sâmbătă, 17 octombrie 2009

Scrisoarea care predefineste intrarea intr-o noua era geostrategica





Facem referire la scrisoarea din 06.10.2009 transmisa de ambasada Rusiei si efectele produse de aceasta. Conform acesteia statele din fostul parteneriat Estic vor interactiona doar privind inapoi la Rusia.
Aflat in China, Vladimir Putin a semnat cu partea chineza mai multe parteneriate economice. Cooperarea dintre cele doua state se va face simtita atat in dezvoltarea infrastructurii, cat si in domeniul energetic.
Una din prioritatile absolute ale premierului rus este extinderea relatiilor economice cu tara vecina. Dovada in acest sens o constituie, dincolo de declaratiile facute de Vladimir Putin, si cei aproximativ o suta de reprezentanti ai mediului de afaceri din Rusia, care il insotesc pe premierul rus pe durata celor trei zile in care acesta se afla in China.
Mai mult, contracte a caror valoare depaseste 3,5 miliarde de euro asteapta sa fie semnate de rusi si de chinezi. Colaborarea dintre cele doua parti se va face simtita in domenii precum transportul, constructiile, infrastructura, si, mai ales, in domeniul energetic.

Domeniul energetic, prioritar

Cooperarea dintre Moscova si Beijing are la baza un parteneriat strategic oficial. aflat in China, presedintele rus Dmitri Medvedev preconiza in luna mai dezvoltarea colaborarii mai ales in domeniul energetic.
"Prioritatea discutiilor noastre o constituie inalta tehnologie: energia atomica, IT-ul si nano-tehnologia. Sa nu uitam insa de dialog in chestiunile de politica externa. In acest sens, declaratiile noastre comune arata la ce nivel a ajuns cooperarea dintre noi, nu doar in organizatiile internationale, ci si in cele regionale. In acest fel, chestiuni precum sistemul de aparare anti-racheta pot fi mai usor dezbatute", declara Medvedev la Beijing.
asperitatile politice si contrele ideologice din anii 60 si 70 au fost uitate. Chiar si conflictele de la granita, multe dintre ele armate, au fost aplanate oficial prin semnarea unei intelegeri. Moscova si Beijingul se afla nu rareori pe aceasi lungime de unda in chestiuni sensibile de politica mondiala. Un exemplu este programul atomic iranian. ambele tari au criticat Statele Unite in timpul erei Bush. Mai mult, China si Rusia au solicitat extinderea fondurilor valutare in yuani, respectiv in ruble.

Comert in ascensiune

Volumul afacerilor dintre cele doua tari a crescut de sase ori in comparatie cu anul 2002 si se ridica la suma de 40 de miliarde de euro. Petrolul asigura peste 50% din valoarea totala a exporturilor Rusiei. Nu mai departe de luna iulie, concernul energetic de stat din Rusia, Rosneft si cel chinez CNPC au semnat un acord de colaborare pe 20 de ani. In schimbul petrolului, China ofera Rusiei credite in valoare de miliarde. Se asteapta ca, foarte curand, obiectul acestui troc sa fie gazul rusesc. Mai lipseste semnatura lui Vladimir Putin.
acest tip de colaborare nu este insa vazuta cu ochi buni de toti comentatorii. Exista si voci care sustin ca Moscova lasa pe mana chinezilor rezervele de materie prima din estul Siberiei.

Hillary Clinton discuta in Rusia despre dosarul iranian si despre dezarmare

Secretarul de stat american Hillary Clinton a incercat, in cursul vizitei la Moscova, sa-si asigure sustinerea Moscovei in dosarul nuclear iranian, mai ales pe tema eventualelor sanctiuni, si sa obtina progrese in negocierile ruso-americane pentru un nou acord de dezarmare nucleara. Sosita luni seara la Moscova, doamna Clinton s-a intalnit cu omologul ei rus Serghei Lavrov si cu presedintele rus Dmitri Medvedev, relateaza AFP. Potrivit unui oficial american, Clinton a intrebat "ce forme precise de presiune este Rusia dispusa sa exercite pentru a se alatura SUA si aliatilor lor, daca iranul nu isi indeplineste obligatiile". Medvedev a admis posibilitatea unor noi sanctiuni, daca Iranul nu demonstreaza caracterul pasnic al programului sau nuclear, dar Rusia nu a spus inca daca este dispusa sa aprobe masuri severe in Consiliul de Securitate al ONU.



Tratativele de integrare a Turciei in cadrul UE: asteptand o alta amanare

Comisia Europeana a prezentat raportul anual privind progresele inregistrate de cele trei state candidate pentru aderarea la UE: Turcia, Croatia si Macedonia. Partea cea mai consistenta a dosarului vizeaza Turcia.

Cine isi permite sa ia in deradere numele Turciei sau sa intineze memoria parintelui natiunii Mustafa Kemal Atatürk risca, pe mai departe, sa fie pasibil de pedepse penale.
Nu astfel functioneaza un stat care aspira la Uniunea Europeana, a apreciat europarlamentarul liberal german alexander Graf Lambsdorff, intr-un interviu acordat unui post de radio din Bavaria, in dimineata zilei in care, la Bruxelles, s-a discutat raportul privind stadiul pregatirilor de aderare ale Turciei, Croatiei si Macedoniei la spatiul comunitar.
Cat timp social-democratii au fost parte dominanta sau, cel putin, parteneri la guvernare, Germania a fost unul dintre pilonii aderarii Turciei; odata cu noua coalitie conservator-liberala de la Berlin, lucrurile s-au schimbat substantial. Germania a devenit, alaturi de Franta si austria, una dintre natiunile europene care gasesc in permanenta motive de prelungire a orizontului de asteptare pentru ankara.
De fapt, remarca jurnalistii germani acreditati permanent in Turcia, subiectul pare sa intereseze mai degraba Europa decat pe cetatenii turci, chiar daca la nivel oficial se manifesta multa bunavointa - dovada fiind relaxarea istorica a relatiei cu armenia. Euro-foria de pe Bosfor s-a stins, insa, incet, pe masura ce negocierile tergiversau. Si tergiversarile continua.
Conform agentiei DPa, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, solicita ankarei un plus de eficienta in derularea reformelor statului de drept si intarirea legislatiei care sa protejeze drepturile omului.
Un alt punct sensibil este situatia din Cipru, inca departe de a fi rezolvata. In replica la obiectiile Comisiei, dinspre ankara se aud, in continuare, reprosuri fata de dublul standard cu care Europa masoara - trimitere la acceptarea Romaniei si Bulgariei, tari ale caror dosare nu aratau, la momentul aderarii, neaparat mai sanatoase decat cel al Turciei.
In lectura raportului de astazi se mai regasesc si reprosuri la adresa Croatiei si Sloveniei, tari care au, inca, o portiune comuna de granita nerezolvata. Zagrebul spera intr-o aderare la Uniune inca din acest an. Tot un conflict este in dezbatere si in cazul Macedoniei - cel nesolutionat cu Grecia pe insemnele

Klaus va discuta cu Medvedev despre noua arhitectura de securitate in Europa

Presedintele ceh Vaclav Klaus, care se va afla miercuri la Moscova, va discuta cu omologul sau rus Dmitri Medvedev despre noua arhitectura de securitate in Europa, a anuntat un responsabil de la Kremlin, relateaza RIa Novosti. "Cei doi lideri vor aborda subiecte-cheie din politica internationala, printre care criza financiara internationala, noua arhitectura de securitate in Europa, relatiile Rusiei cu UE si NaTO", a precizat reprezentantul Kremlinului. De asemenea, Dmitri Medvedev si Vaclav Klaus vor discuta despre cooperarea economica si energetica dintre cele doua tari, inclusiv in domeniul nuclear civil, care ramane elementul principal al relatiilor bilaterale. Rusia manifesta un interes real fata de participarea la proiecte comune in acest domeniu in Cehia, a adaugat oficialul de la Kremlin.

Asigurari ale noii lumi bipolare

Rusia si SUA amenintarile la adresa securitatii mondiale

Rusia si Statele Unite trebuie inca sa cada de acord cu privire la natura amenintarilor la adresa securitatii lor, inainte de a putea coopera in problema protectiei anti-racheta. afirmatia apartine adjunctului ministrului de externe de la Moscova, Sergei Ryabkov, care a reprezentat Rusia la discutiile cu Statele Unite privind apararea anti-racheta, care au avut loc in capitala rusa. Rusia a salutat decizia presedintelui american, Barack Obama, de a renunta la planul predecesorului sau, George Bush, de a instala elemente ale scutului anti-racheta in Europa de Est. Noile planuri de aparare anti-racheta ale Washingtonului au fost dezbatute recent la Moscova. "Inainte de a trece la aspectele tehnice ale cooperarii, trebuie sa avem vointa politica de a raspunde la o intrebare esentiala: avem aceeasi perceptie cu privire la amenintarile la adresa securitatii mondiale?", a subliniat demnitarul rus.

Pentru Romania: CE avertizeaza asupra stabilitatii bugetare din 13 tari UE, intre care si Romania
Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin almunia, urmeaza sa prezinte miercuri un raport ce va ridica ingrijorari in legatura cu stabilitatea bugetara pe termen lung a 13 dintre statele Uniunii Europene, printre care si Romania, potrivit Financial Times Deutschland. Raportul pune problema capacitatii incasarilor la buget din aceste tari de a acoperi costurile datoriilor pe termen lung, precizeaza cotidianul. Cele 13 tari vizate sunt Romania, Spania, Olanda, Grecia, Irlanda, Slovacia, Malta, Cipru, Marea Britanie, Lituania si Letonia. Raportul subliniaza si majorarea costurilor legate de imbatranirea populatiei si recomanda reforme structurale ambitioase, precum consolidarea bugetara. Raportul analizeaza evolutia posibila a finantelor publice pana in 2060. Sistemele financiare din Finlanda si Suedia sunt considerate fara riscuri, in timp ce pentru Germania, Franta si Italia sunt atribuite riscuri medii.

Autor:Dr.Darius Stan

Romania si karma ei




Marii oameni ai istoriei s-au remarcat prin ceea ce au daruit celorlalti, dictatorii prin cruzime, iar lasii, lipsiti de virtuti dar doritori de cariere, prin coruptie si tradari.
De la carma Romaniei, marii oameni au plecat de mult, dictatorii au murit si ei. Au mai ramas ceilalti. Acum 20 de ani, cand, acesti ceilalti, au navalit la putere trageam nadejde ca, pana la urma vor invata ceva bun din experienta vestului, si asta se va simti si in vietile noastre.
Astazi nu mai avem nici o speranta ca, in eventualitatea ca au invatat ceva, sa aiba ‘vointa politica’ de a ajuta cumva tara. Nu spun ca societatea vestica ar fi cel mai bun model, dar macar acolo, raporturile dintre conducatori si ceilalti sunt altele. Si acolo, ca si la noi, puterea politica este o culme si a ambitiilor personale, dar acolo, ei au vointa si gasesc si mijloacele de a-i ajuta si pe oameni sa-si implineasca propriile ambitii. E un targ mai cinstit: ‘castigam noi dar va lasam sa castigati si voi’. Spre deosebire, la noi, vointa se opreste la:’castigam doar noi, pe voi va lasam sa va descurcati cum puteti’.
Mai comod, leaderii nostri politici, au continuat pe linia predecesorilor ‘de trista amintire’decat sa isi largeasca orizontul cu perspective de bun simt etic si politic.
Au gasit mai profitabil sa tina oamenii la un nivel de trai redus, pentru ca daca tara va prospera, ei isi vor pierde electoratul tinut la limita de subzistenta prin pomeni ce ii determina pe multi sa uite de munca si alte ambitii europene.
Aceasta a fost dintotdeauna ideologia PSD. E mai usor sa te imbogatesti prin furtul colectiv, “noi furam de la buget dar va dam si voua ceva de supravietuire, decit sa prospere tara si noi sa fim fortati sa facem si ceva pentru popor”. Atat Geoana, Oprescu, cat si Basescu, Vadim, etc, se vor confrunta in aceste alegeri cu sila unei mase de alegatori satula de: "coruptie fara corupti", "matusa Tamara mi-a lasat averea", "de dusmani te poti pazi dar de propria familie, nu" si mai ales "dosarele mele sunt fabricatii politice". Ce nu este posibil in Romania in care, mereu, mana de fier a securitatii conduce destine si umori? Cum sa nu fie posibil ca un Ioan Talpes, fost sef SRI sa participle drept candidat la presedintie si sa-si pregateasca campania, cum altfel decat anuntand ca isi va turna camarazii de ‘nebunii’. Oricum e pe banii nostri...
”Eu cred ca totul ni se trage de la Ghe.Gheorghiu-Dej”- spunea cineva, pe un blog. ”Cand a hotarat jaful proprietatilor taranesti, s-a gandit sa le "lase doar pentru o tigara" ”. Iar, odata deposedat de proprietatea sa, omului i-a disparut si interesul pentru munca. Procesul s-a transmis la celelalte generatii, ceea ce explica mare parte din situatia de azi.
Pe acelasi principiu bolsevic- "Da-le de pomana si te vor alege", echipa Brucan-Iliescu a dirijat "Actiunea Romania", incepand cu 1990. Este vorba despre psihologie minimala, pe scurt: natura umana. Nu Romania este primul loc in lume, in care aceasta "tehnica criminala"a fost si este pusa in practica. Pentru noi este dureros, ca am mai participat o data la rescrierea aceluiasi gen de istorie. Oamenii uita repede, iar romanii, si mai rau, traiesc mereu in trecut.
Trecand prin namoloasa perioada anti-reforma a lui Iliescu si apoi prin derizoriul perioadei Basescu, romanii privesc obositi spre trecutul, in care, spuneau ei, ‘era mai bine’. Acest mod de a fi le slabeste forta de a-si crea un nou prezent. Iar in absenta solidaritatii identitare si a fortei spirituale, omul uita repede cand ii este foame. Din pacate asta il face predispus la re-acceptarea, in cerc vicios, a aceluiasi scenariu istoric.
Cunoscatori ai psihologiei maselor, chiar si depravatii tirani ai Romei stiau ca multimile se tin in ascultare cu paine si circ, chiar daca, acum, centrul de greutate e schimbat- tot mai mult circ, tot mai putina paine, amplificat, mai recent, si de factorul ‘frica’ indus prin instabilitatea sociala in crestere. Dealtfel, frica, infometarea si dezinformarea sunt principalele metode de control prin care regimurile comuniste si-au impus si isi impun controlul asupra populatiei.
Cand Traian Basescu a venit in 2004 ne consolam cel putin cu speranta ca plecarea de la Cotroceni a PSD-ului, partidul considerat ca fiind cel mai corupt din Romania (40 dosare – acte premergatoare, cercetare si urmarire penala, 5 trimise in instanta), va fi ireversibila.
Promovat tot prin FSN, Traian Basescu, care isi incepuse mandatul dorindu-se diferit de tipologia FSN, adica deschis spre reforma si modernizare, a dezamagit ireparabil in ultimii doi ani, prin comportament opus celui promis.
Basescu promisese razboi coruptiei- “daca voi gasi vreun ministru corupt il omor cu mana mea”, declara presedintele in campania electorala din 2004. Nu doar ca nu a ‘omorat’ pe nimeni (Monica I. Ritzi se afla mai departe in Parlament- cum s-ar fi putut altfel, de vreme ce ea folosise bani publici pentru campania electorala’sub acoperire’ a fiicei presedintelui; iar cercetarile in legatura cu sumele uriase cheltuite de inutilul Minister al Turismului sunt mereu blocate) dar s-a aflat chiar dansul legat direct sau indirect in afaceri dubioase ( fie armament, fie imobiliare, etc). Dubioase sunt si personajele in compania carora este adesea vazut fie ca este Doru Magaru sau Bercea Mondialu. Mai rau e atunci cand, cu ocazia bailor de multime, mai vezi desprinzandu-se cate o ‘patrioata’, care in inconstienta ei tine neaparat sa-l sarute pe presedinte. Ramane un mister afectiunea unora in situatia de fata. Se pare ca sindromul Stockholm, adica acel sindrom in care victima nutreste afectiune pentru propriul calau, e mai raspandit in Romania decat se poate banui. Probabil ca manipularea si spalarea creierului au contribuit mult la asta. Astfel se vede ca discursurile lungi si inepte din parlament au o tinta precisa si nu se adreseaza celor care vad si gandesc cu mintea lor.
Din pacate, chiar si actul de condamnare al comunismului, din ianuarie 2006, a fost unul pur declarativ. Daca ar fi existat o condamnare reala, Ion Iliescu (alaturi de altii in functii cheie) nu ar mai fi acum in libertate, si, culmea imposturii, si in pozitia de a-l califica pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei „21 Decembrie 1989”, drept impostor, atunci cand acesta a cerut desecretizarea dosarului cu evenimentele din decembrie 1989 si din iunie 1990.
Nu, presedintele nu ar fi asteptat nici greva foamei a lui Teodor Maries, nici semnale de alarma din Diaspora (in solidaritate cu Teodor Maries, aflat in greva a foamei, scriitorul Dorin Tudoran, el insusi grevist al foamei in timpul regimului comunist totalitarist, i-a adresat presedintelui Traian Basescu din Washington o scrisoare deschisa. Citam o fraza: “Celelalte vin si se duc, dar odata ce am ratat sansa de a dovedi oamenilor ca omenia este tot ce ne leaga, umanitatea devine un articol intr-un dictionar al derizoriului.”).
Cand li se cere sa raspunda pentru faptele lor, se supara. Chiar si pe Uniunea Europeana. O afirmatie rezonabila, precum cea a Ministrului olandez de Externe, Maxime Verhagen, cum ca Olanda doreste ca Romania sa isi intensifice eforturile pentru reformarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei, l-a suparat foarte tare pe fostul Ministru de Externe, Cristian Diaconescu, care a anuntat ca-si anuleaza vizita in Olanda. S-a dus totusi, dar la intoarcere a plecat, spre consolare, la prietenii chinezi, care stau cu mult mai jalnic la capitole precum justitia, coruptia, drepturile omului.
Presedintele mai promisese si reforma. Dar cei 5 ani de mandat au trecut fara sa lase in urma asa ceva. Mai spusese ca nu vom putea fi afectati de criza. Apoi ne-a pus sa strangem serios cureau din cauza crizei, ca asa vom iesi din ea. Cuvinte gen “adoptarea masurilor de reforma de care Romania are nevoie si diminuarea efectelor crizei economice” pe care le rosteste premierul, nu sunt decat vorbe de campanie. E tardiv.
Penibilele lor ‘solutii’ de reducere bugetara, sunt alte modalitati de jaf din buzunarul nostru, iar imprumuturile externe pentru plata salariilor si pensiilor ne afunda si mai rau in criza.
E drept, economic abia daca mai respiram. Salariile ni se reduc in timp ce, acei care ne vorbesc de necesitatea sacrificiului nostru vor sa obtina de la 10 salarii minime la 11 (un profesor cu definitivat are 1,75 salarii minime), desi luna trecuta semnasera, ca semn de solidaritate fata de suferinta financiara generala, o reducere a propriilor salarii cu 20%.
Si pentru ca exploatarea este sinistra pana la capat, iar romanul nu zice niciodata nimic atunci cand trebuie si cui trebuie, va suporta astfel, micsorarea salariului si asa mic, un concediu fortat, neplatit sau, eventual o disponibilizare. Intre timp, senatorii si deputatii actuali sau fosti vor beneficia, in continuare, de pensii speciale (Iliescu, Paunescu si Vadim isi pastreaza pensiile speciale). Si nu doar ei- mai sunt multi multi altii, fosti securisti, tortionari si alti servitori ai regimului perpetuu, cu pensii de zeci de ori mai mari decat salariul unui profesor.
Si pentru ca romanul tot nu se revolta, politicienii infractori (cred ca le putem spune asa si prin prisma legilor pe care le incalca precum respira, cat si a multor afaceri ilicite pe care le conduc) circula liber printre noi, ne tin discursuri, ne cer sa-i votam de parca nimic anormal nu s-ar intampla si de parca ceea ce fac ei acolo ar avea vreo relevanta pentru noi.
Dar intotdeauna va exista cineva care sa-i asculte, sa-i aplaude, sa-i aleaga, asa incat cercul derizoriului sa fie inchis.
De fapt lupta lor nu e macar o lupta reala intre ei. Nu e o lupta politica, pentru ca ei nu se lupta pentru o ideologie, pentru cum sa guverneze mai bine, pentru ce masuri mai bune sa adopte. Nici macar cearta lor in legatura cu asumarea sau ne-asumarea raspunderii nu se explica prin interesul pentru cetateanul roman. Nici aparentele nu le mai salveaza.
Dreptul la prosperitate a devenit in Romania ceva cu circuit inchis- restul e spectacol.
Noi suntem marii invinsi ai razboaielor pdl-psd-pnl-prm, etc. Mai se bat in dosare penale, mai rup o coalitie, mai se dau in vileag unii pe altii, totusi nici unul dintre ei nu pierde. Pierdem mereu doar noi. Nu am vazut pe nici unul din condamnatii penal sa li se aplice vreo sentinta si sa plece. E de inteles de ce. Daca s-ar merge cu procedura judecatoreasca pana la capat, s-ar ajunge acolo unde nici unul nu ar dori, fie ei ministri, presedinti sau simpli senatori, pentru ca toti sunt legati indisolubil de aceeasi vina, de fraudare a Romaniei.
Ei, sunt aceeasi de 20 de ani. Noi suntem marii invinsi, pentru ca noi le-am dat voie sa se joace cu mintile si sufletele noastre, sa se hraneasca cu visele si sperantele noastre, si sa ne striveasca, apoi.
Ne controleaza prin frica. Frica pentru subzistenta a devenit frica de existenta. Profita de slabiciunile noastre pentru a ne santaja sa intram in jocul lor fara onoare si fara constiinta. Si totusi vina ne apartine, in mare masura. Ne-am format deja o mentalitate de invinsi si credem ca asa arata regula jocului, o lege a junglei.
Dar se stie ca cei care se multumesc doar sa supravietuiasca nu pot trai cu adevarat. In realitate miza nu este cea propusa de acesti marunti oameni intr-un joc al disolutiei. Miza este intr-un alt plan si este a altui Joc, cu mult mai mare, in care nu putem trisa. Regulile acestui Joc sunt altfel decat cele jucate aici de farsorii micului joc si ele nu se schimba niciodata. Ele aduc armonia acolo unde domneste haosul si lumina peste intuneric. Ne pot ajuta sa descoperim privind adanc in noi, partea de Cer si lucrurile care conteaza cu adevarat. Mai mult, marele Joc ne invata sa scapam de mentalitatea de invins, inradacinata in egoism si frica. Ne invata ca putem ramane oameni, iar conditiile extrem de tulburi sunt teste pentru un nivel mai inalt.
Oamenii de caracter sunt intotdeauna generosi, ei se gandesc mereu cum sa faca mai bine in locul unde sunt, iar persoana lor nu conteaza decat in masura in care pot fi de folos celorlalti. Istoria poatra in ea mereu numele acelor oameni ai marelui Joc, care, prin virtutile lor mentin speranta si aduc lumina intr-o societate corupta.

Autor:Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.