sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Tunisia -Libertate pregateste-te venim!



Tinutul Tunisiei, este cunoscut inca din antichitate din vremea fenicienilor ce au intemeiat asezari inca din anul 1000 i.Hr. Cu una dintre provinciile cele mai cunoscute din lumea comertului antic, Cartagina, care a dominat Mediterana centrala pana cand a fost distrusa de romani in 146 i.Hr.
Apoi tinutul Tunis a ramas parte a Imperiului Roman pana a fost ocupata de vandali la jumătatea secolului al V-lea d.Hr. In secolul al VI-lea, Tunisia este recucerita de Imperiul Bizantin, ea devenind parte a lumii islamice odata cu expansiunea islamului din secolul al VII-lea, ea devenind un centru important al culturii islamice in Africa de Nord.
In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Tunisia a fost sub guvernarea regimului de la Vichy. Dupa razboi, Tunisiei i-a fost data autonomie in 1954 ca urmare a unor revolte populare. Independenta i-a fost acordata la data de 20 martie 1956. Monarhia initiata de catre Franta a fost abolita in 1957. Partidul Neo-Destour („Noua Constitutie”), condus de Habib Bourguiba a preluat puterea. Habib Bourguiba s-a autoproclamat presedintele pe viata in 1959. In 1987 Bourguiba a fost rasturnat de catre Zine El Abidine Ben Ali, care la randul lui a fost rasturnat de o revolta populara pe care o vom analiza in detaliu.

Revolutia din Tunisia 2011
Dupa saptamani de proteste sangeroase, soldate cu zeci de morti, presedintele tunisian Zine el Abidine Ben Ali a vorbit pentru prima oara despre "folosirea necorespunzatoare a violentei de catre fortele de ordine". La aproape o luna dupa inceputul unui val de proteste care au cuprins intreaga tara, presedintele tunisian Ben Ali a anuntat o diminuare a preturilor la alimente si infiintarea unei comisii de ancheta care sa faca lumina in cazul violentelor petrecute la sfarsitul saptamanii. Presedintele a reiterat insa, ideea conform careia protestele violente ar fi fost orchestrate de "bande teroriste". Ben Ali, in varsta de 74 de ani, a lasat de asemenea sa se inteleaga ca ar putea sa nu mai candideze pentru un nou mandat in functia de sef al statului, declarand ca este de acord cu mentinerea limitei de varsta pentru candidatii la presedintie, care nu trebuie să aiba peste 75 de ani. Astfel, o noua candidatura a sa la cea mai inalta functie in stat devine extrem de improbabila.
Printre masurile anuntate de presedintele Ben Ali, tunisienilor, se numara si crearea de 300 000 de noi locuri de munca. Promisiunile lui Ben Ali nu au aplanat insa protestele. Dimpotriva, capitala tarii, Tunis, a continuat sa fie scena unor ample manifestatii generate atat de rata mare a somajului, cat si de nemultumirile la adresa regimului autoritar al presedintelui Ben Ali, care se afla la conducerea Tunisiei de 23 de ani. La data de vineri, 14.ianuarie 2011 intr-una din zonele comerciale ale Capitale, unde mii de demonstranti s-au ciocnit cu fortele de ordine, au putut fi din nou auzite focuri de arma. Se pare ca doi oameni si-au pierdut viata, iar alte cateva zeci de persoane ar fi ranite. Printre acestea s-a numarat si un fotograf american. Situatia era pierduta de sub control avand in vedere faptul ca 80 de oameni isi pierdusera viata in tensiunile ce durau de peste o luna de zile. Politia a incercat blocarea accesului in anumite parti ale orasului. Martori oculari spuneau ca fortele de ordine au folosit in totalitate armamentul din dotare pentru dispersarea manifestantilor. Cladirile guvernamentale erau pazite de soldati ai armatei tunisiene, iar magazinele au fost inchise. Politisti in civil patrulau pe strazile orasului Tunis, iar arestarile se tineau lant. In unele parti ale capitalei s-au inregistrat ciocniri violente intre fortele de ordine si manifestanti, magazinele au fost jefuite de bande de infractori, iar multe cladiri au fost incendiate. Totusi Tunisia a fost marcata de violente si dupa plecarea din tara a presedintelui Zine el-Abidine Ben Ali. In gara centrala din Tunis a fost incendiata in noaptea de 14 spre 15 ianuarie 2011, in pofida restrictiilor de circulatie. De asemenea, multe centre comerciale si cladiri rezidentiale au fost incendiate sau jefuite, iar un spital a fost atacat.
Sutele de turisti europeni au fost nevoite sa renunte la sejururile programate in Tunisia, iar tur operatorii agentiilor si-au anulat toate cursele spre aceasta tara. Presedintele tunisian Zine el-Abidine Ben Ali a ajuns de la sef al statului, un refugiat, gonit din propria tara de propriul sau popor. In incercarea de a obtine refugiu Franta unde i s-a refuzata intrarea. Asa ca Ben Ali s-a refugiat in Arabia Saudita. Inlaturarea sa de la putere provoaca insa un vid de putere periculos in Tunisia. In haosul creat pana si unii manifestanti sunt sceptici in privinta unor schimbari de fond in tara lor.
"Speram ca acesta sa fie inceputul democratiei in tara noastra, speram sa putem alege un presedinte in loc ca acesta sa ne fie impus. Nu manifestam pentru alimente sau locuri de munca, noi vrem sa dispara fostul regim", spunea unul din demonstranti. Functia de interimat dupa fuga lui Ben Ali din tara a fost preluata de premierul tunisian Mohamed Ghannouchi, ce a descris tara ca "o situatie de anarhie completa". Acesta va servi ca presedinte pana la organizarea de alegeri. El a spus ca sambata se va intalni cu liderii partidelor politice. Doua formatiuni de opozitie s-au declarat deja dispuse sa coopereze cu guvernul interimar.

Cum s-a ajuns intr-un atfel de climat?
In Tunisia lui Ben Ali, toate institutiile erau supuse unor presiuni teribile, pentru ca orice presupusa critica la adresa regimului sa fie imposibila. Clasa intelectuala tunisiana a fost brutal supusa prin reactii de intimidare care au fost asimilate cu cele ale fostului bloc sovietic,- comentau cotidianele mapamondului.
In pragul revoltelor fostul presedintele tunisian Ben Ali, incearca cu disperare sa dea vina pe fanaticii islamisti si pe teroristi ce au creat premisele protestelor, incercand astfel sa obtina o sustinere din occident. Totusi, realitatea l-a surprins pe fostul presedinte Tunisian ce nu numai ca nu a fost sustinut din occident, dar a si fost impins sa raspunda pentru a da satisfactiei unei populatii revoltate. Adevarul este ca demonstranti nu au militat pentru o cauza religioasa, ci mai degraba din cauza somajului, a saraciei si a coruptiei din Tunisia.
In concluzie, conducerea autoritara, lipsa de perspectiva si o crestere demografica necontrolata sunt ingrediente foarte periculoase.

Revolutia scenariilor

Cu siguranta multi dintre noi au realizat legaturile existente in scenariul revolutiilor celor doua state Tunisia si Romania. Ca sa subliniem mai bine despre aceste asemanari vom cauta sa dovedim mergand in timp cu mult inainte de indepartatul eveniment petrecut in Romania anilor 89 si recenta rasturnare de la putere a presedintelui tunisian Ben Ali coborand pana la secvente din cotidian. Pentru o mai buna realizare recomandam vizionarea filmului “Videogramele unei revolutii” sau titlu original “Videogramme einer revolution” (1992) in regia Harun Farocki si Andrei Ujica. Filmul documentar dovedeste o analiza tulburatoare a rolului media in timpul revoltelor, rasturnarilor guvernelor.
In Tunisia pe soselele ce duc spre Libia, de exemplu, departe de ochii vizitatorilor occidentali, cantonati in campusuri all-inclusive si plimbati in goana 4x4 de la un obiectiv turistic la altul, schimbul valutar se face, de ani buni, intocmai cum, de-a lungul ultimului deceniu al mileniului trecut, se schimbau marcile si dolarii pe la colturile de strada in Romania. Si, desigur, cu acelasi risc.
O calatorie in Tunisia cu vaporul iti ofera, inca din poarta maritima La Goulette, o imagine a modului in care tara functioneaza: inaintea punctului de control esti intampinat de binevoitori care, in schimbul unei recompense, rezolva toate formalitatile vamale; fara gratiile cumparate ale unui astfel de personaj, traseul urmeaza o serie de ghisee aglomerate, la care coada este de regula o gramada, culminand cu o vigilenta aparte a oamenilor in uniforma.
Inapoi pe sosele: combustibilul nu se vinde doar la pompe ci si la marginea drumului, in sticle de plastic, intocmai ca si in Romania, pe traseele camioanelor ce transporta pietrisul deseori excavat de unde nu e voie.
Revolutia tunisiana, inceputa in decembrie, nu face decat sa continue o serie de asemanari intre tara nord-africana si Romania. Cine sau ce a declansat-o? Varianta oficiala vorbeste despre o iesire spontana a populatiei in strada. Revolutia romana, ca si haosul si anarhia din acele zile, de altfel, au avut ca punct de comanda televiziunea (principalul bastion propagandistic al regimului Ceausescu); 21 de ani mai tarziu, in Tunisia, s-a recurs la Twitter si Facebook (ceea ce, in conditiile vitezei locale a internetului si, mai ales, in prezenta unor filtre draconice, este oarecum surprinzator). Timp de cinci zile, in decembrie 1989, in timpul inlaturarii guvernului lui Ceausescu, demonstrantii au ocupat studioul televiziunii de stat si au transmis revolutia in direct.
Ca si Ceausescu, Ben Ali a sperat pana in ultimul moment ca va putea sa calmeze spiritele cu ceva maruntis. Ca si Ceausescu, Ben Ali a fugit pe calea aerului - exact ca in varianta Tunis 2011 cand au parasit din prima tara, fara sa riste vreo escala. Raspandirea zvonului mediatic cum ca cuplul Ben Ali ar fi fugit cu o tona si jumatate de aur la purtator de care nu s-ar fi putut desparti sotia dictatorului dovedeste utilizarea aceleiasi tehnici de manipulare a maselor ca si in cazul ceausestilor.
Se spune ca in urma lor au ramas securistii fideli care terorizeaza populatia si se confrunta cu armata care, desigur, a fraternizat cu poporul. Poate, insa, ca tocmai aceste forte, ce lupta pentru restaurare, sunt actul de legitimizare a noii puteri, un guvern de salvare nationala - in care, desigur, s-au infiltrat si membrii esalonului doi al partidului condus pana de curand de Ben Ali.
Probabil se vor fi gasind destui sa reclame ipostaza de marginalizati.
Mai mult putem remarca si diferente intre cele doua momente. Reactia Frantei, de exemplu sau a Germaniei. Pentru revolutia Romana din decembrie 1989, tricolorul romanesc flutura pe strazile Parisului. In schimb revolutia tunisiana nu se bucura de aceeasi simpatie. Poate si pentru ca Franta se oferea, nu mult in urma, sa intervina sis a ajute Tunisia sustinand guvernarea lui Ben Ali sa-si rezolve problemele de securitate interna - pentru ca, mai apoi, sa-i refuze lui Ben Ali, fugit din Tunisia, azilul politic. Ceea ce, intr-un fel, aminteste de onorurile regale britanice retrase Ceausestilor de abia dupa executia din 25 decembrie.
Apoi si interdictia adhoc ce ne spune despre alianta celor puternici. Autoritatile germane s-au asumat pe implicarea la nivel european pentru impunerea de sanctiuni fostului lider tunisian Zine el Abidine Ben Ali si apropiatilor acestuia. Potrivit secretarului de stat din ministerul de externe de la Berlin, Werner Hoyer, acestia nu vor putea primi azil niciunde in spatiul UE. Hoyer mai declara pentru cotidianul "Tagesspiegel" ca Germania va sustine si o eventuala blocare a conturilor lui Ben Ali din Europa precum si posibile interdictii de calatorie care ar putea fi dictate impotriva acestuia. Totusi o dezbatere in prezent masurile pe care le vor adopta cei puternici in acest caz vor sustine obiectivele blocului comunitar cum acordarea sprijinului direct in dezvoltarea structurilor democratice din Tunisia si stabilizarea acestui stat nord-african. Deci exista un unison si acompaniament total cand vine vorba de pericolul desconspirarii.

Revolutia din Tunisia o dorinta de renastere in viitor
E posibil ca Tunisia sa fi devenit prima tara araba in care democratia sa se impuna nu din afara si de sus, ci din interior si de jos. Ceea ce a esuat in Iran, in 2009, s-ar putea materializa in Magreb, regiune in care inlaturarea unei dictaturi nu se produce de regula decat pentru a fi inlocuita cu alta.
Iata insa ca miscarile de strada ale studentilor tunisieni au sfarsit prin a forta fuga in strainatate a unui presedinte pe viata. Ceea ce n-a intarziat sa provoace oroarea, fie si disimulata, a multor guverne, care, de teama islamismului precum si din varii ratiuni egoiste au colaborat ani si decenii la rand cu cele mai sinistre tiranii.
Sunt multi cei ce privesc cu neincredere la faptul ca in Tunisia s-ar fi deschis larg poarta islamismului. In fapt nu se stie ce-i rezerva viitorul acestei tari ori statelor vecine, guvernate de alte regimuri autocratice si dictaturi mai mult sau mai putin ponderate.
E insa limpede ca vestul si-a gresit fatal politicile fata de aceasta zona. Ele s-au construit pe baza prezumtiei potrivit careia arabii, obsedati pe veci de ideea fixa a conflictului lor cu evreii, ar fi incapabili de democratie, prea putini dornici de libertate, prea vulnerabili in fata cantecelor de sirena extremiste.
S-a presupus ca atare ca, intru obtinerea sau mentinerea stabilitatii, vestul ar avea tot interesul sa propteasca dictaturile benigne, acelea care nu se manifesta prea sangeros si virulent.
Or, in lumea condusa spre globalizare, libertatea nu e divizibila. Lumea araba nu are de ales intre dictaturi laice, precum cea din Algeria si extremismul Islamist, sunit, Al al-Quaidei, respectiv intre autocratii seculare, de genul celei egiptene si regimuri totalitare teocratice, precum cel siit, Iranian.
Formatorul conceptului de control asupra lumii arabe din 1918, Winston Churchill a murit. Echilibrul fragil creat in lumea araba se zbate si astazi intre asa zisa democratie si dictatura. Se parea ca mult-huliti atat in Europa cat si peste ocean, neo-conservatorii americani intelesesera la un moment dat ca acestea erau si aveau sa ramana alternativele reale ale lumii musulmane si arabe.
Ar fi bine ca toata lumea sa inteleaga ca, in fata oricarui tip de concept terorist sau extremist, nu dispune decat de un singur atu imbatabil. Cel al libertatii.
Mai departe ar trebui sa se stie pentru orice guvernare sau orice sef de stat ca alianta cu orice dictator sau lider extremist ii submineaza fatal legitimitatea.

Autor: Dr.Darius Stan

Noua Ordine Mondiala, motivatile de baza si fericirea societatilor




Realizarile arma societatilor

In fiecare an mi-am propus sa fac un exercitiu de imaginatie in care sa regasesc peste timp si sa constat daca traectoria previzionata a fost corect apreciata sau dinpotriva, eronata. Anul trecut am invatat sa identific indicatorii de baza pentru a intelege sau a face diferenta dintre binele si raul existent in lumea noastra. Proiectul de fata doreste sa evidentieze regula de baza a socetati prin care este analizat conceptul binelui si al raului social.
Poate ca ar trebui sa incep cu o marturisire. Materialul de fata s-a nascut din curiozitatea pentru tot ceea ce priveste lumea, gandirea sociala, fundamentele pe care sunt construite relatiile internationale, politica si diplomatie mondiala.
Ani, apoi decenii de-a randul, am urmarit evenimentele ce se petreceau pe marea scena a lumii, de atatea ori derutante.
Dupa ce am citit cate ceva despre doctrine si curente politice, am inceput sa vad in spatele lor jocurile de interese, sa sesizez pozitiile de putere, sa judec aranjamentele facute la lumina zilei si sa surprind din manifestari aparent banale continutul si sensul celor stabilite departe de ochii publicului. Recunosc ca am fost uimit de multele oportunitati, unele majore, ce erau pierdute de unele societati in favoarea altora.
La inceput am fost intrigat sa vad cata lipsa de orizont si de imaginatie se etalau in campul strategiilor adoptate, cat de adanci erau, de multe ori, discrepantele dintre realitati si perceptii.
Pe urma m-am revoltat cand am vazut nonsalanta si cinismul cu care mari protagonisti ai politici isi prezentau interesele egoiste drept cerinte ale „comunitatii “, precum si frecventa cu care cei mici si mijlocii erau siliti, sub presiunea celor puternici, sa adopte pozitii care, pe fond, le contraziceau interesele si nazuintele.
Multa vreme am contemplat jocurile sociale de la adapostul necunoasterii.
Recunosc si sunt un fericit ,ca am avut prilejul sa cunosc mai bine proportiile discrepantelor dintre actorii principali ai societatilor, invatand de la profesorii mei puncte de vedere sau strategii prin care orice societate poate fi condusa.
In fine, am putut simti, pe viu, tensiunea dintre stiinta si practica din lucrarile unor oameni care se ocupau de problemele securitatii in relatiile mondiale.
Am putut astfel vedea mari oameni politici ai vremurilor in postura de negociatori reputati la lucru, precum si limitele stiintei atunci cand aceasta se incumeta sa intre pe taramul realitatii, dar si potentialitatile unui dialog onest si purtat cu buna credinta intre cunoastere teoretica si practica reala .
Asemenea implicari in realitati m-a ajutat sa privesc cu alti ochii literatura de specialitate, pe care n-am incetat s-o urmaresc, precum si informatia curenta asupra evenimentelor mondene.
Efectul cumulat al meditatiei asupra practicii sociale si reflectarii ei in cunoastere este regasita in prezentul material ...
Pentru inceput, as dori sa fiti informati de unele lucruri stiute in societatea noastra corect lasand depatre conexiunile din lumea sociala de zi cu zi.
As dori sa fiti constienti de faptul ca ne aflam existenta intr-o societate ca carei risipa in crescenta depaseste puterea de imaginatie umana. Aceasta risipa a intregului resurselor existente, a tuturor oportunitatilor de progres se fac in numele umanitatii si deci este vorba de o risipa din motive umanitare. Logica acestei societati risipitoare se numeste scala de valori.

Inovatia

Se spune ca omul s-a desprins din restul animalelor folosind inteligenta si inovatia. Si astazi inovatia este rasplatita oriunde in lume. Doar ca numai in unele state inovatia este premiata, iar in alte state inovatia reprezinta o incercare de nesupunere impotriva celor ce guverneaza. Deci, este o crima.
Sau altfel, se spune, ca un om a ridicat o piatra si apoi a aruncat-o asupra vanatului si asa a inceput vanatoarea utilizand arme. Aceleasi arme erau utilizate impotriva grupurilor de oameni ce veneau sa le fure prada sau vanatul vanatorilor. Asa au inceput luptele pentru supravietuire ale grupurilor.
Apoi un altul a inventat prastia. Asa au inceput razboiele si comertul cu armament…..Pentru unii comertul cu armament este un act licit iar pentru altii este un act illicit. In ambele situatii comertul cu armament inseamna creditul in putere.

Diferente conceptuale

De pilda se spune in cartile sacre ale oricaror culturii ( religii ) cum este un pacat sa ucizi. Este corect sa incerci sa controlezi cumva instinctul diabolic al unor indivizi. Deci ca individ este pacat sa ucizi. Dar atunci cand societatile intra in conflict moartea unui inamic devine un act de onoare.
Daca un om ucide mai multi oameni se numeste criminal in serie, iar atunci cand societatile se confrunta decimand populatii intregi, atunci aceste acte sunt considerate realizari. Realizari, se numesc si in cazul formelor de reorganizare, restructurari ale societatilor economice .
In fapt acestea sunt fereastrele prin care principial reusim sa ne vedem in viitor chinuiti de durerea dependentei. Sau altfel spus, acestea sunt crimele economico sociale ce genereaza noi afaceri care sunt de succes. Somajul , saracia, moartea prin infometare, uciderea rolului unui individ intr-o societate
ucid drepturile de a visa sau a gasi oportunitatea zilei de maine. Si toate acestea se intampla doar din motive umanitare si doar pentru ca altii sa poata inregistra realizari.

Realitatile maladive ale dezvoltarii

In lume sunt oameni ce se imbonlavesc. Boala sprijina medicina, industria farmaceutica, industria chimica, spitalele..etc. Daca oamenii s-ar gandi sa eliminam majoritatea bolilor ar insemna sa eliminam de asemenea anumite profesii. In acest caz in logica sociala este mai benefic sa concepem mai multe boli pentru ca populatiile societatilor sa poata fi sub control. Cel ce detine controlul inseamna ca poate masura. Daca poti sa masori poti si impartii. Asa a aparut impartirea inegala a beneficiilor.Pentru cei multi s-a decis sa urmeze calea suferintei, iar pentru altii, decidenti s-a impartit beneficiul de pe urma suferintelor celor multi.

Principiul refractar in favoarea conceptului economic

Conform principiului refractar “Cel ce poate in mic, poate si in mare” se poate observa cum inteaga logica sociala nu este inpresionata de realizarile marunte , individuale si mai degraba de poentialul la scara mare.
De pilda, in mare majoritate noi oamenii simpli ne bucuram de o realizare, o reusita in plan individual necesitand un efort din partea unui singur individ chiar daca serbarile manifestarile de bucurie sunt exercitii prin acuplarea la grup.
Marile realizari ale societatilor sunt realizate prin acuplarea la efort a tuturor membrilor grupului iar beneficial cuantificat fiind alocat doar unui individ sau unui grup restrans de indivizi. Pentru acest principiu s-a trecut in cultura oricarei credinte “ Crede si nu cerceta”.

Sa tragem foloase din daunele altora

Oamenii mor mai devreme sau mai tarziu si cu totii suntem constienti de acest fapt, doar ca unii trag foloasele de pe urma mortii sau mentinerii artificiala in viata a altora. Pentru unii este o tragedie, iar pentru altii momentul in care incep sa isi ofere serviciile in scopul beneficiilor personale.
Toata lumea cunoaste faptul ca organismele vii regenereaza avand o dinamica permanenta. Societatile sunt adevarate exemple ale regenerarii perpetue.
Plecand de la principiul renasterii si teama oamenilor conduse catre inevitabil
“alesi societatilor” oamenii de afaceri ne conduc catre disperare. Subcultura, intoxicarea cu retete de succes, programele de stiri, documentare comandate creaza artificial dependentei. In acest caz se conduc masele catre dependenta utilizarii tot mai des la tot felul de gadgeturi. Aceste instrumente conduc catre un mai bun control al celor multi.
Mai elogvent este cazul propus de Maiorul CIA, Ralph Peter de distrugere a reactiilor maselor prin subjugarea subiectilor prin bombardare continua cu informatii, programe documentare, mesaje subliminale transise prin media.
Totodata Profesorul Benedikt Folz, seful sectiei ORL din cadrul Centrului Medical MZG din orasul german Bad Lippspringe, priveste evolutia gadgeturilor ca adevarate arme indreptate asupra utilizatorilor.
"In mod normal nu as interzice cuiva sa foloseasca vreunul dintre aceste aparate electronice precum iPod-ul", afirma Prof. Folz. "insa recomand ca, din cand in cand, sa se faca o pauza, astfel incat creierul sa se poata recupera si revenii la o forma a analizei independente "Daca preferati sa traiti conectati sa ascultati muzica, stiri, informari media dupa o experienta de acest gen aveti nevoie de repaus.
In realitate , atat la serviciu, cat si in timpul liber, suntem inconjurati de astfel de bombardamente , incepand cu muzica din MP3 playere si continuand cu orice forma de conetare la o astfel de dependenta. In masina avem un CD player, acasa ne asteapta sistemul Dolby Surround al televizorului, iar la cinematograf vibreaza chiar si scaunele din cauza volumului ridicat. Chiar si zgomotul din timpul liber devine treptat chiar mai amenintator decat cel de la serviciu", este de parere Prof. Folz.
Un muncitor, spre exemplu, stie ca trebuie sa se protejeze de zgomotul facut de utilajul pe care il conduce, deoarece zgomotul produs de atfel de unelte depaseste constant 85 de decibeli si este daunator. Insa cu mult peste 85 de decibeli poate asculta muzica acoperind astfel zgomotul uneltelor. In timpul liber oamenii aproape ca nu au limite. Spre exemplu daca aveti o nunta in cartier muzica si discomfortul distractiei unora se vor resimtii asupra multor locuitori din cartier.

Drogati fara de voie

Placerea intensa resimtita de oameni in timp ce asculta muzica declanseaza la nivelul creierului secretia de dopamina, un neurotransmitator implicat in aparitia senzatiei de placere, provocata de preparatele gustoase, actul sexual, bani sau droguri, potrivit unui studiu recent. Dopamina este o molecula chimica a “sistemului de recompensare” ce serveste la stimularea anumitor comportamente indispensabile supravietuirii (alimentatie) sau care joaca un rol important in procesul de motivare (recompensa secundara prin intermediul banilor). Cercetatorii de la Universitatea McGill din Montreal (Canada) au dorit sa afle in ce fel este implicata dopamina in declansarea unei placeri abstracte, precum cea aparuta in timp ce oamenii asculta muzica, o senzatie care nu este indispensabila pentru supravietuirea speciei.
In acest scop, oamenii de stiinta au selectionat 10 voluntari, cu varstele cuprinse in intervalul 19-24 ani, dintre cele 217 persoane care au raspuns anuntului postat de universitatea canadiana, ce dorea sa gaseasca acele persoane care au experimentat senzatia unor “frisoane” – semnal al unei placeri extreme – in timp ce ascultau muzica.
Cu ajutorul unor dispozitive de imagistica, savantii canadieni, coordonati de Valorie Salimpoor si Robert Zatorre, au masurat secretia de dopamina si activitatea cerebrala. In paralel, cativa senzori transmiteau informatii utile despre ritmul cardiac si cel respirator al voluntarilor, temperatura corporala a acestora si declansarea frisoanelor de placere la nivelul epidermei. Secretia de dopamina variaza in functie de intensitatea emotiei si a placerii resimtite, in comparatie cu masuratorile efectuate de savanti, in timp ce voluntarii ascultau o “muzica neutra”. “Rezultatele noastre ne ajuta sa explicam motivele pentru care muzica are o valoare atat de mare in toate societatile umane”, au declarat cercetatorii. Acest studiu ne ajuta sa intelegem mai bine “de ce muzica poate fi utilizata cu mare eficienta in timpul unor ritualuri, in marketing si in filme, cu scopul de a induce o stare hedonica”, au adaugat autorii studiului. Asadar sunt utilizate si cercetate toate formele de manipulare a indivizilor in scopul realizarii controlului maselor. Si aceste lucruri tot din motive ale umanitatii.
Sper sa observati cum aceste societatii sunt principalul beneficiar al oricarei creatii existente. Marea masa a indivizilor au drepturi primare, urmand sa produca pentru cei ce ii conduc indiferent de daunele produse.

Luptatori in Noua Ordine Mondiala

Criza financiara globala a “secat capacitatea lumii” de a face fata altor socuri, conform noului Raport asupra Riscurilor Globale intocmit de Forumul Economic Mondial. Forumul sustine ca sistemele secolului 20 esueaza sa rezolve riscurile secolului 21.In raportul acestui an, Forumul sustine ca exista doua probleme ample care agraveaza riscurile in toata lumea. Daniel Hoffman, economist sef al Grupului Zurich pentru Servicii Financiare, a declarat ca una dintre cele doua probleme este neconcordanta economica. “In particular, in anume tari, cresterea economica a creat foarte multi pierzatori si foarte putini castigatori.” El a declarat ca diviziunea adanca dintre saraci si bogati ar putea duce la o revolutie sociala. Raportul avertizeaza in privinta nationalismului rebel, a populismului si fragmentarii sociale. Cea de-a doua problema ampla, a declarat Hoffman, este aceea ca guvernarea globala esueaza. El a declarat, de exemplu, la inceputul crizei financiare tarile au inceput sa colaboreze pentru a rezolva problemele dar se pare ca acea rezolvare a palit. “Acum, doi ani mai tarziu, vedem ca aceasta energie s-a miscorat si secat”, a declarat el. “Si se pare ca nu mai exista o vointa coordonata la nivel global pentru a adresa cauzele crizei financiare care ne-a afectat puternic pe toti acum 2 ani.” Raportul se concentreaza pe o serie de riscuri: dezechilibre macroeconomice, incluzand datoria suverana si instabilitatea valutei; economia ilegala, crima organizata, coruptia si comertul ilegal; presiunea asupra resurselor, in special apa, alimente si energie. Firma de consultanta Oliver Wyman Group a contribuit la acest raport. Presedintele firmei, John Drzik, sustine ca schimbarea climatului creaza o inconstanta majora si tarile lumii trebuie sa lucreze impreuna pentru a depasi efectele sale. El a oferit un exemplu. “Vara trecuta cand Rusia a pus o interdictie asupra exporturilor de grau pentru a-si proteja propriile rezerve alimentare, acel tip de actiune s-a repetat la o scara globala in multe tari si ar putea duce la instabilitate si mai multe tensiuni geopolitice”, a declarat Drzik. Drzik sustine ca exista un drum inainte doar ca elementul esential este coordinarea globala. Raportul de 50 de pagini a fost publicat de Forumul Economic Mondial, o organizatie internationala independenta cu baza in Geneva, cu doua saptamani inainte de intalnirea sa anuala din Davos, Elvetia. Criticii, totusi, nu sunt convinsi ca o coordonare globala ar putea duce la rezolvarea acestor probleme. Mai mult, unii se tem ca se doreste de fapt instaurarea unui guvern global, care sa impuna regulile pentru toate tarile lumii. Bineinteles, acest lucru se intampla intr-o anumita masura prin ONU, UE si NATO, dar lucrurile ar putea sta mult mai rau daca s-ar intensifica aceasta conducere globala si s-ar crea mult vehiculata Noua Ordine Mondiala, sustin criticii globalizarii.
O Noua Ordine Mondiala ce va face ca omenirea sa regenereze intr-un nou concept doctrinar. Dorinta de mai bine.

Autor: Dr. Darius Stan

marți, 11 ianuarie 2011

China este prezenta din ce in ce mai frecvent pe prima pagina a ziarelor




Sa astepti bine odihnit si pregatit inamicul obosit
China este prezenta din ce in ce mai frecvent pe prima pagina a ziarelor dar si a tuturor formelor de manifestare media. Astfel de promovari ale Beijingului in forma prezenta corespunde unei manifestari strategice bine gandite si puse la cale. Foarte aproape de aceasta practica corespunde strategiei mutarii punctelor de interes de la Washinton la Beijing. Strategia „Sa astepti bine odihnit si pregatit inamicul obosit" din Colectia strategica aparuta in China antica ne arata cat de actuala este vorba din trecut a dansului in doi. Conform acestei strategii, la care ne referim astazi, se dovedeste cum un bun comandant de oaste trebuie sa stie sa se fereasca de inamicul in plina putere si cu moralul ridicat, sa tina sub control situatia si sa atace inamicul cand acesta devine obosit si ajunge la capatul rabdarii. Aceasta strategie poate fi aplicata in special cand o oaste mai mica si slaba se intalneste cu una mai numeroasa si mai puternica.

In opinia strategilor chinezi din antichitate, odihna si oboseala se raporteaza una la alta ca ziua si noaptea din cele 24 de ore ale unei zile: Cand ziua este lunga, noaptea devine scurta si invers. In batalie, raportul dintre capacitatea de lupta a celor doua osti angajate in lupta se schimba mereu. Oastea inamica intra intr-o stare pasiva cand pierde conditiile avantajoase de care dispunea. Prin aplicarea acestei stratageme poti pune sub control situatia si castiga batalia fara sa platesti prea scump. in istoria Chinei sunt multe batalii care pot servi ca exemplu in acest sens.

In perioada celor Trei Regate, care a durat intre anii 220 si 280, generalul Guan Yu din statul Shu a fost ucis intr-un razboi cu statul Wu. Suveranul statului Shu, Liu Bei, care se infratise cu generalul, extrem de manios, a pornit o expeditie impotriva statului Wu in fruntea unei osti colosale, cu un efectiv de 700.000 de ostasi. Liu Bei a castigat in prima perioada mai multe batalii.

Suveranul statului Wu l-a numit atunci pe Lu Xun in functia de comandant-sef al armatei tarii ca sa continue razboiul cu regatul Shu. Lu Xun, desi inca tanar, cunostea perfect arta razboiului. Pe baza unei examinari atente a conditiilor existente, a decis ca oastea condusa de el sa faca o retragere strategica. Oastea statului Shu a intrat in stare pasiva, nefiind in stare sa declanseze imediat o batalie decisiva cu inamicul. asteptand mereu batalia, moralul ostasilor statului Shu a scazut din ce in ce mai mult si vigilenta lor a slabit intr-una. 6 luni mai tarziu Lu Xun a constatat ca a sosit momentul pentru lansarea ofensivei. Luata pe neasteptate, oastea statului Shu a fost zdrobita. aceasta batalie este apreciata ca un exemplu in sensul ca o oaste slaba poate birui o oaste puternica prin atacul lansat in momentul in care inamicul ajunge la capatul rabdarii si manifesta oboseala.

Se gasesc si multe exemple de aplicare a acestei stratageme in conflictele militare din epoca contemporana. in razboiul civil din China din anii 30 ai secolului trecut, armata populara condusa de Partidului .Comunist. Chinez avea un efectiv mult mai mic si o dotare mult inferioara fata de armata partidului Kuomintang, aflat la putere. Mao Zedong a elaborat in urma examinarii conditiilor concrete teoria razboiului de partizani, care se exprima in felul urmator: Cand inamicul avanseaza, ne retragem! Cand inamicul se opreste, il hartuim! Cand inamicul incearca sa evite batalia, il atacam! Cand inamicul se retrage, il urmarim!" Prin aplicarea acestei teorii, armata comunista a castigat multe batalii importante. Teoria razboiului de partizani isi gaseste expresia tocmai in a astepta bine odihnit si pregatit inamicul obosit si a transforma conditiile dezavantajoase in avantaje. La aplicarea acestei stratageme, important este sa pui sub control situatia, sa lansezi atacul in momentul oportun, sa manipulezi inamicul fara sa fii manipulat de acesta din urma. De aceea, expreisa a astepta nu trebuie inleasa gresit ca e vorba de o asteptare pasiva.

Strategia „Sa astepti bine odihnit si pregatit inamicul obosit" poate fi insusita cu usurinta, dar nu si aplicata usor in practica. Vrei sa fii bine odihnit si pregatit ca sa ataci inamicul obosit, dar asa vrea si inamicul. in ultima instanta, numai cel care detine initiativa poate aplica aceasta strategie. Se considera ca strategia poate fi aplicata nu numai in confruntarile militare, dar si in concurenta comerciala din epoca noastra. in aplicarea ei se cere ca la negocierile comerciale sa mentii o stare psihica normala, sa ai rabdare, sa nu te lasi momit de favoruri marunte. Numai in felul acesta poti obtine ce doresti cu adevarat.

Secretarul american al Apararii, Robert Gates, se afla in vizita la Beijing
1. Coreea de Sud respinge oferta de dialog a Nordului
Coreea de Sud a respins o noua oferta de dialog lansata de Coreea de Nord. Conducerea statului comunist trebuie sa dovedeasca inainte ca este serioasa cu privire la renunţarea la programul nuclear, a precizat ministerul apararii de la Seul. Mai mult, guvernul sud-coreean asteapta de la Phenian raspunsuri responsabile in legatura cu tirul de artilerie din noiembrie asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong si cu scufundarea unei nave de razboi sud-coreene in martie anul trecut. Nordul continua sa nege ca ar fi responsabil pentru scufundarea navei, soldata cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni.

2.China si SUA vizeaza imbunataţirea relaţiilor militare

China si SUA doresc sa-si imbunataţeasca relaţiile militare, domeniu in care raporturile dintre cele doua mari puteri au fost tensionate in ultimii ani. Secretarul american al apararii, Robert Gates, aflat in vizita la Beijing, i-a spus omologului sau chinez, Liang Guanglie, ca diferendele dintre cele doua ţari pot fi rezolvate pe calea dialogului. Conducerea Republicii Populare a intrerupt in urma cu un an contactele militare cu Washingtonul, dupa vânzarile americane de arme catre Taiwan. Ministrul chinez al apararii a respins in acest context acuzaţiile potrivit carora noile iniţiative ale Beijingului de modernizare a forţelor armate ar reprezenta o ameninţare pentru alte ţari. Alte subiecte pe care Robert Gates le va aborda in timpul vizitei de patru zile in China sunt dosarele nucleare iranian si nord-coreean.

3.Secretarul american al Apararii, Robert Gates, se afla in vizita la Beijing, unde are programata o intâlnire cu omologul sau chinez. Un subiect interesant pentru SUA ar fi recentele dezvoltari de armament ale Chinei.
Strainii carora li se permite sa-si faca o imagine despre activitatea Armatei Eliberarii Poporului, asista, cu toţii, la aceleasi manevre inofensive, precum exerciţiile de antrenament ale tinerilor recruţi pentru intervenţii in caz de calamitate. Despre vizionarea celor mai moderne echipamente militare, precum noul avion invizibil, nu poate fi vorba. Raspunsul Ministerului de Externe de la Beijing, referitor la acest subiect, a fost evaziv: "China urmareste o dezvoltare pasnica. Urmarim o politica militara defensiva si nu ameninţam nicio ţara".

4.Modificarea prioritaţilor strategice

in domeniul tehnologiei militare, China este cu zece - douazeci de ani in urma SUA. in ultimii ani, bugetul alocat armatei creste constant cu zeci de procente. Anul trecut, China a cheltuit oficial 80 de miliarde de dolari pentru armament, mult mai puţin decât Statele Unite, dar cifra reala este probabil mult mai mare. Cea mai numeroasa armata a lumii este in curs de modernizare. intenţiile strategice ale Chinei sunt insa neclare. Despre ambiţii globale nu poate fi vorba, este de parere Bates Gill, directorul institutului internaţional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SiPRi), care a identificat anumite modificari ale prioritaţilor strategicein ultimii ani:

"Constatam renunţarea la scenariile pericolelor terestre, ca de pilda fosta URSS, india sau Vietnam, in favoarea temerilor legate de ameninţari din aer sau de-a lungul coastelor din estul Chinei. Aceste aspecte impun reorientarea armatei chineze, care a neglijat oarecum pâna in prezent asemenea ameninţari".

5.Noul gardian in Oceanul Pacific?

Anumite surse de informaţii semnaleaza intenţia Chinei de a-si procura un portavion propriu. Se pare, de asemenea, ca Beijingul ar fi dezvoltat o racheta balistica anti-vapor. Noile tipuri de armament ar putea insemna o confruntare cu SUA, puterea care vegheaza asupra ordinii in largul Oceanului Pacific. Pentagonul se teme chiar ca Beijingul ar putea ingradi libertatea de miscare a americanilor in apele Pacificului. Eforturile Chinei de a se impune drept noua putere militara sunt privite cu neincredere si de catre aliaţii regionali ai Statelor Unite - Japonia si Coreea de Sud.

Robert Gates, secretarul american al Apararii, va prezenta, in cadrul vizitei sale la Beijing, sugestii de soluţionare a tensiunilor si conflictelor din regiune inca inainte ca acestea sa izbucneasca, anume prin mai multa transparenţa si dialog. Si Beijingul este interesat, inaintea vizitei presedintelui Hu Jintao la Washington, de saptamâna viitoare, intr-o atmosfera biletarala pozitiva. Aceasta cu siguranţa ca nu va implica insa oferirea de informaţii referitoare la avionul invizibil.

5. O poveste de succes: parteneriatul economic sino-german
Vicepremierul chinez Li Keqiang, potenţial succesor al premierului Wen Jiabao, aflat intr-o vizita in Germania, scrie intr-un articol pentru Süddeutsche Zeitung ca economiile Germaniei si Chinei sunt complementare.
Intr-adevar, in toiul crizei economice si financiare, cele doua ţari s-au dovedit a fi o combinaţie eficienta.

Achim Haug, expert pentru spaţiul Asia-Pacific in cadrul Germany Trade and invest, a subliniat: "Echipa Germania si China va coopera excelent si in continuare. Poate ca procentele gigantice de crestere se vor mai reduce, dar cresterea va continua." Haug nu este singurul optimist in privinţa perspectivelor de cooperare dintre China si Germania. Si Jörg Krämer, economist-sef al Commerzbank, este incântat de mai multa vreme de ceea ce el numeste "noua axa de crestere intre Berlin si Beijing".
Mai ales pentru Germania, cooperarea cu China s-a dovedit un mare noroc. Graţie giganticului program de stimulare a economiei, dotat cu multe sute de miliarde, China a depasit rapid efectele crizei, reusind sa obţina si in 2010 o crestere de aproximativ 10 la suta. De aceasta crestere profita toate ramurile industriei germane. industria electronica, de pilda, datoreaza cresterea cu 12 la suta a cifrei de afaceri numeroaselor comenzi venite din China. Constructorii de automobile VW, Daimler si BMW si-au dublat vânzarile in cea mai populata ţara de pe glob. industria chimica, in primul rând concernele Bayer, BASF si Lanxess, profita de faptul ca Republica Populara a devenit un important importator de material plastic si produse chimice.
Relaţiile economice dintre cele doua ţari au devenit in totalitate cu mult mai strânse graţie crizei, daca se poate spune asa. Pentru prima data, China a ajuns sa ocupe locul intâi pe lista ţarilor de provenienţa a marfurilor importate de Germania, ţara asiatica devenind si cel mai important partener comercial al Republicii Federale din afara UE. invers, pentru China, Germania este cel mai important investitor din Europa.
Parteneriatul de succes germano-chinez nu se va incheia prea rapid, fiindca in martie la Beijing va fi adoptat noul plan cincinal. Accentul se pune in acest plan pe dezvoltarea durabila. O componenta importanta va fi economisirea energiei si resurselor ceea ce va face ca tehnologiile favorabile mediului sa fie la mare cautare. Expertul Achim Haug a precizat: "China este o piaţa uriasa pentru tehnologia ecologica, si aici firmele germane se situeaza pe primul loc in lume. Apoi, se preconizeaza inbunataţirea infrastructurii de transport in marile orase, inclusiv cai ferate de mare viteza si aeroporturi. Peste tot exista mari sanse pentru furnizorii de subansamble. China tocmai vrea sa-si transforme baza industriala mizând pe inovaţie. Masinile, echipamentele si instalaţiile performante pot fi livrate de Germania. Potenţialul pentru cooperarea bilaterala se intinde cu usurinţa peste urmatoarele doua decenii."
Noul plan de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani al Chinei prevede desparţirea de o economie axata pe export si bazata pe investiţii, si stimularea consumului intern. Fiindca puterea de cumparare le creste continuu, din ce in ce mai mulţi chinezi devin interesaţi de marfurile de calitate "Made in Germany". Astazi deja, patru din cinci masini de lux sunt in China de fabricaţie germana. Experţii se asteapta ca piaţa chineza a automobilelor de lux sa absoarba pâna in 2015 o cantitate dubla faţa de cea de acum, anume 600.000 de unitaţi. De aceea nu trebuie sa mire ca BMW, Daimler si Audi vor sa-si extinda masiv capacitaţile de producţie din China.

Dr. Darius Stan

duminică, 9 ianuarie 2011

Istoria ca si adevarul nu poate multumii pe toata lumea




Eticheta de -boemian- a fost , multa vreme , dezlipita de tara care a dat nastere cuvantului . Provenind , probabil , de la sosirea refugiatilor catolici din BOEMIA in Franta , la inceputul secolului al -15-lea --- dar sensurile termenului au fost corupte de venirea tiganilor[romii] cam in aceasi perioada . Ulterior , pentru viata lor nomada si imprastiata , tiganii au fost numiti -boemi- , un calificativ care a rezistat de-a lungul secolelor . In mod straniu , SHAKESPEARE crede , in -Poveste de Iarna- , ca Boemia are deschidere la mare .
Thackeray si Walter Scott folosesc , amandoi termenul de -boemian- cu sensul de calator fara tara . De asemenea , opera -LA BOHEME- in anii -1890- ii plaseaza pe boemi in Cartierul Latin din Paris . In anii -1950- Norman Podhoretz , ii condamna pe Jack Kerouac --- si pe beatnici -- si pe cei pe care el ii numea --dezaxatii lor fani de suburbie-- , etichetandu-i pe toti -BOEMI CU MINTEA GOALA- .
Intre timp , Boemia , eliberata dupa multe secole de domnia straina , face parte acum din -REPUBLICA CEHA- . Insa a existat candva un regat numit Boemia care a avut , pentru o scurta perioada , un rege si un loc in istorie , inclusiv in istoria celor mai eronate decizii luate de-a lungul timpului.
Multi lideri si-au pierdut regatele din cauza unor abuzuri de putere ---- pe care ---- deopotriva incercam sa le inventariem in aceste lucrari din fata noastra --- insa -Jiri-z-Podebrad- a pierdut Boemia pentru ca a pus pe picioare un plan care dadea speranta unui viitor pasnic pentru omenire .
Desigur , el este aproape uitat astazi , dar poate fi regasit in notele de subsol din analele istoriei CEHIEI , si la originile Natiunilor Unite , drept unul dintre cei care au propus un proiect de cooperare intre natiuni spre binele pacii mondiale , o idee care astazi este controversata .
In mod ironic , prima manifestare a visului sau a murit sute de ani mai tarziu , cand nazistii i-au invadat tara in -1938- punand capat celor doua decenii de autodistrugere a Boemiei ---- prima perioada de independenta dupa -1471- , anul in care a murit -Podebrad .
Iar daca aceasta observatie pare prea ofensatoare --- sa remarcam ca in -2003- intr-un discurs tinut in fata -CONSILIULUI EUROPEI- , ministrul danez al Afacerilor Externe a inceput sa-l invoce pe -Jiri-z-Podebrad- drept primul care a gandit o Europa unita , in vreme ce istoricul Robert Frank il compara pe Podebrad cu Kant si Mazzini , ca precursor al unitatii europene .

Insa aceste imnuri de lauda nu amintesc defel ce sa intamplat cu -Jiri-z-Podebrad- , si ce sa ales din regatul sau , ca rezultat al acestui proiect . Istoriei i-au trebuit mai mult de -5- veacuri pentru a recunoaste rolul , fara sa mai punem la socoteala calvarul/dezastrul prin care a trecut tara sa . Jiri-z-Podebrad a ajuns la putere intr-o perioada in care Europa trecea prin evenimente stranii si tumultoase . Spre exemplu -- Moartea Neagra , ucisese o mare parte din populatie , in secolul al-14-lea ---- Schisma papala din -1378- a mutat Sfantul Scaun de la Roma la Avignon , si a redus puterea papei , plasand-o , pentru multi , sub influenta nociva a regilor Frantei

Imperiul Otoman a inceput sa ameninte dinspre rasarit .
Nu trecuse mult timp cand mongolii maturasera Europa , in special Ungaria-[maghiari] , calcand in picioare ceea ce fusese , pentru scurt moment istoric -regatul Boemiei- , sub drapelul Sfantului Imperiu Roman . Tot pe atunci , influenta germanica , in special cea a negutatorilor reuniti sub steagul -LIGII HANSEATICE- , supunea nordul unor presiuni politice si economice crescande . Daca am sta bine sa gandim , cel mai important oras al Boemiei , PRAGA , a trait zile de aur sub imparatul Carol-al-4-lea , insa dinastia care guvernase inainte se stinsese . Carol apartinea casei de Luxemburg si , la sosirea in Praga , nu stia o boaba din limba ceha . In 1348 a fondat una dintre primele universitati din Europa si a construit mare parte din edificiile care fac si astazi din Praga unul dintre cele mai elegante si indragite orase ale lumii . Oricum , el nu era considerat ceh si , dupa moartea sa , nobiliea ceha sa razvratit , declansand una dintre cele mai mari revolte medievale . Unul dintre primii studenti ai Universitatii din Praga si , din 1408 , rectorul ei , a fost si preotul -JAN-HUS- . Influentat de erezia lollarzilor englezi , el a predicat impotriva indulgentelor si a puterii papale . A fost excomunicat si apoi ars pe rug in -1415- , dar nu inainte de a preconiza ceea ce , -100- de ani mai tarziu , va deveni Reforma si nu fara a starni nemultumirea si mandria nationalista a Boemiei . Succesorii lui Carol nu au reusit sa-i tina pe nobili in frau . Husitii insisi s-au separat in doua factiuni , si -Jiri-z-Podebrad- unul dintre nobilii apartinand factiunii moderate , cea a ultraquistilor , a fost ales rege al Boemiei de Dieta Ceha , in 1458 . Chiar daca am considera anterioara dinastie a -PREMYSLIZILOR- ca fiind de origine ceha , descendenta din bunul rege -WENCESLAS- , Jiri a fost primul rege boemian dupa o lunga perioada istorica -- si avea totodata sa fie , si ultimul pentru multe secole . Fiu al unei familii de nobili , la -14- ani , JIRI-Z-PODEBRAD sa remarcat in batalia de la Lipany , ca vajnic luptator nationalist impotriva fortelor austriece si ungare . Dupa cea obtinut tronul , a trebuit sa faca fata problemelor cu care se confrunta tara --- Turcii cucerisera Constantinopolul in -1453- si constituiau o amenintare cumplita dinspre rasarit --- pe de alta parte , noul papa , acum reintors la Roma , refuza sa-l recunoasca , pentru ca era de partea ereziei husite . Probabil ca asta a si fost la baza excomunicari . Dinastia poloneza a -JAGELLONILOR- cu sustinerea multor catolici , a incercat sa uzurpe tronul inainte ca Jiri sa fie incoronat , ceea ce reprezenta , in sine , un act de sfidare .
Impotriva lui a fost declansat un razboi sfant .
In aceeasi perioada el a devenit conducatorul husitilor si a lansat un manifest nationalist numit --CHEMARE LA ARME pentru APARAREA ADEVARULUI . Tiparul inventat in -1454- a permis publicarea literturii in limba ceha . In -MANIFESTUL- sau scria , printre altele , ca --AVAND IN MINTE-- peste toti si toate , gloria lui Dumnezeu si pastrarea intregului sau adevar , ca si linistea acestui pamint al cehilor , --am inteles ca papa--- , care ar trebui sa apere adevarul sfant pina la moarte , vrea dimpotriva , sa distruga acest adevar sfant si , mai mult , din mandrie , avaritie si multele sale vicii , nu pregeta sa distruga , adica sa stearga de pe fata pamintului si , cu tarie , sa suprime limba ceha.
El intarata si incita toate natiunile invecinate impotriva noastra . Aceste vorbe sunt remarcabile nu doar pentru riscanta condamnare a papei , dar si pentru definirea protonationalista a cehilor prin limba lor si pentru invocarea puterii unitatii natiunilor . In 1463 , Jiri-z-Podebrad a incercat sa-si asigure macar un aliat , maritand-o pe fiica sa , Caterina , cu regele ungar -Matei Corvin .
Din nefericire , Caterina a murit anul urmator , iar Corvin a trecut in tabara nobililor cehi catolici , sustinatori ai papei , care ii excomunicase si , implicit , nu-l recunostea pe Jiri ca rege . Probabil ca mai mult din disperare decat din alte motive , Jiri a propus maretul sau plan . Era , de buna seama , ultima incercare disperata de a-si salva patria . Ideea se nascuse, cu siguranta , mai degraba din speranta , iar curajul ia pecetluit soarta patriei sale .
El si-a trimis cumnatul intr-un tur al capitalelor europene , periplu considerat de unii drept un pelerinaj ---- calatorie ale carei descrieri pastrate intr-un jurnal ne infatiseaza etapele unei remarcabile si aventuroase misiuni diplomatice . Pe -25-noiembrie-1465- nobilul ceh -ZDENEK LEV- de Rozmital a parasit Praga , pentru a vizita toate regatele crestine principale de pe pamint german si roman si , in special , Sfantul Mormant si mormantul iubitului apostol Ioan .
Un mare si pios nobil ceh ?
Posibil , dar el mai spune si ca ar dori --SA CASTIGE PRIN CALATORIA SA PROFIT SI AVANTAJE PENTRU PROPIA SA VIATA -- si ca ar mai vrea sa beneficieze de ea in scopul exercitarii artei militare si al studiului acestei arte in diferite tari . Aceste pretexte ascundeau itele unei misiuni diplomatice secrete . El a plecat ca ambasador al regelui Boemiei pentru a-i convinge pe regii si printii pe care-i vizita sa adere la un proiect maret --Federatia Europeana Independenta-- fata de papa si de imparatul german .
Regele Frantei , Ludovic-al-11-lea , a fost atras de idee , caci Franta ar fi fost plasata in fruntea acestei federatii . Pentru a-i convinge si pe altii , Jiri-z-Podebrad s-a oferit sa-i ajute sa opreasca marsul otoman prin lumea crestina , mobilizand federatia pe cale sa se nasca.
Mai mult , el a propus sa se infiinteze un consiliu permanent , isarcinat cu reglementarea litigilor dintre principii federatiei . Zdenek Lev de Rozmital s-a intanit , pe linga regele Frantei , -cu ducele de Burgundia-Filip cel Bun- , -cu regele Angliei , Eduard-al-4-lea- , -cu cel al Castiliei-Henric-al-4-lea- , cu regele Portugaliei-Alfonso-al-5-lea , si cu regele Aragonului-Juan-al-2-lea de Aragon , denumit El Grande . Fiecare gazda la tratat bine --- a fost invitat la dineuri , baluri , turniruri si coride --- insa cu toate acestea nimeni nu i-a luat in seama invitatia .
Papa Pius-al-2-lea , furios , si-a marit eforturile pentru a inlatura de pe tron un eretic ale carui idei de unificare europeana erau considerate periculoase pentru turci decat pentru papalitate . Pius a declansat o cruciada impotriva cehilor lui -Poderad .
Matei Corvin , fostul ginere al lui Jiri , a fost uns de papa ca rege al Boemiei si a invadat regatul . Jiri a castigat o batalie faimoasa in 1468 , dar ungurii au cucerit o mare parte din estul tarii . Obosit sa se bata pe toate fronturile , Jiri a murit pe -22-martie-1471- , luaind cu sine in momrmant incercarile de a pune bazele unei federatii euroropene .
Nu exista mostenitor -- el fusese ales rege , nu ereditar -- si tara lui impresurata din toate partile , nu a mai gasit altul ca el , binenteles ca s-o apere . Membrii Dietei au dat regatul pe mina regilor Poloniei , in speranta ca-i vor apara de unguri , iar -20- de ani mai tarziu , hasburgilor , care dupa -2- ani mai tarziu i-au inlaturat de la putere si pe polonezi si pe cehi , pina dupa Primul Razboi Mondial .
Planul lui Jiri a izolat in asa masura tara si i-a speriat atat de mult pe vecinii sai incat amestecul de erezie si nonconformism politic reprezentat de regele Boemiei a fost suficient pentru a convinge tarile vecine ca ideile sale si natiunea pe care o condusese trebuia reduse la tacere pe vecie . Primavara de la Praga din -1968- , Revolutia de Catifea din 1989 si consecintele acesteia , ascensiunea la putere a dramaturgului Vaclav Havel , au conferit , probabil , o recunoastere tarzie a -Sperantei- reprezentate de Jiri-z-Podebrad , chiar daca planurile lui au dus la o indelungata reprimare a tarii sale .
----CONFERINTA COMISIEI EUROPENE--[CCE] din -2004- il evoca astfel ------PRIMUL PLAN DESPRE CARE AVEM STIINTA IN LEGATURA CU CONSTITUIREA UNEI CONFEDERATII EUROPENE , IN CONFORMITATE CU DORINTA DE A INSTAURA O PACE CARE SA DAINUIE INTRE NATIUNILE EUROPEI --- I-A FOST PROPUS IN -1463- LUI LUDOVIC-AL-9-LEA DE REGELE BOEMIEI -JIRI-Z-PODEBRAD- . PLANUL AR FI URMAT SA FIE PUS IN PRACTICA PRIN INTEMEIEREA UNEI ADUNARI LEGISLATIVE , A UNEI CURTI DE JUSTITIE , SI A UNEI ARMATE COMUNE PRIN ADOPTAREA UNUI BUGET FEDERAL .
Nu stim sigur ce a vrut sa faca Podebrad , dar in ciuda eforturilor sale , a fost ultimul boemian adevarat la carma unei tari conduse --- apoi vreme de -5- secole , de altii . In speranta ca va reusi acest lucru , si incercarea de a crea o uniune care sa asigure pacea transeuropeana , Podebrad si-a pecetluit singur soarta , in deciziile luate in acele vremuri .
Vina lui binemeritata a fost de a crea o uniune ce nu avea sa se implineasca niciodata . Poate undeva/candva in timp , visul lui Podebrad se va implini
. -----------Biografia datelor-------------FUDGE , THOMAS A. , The Crusade Against Heretics in Bohemia -1418-1437- ; Sources and Documents for the Hussite Crusades , London , Ashgate , 2002 . Biblioteca Nationala Romana-CIP-sfin-litera-trd-sorin serban-Autor-S.Weir-2010-.

Dr. Darius Stan

SUA versus China in batalia pentru pietele de armament

1.SUA versus China in batalia pentru pietele de armament

In trecut, statele in curs de dezvoltare nu gaseau parteneri comerciali puternici decat în randul tarilor occidentale democrate. Intre timp China a devenit un actor viguros pe scena internationala si pare a se bucura de mare interes mai ales din partea dictatorilor africani, pentru ca Beijingul nu pune in tranzactiile comerciale pret pe orientarea politica sau respectarea drepturilor omului în tara partenera. Ca urmare, organizatiile nonguvernamentale, presa si clasa politica din Europa si Statele Unite acuza guvernul chinez ca impiedica procesul de democratizare din africa.
Politologii Indra de Soysa si Paul Midford de la Universitatea norvegiana pentru Stiinta si Tehnica din Trondheim au studiat vanzarile de armament ale Statelor Unite si Chinei în perioada 1989 si 2008. Rezultatele sunt surprinzatoare, spune de Soysa: "acestea arata ca volumul tranzactiilor comerciale ale Chinei cu statele africane este mai mic decat al Statelor Unite. China vinde armament unor tari africane relativ democrate, precum Zambia. Statele Unite vand arme de pilda Egiptului, un stat nedemocrat."
Intre 1989 si 2008 Egiptul a cumparat aproape 90% din arsenalul sau de la Statele Unite. Pentru Washington, Egiptul este un important partener in conflictul din Orientul apropiat. In plus controlul asupra canalului Suez ca factor comerical, este de importanta vitala pentru america.
China in schimb vinde armament oricarei tari, care se arata interesata, chiar si Sudanului daca ar cere - fapt pentru care a fost aspru criticata de Occident. Insa studiul efectuat de cercetatorii norvegieni a relevat ca în perioada 1989 - 2008 Rusia a vandut de cinci ori mai multe arme Sudanului decat China. In acelasi timp, de Soysa avertizeaza ca studiul nu doreste sa puna actiunile Chinei intr-o lumina prea favorabila.
"Nu dorim sa aratam ca Republica Populara Chineza nu incalca drepturile omului. Spunem doar ca tranzactiile cu armament sunt vazute si ca instrument al politicii externe iar Beijingul nu se foloseste de acest instrument altfel decat o fac Statele Unite."
In schimb contraatacul SUA prin Cercetatoarea Deborah Brautigam de la Universitatea din Washington tine sa atraga atentia ca studiul colegilor ei norvegieni are multe puncte slabe. Brautigam critica mai ales faptul ca datele folosite de politologii norvegieni indica doar valoarea monetara a armamentului si nu cantitatea vanduta. Tinand cont ca armele produse de americani sunt mai scumpe comparativ cu cele produse de chinezi, concluzia norvegienilor nu reflecta realitatea, e de parere Brautigam. In plus, studiul nu cuprinde decat vanzarile de armament greu, precum tancuri, elicoptere sau avioane de lupta.
Cercetatoarea americana considera ca rezultatul studiului ar fi fost cu totul altul în cazul in care colegii ei norvegieni ar fi luat în considerare si tranzactiile de arme portabile precum pistoale sau pusti.


2. Atacuri mediatice in Romania: Sunt de la gaini stresate?


Comisia Europeana e nemultumita de ouale de pe piata romaneasca. O treime dintre ele sunt de la gaini stresate. Exista, insa, si o veste buna. Statisticile arata ca vanzarile de oua eco au explodat anul trecut. Si asta nu e tot. Din ce in ce mai multi romani au inceput sa citeasca stampila de pe ou ca sa vada cat e de sanatos.
Oul ecologic fata in fata cu oul stresat. Primul e dat de o gaina hranita cu graunte si verdeata. al doilea e opera unei gaini oropsite. De ceva vreme romanii au inceput sa faca diferenta si sa le caute pe primele chiar daca sunt mai scumpe.
“Lumea e din ce in ce mai multumita de ele si le cauta din ce in ce mai mult la raft. Ouale ecologice raman totusi un produs de nisa, avand preturi ceva mai mari”, a declarat Raluca Pavel, director de vanzari la un supermarket. Atentie pentru noi romanii se cauta interzicerea comercializarii oualelor cu stampila ROO-002
Intre oua e facuta de prima cifra inscrisa pe stampila. Cele care provin de la gaini crescute in baterii, fara spatiu de miscare si hranite cu furaje modificate genetic au cifra “3”. atunci cand oul vine de la o gaina crescuta la sol, in hale, dar fara lumina naturala, este inscrisa cifra “2”. Gainile crescute in aer liber fac oua etichetate cu cifra “1”, iar zero apare doar pe oul ecologic.
Pentru a ataca eficient in piata noastra sunt expuse astfel de practici, caci pentru ca pentru tari civilizate cum ar fi Germania, Olanda sau Franta
Exemplu in video min t 00.05 unde apare scris clar pe ou 2- de- 14....
http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/66905/Germania-Substanaataa-periculoasaa-descoperitaa-atn-carnea-de-pui-de-porc-aaazi-atn-ouaa/
As dori sa subliniez faptul ca nu gainile sunt stresate si noi romanii suntem supusi unei campanii de stres ce se doreste a fi mobilizatoare.
Campania reala se indreapta catre zona de productie autohtona.
Precizez ca in luna martie 2010 a avut loc campania "Ouale cu cifra 3 sunt sanatoase" care suna cam asa " chiar daca provin de la gaini stresate - aceasta este concluzia la care a ajuns Consiliul Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.
Oamenii de stiinta au studiat ouale provenite de la gainile stresate si au constatat ca acestea nu reprezinta un pericol pentru populatie.
Ouale comercializate în România, indiferent de sistemul în care sunt crescute gainile, îndeplinesc toate conditiile de siguranta pentru a fi consumate.
Membrii consiliului stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sustin ca nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze prezenta hormonilor stresului în oua sau faptul ca ouale provenite de la gaini crescute în custi sunt „toxice”.
Concluzia specialistilor ANSVSA vine dupa ce, luna trecuta, Asociatia pentru Protectia Animalelor Vier Pfoten împreuna cu Institutul de Cercetare Alimentara au prezentat un studiu privind ouale comercializate în hipermarketuri.Conform studiului, 2 din 3 oua provin de la gaini stresate, adica de la pasari crescute în custi. Aceste oua au inscriptionata pe coaja cifra 3, care semnifica provenienta oului.
In magazine exista foarte rar oua cu cifra zero sau oua ecologice. Acest lucru arata ca gaina de la care provine oul a fost crescuta si hranita natural.
La vremea respectiva, asociatia a precizat ca ouale cu cifra 3 nu reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei, dar, in timp, pot provoca boli.



Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.