joi, 11 februarie 2010

Despre pornirile razboinice si diplomatie





Despre pornirile razboinice si diplomatie - Tinerii au forta de a face razboaie, iar inteleptii ii pot invata legile naturii si ale universului

Se povesteste in legendele vechi cum, intr-o zi cand regele Vishtaspa se intorcea victorios dintr-o campanie, a intalnit un grup de oameni stand in cerc sub un copac si ascultand cu mare atentie un batran venerabil asezat in mijlocul lor. Regele, care era in acea vreme un om tanar, a fost curios sa afle cine era batranul, asa ca a trimis un servitor sa afle. Acesta s-a apropiat de cercul de oameni, care i-au facut loc si a aflat ca batranul om era marele invatator Zarathushtra, iar oamenii asezati in cerc in jurul lui erau discipolii sai.
Toate acestea i-au fost aduse la cunostinta regelui Vishtaspa care, se spune ca a cerut ca inteleptul sa fie adus in fata lui.
"Mi s-a spus ca numele tau este Zarathushtra" a spus regele cand Invatatorul s-a aflat in fata lui, "si deasemenea mi s-a spus ca esti cel mai intelept om din lume. Daca este adevarat iti cer, in calitate de rege, imediat sa ma instruiesti si sa imi explici legile naturii si ale universului. Dar te rog sa fi explicit pentru ca ma grabesc sa ma intorc la palat unde sunt multe chestiuni de stat care ma asteapta".
Zarathushtra s-a uitat ganditor pentru un moment la rege si apoi s-a aplecat si a ridicat de pe jos un bob de grau. Tinandu-l cu respect intre degetul mare si aratator s-a inclinat adanc in fata regelui si i-a oferit grauntele. Regele l-a luat in mana iar marele intelept a explicat:
"Majestatea Ta, toate legile care guverneaza Raiul si Pamantul pot fi citite in ceea ce tii tu acum in mana. Fortele binelui si raului sunt acolo si toate intrebarile tale isi gasesc raspuns discutand asupra acestui bob de grau. Iti ofer aceasta carte pe care o poti lua cu tine si citi in voie".
Dar regele Vishtaspa, vazand zambetele de pe fetele discipolilor s-a gandit ca Zarathushtra radea de el. a aruncat grauntele de grau pe jos si s-a urcat mandru in sa.
"Am venit cu respect si ti-am cerut sfatul pentru ca mi s-a spus ca esti cel mai intelept om de pe pamant. Imi dau seama acum ca nu esti nimic mai mult decat un taran care nu a invatat bunele purtari. Iti ascunzi ignoranta in spatele unor exagerari. Am fost prost ca mi-am pierdut timpul aici". asa a grait regele. apoi si-a intors armasarul si a pornit inapoi.
In timp ce regele si suita sa se indepartau Zarathushtra a ingenuncheat si a ridicat bobul de grau: "O sa pastrez eu acest bob" si-a spus "pentru o zi cand regele va avea nevoie de el si bobul ii va fi profesor".
Multi ani au trecut si faima lui Zarathushtra a crescut cu fiecare an. La fel si faima regelui Vishtaspa. Intotdeauna regele s-a intors victorios din batalii si a devenit tot mai bogat , drept urmare ,acesta isi petrecea mai toate zilele in lux si abundenta. Dar noptile i-au devenit tot mai lipsite de somn cu cresterea faimei si a averii. "Traiesc in lux" gandea el "si totusi cine imi poate garanta ca va fi intotdeauna asa? Intr-un an recolta fermierilor este bogata, iar in anul urmator furtuni cumplite distrug totul. Oare voi fi intotdeauna binecuvantat cu victorii? Caderea mea va fi mai mare pe masura ce imi sporeste faima si averea? Sigur, legile care guverneaza saracii guverneaza si pe cei bogati – si cine este El cel care face aceste legi? Cum am sa inteleg vointa lui Dumnezeu, sa imi pot aprecia faima si sa stiu numarul zilelor ce mi-au fost date?
Noapte dupa noapte intrebarile acestea si altele ocupau mintea regelui Vishtaspa si ii tulburau somnul. Pana la urma gandindu-se la intalnirea avuta cu Marele Intelept cu ani in urma, a decis sa ceara din nou sfatul acestuia. De aceasta data invitatia a fost facuta in conditii diferite de cele pe care le impusese din saua calului in vremea cand era tanar.
"Mare invatator, vin umil in fata ta" i-a scris lui Zarathushtra. "Regret profund mandria si ignoranta tineretii si vad acum cat de prostesc a fost sa cer raspunsuri la asemenea intrebari majore intr-un timp atat de scurt. Te rog accepta regretele mele si
Fa-mi onoarea unei vizite, poate as putea invata de la tine, sau macar trimite unul dintre discipoli sa ma invete". apoi a invelit scrisoarea impreuna cu o piatra pretioasa de mare valoare intr-o panza fina de in si le-a trimis invatatorului.
Dupa cateva zile mesagerul s-a intros de la Zarathushtra aducand raspunsul pentru rege: "Majestatea Ta este foarte bun, dar un gradinar nu are trebuinta de o piatra pretioasa asa ca ti-o trimit inapoi. Panza o voi pastra, va fi utila pentru a-mi proteja unele plante impotriva frigului iernii. Impreuna cu scrisoarea iti trimit invelit intr-o frunza si bobul de grau pe care de curand l-ai pierdut . Si sa mai stii marite Rege ca eu sunt prea batran pentru a pleca departe de gradina mea" isi continua inteleptul scrisoarea, "dar tu Regele meu sunteti prea nobil pentru a primi pe unul dintre discipoli in locul meu. Asa ca nu trimit un discipol ci chiar pe profesorul meu, cel care m-a invatat tot ce stiu despre univers".

Iranul s-a autodeclarat stat nuclear
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a declarat ca tara sa a devenit stat nuclear. La doua zile de la demararea procesului de imbogatire a uraniului la 20%, Iranul dispunde de prima sa cantitate de aceasta substanta, a anuntat presedintele Republicii Islamice, în fata a sute de mii de sustinatori. Acestia s-au adunat in capitala iraniana pentru manifestarile organizate cu ocazia celei de-a 31-a aniversari a revolutiei islamice.

NATO se retrage : Acordul dintre Romania si SUA privitor la scut este strict bilateral

Acordul dintre Romania si SUA pe tema desfasurarii de elemente ale scutului american antiracheta pe teritoriul romanesc este strict bilateral, a declarat purtatorul de cuvant al NATO, James Appathurai. El a declara totusi ca elemente ale scutului desfasurate în diverse state din Europa ar putea fi ulterior integrate în sistemul de aparare antiracheta al NaTO. Appathurai a mai spus ca NATO doreste sa examineze posibilitatea formarii propriului sistem antiracheta pentru Europa si sa defineasca rolul eventual al Washingtonului.
Purtatorul de cuvant al aliantei a precizat ca nu s-a luat înca nicio decizie în acest sens.


Administratia de la Casa Alba va urmari cu atentie ce se va intampla la Teheran cu ocazia aniversatii a 31 de ani de la Revolutia Islamica, considera expertii americani in domeniu

 "Comunitatea internationala este unita în protestele impotriva programului atomic al Iranului si refuzul Teheranului de a negocia un compormis", a declarat presedintele american.
In urma hotararii presedintelui Ahmadinejad de a incepe procesul de imbogatire a uraniului cu 20%, în pofida protestelor internationale, pana si guvernul de la Moscova se arata dispus sa aprobe inasprirea sanctiunilor impotriva Iranului.
Presedintele american Obama stie insa ca acceptul Rusiei nu este suficient pentru a impune în Consiliul de Securitate al ONU înasprirea sanctiunilor. Totul depinde acum de pozitia Chinei, asupra careia liderul Casei Albe nu îsi face nici cele mai mici iluzii.
"Ramane de vazut care va fi pozitia Chinei în Consiliul de Securitate al ONU", a spus Barack Obama cu diplomatie.
In cazul în care guvernul de la Beijing va bloca decizia în Consiliul de Securitate, Statele Unite iau în considerare inasprirea pe cont propriu a sanctiunilor impotriva Iranului. Atat Partidul Democrat cat si Partidul Republican sunt unanim de acord ca America trebuie sa faca totul pentru a bloca importul de petrol din Iran. Tinand cont ca Iranul nu are suficiente rafinarii, blocajul poate dauna considerabil economiei iraniene. In schimb ar trebui sa fie mentionat si cealalta parte a monedei. Iranul in momentul de fata ocupa pozitia trei si este principala sursa de export de petrol si gaze naturale cu toate economiile principale avand relatii strategice cu Rusia, China, India, Turcia, Siria, Japonia.
Odata facuta recunoasterea asupra statului declarat de "stat nuclear" pozitia controversata la care administratia de la Casa Alba a supus Orientul Mijlociu se va mai relaxa. America va tebui sa raspunda sucind Rusiei pentru indecizia privind instalarea scutului anti-racheta din Romania.
 Principalii parteneri comercial al Iranului, China si Rusia vor bloca tentativa SUA de a dispune unilateral noi sanctiuni ONU

Responsabilii de la Teheran ignora prin programul atomic toate acordurile internationale si ca urmare trebuie sa suporte acum si consecintele, a declarat presedintele american.
Pozitia liderului Casei albe arata ca administratia de la Washington nu mai este dispusa sa accepte noi negocieri. Iar noul curs politic,mai dur, al Statelor Unite împotriva Iranului, a început. america doreste sa înghete conturile mai multor firme iraniene care opereaza în Statele Unite, pentru a lovi financiar Garda Revolutionara.
Totusi, pana si expertii de la Washington au indoieli privind succesul inaspririi sanctiunilor impotriva Iranului, mai ales de cand Ayatollahul Khamenei a comentat decizia presedintelui Obama astfel: "Satana are acum o fata neagra."

Autor : Darius Stan

duminică, 7 februarie 2010

O tara de ingenunchiat o practica de aplicat

Invatatura populara "Cind omul refuza sa faca ceea ce ii este sortit si asteapta ca cerul sa faca totul pentru el, acela se rataceste".


Fiind roman din Romania, si mai curios din fire, am cautat sa aflu cat mai multe obiceiuri ne sunt doar noua romanilor specifice sau ajuta pe oricare cetatean al mapamondului sa ne identifice.
Romanul unic, si se familiarizeaza inca de la primii pasi cu toate bogatiile existente in jurul sau.
De la prima respiratie percepe instinctiv faptul ca s-a nascut si traieste clipe de neuitat in tara minunilor lui Adi, bucurandu-se de linistea vijelioasa al lui Vali si ce se regaseste in rimele sentimentale ale lui Salam Devoratorul.
Tara in care mituri si legendele nu se mai nasc din sufletul curat popular si doar din pana unei codite de gasca americana aflate in mana unui scriitor canadian. O tara in care convietuirea intre specii si mitologia trecutului european creaza un tablou complet al descrierii personajelor lui Homer.
Aici in tara presedintilor recunoscuti dupa asociere cu personaje din desene animate, in tara lui Dracula, tara in care pestii cresc in copaci, iar oamenii merg pe zebre ori turme de bizoni sunt la tot pasul. Acolo unde celebra "vaca de plop" se dezvolta sanatos habitand in mod placut cu "papagalul dezgolit vorbitor" acolo unde flacara violeta se intalneste miseleste cu forta mercantilista si izvoraste marea doctrina al ocultelor prosteli.
Este o placere sentimentala pentru toti romanii sa-si amintesca de frumusetea copilariei lor ce le-a marcat viata.
Imaginati-va o multitudine de oameni fericiti ce reactioneaza oricand cu pricepere pavloviana ca atunci cand deschid robinetul de apa calda si pe teava izvoreste intreagul rau dambovita cu iz proaspat de vidajare.

Cauta cunoasterea si vei realiza ca nu vei fii niciodata singur

Dar cum de Romania s-a transformat, dintr-un colt de rai al acestui pamant, intr-o tara, dupa descrierea altora " o republica bananiera " fara de banane?
Astfel am placerea sa va invit sa urmarim impreuna pe firul documentelor evolutii sau involutii ce descriu pas cu pas cresterea sau decaderea intr-o ciclitate permanenta a Romaniei.

Incepand de la instalarea dinastiei Hohenzollern-Sigmaringen, de la primul rege al Romaniei pe numele sau complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen -- (n. 10 aprilie 1839, Sigmaringen - 10 octombrie, 1914, Sinaia). Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, Carol I, primul regele Romaniei, Carol I a condus Principatele Romane si, apoi Romania.
Carol I a obtinut independenta tarii, careia i-a si crescut imens prestigiul, a redresat economia . A construit în muntii Carpati castelul Peles, care a ramas si acum una dintre cele mai vizitate atractii turistice ale tarii. In perioada sa au fost construite primele universitati, la Iasi, Galati si respectiv Bucuresti.
Dupa razboiul ruso-turc, Romania a castigat Dobrogea, iar Carol a ordonat ridicarea primului pod peste Dunare, intre Fetesti si Cernavoda, care sa lege noua provincie de restul tarii. Apoi a fost urmat la coroana Romaniei de Regele Ferdinand care la incoronare jura solemn ca va fi "un bun roman"
Romania inregistreaza progrese insemnate in cea ce inseamna modernizare si importanta pe scena mondiala. Regele Ferdinand s-a facut remarcat prin capacitatea de a lua decizii intelepte. In timpul primului razboi mondial, Regele Ferdinand s-a alaturat curentului favorabil al Antantei, declarand in 1916 la data de 14 august, pe cand a prezidat Consiliul de Coroana : intrarea Romaniei in razboi impotriva tarii sale natale, Germania. O decizie care inteleapta si nu sentimentala. In perioada interbelica are loc o infloritoae crestere a economiei romanesti.
In cursul reformei agrare a Regelui Ferdinand (1917-1921) se distribuie aproape 6 milioane de hectare la 1.4 milioane tarani.
Ca urmare, taranii cu gospodarii mai mici de 10 hectare posedau aproape doua treimi din terenul arabil al tari.
Totusi, faramitarea excesiva a pamantului, lipsa creditelor, ignoranta, nu permit crearea unui sector agricol productiv modern si saracia continua în multe zone agricole.
In ciuda cresterii productiei industriale, Romania ramane o tara predominant agricola.
Totusi criza economica mondiala din 1929-1931 duce la prabusirea preturilor granelor si secarea capitalului strain, provocand criza agricola si somaj. Incepand cu 1934 se inregistreaza o relansare a industriei romanesti, in special cu capital autohton, ducand la o crestere a productiei industriale de 26% intre anii 1931-1938, in timp ce in majoritatea tarilor dezvoltate economia este in declin.
Dupa revenirea Romaniei in sfera de influenta germana, in 1939 se semneaza un acord economic pe 10 ani cu Germania.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, aceasta se aprovizioneaza din Romania cu petrol, grane si produse industriale, dar se opune sa plateasca contravaloarea in aur sau produse, incat chiar oficialitatile incep sa vorbeasca de exploatarea tarii de catre germani. Bombardamentele aliate din 1943 si 1944 incetinesc productia industriala.
In timp ce armata Rosie patrunde pe frontul moldovenesc, are loc lovitura de stat din 23 august 1944. Antonescu este arestat din initiativa regelui Mihai, cu colaborarea unor ofiteri superiori. Toti istoricii occidentali sunt de acord ca civilii inarmati, condusi de partidul comunist, au avut doar un rol de sprijinitori în cursul loviturii de stat. Ocupatia sovietica blocheaza fluxul transporturilor, reducand toata activitatea economica.
Prin armistitiul semnat cu Uniunea Sovietica, la 12 septembrie 1944, Romania este obligata la plata unei despagubiri de razboi de 300 milioane dolari, dar bunurile transferate se socotesc la preturile din 1938, ceea ce permite sovieticilor sa ia de 2-3 ori mai multe produse decat daca ar fi fost socotite la preturile din 1944. (Plata despagubirilor a continuat pana în anul 1954). În plus, se rechizitioneaza alimente si alte bunuri necesare armatei Rosii în tranzit si pentru fortele de ocupatie.
De asemenea, sovieticii expropriaza toate proprietatile germane. În 1946, cam o treime din echipamentul industrial romanesc fusese deja transferat în Uniunea Sovietica (printre care fabrici întregi, cum a fost fabrica de avioane IaR din Brasov). Se apreciaza, ca valoarea totala a "prazii de razboi" ar ajunge la echivalentul a 1,7- 2 miliarde dolari. În octombrie 1944, comunistii, social democratii si Frontul Plugarilor formeaza Frontul National Democrat (FND)
De remarcat ca numarul membrilor Partidului Comunist creste de la aproximativ 1000, în timpul razboiului, la peste 700.000 la mijlocul anului 1946 (la o populatie de aproape 16 milioane). Conducerea Partidului Comunist se constituie pe de o parte din "comunisti autohtoni" ca Gheorghe Gheorghiu-Dej si Lucretiu Patrascanu, pe de alta parte din "aripa moscovita" a anei Pauker si a lui Vasile Luca, existand o lupta pentru putere între cele doua grupari. La ordinul lui Stalin, Gheorghe Gheorghiu-Dej este ales prim secretar al partidului, dar "aripa moscovita" continua sa aibe o functie importanta în conducere.
Numirea lui Petru Groza (simpatizant al comunistilor) la sefia guvernului, la 6 martie 1945, se efectueaza sub presiune sovietica directa.
Domnul Andrei Visinschi, reprezentantul Ministerului de Externe Sovietic, ii prezenta un ultimatum Regelui Mihai, prin care cere demiterea guvernului Radescu si numirea lui Petru Groza pentru a forma un nou guvern, amenintand ca în caz contrar Romania îsi risca existenta ca natiune independenta. Tancurile sovietice înconjoara palatul regal, trupele sovietice dezarmeaza trupele romanesti, ocupa Palatul Telefoanelor si posturile de radioemisie. In lipsa sprijinului occidentului, regele este nevoit sa cedeze.
De remarcat, ca in vizita secreta a lui Churchill la Moscova, inaintea intalnirii de la Ialta, acesta promisese lui Stalin influenta sovietica de 90% în Romania. Numirea lui Petru Groza inseamna acapararea puterii de catre comunisti. Groza numeste comunisti in posturile cheie si refuza numirea in guvern a reprezentantilor legitimi ai partidelor National Taranesc si National Liberal, exceptie facand dizidentii acestor partide care accepta dominatia comunista. In primele saptamani ale puterii, guvernul Groza efectueaza reforma agrara. Se împart 1.1 milioane hectare la 800.000 tarani.
In mai 1945 Romania si Uniunea Sovietica semneaza un acord economic pe termen lung, care permite constituirea societatilor mixte: “Sovrom”-uri. In aceste societati, scutite de impozite, sovieticii detin pozitiile cheie, controleaza toate sursele de venit ale Romaniei, inclusiv industria petrolifera si productia de uraniu, si, de-a-lungul anilor vor provoca pierderi enorme economiei romanesti. În 1946 industria romaneasca produce mai putin de jumatate fata de anul 1938. În mai-iunie 1945, Ion Antonescu, Mihai Antonescu si doi generali sunt acuzati de crime de razboi, judecati si apoi executati.
La conferinta de la Potsdam, în iulie-august 1945, Statele Unite protesteaza ca Uniunea Sovietica nu implementeaza declaratiile de la Ialta si cere alegeri libere în Romania. Uniunea Sovietica refuza, argumentand ca ar fi un amestec în treburile interne ale Romaniei si cheama ca Statele Unite, Britania si Franta sa recunoasca guvernul Petru Groza, ceea ce ele refuza. Regele Mihai cere demisia lui Petru Groza, guvernul nefiind recunoscut si nici democratic. Groza se opune si atunci regele se retrage la resedinta sa de vara, refuzand sa semneze pe actele legistative si decretele guvernamentale ("greva regala")
In decembrie 1945, la întalnirea ministrilor de externe de la Moscova, Statele Unite acuza guvernul roman ca autoritar si nereprezentativ, cerand numirea in guvern ai reprezentantilor legitimi ai partidelor de opozitie. Stalin face concesii limitate. Sunt numiti doi ministri din opozitie, dar fara portofolii. Alegerile se fixeaza pentru 19 noiembrie 1946. Sindicatele controlate de comunisti, stanjenesc impartirea ziarelor partidelor de opoziti.
Multi activisti ai partidelor de opozitie sunt atacati fizic. In martie, comunistii reusesc sa provoace o diviziune in sanul Partidului Social Democrat si incepe o discreditare a figurilor proeminente ale Partidului National Taranesc si Partidului National Liberal, arestandu-i ca reactionari, profascisti, antisovietici, subminand economia si unitatea nationala.
Candidatura lui Petru Groza, avocat instarit, nefiind membru al Partidului Comunist si la inceput ducand o politica relativ democratica, induce în eroare o parte din electorat. Se pare ca foarte multi, chiar si din din patura de mijloc, voteaza în favoarea lui la alegeri, FND obtinand o victorie de aproape 90%.
Imediat dupa alegeri, Groza devine unealta docila a comunistilor, traducand în viata politica dictata de catre acestia. Deputatii partidelor de opozitie parasesc in curand Marea Adunare Nationala, sau li se interzice sa participe la dezbateri. Obiectiunile Statelor Unite si Marii Britanii sunt respinse ca amestec in treburile interne.
În 1946 incepe razboiul rece si campania de defaimare a "imperialistilor americani" apoi a lui Tito, in contrast cu preamarirea Uniunii Sovietice si a culturii ruse. In februarie 1947 se semneaza la Paris tratatul de pace cu aliatii, care prevede, printre altele, respectarea drepturilor omului, incluzând drepturile politice, libertatea cuvantului, a religiei, dreptul de asociatie, etc., pe care guvernul comunist nu le va aplica niciodata.
Planul Marshal, pentru reconstructia economica a Europei, este refuzat de Romania, ca de altfel de catre toate statele sub dominatie sovietica, pe motivul ca ar fi amestec in treburile interne. In urma anuntarii planului Marshal, expulzarii comunistilor din guvernele francez si italian, si constituirii blocului de vest, Stalin va institui un control complet asupra Europei de est. Se constituie Cominform-ul, organizatie a Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, si a partidelor comuniste ale tarilor est europene, Frantei si Italiei.
In 1947, in urma secetei, a jafului trupelor de ocupatie, a platii despagubirilor de razboi si a inflatiei, pentru prima data dupa 100 de ani, Moldova sufera de foamete. In acest an se raporteaza un excedent de peste 100.000 decese, fata de anul 1948. Se primeste ajutor umanitar strain, în special alimente (mai ales din partea Statelor Unite). In decembrie, Regele Mihai este fortat sa abdice (amenintat de Groza si Gheorghiu-Dej cu greva guvernamentala si razboi civil).

In 1948 se proclama Republica Populara Romana si se promulga o constitutie de tip sovietic. n acelas an, se produce ruptura sovieto-iugoslava si în partidele comuniste din blocul sovietic incepe epurarea "titoistilor", sau acelora care aproba "calea nationala" de construire a comunismului.
In România, serveste ca motiv pentru epurarea a 192.000 membri de partid (1949), inchiderea, judecarea si mai tarziu executarea lui Lucretiu Patrascanu ("deviationist si prieten al criminalilor de razboi").
Prin reforma din 1947, statul acapareaza practic toti banii din circulatie. Masura aceasta este resimtita în special de catre burghezia comerciala si industriala, care nu reusise sa paraseasca tara cu averile, dar sunt loviti toti aceia care poseda bani, in momentul cand, pe neasteptate, se anunta reforma. Cum spunea unul din posturile de radio occidentale: “România si-a jefuit propriul popor”. In 1952, se efectueaza a doua reforma monetara, care loveste in cei ce posedau numerar la data anuntarii reformei. Cei ce detin banii la CEC, benficiaza de o rata de schimb mai buna.
In 1948, Marea Adunare Nationala voteaza completarea nationalizarii bancilor, societatilor industriale, miniere, de transport si asigurare. Se nationalizeaza si bunurile imobiliare peste o anumita valoare. In 1951 statul controleaza 90 % din industrie.
Dupa legiferarea obligativitatii predarii bunurilor de mare valoare, se porneste o campanie de depistare a celor suspectati ca ar detine in mod ilegal valuta, aur sau bijuterii ce depasesc "necesarul" pentru uz personal. Se folosesc informatori si se efectueaza numeroase perchezitii si anchetari în stare de arest. Se confisca si salbele cu “cocosei” de la gatul tigancilor nomade. Impozitarea particularilor preconizandu-se cooperativizarea, se stabilesc impozite grele pentru micii meseriasi liber-profesionisti sau micii comercianti. Pana sa fie fortati sa intre in cooperative, vor varsa sume uriase in visteria statului. In 1953, numai 14% din magazine mai sunt particulare.
Pentru a forta taranimea sa intre in gospodariile colective, pe langa alte masuri, se stabilesc cote obligatorii din recolta, platindu-se o contravaloare baneasca mult sub pretul pietii. Aceste cote reprezinta majoritatea recoltei si uneori chiar o depasesc. Astfel, statul obtine majoritatea produselor agricole, pe preturi de nimic. La inceputul anilor 50, statul detine toata bogatia tarii.
In a doua jumatate a anului 1947, se declanseaza prigoana impotriva membrilor partidelor de opozitie. Numerosi politicieni sunt arestati sau parasesc tara. Partidele National Taranesc si National Liberal sunt dizolvate, Dinu Stefanescu, Iuliu Maniu si Ion Mihalache sunt judecati sub acuzatia ca au complotat impotriva guvernului si condamnati la închisoare pe viata. In 1956 se va anunta ca Iuliu Maniu a decedat în închisoare în 1953. La fel sunt epurati, din partid, fostii membri ai partidelor de opozitie care au colaborat la preluarea puterii de catre comunisti. Desi constitutia acorda drepturi civile, politice si recunoasterea proprietatii private, foarte curand autoritatile renunta la separarea juridicului de executiv si se infiinteaza Departamentul Securitatii Statului. Printr-un act emis in 1949, indivizii considerati periculosi pentru societate, pot fi pedepsiti, chiar daca abaterile nu sunt definite de catre lege ca fiind "criminale". Se introduce sentinta capitala pentru crime economice grave. Prigoana se extinde impotriva "exploatatorilor", asupra unor intelectuali, celor suspectati ca detin valuta sau difuzeaza bancuri politice. Prigoana face multe victime si umple inchisorile si taberele de munca.
In 1948 populatia rurala reprezinta 76.6% din totalul locuitorilor tarii. Odata cu inceperea industrializarii, forta de munca disponibila de la tara (mai ales tinerii) incepe sa fie absorbita de intreprinderile în plina dezvoltare din orase, unde castigul este mai bun. Aceasta va duce la cresterea populatiei oraselor, creindu-se aglomeratie si probleme de spatiu locativ.
In latura culturala se rescrie istoria, accentuandu-se marea contributie a partidului comunist si a URSS si importanta influentelor slave. La scoala, se introduce studiul obligatoriu al limbii ruse, se pune accentul pe ideologia comunista, evidentiindu-se totodata contributia esentiala a Rusiei si Uniunii Sovietice la dezvoltarea stiintei si culturii universale. Orice legaturi culturale cu occidentul sunt rupte, scriitorii si artistii fiind obligati sa imbratiseze "realismul socialist". Biserica Ortodoxa devine o institutie controlata de stat. La facultatea de teologie din Iasi se infiinteaza directia juridica. Facultatea de sociologie "Dimitrie Gusti" din Bucuresti intra sub control direct al celor ce aveau sa asigure migrarea catre facultatea de stiinte social politice "Stefan Gheorghiu"

Autor : Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.