miercuri, 13 iunie 2007

Intalnirea statelor puternice ale lumii - Heiligendamm, Germania 2007



Anuala intalnire G8 a celor mai dezvoltate tari din lume a scos din nou la iveala dezacordurile dintre SUA si Rusia.
Cele doua tari au puncte diferite de vedere în ceea ce priveste independenta provinciei sarbe Kosovo si asupra intentiei americanilor de a extinde scutul de apararea anti-racheta în Europa de Est.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a lansat ideea in mod public ca Statele Unite ca ar intentiona sa relanseze cursa înarmarilor prin intentia de construire a unui sistemul de aparare anti-aeriana în Europa de Est.

Rusia a respins asigurarile date de Statele Unite ca sistemul de aparare anti-racheta nu ar ameninta spatiul Rusesc.
Secretarul de stat american, Condoleezza Rice pe de alta parte a declarat ca sistemul de aparare al Rusiei este atat de amplu încat Moscova nu ar trebui sa-si faca griji în legatura cu scutul anit-racheta american.
Doamna Rice a adaugat: "As aminti ca presedintele Putin a spus ieri ca rachetele balistice ale Rusiei pot coplesi, patrunde si distruge orice scut ridicat de Statele Unite." "Iar noi - a subliniat Condoleeza Rice - suntem de acord cu aceasta afirmatie."
Pareri contradictorii au aparut si în ce priveste viitorul statut al provinciei sarbe Kosovo.
Doamna Rice sustine ca aceasta nu va mai putea face parte din Serbia în vreme ce Serghei lavrov a declarat ca viitorul ei trebuie decis în urma unor convorbiri cu guvernul Serbiei.
Mediatorul ONU asupra viitorului provinciei Kosovo - Marti Ahtisaari - spera ca propunerea sa privind independenta provinciei va fi aprobata de Consiliul de Securitate pana la sfarsitul lunii mai.
Un vot favorabil este greu de previzionat atata vreme cat Rusia isi mentine ferm, cel putin deocamdata, pozitia.
Pe de alta parte Guvernul Serbiei respinge orice idee de secesiune a provinciei Kosovo.

In agenda de lucru a acestei intalniri marile puteri ale lumii trebuiau sa decida asupra termenilor globalizarii, democratizarii lumilor.
Astfel si-au asumat cuvantul hotarator trecand in agenda problemele politice, economice, militare ale lumii vizand locul si rolul de principali decidenti pe arena mondiala.
Exista oare o natiune atat de dezvoltata incat sa poata coordona dintr-o pozitie superioara celalti semeni ?

Descoperim in aceasta intalnire o preocupare asupra definirii lumilor nedemocratice. Participantii la summit,sefii de stat sau de guvern ai tarilor membre G8 adica Franta, Marea Britanie, Germania, Italia, Japonia, SUA, Canada si Rusia sunt invitati sa decida..

Toleranta celorlalte natiuni sa vina din demonstratiile de forta lipsite de justete din trecutul apropiat ?

Membrii grupului G8 probabil s-au grabit sa formeze un club al decidentilor, al democratilor, al celor ce participa in mod activ la facerea lumii in secolul XXI. Si prin acest lucru ar putea recurge “la toate mijloacele” pentru determinarea progresului democratic in lume fiind in masura sa decida inclusiv asupra constrangerilor astfel incat “democratia sa fie instaurata “.

Cine, si mai ales de ce isi propasesc aceste state propria forma politica impunand prin forta un standard a carui perfectionare se afla inca in derulare ?
Recesiunea economica mondiala vine sa amplifice asemenea sentimente de natura de a face iarasi din “strain” un interes de a expune propriile convingeri.

Un alt plan al intalnirii G8 scoate in evidenta efectele secundare ale esecului privind acordul de la Kyoto la care printe statele ce nu au ratificat acest protocol se afla unul dintre membrii marcanti ai acestor discutii. Statele Unite ale Americii se faceau responsabile in 2004 pentru 36,1% din totalul emisiilor de gaze de sera. In acelasi timp Rusia, se facea responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera.
Rusia a ratificat acordul, lucru care a dus la îndeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea în vigoare a protocolului.

Problema incalzirii globare si nerespectarea acordurilor internationale sunt puse pe seama altor state ce au depasit cortina supunerii, a "boom-ului" de piata, a cartelurior energetice deja contolate si au performat in eficientizarea resurselor avute la dispozitie.
Sa ne indreptam atentia catre Brazilia care a gasit calea consumului altor resurse decat cele conventionale (petrol) rupand astfel dependenta de cartelul controlat in 80% de SUA.
Mai mult , evenimentul insufla o ignoranta printre milioanele de oameni ce asteapta cu disperare ca aceste intalniri sa aduca intelegere asupra cauzelor saraciei globale si eradicarea acestui fenomen prin eliminarea disputelor celor mari ce se rasfrang intotdeuna asupra celor mici.
Poate ca mai trebuia inca o data facuta precizarea ca statele nu au simtiri si sentimente ci au doar interese ce le conduc.

Darius Stan,
12.06.2007


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.