile si acasa vei putea avea un "Respiro" in ce priveste "Practic in bucatarie" pregatindu-ti un secret "Culinar".
Mananci si te gandesti ca de "7 seri" astepti "Clipa" in care "Cuvantul" tau sa nu mai fie un "Murmur" auzit doar de cei ce asculta "Memorialul durerii" si iti promiti sa iti cauti "Sanatatea" consultand un "Barometru Medical".
Desi nu te-ai uitat la ceas," Timpul " nu iti permite sa intri in "Polemica" sau sa-ti mai privesti chipul in "Oglina Literara" de altadata.
Si incet, incet, "Flacara" ta se stinge usor si realizezi ca "Analiza Media" nu se compara cu efectele provocate de "Destainuiri ale prezentului" .
Visezi la "Ziua" de maine care iti poate aduce mai multa liniste, mai "Bine pentru mine" pentru "Familia ta " pentru ca "Fara cuvinte" este singura alegere a ta in care te regasesti . Este "Unica".......

Dar de maine iti vei schimba "Atitudinea" si vei avea un "Dialog" in care vei trata totul "Impartial" si iti vei asigura un "Echilibru" intre cel care esti tu si cei care au creat "Lumi virtuale". Te vei razvrati, si pe un ton gen "Racnetul Carpatilor" vei da "Replica" la tot ce te chinuie inca din "Studentie" si nu ai gasit "Calea de lumina".
Vei fi un "Cuget liber" asemenea unui "Crai Nou" departe de orice forma de "Conflict " si "Corect" identificat, in care tu vei fi "Jupanul" ce va face regulile fara a tine cont de "Implinirea Vremii" sau influenta trecuta a legaturilor cu "Historia"........

Si ceasul desteptator iar suna ca un "Clopotel"ce te trezeste dimineata, usor mahmur, dupa starea vegetativa numita somn....... asteptand...."Stirea zilei".

Drd. Stan Darius


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.