sâmbătă, 24 aprilie 2010

Pesimism in chestiunea procesului de pace

Daca secolul XX se caracteriza prin dorinta dominarii absolute cea ce a generat o noua pagina a neantelegerilor dintre state, secolul XXI ne dovedeste ca omenirea nu a reusit sa evolueze pastrand vechile obiceiuri. In cea ce ne priveste la nivel macro, omenirea se dovedeste un imens organism viu si plin de dinamica in care chestiunea procesului de pace devine doar o himera pentru cei care mai cred in lumea perfecta din imaginile filmului AVATAR.
Astfel inceputul secolului XXI, ne dovedeste ca avem de a face cu o scena in care confruntarile, epurarile, jogleriile cu produse ideologice sunt instrumentele actorilor ce isi arata dorinta supravietuirii.
Regele Iordaniei, abdullah II, a criticat “provocarile” israeliene intr-un interviu publicat luni in Wall Street Journal.
Regele a afirmat ca va ridica problemele respective in cadrul intalnirilor pe care le va avea in timpul vizitei de saptamana viitoare in Statele Unite.
abdullah II a afirmat ca, desi initial a avut sperante legate de procesul de pace, nu mai crede intr-o pace intre palestinieni si Israel.
“am fost deosebit de optimist referitor la viziunea lui [Netanyahu] privind procesul de pace dintre israelieni si palestinieni, dintre israelieni si arabi. Cu toate acestea trebuie sa declar ca in ultimele 12 luni, tot ce am vazut pe teren ma face extrem de sceptic – si sa stiti ca sunt inca unul dintre cei mai optimisti pe care ii veti gasi in acea parte a lumii”, a declarat Regele intr-un interviu publicat de agentia oficiala de stiri iordaniana, Petra.
Regele s-a referit in special la constructiile evreiesti din estul Ierusalimului, considerat de Israel parte din capitala sa, dar pe care restul lumii il considera un teritoriu ocupat.
Regele a avertizat Israelul ca acest butoi cu pulbere poate exploda “din cauza frustrarii si furiei musulmane din toata lumea”. Regele a facut apel catre israelieni, de a se angaja in procesul de pace cu lumea araba, avertizand asupra alternativelor pe care le-a considerat drept “primejdioase”.
Israelienii au o probema majora legata de viitoarea lor existenta. “Nu ar fi mai bine daca astazi ati fi intr-o pozitie mai buna pentru a putea face pace, nu numai cu vecinii, ci si cu intreaga lume araba?”, a declarat abdullah.
El a mai subliniat ca relatiile iordaniano-israeliene se afla la cel mai coborat nivel din istorie. “Increderea politica s-a dus, si nu exista nici o relatie economica intre Iordania si Israel", a mai spus el.
Iordania este una dintre tarile arabe care traditional a temperat relatiile furtunoase dintre Israel si lumea araba, si un aliat traditional al Statelor Unite.

Costurile imprumuturilor Greciei au atins un nou nivel maxim marti (6 aprilie), ca urmarea a informatiilor din presa cu privire la faptul ca guvernul de la atena ar încerca sa renegocieze conditiile unui recent acord UE-FMI menit sa ajute tara sa depaseasca criza împrumuturilor.
Ştirea a fost lansata cu o zi înainte ca doua delegatii FMI sa vina la atena pentru a analiza progresul facut de guvern în aplicarea masurilor sale de austeritate. Se preconizeaza ca misiunile vor ramane aproximativ doua saptamani în tara, timp în care se vor întalni cu ministrul de finante, George Papaconstantinou.
Ministrul grec de finante a negat imediat speculatiile. "Nu a existat niciodata vreo actiune a tarii noastre de a schimba conditiile recentului acord al Consiliului Europei privitor la mecanismul de sustinere", a subliniat Papaconstantinou.
Conform acordului încheiat la Bruxelles în 25 martie, Grecia ar putea obtine împrumuturi bilaterale de la statele din zona euro si asistenta financiara din partea FMI ca ultima instanta, în eventualitatea în care se confrunta cu dificultati grave în obtinerea de împrumuturi de pe pietele financiare.
Citand un oficial guvernamental grec anonim, Market News International a informat marti dimineata ca guvernul de la atena a vrut sa modifice detaliile pachetului de salvare astfel încat sa nu fie nevoit sa apeleze la FMI. Orice implicare a Fondului este legata de noi masuri stricte, în plus fata de actiunile deja dureroase anuntate de guvernul grec.
Stirea a provocat o noua scadere a încrederii în titlurile de stat grecesti, iar costurile împrumuturilor pe termen de zece ani ale tarii au crescut cu peste 0,5% -- ajungand marti la 6,995%.
Cresterea ratei dobanzilor a alimentat incertitudinea pe pietele financiare cu privirea la capacitatea guvernului de la atena de a rambursa împrumutul de 20 de miliarde de euro scadent la sfarsitul lunii mai fara activarea acordului UE-FMI. aceste preocupari au scazut de asemenea încrederea în moneda euro, care a scazut marti sub nivelul de 1,34 dolari.
analistii afirma ca recentele evolutii reflecta preocuparile pietelor legate de diferentele dintre statele membre ale zonei euro cu privire la aspectele specifice ale acordului, ale carui detalii raman vagi, precum si temerile privind situatia grava a economiei grecesti.
"Ultima crestere a ratei dobanzilor este o lovitura majora data sperantelor ca Grecia ar putea reusi pe cont propriu. Este inutil sa mai spunem ca toate acestea nu sunt vesti bune nici pentru euro", a scris aP, citandu-l pe Jonathan Loynes, economist sef european la publicatia Capital Economics.
Mentionand lipsa de claritate a termenilor planului de salvare a Greciei, Giada Giani, economist la Citigroup, a declarat agentiei Reuters ca "acesta sperie pietele deoarece acestea cred ca implicarea FMI ar putea determina reesalonarea datoriei". acesta crede de asemenea ca reactiile pietelor au fost îndreptate spre gasirea "pragului de activare a planului de urgenta".

Iom Ha-Şoa – Ziua Holocaustului e inclusa în calendarul evreiesc din 1951 încoace
 
Holocaustul nu priveste doar familiile celor aproximativ 6 milioane de evrei asasinati, doar pentru ca erau evrei, de catre nazisti si aliatii lor fascisti din Europa. Holocaustul nu-i intereseaza exclusiv nici pe faptasii exterminarilor si pe urmasii lor. Dimpotriva, cel mai atroce si mai amplu genocid din istorie, declansat candva în numele poporului german, constituie un subiect esential pentru întreaga umanitate.
Presedintele american Obama de pilda a reliefat la un moment dat ca din Holocaust se desprinde „un apel adresat tuturor popoarelor, sa împiedice genocidul si sa se opuna cu toate fortele antisemitismului si prejudecatilor, indiferent de forma în care apar".
Toate acestea nu împiedica statul evreu sa comemoreze din 1951 încoace Iom Ha-Şoa, Ziua Holocaustului, cum i se spune în ebraica.
azi vuietul sirenelor a umplut Ţara Fagaduintei, oprindu-i în loc pe israelieni. Viata cetatii evreiesti s-a oprit în loc, oamenii au ramas tintuiti locului pe strazile marilor si micilor sate si orase, masinile au franat, soferii si pasagerii lor au coborat din ele, barbatii, femeile si copiii au ramas tacuti langa automobilele lor. În memoria celor 6 milioane de victime ale Holocaustului drapelele israeliene au fost coborate în berna. La Yad Vashem, cel mai mare memorial al Holocaustului din lume, presedintele statului evreu, Shimon Peres, i-a evocat pe cei ucisi.
"acest foc va continua sa arda în sufletele noastre ca un adio imposibil de la cei 6 milioane de frati ai nostri, barbati, femei si un milion si jumatate dintre copiii nostri, un potential enorm de viata, de talent, care a fost nimicit. O pierdere ireparabila."
La randul sau premierul Netanyahu s-a întrebat în ce masura lumea a înteles cu adevarat lectiile istoriei. Împotriva nazistilor lumea nu s-a ridicat la timp. Nu se întampla oare acelasi lucru în prezent cu extremistii iranieni si ambitiile lor nucleare?
"Liderii Iranului se grabesc sa fabrice bombe atomice si-si manifesta deschis intentia de a lichida Israelului. Or, nu se aude nicaieri acel decisiv protest, acea condamnare vehementa, acel strigat de indignare asteptat. Lumea se comporta ca întotdeauna. Ceea ce ne revolta e tocmai lipsa revoltei", a reliefat primul ministru israelian.
În Knesset, parlamentul israelian, deputatii au dat citire numelor rudelor lor ucise în Holocaust. Manifestari similare, menite sa redea identitatea celor ucisi în masa, transformati în cenusa crematoriilor sau îngropati în anonimitatea gropilor comune au avut loc luni, pretutindeni, în Israel.
În fine, au fost elogiati supravietuitorii Holocaustului pentru efortul lor de a se dezbara de deznadejde, de a-si regasi curajul ca sa-si dureze familii si sa puna umarul la edificarea statului evreu modern.
Ca antisemitismul care a determinat Holocaustul nu este un fenomen depasit reiese din ultimul raport anual al Universitatii de la Tel aviv. Oamenii de stiinta au înregistrat peste 1.100 de excese antisemite, de la acte de vandalism, la incendieri si maltratari de evrei. Numarul acestora este mai mare decat oricand în ultimii 20 de ani, cand s-a început înregistrarea unor astfel de incidente. O amplificare notabila a manifestarilor antisemite s-a constatat îndeosebi în Franta si Marea Britanie, iar faptasii musulmani au început sa-i depaseasca numeric pe neonazisti si extremistii de dreapta.


Din Romania se aud doar dilemele lui prim-ministrului Boc: De ce tancurile merg prin nisip si avioanele nu zboara prin norul vulcanic?


In timpul sedintei de Guvern, premierul Emil Boc a reusit sa-si rezolve o dilema. acesta a incercat sa afle de la ministri de ce se opresc motoarele avioanelor cand intra in norul vulcanic. In incercarea sa de a obtine un raspuns, a facut chiar si o corelatie cu tancurile din Irak. "Domnul ministru Oprea, dar tancurile cum se descurca in afganistan....Nu in afganistan, in Irak, cand erau in nisip, nu se opreau motoarele. La avioane de ce se opreau motoarele?", l-a intrebat Boc pe ministrul apararii.

acesta a spus ca se mai opreau si motoarele tancurilor, insa, de regula, au functionat. "In primul rand ca in Irak se mai si opreau, domnule prim-ministru, ca sa stiti, pe nisipul fierbinte. Dar de regula au functionat", a precizat ministrul. Multumit de raspuns, premierul a afirmat ca si companiile aviatice vor reusi sa se descurce la fel de bine cum s-a descurcat armata in Irak. "Sunt convins ca se vor gasi solutii. Cum au gasit in armata ca sa mearga tancurile prin nisip si avioanele vor gasi solutii sa nu mai aiba probleme cu particulele de nor vulcanic", a spus Emil Boc.

Ministrul apararii i-a mai explicat premierului ca motoarele avioanelor se opresc, in norul vulcanic, din cauza lipsei de oxigen. "Spun specialistii, am intrebat si eu. am crezut ca este vorba despre plafon si mi-au zis ca din cauza lipsei de oxigen se opresc motoarele avioanelor", a spus Gabriel Oprea.

Rusia castiga puterea pe mare, iar Ucraina primeste gaz mai ieftin

Kiev, Ucraina - Ucraina si-a castigat batalia pentru gaz mai ieftin din Rusia, iar in schimb, a fost de acord sa permita flotei militare rusesti sa ramana in peninsula Crimeea.
De cand presedintele ucrainian Victor Yanucovici a preluat puterea in februarie, el a cautat sa negocieze preturi mai mici la gazele pentru consum. Gazul scump a fost o povara pentru economia bolnava a Ucrainei, facand dificil pentru stat sa formuleze bugetul.
Presedintii Yanukovici si Dmitri Medvedev s-au intalnit miercuri in fosta capitala ucraineana, Kharkiv pentru a finaliza acordul.
Sub acest acord, Ucraina va primi o reducere de 100 $ per 1000 metri cubi, daca pretul urca peste 330 $ per 1000 metri cubi si o reducere de 30% daca pretul este sub acest nivel.
Presedintele Yanukovici pro-rus spune ca reducerea ar trebui sa duca la economisirea a 4 miliarde $ pe an.
Seful companiei de stat ruse Gazprom, alexey Miller, a spus ca ajustarea de pret nu ar trebui sa aiba impact asupra bugetului total al companiei.
In ianuarie 2009 primul ministru de atunci Iulia Timosenko a semnat un contract de gaze pe 10 ani cu Rusia. acord a urmat unui conflict care a lasat cateva tari est europene fara gaz rusesc timp de doua saptamani in timpul iernii.
Conform contractului, pretul gazului ar fi ajustat trimestrial. Cel mai recent pretul gazului a fost de 330 $ per 1000 metri cubi.
Medvedev a anuntat ca legat de reducerea de pret la gaze, Ucraina ar trebui sa extinda dreptul flotei militare ruse sa stea in Marea Neagra pentru inca 25 de ani in plus fata de contractul original care expira in 2017. Flota va putea sta acum pana in 2047.
Politicienii de opozitie ucrainieni nu au primit bucurosi acest acord. Ei pretind ca extinderea incalca constitutia, care interzice tarilor straine sa tina o baza militara in Ucraina dupa 2017. acordul cu 2017 a fost semnat cu Boris Ieltin in 1991.
Membrul opozitiei arseni atsenuk a spus intr-o declaratie miercuri ca decizia a fost neconstitutionala, iar orice schimbare in termenii acelui acord ar trebui confirmata prin referendum national, iar apoi ratificata de parlament.
Existenta flotei ruse in apele Ucrainei a fost o chestiune spinoasa de la venirea la putere a fostului presedinte ucrainian, Victor Iuscenco dupa revolutia portocalie din 2004. El a considerat flota militara drept periculoasa pentru suveranitatea tarii, iar aceasta pozitie a enervat Rusia.


Epurari la inceput de secol XXI

Despre morti, numai de bine - ne recomanda un vechi dicton latin. Cu atat mai mult s-ar cuveni ca lumea sa se conformeze acestui sfat cu totul întelept, cand în cauza este un om de stat care, precum defunctul presedinte polonez, Lech Kaczinski, a binemeritat. Şi-anume nu doar de la compatriotii sai, ci si din partea tuturor iubitorilor de libertate si neatarnare.
 
Înainte de a fi fost petrecut pe ultimul sau drum, Kaczinski a avut însa parte, ca si în timpul vietii, de o sumedenie de vorbe grele. Le-au rostit deopotriva unii din proprii sai compatrioti, cat si diversi comentatori din tarile vecine.
Saechsische Zeitung, bunaoara, s-a raliat punctului de vedere al celor care, la Cracovia, au demonstrat împotriva înhumarii presedintelui alaturi de marii polonezi. În mormintele din catedrala din Cracovia, scrie ziarul saxon,  „zac regi si eroi nationali”, care ar fi realizat „fapte supraomenesti”.
Or, în personalitatea lui Lech Kaczinski, omul care, înainte de a deveni presedinte, a participat  la întemeierea Solidaritatii, a înfruntat regimul comunist de la Varsovia  si a contribuit la înfrangerea sistemului totalitar, ziarul din Dresda nu descopera mai nimic regal, eroic sau înaltator.
Dimpotriva, înmormantarea lui ar fi fost o "eroare" si un prilej de noua zazanie. „Reprezentantii bisericii care au propus înhumarea  lui la Cracovia”, noteaza cotidianul textual, n-ar fi fost "constienti ca polarizeaza societatea si ca aduc astfel prejudicii si imaginii defunctului”, dupa cum, nu fara oarecare ipocrizie, regreta cotidianul saxon.
Multe ziare apusene scot în evidenta prezenta la înmormantare, în ciuda norului de cenusa, a presedintelui rus Medvedev si semnaleaza apropierea survenita, în urma accidentului aviatic de la Smolensk, între polonezi si rusi. Ca liderul de la Kremlin a sosit punctual la înmormantarea omologului sau polonez li se pare extrem de semnificativ de pilda  cotidianelor germane Rheinische Post si Oldenburgische Volkszeitung.
Ziarul renan se arata surprins de ameliorarea raporturilor dintre Moscova si Varsovia (dupa catastrofa de la Smolensk), în timp ce gazeta din Oldenburg scoate în evidenta amara ironie a  istoriei, (ce reclama sacrificii de asemenea proportii înainte de a permite reconcilierea).  
Numerosi observatori se opresc asupra împutinarii oaspetilor din strainatate la niste funeralii la care ar fi trebuit sa apara multi sefi de stat, între altele din Washington si din cancelariile vesteuropene. absenta lor de la ultimul drum al presedintelui Poloniei e frecvent explicata ca urmare fireasca a interdictiilor de zbor afectand toate rutele aeriene occidentale dupa eruptia unui vulcan islandez.
Comentatorii se opresc în context si asupra vehementelor critici ale unor societati aeriene precum Lufthansa, care considera ca închiderea pe timp îndelungat a spatiilor aeriene este o masura de precautie exagerata si nejustificata, de natura sa cauzeze prejudicii imense.
Frankfurter Rundschau respinge aceste critici. Ziarul afirma ca ne-ar lipsi „experienta si instrumentele de masura capabile” sa evalueze  gradul de risc reprezentat de norul de cenusa vulcanica si ca „natura e mai puternica decat omul”. Şi decat tehnica lui.
În schimb Leipziger Volskzeitung le da dreptate societatilor aeriene cerand fundamentarea stiintifica a interdictiilor de zbor. La fel judeca si Rhein Neckar-Zeitung, care crede ca asistam la o reeditare a exagerarilor privind „pandemia de gripa porcina”, de vina fiind, de aceasta data, Eurocontrol, autoritatea care supravegheaza spatiul aerian continental.
Dar cine e oare de vina pentru presa proasta si foarte proasta, în propria sa patrie, de care are parte Papa? Süddeutsche Zeitung din München, marcheaza scurgerea a 5 ani de la transformarea cardinalului Ratzinger în Suveranul Pontif, sustinand ca ar fi vorba de „un jubileu la care nu se jubileaza”.
Joseph Ratzinger „n-a reusit sa puna capat crizei de credibilitate în care se zbate Biserica” din pricina „tot mai frecventelor dezvaluiri de abuzuri sexuale savarsite asupra unor tineri si copii”, noteaza textual cotidianul bavarez. „Papa a condamnat aceste fapte într-un mod cat se poate de clar”. Dar, potrivit ziarului, nu e crezut.
aceasta, pentru ca, si–ar fi arogat "prea multa vreme dreptul de a judeca trufas sexualitatea altora. Iar institutia i s-a parut a fi mai importanta decat omul”. Ziarul scrie în concluzie: „Papa nu e un reactionar sau fundamentalist. Ci doar strain de lume”…

Bancnota de 100 de dolari va avea un nou design

Guvernul SUA a prezentat, miercuri, noul design al bancnotei de 100 de dolari, care contine o serie de tehnologii avansate pentru combaterea contrafacerii, informeaza un comunicat de presa al ambasadei SUa.
'atunci cand noua bancnota de 100 de dolari va intra in circulatie, la data de 10 februarie 2011, vechile bancnote deja in circulatie vor ramane legale', a precizat presedintele Rezervei Federale, Ben S. Bernanke. 'Utilizatorii valutei americane trebuie sa stie ca nu vor trebui sa-si schimbe vechile bancnote de 100 de dolari atunci cand cele noi vor intra in circulatie', a adaugat Bernanke.
Desi mai putin de 1/100 dintr-un procent din valoarea tuturor bancnotelor americane in circulatie sunt falsificate, bancnota de 100 de dolari este cea mai raspandita si cea mai des contrafacuta din afara SUA.

Noul design al bancnotei de 100 de dolari pastreaza trei elemente de securitate de la vechiul design: portretul lui Benjamin Franklin, firul de siguranta si numarul 100 care isi schimba culoarea. In plus, noul design are o banda de siguranta 3D pe care cifra '100' inscriptionata 'se misca' in functie de pozitia in care tii bancnota.

Si, doar nu o sa credeti ca doar aspectul monedei se va schimba!


Autor: Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.