sâmbătă, 4 iulie 2009

Curentul doctrinar si previziunile unui viitor geo-economico-strategic. Schimbarii ale polilor de interes.




Privind cu mult interes actiunile ce s-au derulat in saptamana ce tocmai a trecut mi-am amintit de un principiu al curentului ce viza relatiile internationale ale anilor 1980. Desigur curentul doctrinar la care fac referire este Realismul ce contine o mare varietate de teorii ale relatiilor internationale. Toate aceste diverse teorii pornesc de la premisa ca statele sunt motivate in actiunile lor de interese de putere/securitate si mai putin de idealuri. Astfel, conform teoriei realiste, statele nu pot sa actioneze decât rational, judecând la rece situatia si actionând pentru a-si pastra/mari puterea, respectiv, securitatea.
Privind din aceasta prisma va invit sa asimilam dorinta de schimbare a hartilor geopolitice, dar si evolutiile cu totul incerte din zone cum ar fi Irak, Iran, Afganistan, Moldova, Georgia, Tailanda, Venezuela, Honduras si Birmania. 
Lovitura de stat din Honduras creeaza o dilema SUA, scrie La Repubblica din Roma. Washingtonul se vede nevoit pe de o parte sa militeze "pentru restabilirea legitimitatii democratice a tarii central-americane". Dupa alungarea presedintelui Manuel Zelaya, americanii au obligatii "sa le explice generalilor pe care i-au scolit ca zilele republicilor bananiere au luat sfârsit odata pentru totdeauna".
Pe de alta parte, Obama are sarcina "de a impiedica intarirea liderului venezuelean Hugo Chavez". Ziarul recomanda incheierea unui compromis care sa includa reprimirea in tara a alungatului presedinte Manuel Zelaya, dar excluderea din agenda politica a referendumului proiectat de seful statului si retragerea lui din functie in noiembrie, dupa alegerea unui alt lider.
Si El Mundo pledeaza in favoarea unei solutii similare. Ziarul spaniol critica neindemânarea de care au dat dovada militarii din Honduras. Din pricina ei, „Zelaya a fost transformat intr-un martir, când de fapt este un raufacator. Puciul a determinat alierea unor state complet diferite, precum SUA si Venezuela", releva cotidianul din Madrid, cerând repatrierea si suspendarea din functie pe cale legala a presedintelui exilat.
Neue Zürcher Zeitung remarca faptul, semnificativ, ca „nici un membru al guvernului american nu l-a primit in ultimele zile pe Zelaya”, desi (amicul autocraticului lider national-comunist din Venezuela, Hugo Chavez) se afla in SUA. 
Acelasi ziar elvetian semnaleaza iminenta prabusire a guvernului somalez sub loviturile islamistilor extremisti care controleaza aproape intreaga tara.
In rastimp, regimul fundamentalist islamic iranian continua „sa puna in aplicare lectiile manualului de propaganda, invinuind Apusul de ostilitate si uneltiri menite sa atâte focul conflictului persan.  Aceste acuze vizeaza si Germania", releva Braunschweiger Zeitung.
Ziarul aminteste ca tocmai germanii le-au facut fundamentalistilor de la Teheran concesii uriase, "mergând pâna la a se lasa calcati in picioare, doar doar vor obtine o moderare a atitudinii regimului iranian".
In fapt, precizeaza acelasi cotidian, "conducerea persana are nevoie de un dusman extern spre a distrage atentia de la dezastrul ei intern. Conducerea statului s-a vazut surprinsa de americanizarea tineretului iranian, motiv pentru care a trecut la represiune".
O serie de comentatori europeni se arata ingrijorati de ceea ce afirma a fi un previzibil fiasco irakian, dupa retragerea trupelor americane. Kurzii din nord, care sperau sa obtina si ei o parte din resursele tarii, se vad marginalizati de majoritatea araba,  si nu se bucura defel de retragerea americanilor, releva Nepszabadsag din Budapesta. Care se intreaba in ce masura e o „coincidenta”, ca majoritatea „automobilelor capcana  din irak explodeaza mai nou in regiunile kurde, provocând sute de victime omenesti”.     
Ziarul alsacian Dernieres Nouvelles d'Alsace evidentiaza ca dupa replierea fortelor americane „nimic nu mai este in stare sa garanteze unitatea si stabilitatea irakiana, devreme ce armata si politia locala sunt scindate confesional”.
iar „noua politica a lui Obama isca indoieli” privind vointa militarilor americani de a-si parasi la nevoie bazele spre a interveni in vederea refacerii stabilitatii statului. Aceasta in conditiile in care, in luna iunie, „numarul victimelor atentatelor teroriste s-a ridicat la aproape 440 si a atins ca atare un nou apogeu”. Ziarul vede itindu-se spectrul „afganizarii” irakului.
in acelasi timp ziarul berlinez Tagesspiegel intrezareste un esec al NATO in Afganistan, care, daca s-ar produce, ar desfiinta definitiv credibilitatea militara si capacitatea disuasiva a aliantei nordatlantice.



La 26 iunie 2009 campania electorala a demarat in Afganistan cu doua luni inaintea alergerilor prezidentiale din 20 august.
Actualul presedinte, Hamid Karzai, se dorea drept principalul favorit din cei 41 de candidati si totusi cea mai vasta campanie cunoscuta de la razboiul din Vietnam, se desfasoara in Afganistan.


In capitala Afganistanului, la Kabul, devenea din ce in ce mai evident ca tara se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 20 august. Pe fiecare stâlp, gard sau zid se vad afisele candidatilor si zilnic au loc manifrestari cu caracter electoral.
in ceea ce-l priveste pe actualul presedinte, Hamid Karzai, este un bine cunoscut aliat al politicii de la Casa Alba drept pentru care este si favorit in lupta pentru presedintie. in cea ce priveste populatia parerile sunt diametral opuse. Unii, obisnuiti cu obedienta sau mai conservatori sustin "Karzai nu-i rau, e moderat, deci exact ce avem nevoie". Altii sunt de parere "Nu. Karzai nu merita sa fie reales in functie".
Putem considera ca alegerile prezidentiale din Afganistan nu vor fi insa câstigate prin programele politice ale candidatilor. Actualul presedinte Hamid Karzai stie ca nimeni altul sa-si asigure voturile prin aliante cu capeteniile militare si mai marii provinciilor, chiar daca printre acestia se afla si personalitati dubioase.
in data de 02.07.2009 puscasii marini americani desfasurati in Afganistan au lansat cea mai vasta operatiune aeropurtata de la razboiul din Vietnam, in provincia Helmand din sudul tarii. La acesta operatiune numita Khanjar participa aproape 4.000 de militari americani si 650 de politisti si militari afgani, a anuntat intr-o declaratie brigada expeditionara a puscasilor marini, MEB, din Afganistan. Subiectul acestei interventii consta in interventia trupelor in bastioanele talibane din sudul tarii. O zona inca refractara in ce priveste subordonarea pe noile directii ale democratiei.



Operatiunea "PLUMB TURNAT" o crima impotriva umanitatii.


Ofensiva israeliana in Fâsia Gaza, din urma cu o jumatate de an a fost un act deliberat de distrugere, cu luarea in calcul, constient, a numeroase victime in rândul populatiei civile. Aceasta este concluzia la care ajunge organizatia umanitara Amnesty international, intr-un raport actual.
 
Raportul prezentat de Amnesty international despre ofensiva israeliana in Fâsia Gaza, in decembrie 2008 - ianuarie 2009, este un document al groazei. Pe 117 pagini sunt redate moartea, suferinta si distrugerile indurate de palestinieni in cele 22 de zile cât a durat operatiunea "Plumb Turnat".
in raport se arata ca dimensiunea si intensitatea atacurilor au fost fara precedent. in urma acestora si-au pierdut viata 1.400 de oameni, dintre care sute au fost civili si cel putin 300 au fost copii. Sute de cladiri au fost distruse si mii de oameni au ramas fara adapost. Pentru aceasta furie a distrugerii nu exista justificare militara. Dimpotriva, colaboratorii Amnesty international trimisi in Gaza au gasit dovezi care atesta ca distrugerile au fost fara motiv si au avut adesea drept consecinta moartea unor civili nevinovati.
Un exemplu este ce s-a intâmplat in Jebalia, in nordul Fâsiei Gaza. Acolo au murit pe 29 decembrie printre darâmaturile casei lor cinci surori cu vârste cuprinse intre patru si 17 ani. Locuinta s-a prabusit dupa bombardarea moscheii invecinate, care servea, potrivit partii isareliene, drept loc de adunare a luptatorilor Hamas. Alte victime civile au fost ucise cu arme de mare precizie, folosite in mod normal de israel in cadrul asa-numitelor ucideri tintite, mai arata raportul Amnesty international.
Acest document corespunde crecetarilor efectuate de organizatia de aparare a drepturilor omului Human Rights Watch, care a prezentat un raport in urma cu doua zile. Acest raport a mentionat si rolul jucat de avioanele teleghidate, asa numitele drone, folosite in mod normal pentru cercetare, dar care au fost folosite in Gaza si ca arme. Marc Garlasco, expert militar in cadrul organizatiei Human Rights Watch a explicat:
"In timpul operatiunii "Plumb Turnat", au fost ucisi cel putin 87 de civili cu ajutorul dronelor armatei israeliene. Aceste avioane sunt cele mai precise arme pe care le poate avea o armata in arsenalele sale. Aparatura optica este uluitoare, si le permite observatorilor sa vada exact unde se afla, si daca tintele pe care le ataca sunt militare sau civile."
Politicianul si medicul palestinian Mustafa Barghouti afirma ca israelul s-a facut vinovat de crime de razboi grave. La postul de televiziune Al Jazeera English el a acuzat statul evreu ca a atacat civili si a impiedicat medicii si personalul sanitar sa acorde ajutor ranitilor. in plus, israelul a recurs la arme interzise cum ar fi fosforul. israelul stie foarte bine ca a comis aceste crime de razboi si de aceea se opune unor cercetari facute de organizatii internationale, spune Barghouti, care a continuat:
" Tot ce vrem este sa aflam adevarul. Dar vrem si o reactie a comunitatii internationale fata de acest adevar. Nu este acceptabil ca israelului sa i se permita un astfel de comportament, ca si cum ar fi mai presus de dreptul international. Aceasta impunitate nu este acceptabila. Aceasta distruge viitorul tuturora, inclusiv viitorul israelului."
La inceputul saptamânii, in Fasia Gaza s-a aflat raportorul special al Natiunilor Unite, Richard Goldstone, pentru a cerceta acuzatiile de crime de razboi. in cadrul unor interogatorii, transmise in direct de posturi de televiziune arabe, el a chestionat victime si martori ai ofensivei militare. israelul refuza insa in continuare sa colaboreze cu acest jurist din Africa de Sud, care in anii '90 a fost acuzator sef al tribunalelor penale internationale pentru fosta iugoslavie si Ruanda. Amnesty international a cercetat si situatia din sudul israelului. Acolo au explodat inaintea si in timpul ofensivei din Fasia Gaza sute de rachete artizanale lansate din fasia Gaza. In urma acestor tiruri si-au pierdut viata trei civili israelieni.

Nu cred ca un popor demn ar putea face atata caz pentru viata a trei persoane omorand in schimb 1.072 de civili si ranind peste 14.000 civili. Dar asa cum scriam la 9 ianuarie 2009 "Cu toti avem doar de suferit din acest joc si acest lucru doar pentru ca intreaga omenire sa poate avea o noua carte a groazei pentru generatiile urmaroare".
Apoi, ma intorc la cele spuse in Congresul de la Wiena 1816 de un print al relatiilor internationale binecunoscutul Charles Maurice Talleyrand
"Daca sunt omorati o mie de negrii este un eveniment, dar daca este omorat un singur francez este o tragedie"
Pobabil ca si dumneavoastra dupa toate cele citite aveti sa aduceti o contributie in cea ce priveste realitatea si curentul doctrinar al realismului.

Autor:Dr.Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.