luni, 30 martie 2009

Un necaz nu vine niciodată singur

Iritatii europene, Europa la ananghie, Vanitatea si egoismul guverneaza Europa, Summitul G20 ameninta sa fie umbrit de disensiuni puternice – sunt cîteva titluri care indica un îngrijorator cumul de evolutii negative. 
Euroscepticismul unor guvernanti cehi ajunsi la presedintia prin rotatie a Uniunii Europene se dovedeste nu doar contraproductiv ci si primejdios pentru constructia europeana - rezulta din comentariul publicat azi pe prima pagina a cotidianului FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, dupa criza guvernamentala de la Praga.
 
Nu numai tratatul de la Lisabona este acum în pericol, ci si cota de simpatie de care are înca parte Uniunea Europeana. Cei 27 stau si în fata unei alte probe de foc; daca vor reusi sa actioneze eficient si cu succes pentru a curma criza, Europa ar putea recupera simpatia pierduta si se va putea bucura de un nou spor de încredere.
 
Deocamdata, Topolanek, premierul ceh rasturnat de la putere, nu a aflat altceva mai bun de facut decît sa critice planul anti-criza al lui Obama, etichetîndu-l drept drumul ce duce spre infern, stîrnind astfel pîna si consternarea parlamentarilor europeni. GAZETA WYBORCZA considera ca votul de neîncredere fata de guvernul de la Praga reprezinta o extrema iresponsabilitate.
 
DIE WELT reaminteste ca, pentru a doua oara în istoria Uniunii, guvernul unei tari aflata la presedintia celor 27 trece printr-o criza si noteaza: si statele mici vor sa tina în mîna frîiele puterii. Rau este daca procedeaza precum Cehia, care face furori pe terenul politicii europene.
 
Unii întrevad în comportamentul responsabililor cehi preludiul catastrofei, o criza economica de proportii incomensurabile,esecul proiectului european, confirmarea retinerilor de principiu fata de extinderea Uniunii spre rasarit, dincolo de limitele fostei Cortine de Fier, întreaga regiune nefiind înca apta sa faca parte din club, desi avantajele si progresele de pîna acum ale extinderii depasesc inconvenientele.
 
Cealalta reactie, venita de la Bruxelles, fata de modul în care Cehia a gasit de cuviinta sa-si exercite mandatul în fruntea Uniunii, ar suna astfel: dragi popoare europene, indiferent ce hotarîti, indiferent ce griji aveti, noi tot asa vom face si pe mai departe. Ziarul citat conchide: Şi aceasta atitudine delegitimeaza Europa. Mariile imperii au fost bine sfatuite atunci cînd au luat în seama nelinistile de la fruntariile lor.
 
Dupa Letonia si Ungaria, Cehia este a treia tara al carei guvern se destrama din cauza crizei, constata LE MONDE: Interconexiunea elementelor economice este atît de profunda încît o criza de proportii la marginile Uniunii are efecte puternice asupra centrului.
 
Sub titlul „Uniunea Europeana fereste România de faliment” - portalul de internet al consortiului de presa WAZ focalizeaza într-un articol si reformele impopulare pe care guvernul de la Bucuresti va trebui sa le faca, între altele probabil si o reducere a salariilor functionarilor, a pensiilor si a prestatiilor sociale. Evolutiile din Ungaria si Letonia demonstreaza ce presiuni politice exercita aceste masuri: în ambele state guvernele au cazut dupa aprobarea de catre FMI si Uniunea Europeana a pachetului de ajutoare.
 
Chiar daca actualmente conditiile FMI de acordare a creditelor nu mai sunt atît de severe - scrie ziarul socialist NEUES DEUTSCHLAND, nici guvernul de la Bucuresti nu va putea ocoli adoptarea masurilor de austeritate. In schimb, bancile care s-au angajat în România si s-au  dedat la operatiuni speculative vor fi doar frumos rugate sa-si reia activitatile de creditare.
 
Or, scrie ziarul est-german citat – dispozitia investitorilor s-a schimbat, România este considerata un spatiu de risc – ceea ce este fals, nefiind doar ea singura vinovata de situatia în care se afla, cu atît mai mult cu cît nu a avut de-a face nici cu criza ipotecara din Statele Unite.
 
DIE WELT publica de asemenea un articol despre pachetul de ajutor pentru România, în valoare de 20 de miliarde de Euro, articol însotit de imaginea unei femei batrîne si nevoiase apelînd la mila publica în centrul Bucurestiului.
 
FMI-scrie ziarul - prevede o drastica scadere a economiei tarii în acest an. Sunt citate si spusele presedintelui Traian Basescu, potrivit carora, ajutorul FMI si al Uniunii Europene ar fi mai degraba o centura de siguranta decît un colac de salvare.
 
Conceptii diferite despre iesirea din criza par a avea în avanpremiera summitului  G-20 de la Londra presedintele Obama si omologul sau francez Sarkozy, mentioneaza LE FIGARO.
 
Cei doi oameni de stat sunt animati de acelasi sentiment de mînie fata de comportamentul iresponsabil si impardonabil al sefilor marilor concerne.
 
Dar Obama nu este dispus sa demonizeze investitorii sau întreprinzatorii interesati de profit si nici sa reîntemeieze capitalismul. Obama evita vorbele mari, dar se îngrijeste sa repuna economia pe picioare si nu sa schimbe sistemul. El nu sufla nici un cuvînt despre reglementarea pietelor financiare, pe care Sarkozy a declarat-o deja o prioritate a summitului G-20. Exista asadar - conchide cotidianul conservator citat - un motiv de puternice disensiuni viitoare de forma si de continut.
 
DW- Rodica Binder


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.