vineri, 22 aprilie 2011

In vremuri de criza- cazuri juridice cu castig imediat


Inainte de toate trebuie sa va recunosc ca pana acum nu am fost un mare iubitor al balenelor, dar incepand cu acest caz m-am decis sa iubesc balenele.
Sa presupunem ca balena era la un program SPA si doctorul ii recomandase sa inoate mai la mal sa mai slabeasca si sa faca "antebratul mare " , ba nu , antearipioara dorsala mare. Si vine pitifelnicul neavenit de pusti sa-i calareasca "programul medical" si sa -i harjoneasca spinarea cu perversa lui de Albany.
Pai nu merita sa-l gaseasca politia si sa-i dea numai amenzi ?
Trebuie invatat de aici, ca si animalele au drepturi si indatoriri egale cu ale omului.
De aici un strigat de disperare in numele balenei calarite.....IUBITI BALENELE

PS: Ma intreb daca ai o batista si pentru mine ... sau mai bine doneaza o mie "E-uri" pentru programul de salvarea balenelor de la astfel de manifestari brutale ale oamenilor.
Si apropos vezi ca noi cei ce iubim balenele, nu suntem balene si avem pregatite buzunare pentru fiecare dintre voi....

Cazul "calaretului de balene"
Un "calaret de balene" s-a raportat ca a fost vazut in vestul Australiei vineri, 24 septembrie. Un adolescent a sarit pe spatele unei balene sudice, determinand o investigatie a autoritatilor.
Adolescentul a fost vazut in orasul Albany, localizat in sud-vestul tarii, la 400 km de Perth.
Autoritatile cauta sa vada daca baiatul a hartuit animalul salbatic calarind pe spatele acestuia, conform BBC. Amenda pentru hartuirea unui animal salbatic este de maxim 10 000 de dolari.
Prin gestul sau baiatul fost in pericol, spun autoritatile.
"Daca stai in calea unei plesnituri de coada sau cand sare, e improbabil sa mai supravietuiesti", a spus Mike Shepard, de la Departamentul de Mediu si Conservare, pentru BBC.
"Deranjarea sau contactul fizic cu ele, atat deliberat cat si accidental, nu numai ca streseaza balenele dar poate duce la un sfarsit tragic pentru persoana nesabuita", a adaugat Shepard.
In vestul Australiei, oamenii aflati in barci trebuie sa tina o distanta de 100 de metri de balene. Inotatorii si surferii trebuie sa stea la cel putin 30 de metri distanta.

Printre altele, o alta cauza nobila pentru care doresc sa lupt este infectarea umana cu virusi de calculator ce pot afecta starea de sanatate .
Un cercetator britanic de la Universitatea din Reading poate spune ca este primul om care a fost infectat cu un virus de calculator. Dupa ce si-a implantat in mana un microcip, omul de stiinta a demonstrat ca respectivul dispozitiv poate fi virusat.
Profesorul Mark Gasson din cadrul Universitatii din Reading, Marea Britanie, a vrut de fapt sa traga un semnal de alarma in privinta folosirii de catre oameni a dispozitivelor electronice. In experimentul sau, el a folosit un microcip care este utilizat in prezent la identificarea animalelor.
Acest dispozitiv a fost implantat in mana si putea fi folosit la obtinerea accesului in diferite zone ale Universitatii sau pentru a controla telefonul mobil. Unul din testele pe care l-a facut a fost sa vada ce se intampla daca cipul cu pricina este virusat. Rezultatul a fost previzibil: virusul a fost trimis mai departe la un alt dispozitiv, la care se conectase wireless.
Omul de stiinta a admis ca acest virus informativ nu l-a afectat si pe el, in mod direct. Cu toate acestea, experimentul sau atrage atentia asupra cipurilor care sunt folosite in scopuri medicale, pentru a ajuta bolnavii afectati de diverse afectiuni.
Acestea pot fi la randul lor virusate si pot afecta starea de sanatate a pacientului sau pot transmite virusul aparatelor medicale.

Dupa ce la Cel de-al optulea Summit Asia-Europa s-a demonstrat ca Asia si Europa vor coordona politicile economice cei din SUA -The Times au inceput sa vada OZN-uri ce sunt reperate in China si care au determinat inchiderea unui aeroport

Numarul OZN-urilor observate in China a crescut dramatic in ultimele luni. Un astfel de eveniment a determinat recent inchiderea unui aeroport pentru a preveni coliziuni sau incidente de trafic, conform unor rapoarte media.

Aeroportul in chestiune este situat in Baotou in Mongolia Interioara. Trei zboruri care doreau sa aterizeze au trebuit sa zboare in cerc in jurul aeroportului si sa astepte pana cand OZN-ul a disparut, potrivit ziarului britanic The Sun.
Alte doua zboruri au fost redirectionate spre orase din apropiere.
Acest incident a reprezentat a 8-a raportare a OZN-urilor in China, in ultimele patru luni.
Obiectul a fost declarat "plat si tubular" si martorii au afirmat ca a ramas in aer in apropierea aeroportului inainte sa dispara, a declarat o sursa pentru The Sun.
In istoria recenta au mai existat alte doua evenimente implicand OZN-uri, care au determinat inchiderea de aeroporturi in China.

Atentie pe unde va lasati cainii sa-si faca nevoile.
Doi buldogi, au incercat sa doboare un avion cargo american
Teroristii islamici au incercat sa doboare un avion cargo american folosindu-se de caini, relateaza The Sun.
Doi buldogi, in corpul carora au fost introdusi explozibili si detonatoare, au fost gasiti de ofiteri americani pe aeroportul din Bagdad. Bombele erau programate sa explodeze in timpul zborului pe care un avion de transport urma sa-l faca spre Los Angeles.
Insa cainii nu au mai apucat sa fie urcati la bord, pentru ca substantele letale care se aflau in corpul lor i-a ucis.
Descoperirea, tinuta secreta timp de doi ani, a fost dezvaluita in Franta la cateva zile dupa ce saptamana trecuta au fost gasiti explozibili in cartuse de imprimanta, scrie The Sun.
Un expert in probleme de terorism a comentat ca aceasta arata determinarea militantilor al-Qaida de a provoca distrugeri prin orice mijloace.
Pe de alta parte, cotidianul The New York Times a scris vineri seara ca Arabia Saudita a transmis Washingtonului inca din iulie mai multe avertismente cu privire la faptul ca aripa al-Qaida din Yemen pregateste un atentat impotriva SUA, ultimul avertisment de acest tip evocand pista unor colete-capcana.
Serviciile de informatii saudite au transmis atentionari insistente unor responsabili ai spionajului si contraterorismului din Marea Britanie, Germania si SUA.
Primele informatii, tramsmise in iulie, avertizau la modul general asupra unui posibil atentat imptriva SUA sau Europa cu ajutorul unui avion sau doua, eventual in atacuri simultane.
Un alt avertisment a fost transmis cu doar cateva zile inainte de interceptarea, in septembrie, de catre autoritatile americane a unor colete suspecte provenind din Yemen si avand ca destinatie Chicago. Pachetele contineau carti, ziare, CD-uri si diverse articole, dar nu si expozibili, iar autoritatile americane au considerat ca este vorba despre un test pentru un viitor atentat cu colet-capcana.
In sfarsit, la 28 octombrie, responsabilii sauditi i-au avertizat pe americani ca la bordul unor zboruri-cargo catre Statele Unite s-ar putea afla bombe, ceea ce a determinat alerte si operatiuni de cautare in SUA si alte tari.

Romania, condamnata definitiv de CEDO in 2010 la plata a peste 8 milioane de euro daune
Romania a fost condamnata anul trecut la plata a peste 8 milioane de euro daune, prin hotarari ramase definitive la 31 decembrie 2010, ceea ce reprezinta 13% din totalul daunelor acordate in cauzele definitivate de CEDO, potrivit Raportului intocmit de Comitetul de Ministri al Consiliului Europei.
Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a dat publicitatii, marti, raportul pe anul 2010 privind executarea hotararilor CEDO.
In ceea ce priveste acordarea de despagubiri in dosare ramase definitive in cursul anului 2010, Romania ocupa locul doi, dupa Turcia, in topul sumelor la care au fost obligate tarile. Astfel, daca Turcia are de platit 42% din totalul de 64.032.638 de euro daune acordate de CEDO, Romania se claseaza pe locul 2, cu 13% din aceasta suma, adica aproximativ peste 8 milioane de euro. Locul trei este ocupat de Rusia, cu 12% din total.
Printr-un comunicat remis marti, MAE precizeaza ca aceasta suma se mentine la un nivel relativ ridicat din cauza faptului ca in anul 2010 au ramas definitive hotararile pronuntate in principal in perioada octombrie 2009-octombrie 2010, adica inainte de suspendarea cauzelor din materia restituirii dreptului de proprietate prin hotararea pilot.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste neplata de catre tara noastra, in termenul stabilit de Curte, a daunelor, raportul privind executarea hotararilor CEDO arata ca numarul acestor cazuri a scazut, anul trecut fiind inregistrate doar 14 situatii.
Mai mult, numarul cauzelor ramase definitive in cara tara noastra a fost condamnata a scazut fata de anul anterior (9% din totalul numarului de cauze in 2010, fata de 13% in 2009), mai arata MAE in comunicatul citat, precizand ca acest aspect arata reducerea numarului de condamnari.
Totodata, in cursul anului 2010, au fost adoptate rezolutii finale sau decizii de principiu de inchidere a cauzei intr-un numar important de dosare, iar Romania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste numarul total de cauze inchise in anul precedent, respectiv 17% din total.


Autor:Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.