joi, 15 ianuarie 2009

Presa internatională consacră astăzi spatii largi conflictului ruso-ucraineano-european, legat de livrările de gaz ale Gazprom, conflictului din Gaza

Cu privire la pozitia UE fată de conflictul dintre Rusia si Ucraina, care lasă în frig milioane de oameni, ziarul madrilen aBC comentează: „Rusia si Ucraina i-au transformat pe europeni în ostatici. Pozitia Moscovei si Kievului nu se pot justifica prin nimic. UE ar fi trebuit să reactioneze mai dur fiindcă este demult clar că Rusia îsi foloseste resursele energetice ca pe un mijloc de santaj politic. Ucraina încearcă să se apere avand speranta că europenii vor putea rezista presiunilor Moscovei, cu pretul încălcării unor întelegeri cu caracter obligatoriu. UE ar fi trebuit să depăsească deja de mult timp problema dependentei energetice, în plus are obligatia de a sesiza instantele cu privire la încălcarea acordurilor în vigoare.”
 
Cotidianul italian La Repubblica, analizează situatia din Gaza în următorii termeni: „ Încă nu este clar dacă ofensiva la scară largă, anuntată de responsabilii israelieni în fasia Gaza, va avea loc sau nu. În spatele actiunii se mai află un semn de întrebare – anume frica de urmările unei confruntări directe între militarii israelieni si palestinienii înarmati, de pierderile în randul armatei. aceasta înseamnă însă că populatia civilă continuă să trăiască într-un climat de profundă neliniste, pe fundalul amenintărilor  repetate din oră în oră si în asteptarea sangeroaselor lupte care se vor purta din casă în casă. Sosirea trupelor terestre israeliene se si anuntă la orizont; în mijlocul ruinelor se află în cursă un popor care caută protectie, în timp ce militiile sale continuă lupta.”
 
Ziarul francez La Voix du Nord, care apare la Lille, scoate în evidentă efectele benefice pe termen lung ale sporului demografic natural din Franta: „atunci cand cresterea economică este în recul, cresterea democrafică reprezintă un adevărat atu”, consideră publicatia. „acesta este si un factor important pentru crearea locurilor de muncă. La Berlin, marea coalitie a trebuit să decidă un plan amplu de relansare a cresterii economice. avand însă un spor demografic de numai 1, 2 copii la o femeie, Germania nu poate miza în perspectivă pe consumul intern. Spre deosebire de economia franceză, care este mentinută în stare de functiune cu ajutorul consumului din gospodăriile proprii, motorul economiei germane functionează în proportie covarsitoare pe bază de exporturi. Cand criza se va lăti la scară planetară, afectand si statele care comandă produsele germane, este mai bine să fii campion european la nasteri decat la export.”
 
Ziarul Le Monde comentează încerările premierului britanic Gordon Brown, de a aduce sub control criza din tara sa. „Realitatea l-a întrecut pe premier”, consideră cotidianul parizian. „Brown, care a apărut în toamnă pe scena internatională în postura de salvator al planetei, pare astăzi neputincios în fata brutalitătii si amplorii recesiunii cu care se confruntă tara sa. În fiecare zi se desfiintează 3000 de locuri de muncă; în fiecare zi, peste 200 de familii trebuie să asiste la scoaterea la mezat a casei în care locuiesc. Chiar dacă Brown a investit 20 de miliarde de lire sterline pentru relansarea economiei, după alte 37 alocate salvării sistemului bancar, toate acestea nu ajută cu nimic.”
 
În sfarsit, La Stampa scrie despre contestatul episcop care va deschide festivitătile prilejuite de învestitura noului presedinte al SUa, Barak Obama. „Cu o săptămană înaintea instalării noului presedinte la Casa albă, pe parcursul pregătirii festivitătii de învestitură iese în evidentă încă o persoană despre care se va vorbi cu sigurantă. Este vorba de episcopul anglican de New Hampshire, Gene Robinson, un homosexual declarat. El va rosti asadar, în deschiderea festivitătilor la Monumentul presedintelui Lincoln, o rugăciune. Robinson, în varstă de 61 de ani, este privit în continuare ca vinovat pentru scindarea Bisericii Episcopale din america. alegerea sa în scaunul de episcop, în 2003, a fost o grea încercare pentru numeroase comunităti din statul New Hampshire.”

DW- Ioachim Alexandru


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.