joi, 8 martie 2012

Cel mai mare targ de turism din lume, Internationale Tourismusbörse (ITB)




In capitala Germaniei, Berlin, incepe in aceasta saptamana a 46-a editie a celui mai mare targ de turism, la nivel mondial. Oferte de travel din 180 de tari vor sta la dispozitia publicului in perioada 7- 11 martie.
Douazeci de sculpturi Ankh vor fi amplasate pe strazile Berlinului, in zilele urmatoare: simbolul faraonic al vietii vesnice va fi si emblema Egiptului, tara partenera la editia 2012 a celui mai mare targ de turism din lume, Internationale Tourismusbörse (ITB).

Targul de la Berlin se deschide din nou, ca un urias catalog de calatorie, care cuprinde toate segmentele de profil, de la turoperatori, regiuni din 180 de tari, companii de transport, hoteluri si peste 200 de firme cu profil tehnologic; in total 11.000 de expozanti.



Dunarea face valuri, la ITB

Sub brand-ul „Explore the Carpathian Garden“ se va pune accentul in acest an pe regiunile Banat, Transilvania, Maramures, Moldova si Bucovina, coastele Marii Negre, Delta Dunarii si Muntenia. In hala Romaniei participa 45 de expozanti, pe o suprafata de 407 metri patrati.

„Triunghiul Transilvanean“ va fi un alt highlight la ITB, un parteneriat intre Brasov, Sibiu si Sighisoara, initiat de Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului (APDT) din judetul Brasov.
Unite prin al doilea fluviu ca lungime al Europei, cinci tari prin care trece Dunarea, Germania, Slovacia, Serbia, Bulgaria si Romania se vor prezenta ca destinatie turistica. Proiectul a fost realizat de Danube Competence Center (DCC), o retea de oganizatii private si de stat, care au in vedere dezvoltarea de produse turistice pe traseul Dunarii. Regiunea e prezentata ca o oferta de vacanta perfecta, in care varietatea culturala combinata cu peisajele fascinante pot fi admirate dintr-un vas de croaziera - sau chiar de pe bicicleta.

Excursiile in China cu ocazia venirii primaverii


In luna martie a fiecarui an, cand majoritatea teritoriilor din Regiunea Autonoma Tibet, din sud-vestul Chinei, sunt inca sunt acoperite de zapezi si gheata, in comitatul Nyingchi, din Sud-estul regiunii, in muntii, vai si podisuri, pot fi vazute flori de piersic, de culoare trandafirie, ca fetele fetelor tibetane.
Perioada ideala pentru admirarea florilor este cuprinsa in intervalul 15 martie - 30 aprilie.
Incepand din anul 2002, Festivalul turistic al florilor de piersic din Nyingchi este prima si cea mai importanta activitate turistica din Tibet. In prima zi a lunii aprilie din acest an, pe malul raului Niyang din satul Ghala, care este supranumit "tinutul florilor de piersic", vor fi organizate activitati sabatoresti grandioase, dedicate celor 10 ani ai festivalului.
Satul Ghala, aflat la 13 km de resedinta judetului, este situat in valea raului Niyang. Satul este inconjurat de munti inzapeziti si este strabatut de ape curate, conditii geografice favorabile cresterii piersicilor. In perioada martie - aprilie, intreaga vale Niyang este dominata de florile de piersic. Pentru acest motiv, satul este considerat cea mai buna localitate pentru admirarea acestora.
Alaturi de regiunea Nyinchi, in China exista multe alte locuri unde puteti sa admirati, in primele zile ale primaverii, imaginile fascinante ale florilor.
Orasul Suzhou din provincia Jiangsu, judetul Wuyuan din provincia Jiangxi, parcul terenurilor umede Xixi din provincia Zhejiang, atrag anual numerosi turisti. Aceasta este o alta optiune ideala pentru admirarea florilor.
Autoritatile provinciei Shanxi s-au pregatit printr-un program aparte pentru venirea turistilor, alocand sume considerabile pentru ocrotirea si renovarea templelor budiste si imbunatatirea mediului de pe Muntele Wutai.
Muntele Wutai este situat in partea Nord-estica a provinciei Shanxi si este un loc sacru pentru ritualul budist al Bodhisattva Samantabbadra. Spatiul face parte dintre "Cei Patru Munti Budisti Sfinti din China", alaturi de Muntele Emei din provincia Sichuan, Muntele Jiuhua din provincia Anhui si Muntele Putuo din provincia Zhejiang. Este un loc de maxima importanta pentru religia budista, faimos in China si in strainatate. Incepand din timpul dinastiei Han de Rasarit, templele au fost construite in munte, in timpul diverselor dinastii. Ca urmare, aici s-au adunat diferitele stiluri arhitectonice din istoria Chinei. Dintre cele peste 50 de manastiri din Wutai, Templul Foguang este cea mai mare constructie din lemn, ridicata in timpul dinastiei Tang. In templu exista sculpturi, gravuri in piatra, picturi murale, caligrafii, toate relevand o mare valoare artistica.
Pe langa templele budiste, in Muntele Wutai se gasesc numeroase manastiri lamaiste, construite in stilul arhitectonic tibetan din dinastia Qing, lamaismul fiind atunci religia imperiala. Coexistenta armonioasa intre diferite scoli budiste si culturi etnice constituie un caracter local. In anul 2009, Muntele Wutai a fost inclus pe lista Patrimoniului Cultural Mondial de UNESCO.
In luna martie, in orasul Weishan din provincia Yunnan, intemeiat cu peste 600 de ani in urma, va fi organizat festivalul turistic cu tema mancarurilor locale. Cu ocazia evenimentului, vizitatorii pot descoperi istoria si cultura locala, caracterizata prin bucataria cu specific local.
Odata cu savurarea diverselor feluri de mancaruri, turistii vor putea admira spectacolele splendide cu dansuri traditionale ale etniei Yi, si pot participa la expozitia obiectelor de artizanat a locuitorilor etniilro Yi si Hui.
Orasul Weishan, populat de multe minoritati nationale, intre care Yi, Hui, Bai, Miao si Lisu, reprezinta capitala statului antic Nanshao, care a existat in vestul Chinei in urma cu sase veacuri. Intregul oras pastreaza pana in zilele noastre infatisarea initiala, cu forma unei table de sah, fiind unul dintre cele mai bine conservate orase antice din China.
Primavara alunga frigul cumplit si aduce vitalitate. Iata un bun motiv pentru a va invita sa faceti o excursie in China, la inceput de primavara.

Dr. Darius Stan

miercuri, 7 martie 2012

Momente decisive ale aliantelor




Spuneam candva reflectand la cea ce ne invata parintele curentului Realist, Morgenthau, despre momentele lumilor. Spuneam de pilda, cum natiunile lumii au cunoscut momente de confruntare si colaborare, de alianta si respingere.... Mai prezentam momentele cheie in care statele decid in a incheia astfel de aliante politice sau economice si de ce. Acesta este subiectul prezentat astazi.
Dupa alegerile din ultima perioada, ce au avut loc in Rusia si respectiv Iran aliantele se intaresc, se reanoiesc. Astfel dupa terminarea forfotei cu alegerile relatiile acestora se vor consolida.
Iranul spera sa extinda si sa aprofundeze cooperarea cu Moscova dupa alegerile din Rusia. Acest lucru a fost anuntat astazi de catre reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe din Iran.
„Avem sentimentul ca relatiile ruso-iraniene vor fi consolidate si întarite”, a declarat acesta. „Teheranul si Moscova au un potential important în regiune”.


Rusia - Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, la alegerile prezidentiale din Rusia, Vladimir Putin a obtinut 63,75% din voturi, Ghennadi Ziuganov - 17,19%, Mihail Prohorov - 7,82%, Vladimir Jirinovski - 6,23%, Serghei Mironov - 3,85%.
Analistii au relatat care sunt cauzele succesului unora si insuccesului altora.
Cel mai probabil, cei mai vechi participanti la luptele electorale prezidentiale vor parasi câmpul luptei. Cea de a cincea participare la alegerile sefului statului a liderului Partidului Liberal-Democratic s-a încheiat cu un esec. El a trebuit sa cedeze locul trei, pe care s-a situat în mod stabil, lui Mihail Prohorov, care este novicele alegerilor prezidentiale. De asemenea, este putin probabil ca cea de a patra participare la alegerile prezidentiale a liderului Partidului Comunist Ghennadi Ziuganov, poate fi considerata un succes. Potrivit expertilor, liberal democratii si comunistii trebuie sa-si reorganizeze partidele si sa scoata pe arena lideri noi si sa întreprinda o noua încercare peste 6 ani. De asemenea, ei trebuie sa acorde atentie formei campaniilor preelectorale ale candidatilor lor, considera politologul Leonid Poleakov.
„De data aceasta, campania lui Vladimir Putin a fost originala. El nu a prezentat programul sau la început, spre deosebire de alti pretendenti la postul de presedinte, ci l-a prezentat sub forma unor articole publicate, o data pe saptamâna, în cele mai populare ziare. Fiecare articol a fost consacrat unui aspect concret al programului – problemei nationale, politicii economice, politicii sociale, sistemului politic al Rusiei, relatiilor internationale. Oamenii au putut sa citeasca, sa mediteze ce le place si ce nu le place. Si aceasta forma de comunicare cu alegatorii a dat rezultatele sale”.
Absolut contrara a fost campania electorala a lui Vladimir Jirinovski. Expertul Pavel Sviatenkov considera ca în ea nu a existat nici un moment pozitiv.
„A fost filmat un clip nereusit, unde Jirinovski mâna un magar, au fost sloganuri nereusite de genul: „Jirinovski – ori va fi mai rau!”. S-a creat impresia ca el a obosit deja de politica si actioneaza fortat”.
Principala surpriza a alegerilor prezidentiale a fost locul trei obtinut de miliardarul Mihail Prohorov. La Moscova si Sankt-Petersburg el a obtinut 20% si 15% din voturile alegatorilor, a relatat Leonid Poleakov.
„În favoarea lui a fost faptul ca este novice si ca anul trecut a fost victima autoritatilor în ghilimele, când partidul pe care îl conducea i s-a luat într-un mod foarte straniu. El a câstigat, cu toate ca în Rusia, oamenii nu au încredere în miliardari. Însa, se pare ca pe Prohorov a mizat pe clasa oraseneasca suparata. De fapt, el este singurul care putea exprima interesele lor si de aceea Prohorov a obtinut un asemenea rezultat”.
Moscova este unica regiune din Rusia, unde învingatorul cursei prezidentiale, Vladimir Putin, a obtinut mai putin de jumatate din voturile locuitorilor – circa 46%. Putin a obtinut cele mai multe voturi, în Caucaz. În Cecenia, Daghestan si Ingusetia în favoarea lui au votat peste 90% din alegatori. Iar în Cecenia el a obtinut 99,8% din voturi.



Iran - Primele rezultate ale alegerilor parlamentare din Iran au aratat o victorie impresionanta, înregistrata de catre sustinatorii liderului tarii, ayatolahul Hamenei. Sustinatorii presedintelui Mahmoud Ahmadinejad au fost învinsi.
Astfel, considera unii experti internationali, în conformitate cu toate procedurile democratice, lui Ahmadinejad i s-a dat foarte clar de înteles ca prezenta lui a devenit inacceptabila pentru autoritatile supreme ale Iranului.
Particularitatea alegerilor parlamentare din Iran se manifesta prin lipsa, aproape completa, a confruntarii traditionale dintre conservatori si reformisti. Campania electorala din Iran a fost o rivalitate între diferitele fractiuni conservatoare de dreapta si extremiste de dreapta. Liderii opozitiei nu numai ca si-au etalat candidatii, dar au si îndemnat la boicotarea întregii campanii electorale, considerând-o în mod deliberat falsificata. Acei reformatori, care au îndraznit totusi sa ramâna candidati independenti, au avut un succes mic si au primit un numar minim de voturi în Majlis, noul parlament iranian.
Lupta principala s-a dat între politicienii conservatori. În ciuda faptului ca expertii internationali au considerat ca în lipsa reformatorilor, alegerile vor esua, ca urmare a unei participari scazute la vot, pe 2 martie au votat un numar record de iranieni: conform Ministerului de Interne s-au prezentat mai mult de 64% dintre cei care au drept de vot.
„Campania actuala este foarte importanta pentru noi, deoarece de ea depinde soarta Iranului, dar si viitorul puterii prezidentiale în tara”, a declarat politicianul iranian, Husein Ruivaran.
„Si extremistii dreptei si cei de dreapta, chiar daca apara interesele islamului si Iranului, actioneaza diferit. Conservatorii moderati, printre care se afla si presedintele Ahmadinejad, cred ca este necesar sa se acorde o mai mare libertate economiei tarii. În schimb, extrema dreapta, crede ca Iranul trebuie sa apere valorile islamului. Acest punct de vedere este împartasit si de liderul extremei drepte, ayatolahul Ali Hamenei. De faptul cine va obtine cel mai mare numar de voturi la alegerile în Majlis va depinde cine va deveni presedintele tarii si în ce directie va continua sa se dezvolte viata politica a Iranului”.
În ciuda faptului ca la sfârsitul lunii aprilie va avea loc turul doi al alegerilor parlamentare si în 30 de regiuni din tara nu s-au putut alege favoritii, este deja clar ca o mare parte din voturile iraniene au fost câstigate de „Frontul unit al conservatorilor”. El a unit conservatorii-traditionalisti. Frontul este condus de catre un adversar mai vechi al lui Ahmadinejad, presedintele prezentului Majlis, Mohsen Laridjani. Pe locul doi, dupa numarul de voturi, se afla „Frontul rezistentei islamice din Iran”, al carui lider informal este fostul comandant al „Garzilor revolutionare” si fostul candidat la presedintie, Mohsen Rezai. „Frontul stabilitatii revolutiei islamice”, pro-prezidential, care pretindea mai înainte la majoritatea în Majlis, în final a primit un numar foarte mic de voturi. În ciuda înfrângerii fortelor pro-prezidentiale, schimbari globale nu vor fi nici în politica interna si nici în cea externa, este de parere cercetatorul Institutului de Studii Orientale, Elena Dunaeva.
„În cel de-al optulea Majlis, majoritatea a fost de asemenea în mâinile conservatorilor-traditionali. Astfel activitatea mandatului parlamentului trecut se poate caracteriza ca o lupta continua a Majlisului si guvernului si, prin noul corp de deputati, cel mai probabil, vom asista la o continuare a confruntarii dintre Larijani ca lider al conservatorilor-traditionalisti si Ahmadinejad, în calitate de sef al executivului. În politica externa, în mod evident, pâna la noile alegeri prezidentiale din vara lui 2013 nu se vor produce schimbari semnificative. Conservatorii-traditionalisti si oponentii acestora din echipa prezidentiala sustin continuarea programului nuclear Iranian si nu sunt gata sa faca concesii noi grupului de negociatori „5+1”. Desi se poate înregistra un oarecare progres în dezvoltarea interactiunii Iranului cu adversarii sai pentru a slabi sanctiunile anti-iraniene”.
Lupta din cadrul elitei iraniene conducatoare va continua, dar aceasta nu se va reflecta asupra politicii externe a Teheranului, declara expertii rusi. În elita iraniana moderna actioneaza efectul „cetatii asediate”, asociata cu agravarea conflictului cu Occidentul. Cu toate acestea, viata politica iraniana s-ar putea schimba daca pâna la alegerile prezidentiale, conflictul dintre Occident si Iran va trece de la faza „rece” la cea „calda”.

Vocea diplomatiei se poate impune si printr-o bogatie culturala.

Mai mulţi participanţi la sesiunea Conferinţei Consultative Politice Populare din China, care se desfăşoară actualmente la Beijing, şi-au exprimat opiniile privind răspândirea în lume a culturii chineze.
În Raportul Ministerului Finanţelor din China privind executarea bugetului central şi local din 2011 şi proiectul bugetului central şi local pentru 2012 s-a specificat, că din acest an, China va susţine activităţile informative ale importantelor mijloace de informare în masă de promovare a culturii chineze în lume. Vor fi alocaţi 2,75 miliarde de yuani din buget în acest scop, cu 37,5% mai mult faţă de anul trecut.

Yang Lan a declarat că în ultimii ani, sporirea bugetului guvernului a deblocat canalele de informare. Prezenţa imaginii noastre în presa ţărilor dezvoltate a contribuit la o cunoaştere mai bună a Chinei în lume. Ea consideră că pentru ca lumea să cunoască mai bine China şi ca să fie răspândită şi acceptată mai uşor în lume cultura chineză, procesul de creaţie are nevoie de un mediu mai relaxat.

Pu Cunxin, a subliniat că vorbim de o cultura complexă iar cultivarea acesteia nu trebuie forţată, are nevoie de un proces lung şi susţinut .


Diplomaţia chineză se bucură de rezultate fructuoase

La o conferinţă de presă organizată marţi dimineaţă la Beijing în cadrul sesiunii anuale a forului suprem legislativ din China, ministrul chinez de externe Yang Jiechi a prezentat bilanţul activităţilor diplomatice ale Chinei în ultimii 10 ani. Conform acestui bilanţ, în ultimul deceniu, diplomaţia chineză a obţinut rezultate semnificative.

Ministrul a subliniat că securitatea şi suveranitatea naţională sunt prioritatea diplomaţiei chineze, iar activităţile diplomatice susţin dezvoltarea economică şi socială din ţară. În ultimii ani, China a consolidat cooperarea cu multe ţări şi organizaţii regionale şi internaţionale, deschizând o etapă nouă de cooperare reciproc-avantajoasă. Totodată, China a participat activ la activităţile internaţionale, promovând ideea unei structuri mondiale care să susţină ţările aflate în curs de dezvoltare. Prin acţiunile sale diplomatice, China a promovat pe plan internaţional imaginea sa de ţară civilizată, democratică, deschisă către lumea exterioară, care progresează mereu, aducând contribuţii importante la rezolvarea problemelor fierbinţi regionale şi internaţionale şi la dezvoltarea economiei mondiale.


Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.