duminică, 24 octombrie 2010

Gafe monumentale - Rasul inseamna sanatate



Oamenii nu reprezinta singura specie care prezinta abilitatea de a rade. Atat rasul cat si zambetele au fost observate la primate in timpul jocurilor sociale. Un astfel de comportament serveste, in cadrul comunitatilor de primate, ca un semnal prin raspandirea unor emotii pozitive si contribuie la unitatea grupului, afirma Dr. Beth Ann Ditkoff, autorul unui studiu publicat in publicatia LiveScience.

Rasul, ca un proces complex, poate fi grupat in doua etape. Prima, cea a asimilarii informatiei, si cea de a doua, cea in care creierul proceseaza informatia. In aceasta ultima faza, creierul este capabil sa recunoasca umorul si sa provoace reactia rasului.



Strategia lui Wilhem Keitel
As aduce in amintire numirea lui Wilhem Keitel in calitatea de comandant al comandamentului suprem al armatei (Oberkommando der Wehrmacht (OKW) cu numele.
Hitler , cel care facuse numirea ii spunea lui Blommberg despre acesta " ....Acesta este omul de care am nevoie. Un om cu minte mai putina decat a unui "portar de cinematograf".
Si a avut dreptate in utilizarea acestei alegeri. Wilhem Keitel era un om provenit dintr-o conditie modesta ( vacar ), ce nu avea sa aibe minimul de decenta sa inteleaga ce se intampla....

Pentru ofensiva din vara anului 1942, Adolf Hitler a ordonat Armatei a Sasea, condusa de generalul Friedrich von Paulus, sa cucereasca orasul Stalingrad aflat in sud Un centru industrial si un obstacol in controlul nazistilor asupra pretioaselor puturi de petrol caucaziene. Armata germana, a trebuit sa se confrunte cu o Armata Rosie indarjita, condusa de generalul Vasily Zhukov, care a folosit orasul in ruina spre avantajul lor, transformand cladirile distruse in fortificatii defensive naturale. Aceasta metoda de lupta a fost numita, de catre germani “Razboiul sobolanilor".
La data de 19 noiembrie, generalul Zhukov a initiat o puternica contraofensiva sovietica.
Generalul Friedrich von Paulus intalnindu-se cu Hitler si cu toti generalii (incluzand aici si pe comandantul comandamentului suprem al armatei in persoana lui Wilhem Keitel ) spune :
- Domnilor rusii au inceput contra-ofensiva !
Reactia lui imediata a lui Wilhem Keitel a fost :
- Impotriva cui domnule..... ?

*
Teoria lui DARWIN

Profesorul dr. univ. Ilie Badescu (un reputat sociolog roman) ...a fost intrebat de un jurnalist daca ii este in accept teoria lui DARWIN conform careia omul se trage din maimuta.
Raspunsul a fost spre deliciul celor din sala.
- Cu siguranta ca sunt dator sa accept orice teorie din care reiese produsul finit "Omul" si nu sunt sigur ca exista o teorie unica si absoluta care sa ateste neutralitatea celorlalte.
Cu toate acestea cand ma uit in jurul meu constat, ca sunt atatia indivizi care se scarpina in crestetul capului dorind sa-si stimuleze inteligenta .

*
Presedintele Miki Mouse


In anul 1978 Tovarasul Ceausescu, crezand ca se bucura de simpatia Americii si fiind in vizita la Washinton DC, se adreseaza presedintelui American, Nixon, spunandu-i acestuia ca ar dori sa viziteze parcul Disneyland.
Presedintele Nixon, ii rezerva acestuia intrarea si toate cele cerute de protocolul de gazda, dar el nu participa.
Ceusescu face obsesiv poze cu celebru personaj Miki Mouse.
A doua zi intreaga presa internationala intreba cine cu cine s-a pozat .
Cine este adevaratul Miki-Mouse ?
De atunci, Ceausescu, a ramas in gandirea opiniei publice americane cu denumirea de Presedintele Miki Mouse....

*
Goldman Sachs si PR-ul


Desi sunt in stare sa creeze produse financiare incredibil de complexe, logica simpla pare sa fie departe de mintile stralucite de pe Wall Street. Sau, cel putin, nu are legatura cu directorul executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein.

Sperand sa imbunatateasca imaginea institutiei financiare, a pornit o campanie mediatica intensa, prezentand rolul sau in redresarea economica. Insa, in noiembrie, s-a lasat luat de val si a declarat unui reporter de la Times ca este doar un bancher ce "face munca Domnului". Pentru 43 de milioane de dolari pe an, adaugam noi.

*
All Nippon Airways: "Usurati-va inainte sa va urcati in avion"


Operatorul aerian japonez a incercat sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera ale avioanelor sale printr-o campanie prin care isi ruga pasagerii sa se duca la toaleta inainte de a urca in avion. Motivul? Ar folosi mai putin toaleta avionului, care, astfel, ar fi mai usor, ceea ce ar rezulta intr-un consum mai mic de combustibil, prin urmare, in reducerea emisiilor de carbon. Compania inca nu vrea sa faca public rezultatul experimentului...

*Doamna Hillary Clinton

In cursul primei sale vizite in Europa, doamna Hillary Clinton in calitatea sa de secretar de stat a facut cateva gafe monumentale, afirmand ca democratia americana este mai veche decat cea europeana.
Politician experimentat, Clinton a comparat mediul politic european, foarte complex, cu sistemul cu doua partide american. "Nu am inteles niciodata democratia pluripartita. Este destul de greu sa ajungi la o hotarare si cu doua partide si spun acest lucru cu respect, pentru ca am acelasi sentiment si in cazul democratiei noastre, care exista de mai mult timp decat democratia europeana", a spus secretarul de stat.
O oră mai tarziu, Clinton i s-a adresat sefului diplomatiei europene, Javier Solana, spunandu-i "Inaltul reprezentant Solano".
De asemenea, a numit-o pe comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, simplu intr-un limbaj de cartier "Benito".
Cu toate acestea, Clinton a fost privita cu bunavointa la Bruxelles.

*Cazul "calaretului de balene"


Un "calaret de balene" s-a raportat ca a fost vazut in vestul Australiei vineri, 24 septembrie. Un adolescent a sarit pe spatele unei balene sudice, determinand o investigatie a autoritatilor.
Adolescentul a fost vazut in orasul Albany, localizat in sud-vestul tarii, la 400 km de Perth.
Autoritatile cauta sa vada daca baiatul a hartuit animalul salbatic calarind pe spatele acestuia, conform BBC. Amenda pentru hartuirea unui animal salbatic este de maxim 10 000 de dolari.
Prin gestul sau baiatul fost in pericol, spun autoritatile.
"Daca stai in calea unei plesnituri de coada sau cand sare, e improbabil sa mai supravietuiesti", a spus Mike Shepard, de la Departamentul de Mediu si Conservare, pentru BBC.
"Deranjarea sau contactul fizic cu ele, atat deliberat cat si accidental, nu numai ca streseaza balenele dar poate duce la un sfarsit tragic pentru persoana nesabuita", a adaugat Shepard.
In vestul Australiei, oamenii aflati in barci trebuie sa tina o distanta de 100 de metri de balene. Inotatorii si surferii trebuie sa stea la cel putin 30 de metri distanta.

Printre altele, o alta cauza nobila pentru care doresc sa lupt este *infectarea umana cu virusi de calculator ce pot afecta starea de sanatate .

Un cercetator britanic de la Universitatea din Reading poate spune ca este primul om care a fost infectat cu un virus de calculator. Dupa ce
si-a implantat in mana un microcip, omul de stiinta a demonstrat ca respectivul dispozitiv poate fi virusat.

Profesorul Mark Gasson din cadrul Universitatii din Reading, Marea Britanie, a vrut de fapt sa traga un semnal de alarma in privinta
folosirii de catre oameni a dispozitivelor electronice. In experimentul sau, el a folosit un microcip care este utilizat in prezent la
identificarea animalelor.

Acest dispozitiv a fost implantat in mana si putea fi folosit la obtinerea accesului in diferite zone ale Universitatii sau pentru a
controla telefonul mobil. Unul din testele pe care l-a facut a fost sa vada ce se intampla daca cipul cu pricina este virusat. Rezultatul a
fost previzibil: virusul a fost trimis mai departe la un alt dispozitiv, la care se conectase wireless.

Omul de stiinta a admis ca acest virus informativ nu l-a afectat si pe el, in mod direct. Cu toate acestea, experimentul sau atrage atentia asupra cipurilor care sunt folosite in scopuri medicale, pentru a ajuta bolnavii afectati de diverse afectiuni.

Acestea pot fi la randul lor virusate si pot afecta starea de sanatate a pacientului sau pot transmite virusul aparatelor medicale.

*OZN-urile

Dupa ce la Cel de-al optulea Summit Asia-Europa s-a demonstrat ca Asia si Europa vor coordona politicile economice cei din SUA -The Times au inceput sa vada OZN-uri ce sunt reperate in China si care au determinat inchiderea unui aeroport

Numarul OZN-urilor observate in China a crescut dramatic in ultimele luni. Un astfel de eveniment a determinat recent inchiderea unui aeroport pentru a preveni coliziuni sau incidente de trafic, conform unor rapoarte media.
Aeroportul in chestiune este situat in Baotou in Mongolia Interioara. Trei zboruri care doreau sa aterizeze au trebuit sa zboare in cerc in jurul aeroportului si sa astepte pana cand OZN-ul a disparut, potrivit ziarului britanic The Sun.
Alte doua zboruri au fost redirectionate spre orase din apropiere.
Acest incident a reprezentat a 8-a raportare a OZN-urilor in China, in ultimele patru luni.
Obiectul a fost declarat "plat si tubular" si martorii au afirmat ca a ramas in aer in apropierea aeroportului inainte sa dispara, a declarat o sursa pentru The Sun.
In istoria recenta au mai existat alte doua evenimente implicand OZN-uri, care au determinat inchiderea de aeroporturi in China.

Insa, in Romania stirea a fost preluata la alte cote:
Locuitorii unui sat din China sustin ca o localitate din apropiere a disparut pur si simplu dupa ce in zona au fost vazute mai multe OZN-uri.

Grozavia se pare ca a avut loc dimineata, in jurul orei 04:00, in muntii Qinling din China, iar locatia a fost imediat inconjurata de armata.

Intreaga scena a fost filmata de la distanta, iar imaginile arata cum o lumina puternica albastra a acoperit satul care ulterior a disparut.

Alte zvonuri vorbesc despre un experiment militar, foarte aproape de satul dat disparut fiind si o centrala nucleara, dar si a doua Piramida ca dimensiune din China.

Intrebarea ce se naste din aceasta minciuna este ce anume au lasat in locul satului acele OZN-uri?

*Ion Iliescu si functiile gaurilor

Fostul presedinte Ion Iliescu s-a pronuntat virulent impotriva homosexualilor, intr-un interviu acordat „Evenimentului zilei de duminica".

„Natura a creat alte organe pentru satisfactii sexuale. Nu intri intr-o gaura care are alta functie: sa elimine dejectiile umane. Este o lipsa de igiena elementara. Daca greseste Biblia, gresesc si eu", a afirmat Iliescu.

Fostul sef al statului a precizat ca discriminarea homosexualilor nu reprezinta o solutie si ca nu vrea sa raneasca pe nimeni, dar a adaugat ca nu are „niciun fel de simpatie pentru acest fel de comportament", pe care il considera „deviant" si „nenatural".

„Sunt putin traditionalist, dar privesc lucrurile si din punctul de vedere al sanatatii mentale si al sanatatii propriu-zise", a adaugat Ion Iliescu. In schimb, acesta s-a declarat un adept ferm al legalizarii prostitutiei.

Fostul presedinte Ion Iliescu a fost reclamat de Fundatia ACCEPT la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru atacul virulent pe care l-a lansat la adresa homosexualilor, in interviul acordat „Evenimentului zilei de duminica".
Directorul executiv al ACCEPT, Florin Buhuceanu, ne-a declarat ca asociatia ia in calcul reclamarea lui Ion Iliescu la CNCD, data fiind notorietatea fostului presedinte. De altfel, replica ACCEPT a fost una extrem de dura.

„Declaratiile recente cu privire la homosexualitate ale domnului Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei, fost presedinte al PSD, fost disident al epocii Ceausescu cu functii directoriale si masina la scara, fost inalt activist comunist de profesie il descalifica", a afirmat

*Noul cod penal Predoiu

Sarid dintr-o extrema in alta dar in conformitate cu regimul masurilor de siguranta din proiectul Codului Penal ce urmeaza a fi adoptat, internarea fortata a psihopatilor periculosi.
Indivizii periculosi pentru societate din cauza unei boli, inclusiv din cauza consumului cronic de alcool sau droguri, pot fi, teoretic, obligati de instanta sa urmeze un tratament medical până la însănătoşire sau măcar până la ameliorarea stării lor de sănătate. Dar, dacă respectivii refuză tratamentul, Codul „Predoiu” nu prevede decat posibilitatea (si nu obligativitatea internarii. .

Amintind de o epoca, in care intreaga clasa intelectuala era dispusa sa ucida in numele conceptului dictat al vremurilor, prof Martin Staemmler afirma in 1938:
„Dupa evenimentele din ultimii ani cred si sper ca idealismul, eroismul si spiritul de sacrificiu al germanilor inca mai traiesc…asadar , haideti sa eliberam spiritul nostru nordic de lanturile materialismului, caci dupa aceea va atinge din nou splendoarea de odinioara.Atunci vom recunoaste iara in el ceea ce pentru poporul nostru am vrea sa devina telul evolutiei sale”.
In continuare, el spune:
„Extinctia si selectia sunt cei doi poli in jurul carora se roteste intreg procesul de cultivar a rasei, cele doua metode care trebuie sa-l puna in miscare…extinctia inseamna distrugerea biologica a celor inferiori din punct de vedere ereditar prin sterilizare, prin restrangerea cantitativa a celor bolnavi sau indezirabili…Misiunea…aceasta…consta in protejarea poporului impotriva inmultirii excesive a buruienilor”.

In aceasi lucrare se gaseste un pasaj care anticipeaza ideile ce au stat la baza masurilor luate de germani in timpul razboiului:
„Cultivarea rasei impune sarcina modificarii raportului cantitativ dintre trasaturile ereditare pozitive si cele negative in favoarea celor dintai si in defavoarea celor de pe urma.Cu alte cuvinte, trebuie sa avem grija sa se nasca mai multe persoane cu trasaturi ereditare pozitive si mai putine cu caracteristici negative.Trebuie sa incercam prin orice mijloace sa-i descoperim indivizii cu trasaturi ereditare standard, valoroase si de exceptie (prin selectie?),sa-i incurajamsi sa obtinem de la ei cat mai mult descendenti; in al doilea rand trebuie sa ne straduim ca prin orice metode sa gasim indivizii cu trasaturi ereditare sub standard si sa le anihilam in descendentii lor (prin extinctie); in al treilea rand trebuie sa aparam poporul de o subminare a rasei venita din interior, refuzand sa admitem in mijlocul sau elemente rasiale straine.”

Acum in Romania ajungem sa montam o alta extrema in care cetateanul cu dezabilitati psihiatrice sau atinsi de o astfel de sensibilitate maladiva SA-SI CONFERE ACCEPTUL DE A FII DECLARAT PERICULOS PENTU SOCIETATE.
Spre exemplu vom cere acordul de a se retrage anumite drepturi unei pesoane care nu se bucura de capacitatea de exercitiu. Pai, daca nu se bucura de discernamant cum poti sa-i ceri cea ce ai declarat ca nu are.
Si totul pentru a se realiza conceptul unei natiuni sanatoase.



*Intalniri cu iz de speranta

Doamna Merkel s-a intalnit mai intai de toate cu premierul Emil Boc care a condus-o catre presedintele Traian Basescu la Cotroceni. In jurul pranzului, Angela Merkel se afla la Cluj unde primea titlul de “Doctor Honoris Causa” din partea Universitatii Babes-Bolyai, pentru contributia la unificarea europeana si pentru rolul sau in innoirea cooperarilor internationale.
Ce este de retinut ?
La conferinta de presa comuna cu premierul Emil Boc, cancelarul Germaniei a precizat ca problema integrarii romilor nu are niciun rol in ceea ce priveste criteriile Schengen.
Germania se asigura ca acordarea vizelor Schengen la frontiera estica nu se face prin acte de coruptie.
Adica germania nu are incredere in actuala guvernare in cea ce priveste securitatea unionala.
Domnul Emil Boc, a vorbit (sinistru ) despre nevoia unui parteneriat strategic intre Romania si Germania in conditiile in care cancelarul German are cunostinta de scrisoarea exelentei sale ambasadorul Germaniei la bucuresti dl. Andreas von Mettenheim care anunta retragererea oamenilor de afaceri germani.
Doamna Cancelar Merkel la sustinut pe dl Boc asigurandu-l ca relatiile romano-germane pe plan economic si politic au potential de amplificare in perioada urmatoare, inclusiv datorita contributiei minoritatii germane din Romania. Doamna Cancelar Merkel s-a dovedit o mare doamna diplomata cu domnul aghiotant BOC de la guvernarea bucuresti nespunandu-i ( vizibil de altfel ) ca nu este insotita de oamenii de afaceri germani, care oricum fug de rup pamantul din Romania. Enervata peste poate de gafele facute de reprezentantii administratiei de la Bucuresti cancelarul ridica tonul si isi cere banii. Cancelarul german, Angela Merkel, care conduce cea mai puternica economie a Europei, le-a pus ieri în fata, la Bucuresti, premierului Emil Boc si presedintelui Traian Basescu o lista de revendicari din partea mediului de afaceri german si a etnicilor germani din Romania . Fara ceremonia obisnuita vizitelor oficiale, a cerut raspicat guvernului sa-si plateasca datoriile catre firmele germane si sa grabeasca retrocedarea proprietatilor germanilor.
Punctual, severul cancelar, precizeaza faptul ca provine din zona fostei Germanii comuniste si ca nu are temeri, daca este vorba sa-si apere ideile despre felul in care economia lumii poate iesi din criza, a smuls de la premierul Emil Boc promisiunea ca datoriile statului catre firmele germane vor fi platite, ca investitorii germani vor fi sprijiniti prin mentinerea cotei de 16%, neimpozitarea profitului reinvestit si promovarea unei noi legi a parteneriatului public-privat.

* Legea privind obtinerea cetateniei maghiare
Ungaria este gata sa acorde dubla cetatenie din ianuarie

Ungaria este pregatita pentru a incepe, de la 1 ianuarie 2011, acordarea cetateniei ungare acelor etnici maghiari de peste hotare care o vor solicita, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjen.
acordarea cetateniei oricarei persoane care o solicita, ai carei stramosi provin de pe teritoriul fostului regat ungar si vorbesc maghiara la un anumit nivel se numara printre cele mai elementare interese ale natiunii ungare, accentua Semjen, facand referire la faptul ca tarile vecine au extins deja cetatenia lor proprie la conationalii din afara hotarelor lor.
Potrivit lui Zsolt Semjen, cererile de cetatenie vor putea fi depuse la orice oficiu de stare civila al unei administratii locale din Ungaria, urmand ca rezolvarea solicitarii sa se faca in trei luni.
Astfel aproximativ 3,5 milioane de maghiari traiesc in Romania, unde se afla cea mai numeroasa comunitate.Prin similitudine astfel de cetateni de ednie maghiara se mai afla in Slovacia, Austria, Croatia, Ucraina si Slovenia. De cate ori ati auzit de cerinta autonomiei sau cererea de recunoastere a cetatenilor de ednie maghiara din Austria?
Numarul mare al acestora reprezinta un motiv pentru care Viktor Orban, premierul ungar, a fost unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai legii privind dubla cetatenie pentru maghiarii din alte tari.
Legea nu este o surpriza in sine, ci rapiditatea cu care a fost adoptata a fost surprinzatoare avand in vedere motivatia maghiarii si comunitatile de maghiari subordonati autoritatilor din alte cateva state fac parte din natiunea ungara unita.

Romania nu are nicio obiectie fata de Legea privind obtinerea cetateniei maghiare
Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania nu are nicio obiectie fata de faptul ca Ungaria a promovat o lege prin care se simplifica acordarea cetateniei maghiare etnicilor maghiari din alte tari, aratand ca si tara noastra a facut acelasi lucru în ce-i priveste pe romani.
"Nu avem nicio obiectie legata de faptul ca Guvernul ungar, Parlamentul ungar a promovat o lege care sa simplifice acordarea cetateniei maghiare etnicilor maghiar din alte tari. acelasi lucru l-am facut si noi cu cativa ani în urma si credem ca este o obligatie a statelor mama sa creeze conditii ca minoritarii din alte tari sa beneficieze si de dreptul de a avea cetatenie a tarii mama. Credem ca este un semn de încredere a unora fata de ceilalti si încurajam acest demers al autoritatilor ungare", a raspuns seful statului roman unei întrebari adresate de presa maghiara, legate de Legea privind cetatenia maghiara, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Slovacia a aplicat retragerea cetateniei slovace celor care o cer pe cea ungara

Guvernul de la Bratislava a aprobat un proiect de lege prin care cetatenii slovaci care cer o alta cetatenie sa o piarda automat pe cea slovaca. Masura vine dupa ce Parlamentul ungar a aprobat legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara tarii.
Membrii Guvernului de la Bratislava au cerut Parlamentului sa aprobe legea cat mai rapid. Legea nu se va aplica in cazul in care un cetatean slovac va obtine o alta cetatenie prin casatorie sau daca un copil se naste intr-o alta tara si primeste automat si cetatenia acelei tari.
Legea privind obtinerea cetateniei ungare de catre maghiarii care locuiesc in afara hotarelor prevede ca o persoana poate obtine cetatenia ungara daca are un stramos care a fost cetatean ungar sau daca demonstreaza provenienta ungara si faptul ca are cunostinte de limba maghiara.

Noul act normativ nu da drept de vot si nici dreptul de a beneficia de sistemul social si de pensii din Ungaria.

Altfel spus cand veti vedea un cetatean nascut in Republica "Maximia" ce doreste cetatenie din enclava radicala "Minimax" fara ca acesta sa schimbe pamantul de sub picioare aceea inseamna ca Republica "Maximia" este pe cale sa piarda autonomia.
Va rog sa aveti in vedere ca cetatenii moldoveni nu au ramas in moldova si traiesc printre noi.
Apreciem ca fiind total diferita acordarea cetateniei in acest caz precum si modul de respectare a intelegerilor traditionale dintre state.
In puctul 2 va rog sa apreciati si clauza juridica de dobandire a cetateniei ca esenta a definirii statului in dreptul ROMAN.
Romanii defineau statul ca fiind un compus din teritoriu (corpus) si populatie sau cetateni (animo).
Cetatenii au obtinut aceasta calitate prin modalitatile de nastere sau prin naturalizare.
In primul caz se iau în considerare urmatoarele principii:
a. principiul jus sanguinis ( „prin legatura de sange”), conform caruia copilul dobandeste cetatenia parintilor indiferent de locul nasterii;
b. principiul jus soli ( „prin locul nasterii”), conform caruia copilul dobandeste cetatenia statului pe teritoriul caruia se naste, indiferent de cetatenia parintilor.
In cel de-al doilea caz, cetatenia se obtine la cererea persoanei si în baza unui act al autoritatilor statului care o acorda conform legii. Naturalizarea reprezinta, adesea, efectul casatoriei sau al sederii prelungite (al rezidentei) pe teritoriul unui stat.

Conform Legii nr.21/1991, cetatenia romana se dobandeste prin nastere, prin adoptie, prin repatriere sau poate fi acordata la cerere. Solicitantul trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru ca cererea sa sa fie solutionata favorabil: sa fi locuit o perioada de timp pe teritoriul statului, sa cunoasca limba nationala, sa dispuna de un loc de munca si de mijloace de existenta, sa nu fi suferit condamnari penale, sau sa fi desfasurat vreo activitate impotriva intereselor statului roman etc

*Intalnirea cu membri europeni ai Comisiei Trilaterale

O intalnire mai semnificativa decat summitul NATO din 2008 a avut loc de curand , sedinta Comisiei Trilaterale de la Bucuresti planificata in data de 15-17 octombrie 2010.
Cei 170 de membri europeni ai Comisiei Trilaterale - clubul select al unor foarte importanti industriasi, finantisti, oameni politici, universitari si reprezentanti ai mass-media - au pus ieri capat celei de-a 36-a reuniuni care s-a desfasurat la Bucuresti. De la nasterea sa, in 1973, din initiativa industriasului american David Rockefeller, Comisia a fost acuzata ca ar reprezenta 'guvernul mondial din umbra'.
In realitate, Comisia este un club de dialog intre personalitati din SUa, Europa si asia. Printre cele mai cunoscute nume de pe lista invitatilor, dar nu neaparat si printre cele mai importante, s-au numarat Jaques Santer, fostul presedinte al Comisiei Europene, Javier Solana, fostul secretar general al NaTO sau Peter Sutherland, presedinte al Goldman Sachs si al London School of Economics. Obiectivul declarat al Comisiei Trilaterale este “intensificarea cooperarii internationale pentru a contracara nationalismul economic si politic si pentru a creste beneficiile interdependentei din lumea contemporana”.

La dineul pe care l-a oferit sambata in onoarea oaspetilor, presedintele Basescu a subliniat interesul Romaniei pentru continuarea procesului de extindere a UE cu tarile din Balcanii de Vest, Turcia si Republica Moldova. El a pledat pentru o Romanie consolidata economic ca partener al Comisiei. Dar, desi nu putem sti daca membrii Comisiei Trilaterale au gasit acest schimb ca fiind suficient de atractiv, putem spera ca bucataria romaneasca, din care s-au înfruptat de-a lungul a trei zile, le-a trezit simpatia.

"Nu tot ce intentionam reusim sa spunem, nu tot ce se spunem se aude, nu tot ce se aude se si intelege, se intelege si ce nu spunem, iar ceea ce se intelege nu depinde de noi ce devine.”
( L. Soitu )

Cum le-a spus Basescu membrilor misterioasei organizatii ?

"Stimate domnule presedinte,
Distinsi membri si participanti,
Înainte de toate, doresc sa va urez un calduros bun venit în Romania si la Palatul Cotroceni. Ma bucura în mod deosebit organizarea celei de-a XXXIV-a reuniuni regionale europene a Comisiei Trilaterale la Bucuresti si sper ca, si de aceasta data, vor fi formulate propuneri utile în sprijinul îndeplinirii obiectivelor majore ale organizatiei dumneavoastra - democratizarea si liberalizarea economica.
Cuvantul cheie în ducerea la bun sfarsit a acestui demers este cooperarea. alaturi de solidaritate, cooperarea trebuie sa constituie fundamentul societatii contemporane. Fara cooperare nu poate exista progres. Nicio tara, nicio societate si niciun individ nu dispun de forta necesara gestionarii problemelor globale. Împreuna, însa, toate aceste forte se amplifica si capata masa critica ce poate genera schimbarea.
Doamnelor si domnilor,
Cooperarea defineste si abordarea Romaniei fata de vecinatate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al Romaniei în propria regiune consta în stimularea dezvoltarii unor societati democratice, prospere si stabile, capabile sa gestioneze în mod eficient provocarile actuale. astfel de societati nu se pot dezvolta în mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, în special cu statele vecine.
Prin pozitia sa geografica, Romania este obligata sa dovedeasca mai multa creativitate în politica regionala decat, de pilda, tarile din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne învecinam atat cu state membre, cat si cu zone înca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte înghetate - o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene.
Lipsa de rezultate concrete i-ar pune sub semnul întrebarii angajamentul real fata de aceste tari. În acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze rolul în regiunea Marii Negre si sa-si echilibreze dialogul cu cele doua puteri regionale, Federatia Rusa si Turcia. aceasta abordare ar oferi celorlalte state riverane sansa de a-si solutiona în mod echitabil problemele de interes national.
Vecinatatea reprezinta, pentru noi, atat o provocare, cat si o oportunitate, mai ales în domeniul economic. Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie directionate atat în ceea ce priveste consolidarea democratica a statelor din regiune, cat si spre sustinerea eforturilor noastre în domeniul asigurarii securitatii energetice. atragerea resurselor nu poate fi materializata în conditii de eficienta si predictibilitate atata timp cat tarile de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate.
O simpla privire pe harta ne arata ca Romania poate fi o poarta de intrare în Europa pentru doua mari fluxuri de hidrocarburi: din zona Marii Caspice si din Orientul Mijlociu. În acest sens, Romania si-a asumat, în propriul interes, dar si în interesul Uniunii Europene, dezvoltarea unor relatii speciale cu tarile din Caucazul de Sud si din asia Centrala.
În acelasi timp, mentinerea Balcanilor de Vest într-un areal de incertitudine în lipsa unor perspective clare de aderare la structurile europene perpetueaza focare de instabilitate cu potential de amplificare în regiune.
Doamnelor si domnilor,
Propria noastra experienta a dovedit ca singurul stimulent cu adevarat eficient al reformarii unei societati îl constituie perspectiva aderarii la Uniunea Europeana. Niciun alt orizont nu are suficienta putere de convingere pentru a impulsiona desfasurarea reformelor necesare transformarii radicale a societatilor unor tari marcate de dictatura sau razboaie.
Pe cale de consecinta, Romania sustine si va continua sa sustina continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene în vecinatatea sudica si estica. Ultimul val de extindere, desfasurat în doua etape - în 2004 si în 2007 - a consemnat acceptarea ca membri a fostelor state comuniste din centrul Europei, la care s-au adaugat o serie de tari din sud. În mod natural, urmatorul val de extindere trebuie sa vizeze restul tarilor europene din sudul Uniunii, si anume albania, statele din Balcanii de Vest, Republica Moldova si Turcia.
Din punct de vedere al integrarii europene, includerea Republicii Moldova în grupul tarilor situate în Balcanii de Vest este o necesitate. Dimensiunile sale reduse îi permit sa avanseze mai rapid pe drumul integrarii, apropiindu-se, mai degraba de statele din Balcanii de Vest, decat de cele estice.
Noi avem un interes major în sustinerea parcursului european al Republicii Moldova si Serbiei, tari cu care ne învecinam direct. ambele provin din destramarea unor foste tari multinationale, URSS si, respectiv, Iugoslavia. ambele au cunoscut, relativ recent, efectele dramatice ale razboiului. ambele se confrunta cu problema separatismului. ambele au trecut printr-o dictatura. Si, în sfarsit, ambele sunt guvernate, astazi, de regimuri democratice pro-europene si se bucura de un masiv sprijin popular pentru integrarea europeana.
Serbia este cheia stabilitatii si securitatii în Balcanii de Vest. administratia de la Belgrad, care si-a demonstrat orientarea pro-europeana inclusiv prin pozitia adoptata în adunarea Generala a ONU, trebuie sustinuta si încurajata sa continue pe acest drum.
afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana în 1940, care traieste în doua tari, vorbeste aceeasi limba si îsi extrage seva din aceeasi cultura. Continuarea avansului Republicii Moldova catre Uniunea Europeana depinde în mod crucial de mentinerea la putere a aliantei pro-europene, dupa alegerile din luna noiembrie a acestui an.
În viziunea noastra, procesul de extindere a Uniunii Europene se va finaliza odata cu aderarea tarilor europene din vecinatatea sudica si estica, în baza principiului diferentierii si în conformitate cu nivelurile lor de ambitie. Desi este evident ca, deocamdata, aderarea la Uniune a acestor tari nu constituie o perspectiva imediata, trebuie sa mentinem o abordare orientata spre aderare pentru a le motiva sa continue reformele interne de liberalizare si democratizare. Va propun, de aceea, sa fim solidari cu aceste state, ai caror locuitori nu beneficiaza, înca, de oportunitatile de care se bucura majoritatea cetatenilor europeni.
Doamnelor si domnilor,
Cu certitudine, o Romanie consolidata economic dupa depasirea crizei, poate fi un pilon major al intereselor Uniunii Europene în regiune. În acelasi timp, Romania poate fi catalizatorul proceselor de integrare europeana a tarilor din Balcanii de Vest si a Republicii Moldova.
Ce-i trebuie Romaniei pentru a se consolida economic?
În primul rand, dezvoltarea infrastructurii de transport.
În al doilea rand, valorificarea potentialului agricol si turistic pe care Romania îl are.
În al treilea rand, utilizarea eficienta a fondurilor europene.
În al patrulea rand, atingerea integrala a obiectivelor asumate prin Strategia Europa 2020 si valorificarea Strategiei Dunarii.
Şi, nu în ultimul rand, atragerea investitiilor straine într-un mediu economic prietenos.
Succesul unui astfel de proces va oferi cetatenilor romani prosperitate bazata pe crestere economica reala, iar dumneavoastra un partener solid pentru promovarea democratizarii si liberalizarii economice în regiunea Balcanilor de Vest pana în zona extinsa a Marii Negre.
Mizam pe sprijinul dumneavoastra!
Va multumesc pentru atentie."

Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.