duminică, 30 octombrie 2011

Schimbari pe scena financira

Potrivit datelor publicate, de administratia de Stat pentru Schimb Valutar din China, paritatea USD - Yuan a fost de 1 la 6,3483, depasind pentru prima data pragul de 1 la 6,35. acesta este un nou record dupa declansarea reformei valutare in China.
In ultimii cinci ani, de cand China a adoptat politica de reforma valutara, yuanul s-a apreciat cu peste 30% fata de dolarul american. Senatul american va vota un proiect de lege despre revalorizarea yuanului. analistii considera ca cursul de schimb al yuanului nu reprezinta principalul factor pentru dezechilibrul comercial dintre China si SUA. Criticile Camerei Reprezentantilor din SUA asupra cursului de schimb al monedei chineze sunt lipsite de temei. Investitorii straini, persoane fizice sau banci vor avea voie, in scurt timp, sa faca operatiuni de decontare in moneda nationala chineza Renminbi - Yuan.

Banca centrala a Chinei a anuntat, vineri, ca firmele, organismele economice si persoane fizice din strainatate care au acordat investitii in China, vor putea face operatiuni de decontare in yuani, in conditiile respectarii legilor si regulamentelor legale corespunzatoare din China, iar bancile din China vor face, in conformitate cu regulamentele aferente, calculul in yuani pentru investitorii straini, formalitatile aferente fiind mult simplificate.
investitorii si bancile straine vor putea participa la operatiunile de decontare directa in moneda Renminbi - Yuan, conform Regulamentului privind administratia Operatiunilor de Decontare in Renminbi - Yuan Desfasurate de investitorii Straini si care a fost emis, recent, de catre Banca Poporului Chinez.
Potrivit acestui document, companiile, organizatiile sau persoanele fizice din strainatate pot depune cerere pentru decontarea directa in Renminbi - Yuan, cu respectarea legislatiei in vigoare, iar bancile chineze vor oferi, la randul lor, servicii financiare mai convenabile.

Bancile straine nu au motive sa isi retraga banii din Romania, tara noastra fiind in continuare atractiva pentru institutiile financiare, a declarat, la The Money Channel, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
"Romania a reprezentat in ultimii 20 de ani un magnet pentru institutiile bancare. Faptul ca sistemul bancar romanesc este detinut 80% de banci romanesti cu capital strain este o realitate si consider ca este o realitate pozitiva. Cele patru banci care existau la Bucuresti in 1989 nu puteau sa se dezvolte si sa ajunga unde a ajuns sistemul bancar", a spus Ghetea.

"Eu cred ca se prefigureaza un al doilea acord de la Viena sau o prelungire a acordului de la Viena mai ales pentru a da siguranta acestei parti a Europei, Europa necentralizata. Exista o sansa destul de importanta ca aceasta criza care se prefigureaza in tarile din zona euro sa fie o sansa in plus pentru tarile respective, si nu numai, datorita faptului ca ele nu au fost alterate de produse toxice, ci pentru simplul fapt ca Romania are niste oportunitati", a mai precizat presedintele ARB.

Presedintele Traian Basescu a afirmat, dupa Consiliului European, ca decizia forului va da tuturor statelor UE garantia ca subsidiarele bancilor mama din alte tari isi vor mentine nivelul de capital si pentru anii urmatori, iar Romania va putea continua creditarea economiei. Declaratia privind recapitalizarea bancilor, adoptata de Consiliu, vizeaza finantarea bancilor pe termen mediu astfel incat sa se asigure fluxurile de credit pe termen mediu ale economiei reale, a explicat presedintele.
Traian Basescu a dat asigurari ca bancile-mama nu vor putea sa traga capital din subsidiare, acest lucru fiind verificat atat de autoritatea bancara europeana, cat si de autoritatile bancare nationale, existand un plafon minim al capitalului. In acest context, presedintele a aratat ca Romania sta mai bine decat alte state in ceea ce priveste procentul din fluxul de capital strain care se indreapta catre buget, acesta fiind mult mai mic decat procentul destinat sustinerii mediului privat.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca, daca s-ar stopa creditarea in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni.
"Bineinteles ca si riscul valutar si creditul in valuta prezinta probleme, si aici este vorba de mixaj, de a vedea cum administram riscurile, dar a pune o asemenea frana brusc, de a opri toate finantarile, toate creditele in valuta ar fi o mare eroare. Ce a discutat Banca Nationala cu bancile si cu opinia publica s-a referit numai la creditul de consum. Creditul de consum, nici pe acela nu l-am interzis, desi au fost voci: haideti sa oprim creditul in valuta! In cazul bancilor pentru constructia de locuinte, riscul valutar pur si simplu dispare, pentru ca se stimuleaza economisirea in lei si creditele se dau in moneda nationala", a spus Isarescu.
Guvernatorul BNR a precizat ca nici Directia de Supraveghere a BNR nu a lasat sa fie oprite toate creditele in valuta.
"Bancile din Romania nu au economisire pe termen lung si pentru o buna perioada de timp nu vedem cum ar putea avea economisire pe termen lung. Solutia la finantarea locuintelor in Romania au aparut de la bancile mama, cu surse de capital brut in valuta. Fiind acordate in valuta, era normal ca bancile sa acorde de asemenea credite in valuta. Raspund astfel si la cei care adulau creditul in valuta, iar acum 3-4 ani au sarit in partea cealalta, au inceput sa strige ca de ce il interzicem definitiv, de ce nu il calcam in picioare, cum de am permis euroizarea Romaniei si asa mai departe. Este un motiv serios", a explicat Isarescu.
Acesta a subliniat ca daca ar fi oprit creditul in valuta, finantarea sursei de venit pentru locuinte ar disparea, pentru ca nicio banca nu poate sa-si asume un asemenea risc, sa finanteze pe 30-40 de ani constructii de locuinte din depozite pe sase luni.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.