sâmbătă, 28 iulie 2012

Frati Romani, va cer sa va ganditi si sa luptati!



















Pe 29 iulie 2012, istoria natiunii, ne cheama sa ne dovedim unitatea.

Am spus si spun in continuare ca Dumnezeu este mare si a totputernic! M-am rugat si ma rog, pentru toti romanii ce au parasit frumusetile universului omeniei si si-au indreptat piatra blestemului politic catre semenii lor.
... Fiece persoana, fiece suflet de pe pamint are radacini ce vin din trecut. Romania, romanilor este creatia sfanta pentru noi totii pentru intregul neam. Romania este creatia sfanta a voinei Domnului pentru noi toti cei ce avem in constiinta trairile istorice ale acestei natiuni.
Fratilor romani, nu uitati ca nici o partida politica nu-ti poate garanta existenta sau fericirea. Bruma de arginti, pe care o primiti pentru a va vinde natiunea nu va garanta existenta.
Pe 29 iulie 2012, este sansa noastra de a decide. Este sansa poporului roman de a dovedi unitate.
29 iulie 2012, va fi ziua in care noi toti, putem deschide o noua poarta a fagaduintei ce sta in calea Romaniei. 29 iulie 2012 va fi ziua in care, romanii vor scrie in paginile istoriei omenirii. 29 iulie 2012 va fi reperul din care va rezulta o zii epocala in constiinta umanitatii , sau doar o borna pierduta in paginile calendarului.
Este adevarat ca in ultima perioada am asistat la pierderea unitatii natiunii Romane fiind considerati doar ca un semn abstract al neputitei noastre de a face ceva pentru Romania. S-a dorit si se doreste prin aceasta dezbinare, ca inca o zi istorica de carton sa fie creata, anihiland orice dorinta de a se avea o natiune puternica. S-au creat aceste dezbinari pentru a servi individualismului politic si a trece in derizoriu orice vointa nationala.
Putem observa cum suntem derutati de multitudinea reperelor create in fals: Avem miliardari de carton, generali inventati peste noapte, simulanti de toate felurile, securisti transformati in luptatori pentru dreptate, bolsevici cu fata de burghezi sau aristocrati, revolutionari falsi, elite culturale create in fals....etc.
Frati Romani, este timpul sa va ganditi! Sa va ganditi cum modul acesta de a merge prin istorie, condamnand Romania la sub-mediocritate perpetua nu va asigura nimic generatiilor urmatoare.
Frati Romani, va cer sa va ganditi si sa luptati! Sa luptati pentru fixarea sensurilor natiunii Romane.
Frati Romani, istoria acestei natiuni, ne cheama sa ne dovedim unitatea.
Noaptea aceasta este scurta si ziua de maine va izvora din placerea romanilor de pretutindeni.
Frati Romani, va astept sa ne imbratisam intr-o noua Era. O Era a implinirilor natiunii Romane.

Pacea si Lumina mea fie peste gandul fratiilor voastre, iar Iubirea sa va ajute in cele de dorit.
Dr. Darius Stan

miercuri, 25 iulie 2012

Suntem ingrijorati sa auzim de ce se intampla in Romania !

In ultima perioada am observat cum a de devenit o practica comuna in a se denatura orice informatie, facandu-se pronuntari anticipate . Astazi, cum toti se pricep la toate si la nimic, din dorinta de a se face auziti , dornici de senzational sunt actionate niste parghii propagandistice fara nici un scop.
Exact cum la cea mai performanta uzina atomica, ar fi pusi sa lucreze numai persoane cu dizab...ilitati mintale.

Astazi va scriu dint-o lume complet nebuna.

1. Delegația Fondului Monetar Internațional, care ar fi trebuit să ajungă în România pe 24 iulie, își amână vizita până după referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
(DA, avem in obiectiv)

2. România este criticată după suspendarea preşedintelui Băsescu. Totusi, Angela Merkel, intrebata despre cum vede situatia din Romania a raspuns : "Uneori e nevoie să fii dur ca să schimbi ceva ".
( Duritatea depinde de intelegerea sau in neantelegerea celui schimbat)

3. Premierul României a declarat la Realitatea TV ca pleaca la Chişinău ca să semneze acordul privind realizarea proiectului de construcţie a gazoductului Ungheni - Iaşi dar şi pentru proiectele de realizeare a liniilor electrice de interconexiune.
(Deci angajaza ?)

4. Victor Ponta nu este vinovat de plagiat, a stabilit raportul Consiliului Naţional de Etică.
"În urma analizelor efectuate s-a stabilit că procedurile în urma cărora dl. Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în ştiinţe juridice au fost în acord cu legislaţia în vigoare în anul 2003 şi nu se poate susţine acuzaţia de plagiat", se arată în raport.

( Ce patesc cei care au aruncat cu noroi fara noima, producand mizeria asta segregationista cu plagiatele ?? )

Luati act de cunoastere in cea ce inseamna pronuntarea anticipata  cu moft de jurnalist.
Citez sa nu se spuna ca l-am plagiat......desi...
"......Suntem ingrijorati sa auzim ca Primul Ministru al Romaniei, dl Vasile Ponta, si-a plagiat teza de doctorat si minte in curriculum vitae. Suntem alarmati cind un partid mare din Romania, PDL, il desemneaza ca si presedinte al ei pe dl Vasile Blaga......Ne ingrijoreaza oportunismul politic din Romania. De citeva luni observam oportunisti la pinda asteptind oportunitatea propice pentru a ajunge ei in fata, acuzind pe cei dinaintea lor de lipsa de integritate, afirmind ca ei insisi sunt integri, si crezind ca ei vor putea face o treaba mai buna ca cei pe care doresc sa-i inlocuiasca. Suntem surprinsi si alarmati ca partidele politice din Romania au in fruntea lor astfel de personalitati lipsite de valorile cele mai esentiale – moralitatea si integritatea. "
PDL a hotarat sa boicoteze referendumul de la 29 iulie, iar decizia formatiunii de centru-dreapta se prefigurase in ultimele zile.
Adversarii cuplului Ponta -Antonescu, au inclinat in ultimele zile tot mai clar in favoarea boicotarii referendumului de la 29 iulie. Dupa o faza de sperante in posibilitatea derularii unui plebiscit onest si a mobilizarii electoratului impotriva loviturii de stat date la Bucuresti, Traian Basescu a schimbat luni seara macazul, acceptand in mare masura ideea invalidarii referendumului si evitarii demiterii prin refuzul prezentarii la urne.
Declaratiile televizate rostite luni seara de presedintele suspendat la B1 au marcat o cotitura importanta. Ele nu sunt defel lipsite de logica.
Basescu promitea pana acum sa devina cel mai frecvent ales presedinte din istorie. Dar chiar si puterile lui electorale proverbiale, miraculoase, umplandu-i de inavuabile angoase pe dusmani, sunt, iata, limitate.
Dar, sa recapitulam.
Dupa o suita de actiuni larg condamnate acasa si in Europa, USL a impus tarii un al patrulea vot de validare a prezentei la Cotroceni a lui Traian Basescu, pentru suspendarea caruia premierul plagiator si aliatii sai au invocat motive cu totul neconvingatoare si, ca atare, prea putin legitime. Pentru un lider aflat doar la al doilea sau mandat prezidential nu e putin lucru sa fie chemat de patru ori sa se confrunte cu votul popular.
Iar pentru un presedinte care s-a auto-condamnat la impopularitate, sacrificandu-si simpatia de care se bucura in randul populatiei pe altarul sustinerii unui program de austeritate salvator pentru romani, dar dezastruos in materie de PR, testul electoral la care USL ar vrea sa-l sileasca pe Basescu si pe romani sa participe echivaleaza cu o misiune aproape imposibila.
Totusi, enormitatile, gafele si atentatele antidemocratice savarsite pe banda rulanta de cuplul Ponta Antonescu in ultimele saptamani ar fi trebuit in mod normal sa schimbe datele problemei. In urma lor, Romania s-a vazut izolata mai rau in Europa si in lume decat la mineriade, instabilitatea a pus stapanire pe mediul politic si de afaceri, iar leul s-a trezit prins intr-un vartej al deprecierilor succesive. Ar fi fost firesc ca, la urne, electoratul sa amendeze sever puterea USL-ista.
Dar ce mai e normal in situatia actuala?
Atat momentul si conditiile desfasurarii acestui referendum, in cursul caruia, odata in plus, toate televiziunile mari ii sunt virulent ostile sefului suspendat al statului si nu-i aloca timpi egali de antena, cat si masiva discreditare a liderilor puterii care, inainte de a impune plebiscitul si-au demonstrat clar si fara echivoc dispretul fata de regulile jocului democratic si fata de institutiile statului de drept, obliga la reconsiderarea referendumului propus.
E aceasta consultare electorala una legitima?
 Sau, dimpotriva, risca ea sa legitimeze prin prezenta la vot ceea ce multi observatori occidentali au cotat drept o lovitura de stat parlamentara, sau constitutionala? Si cat de reala e prezumtiva lasitate care i se imputa lui Traian Basescu doar pentru ca acest om de stat, mai greu incercat decat multi altii a evocat posibilitatea boicotului?
Acestea nu sunt singurele intrebari care solicita, in aceste zile, un raspuns onest.
 E oare corect ca un presedinte sa fie retrimis in fata poporului la finalul celui de-al doilea sau mandat prezidential, dupa ce, in numele binelui comun, si-a asumat decizii pe cat de curajoase si utile, pe-atat de cordial detestate de cei multi?
Toate aceste intrebari reclama de la orice observator cinstit si inteligent un raspuns negativ.
Intrucat legea nu-i sileste, ca in comunism, pe cetateni sa se prezinte la urne, instrumentul boicotului e perfect legal. La fel este, ca mijloc de lupta politica, si o chemare la boicot.
Apoi democratia si statul de drept nu sunt egale cu existenta, la un moment dat sau altul, a unor majoritati.
E posibil sa nu existe pe moment o majoritate care sa-l favorizeze pe Traian Basescu, fara ca demiterea lui din functie sa devina, in acest moment si in conditiile date, una democratica. Exista, sa nu uitam, si tiranii ale majoritatii, de care natiunile se pun la adapost edificand state de drept.
In plus, orice alta decizie in afara boicotului ar fi si o prostie tactica. Desi s-a expus unor noi acuze stupide ori rauvoitoare vizand presupusa lui lasitate, Basescu nu da dovada de ea daca accepta boicotul, de vreme ce a insista asupra votului obligatoriu ar insemna acceptarea unei scindari a sustinatorilor sai. O parte ar merge sa voteze si sa stampileze, o parte ar ramane acasa.
Marea nadejde si marea sansa a dusmanilor lui Basescu e tocmai aceasta diviziune a acelor romani care au inteles ca, in calitate de buni europeni, sunt chemati nu atat sa aprobe la acest referendum demiterea, in conditii dintre cele mai dubioase a presedintelui ales, cat derapajele antidemocratice ale USL.
Dar romanii sunt de prea multa vreme divortati de ei insisi.
De prea multi ani exista o scindare grava a natiunii.
De prea mult timp traiesc alaturi, in ura mutuala, cele trei Romanii.
Una din ele este cea apolitica.
Alaturi de ea se intinde o tara durata de noua clasa de mijloc, o Romanie democratica, europeana, care refuza sa gireze uri irationale si il sustine pe Traian Basescu.
Impotriva ei lupta cu inversunare imparatia cleptocratiei ascunse indaratul unei ideologii si discursuri cameleonice, antieuropene, pseudo-democratice, dezinformatoare, nationalisto-comunisto-securisto-capitaliste, care incearca sa distruga nu doar separatia dintre puteri, ci de-a dreptul toate puterile situate in afara USL.
Plecarea lui Traian Basescu de la Cotroceni risca sa-i dea castig de cauza celei din urma. Incat, daca nu va fi contracarat prin frauda si daca neprezentarea la urne va impiedica acest deznodamant poate fatal pentru democratia romaneasca, boicotul ar putea fi o optiune valabila.

Indiferent de actiunile segregationiste ale PDL sa nu uitam in lupta noastra faptul ca eleganta ne cere sa stam neclintiti si sa ne pastram curajul. Decenta va fi arma prin care vom cere tuturor sa ne recunoasca drepturile.... O prezenta masiva la vot va dizolva orice incalcare a dreptului unui popor de asi decide soarta prin frauda. Vom vota noi cei din Romania vointa noastra. Vointa poporului Roman. Astfel, despre Basescu putem vorbi la trecut ,atat in Romania cat si in spatiul European. Demn de mentionat este si fapul ca o intoarcere la epoca Basesciana va fi apocaliptic pentru intregul conglomerat Unional European. Ori interesele Uniuni sau a Berlinului sunt de a scoate bani din afaceri cu sau prin Romania.

Asadar, in fiecare zi ma rog pentru curajul domnilor voastre! Sa aveti puterea de a crede si de a spune tuturor cunostintele domniilor voastre despre dorinta noastra comuna!


***
Referendumul adevărului II – Sacrificarea nebunului
Autor : Dr.  Alexandru Lapusan
În iarnă, când termometrul se congela la -200 C ne întrebam unde este încălzirea globală. Acum, la +420C (la umbră), când simţi că totul fierbe-n jurul tău, am aflat răspunsul. Parcă începem să acordăm mai multă atenţie celor care vorbesc despre distrugerea habitatului nostru. Vom reuşi să ne adaptăm (ca specie), vom avea timp să gasim soluţii ...pentru o emigrare pe alte planete sau ne vom împăca cu gândul pieirii? Dacă în urmă cu nişte săptămâni ne puneam problema excesului de ploi, acum evaluăm pierderile ce se conturează pe măsura prelungirii perioadei de arşiţă. La grâu specialiştii apreciază că avem producţii bune calitativ, însă diminuate, faţă de anul trecut, cu 20-25%. Situaţia este mult îngrijorătoare la culturile semănate-n primăvară (porumb, floarea soarelui, furaje, etc).
Evaluarea culturilor calamitate şi predicţii pentru situaţia în care seceta va continua este necesară pentru inerentele intervenţii ale statului în condiţiile Legii 381/2002. În cazul unor calamităţi pe areale extinse, producătorii vor trebui ajutaţi (financiar) să susţină campania de însămânţări de toamnă, baza producţiei agricole din anul viitor! Deşi nu foarte semnificativă, măsura încadrării (între anumite ore) preţului pentru energia utilizată la irigaţii la tariful Tip B (Ord. ANRE 26/25.06.2012) este una din preocupările bune ale MADR. Totuşi cred că actele normative trebuiesc elaborate ceva mai atent (vezi Ord. MADR 146/12.07.2012 alin.2).
Nu este acelaşi lucru să ai tarif redus între orele 20-22, cu 22-20! MADR a considerat că este bine să nu facă recomandări (de piaţă) agricultorilor, lăsându-i în special pe producătorii mici şi mijlocii la cheremul samsarilor. Nici de controale (aşa cum au promis) nu prea s-au ocupat. Până acum hărmălaia comerţului la negru este parcă mai dezvoltată ca niciodată.// În loc să ne ocupăm de ţara asta,care ne suportă cu încăpăţânare, mergem pe la curţile europene să explicăm că toţi ambasadorii şi observatorii lor sunt nişte tâmpiţi şi nu înţeleg nimic din ce se întâmplă în România. Ori la noi nu se întâmplă nimic (bun) din '89 încoa! Cei mai trecuţi prin viaţă am putea crede că, depăşiţi de vremuri, nu înţelegem blitz war-ul tinerei generaţii de politicieni. Pus bine la punct de regizori rozalii, pe care-i simţim în spatele cortinei şi, care numai de bunul mers al ţării nu se perpelesc, planul de acaparare a puterii nu a putut ascunde încălcări grave ale regulamentelor, cutumelor parlamentare şi, cel mai rău, încălcarea ordinii constituţionale.
Fiind unul din semnatarii Constituţiei României, îmi amintesc câtă atenţie a fost acordată relaţiilor şi mecanismelor între puterile statului, elementelor de siguranţă pentru menţinerea în echilibru al raportului de forţe. Care iată se pot da peste cap în două zile dacă, cu rea credinţă,...se încalcă regulile! // În perioada următoare se va încerca o mimare a respectarii angajamentelor luate în faţa Europei însă gândul ascuns este ca lucrurile să rămână în josnicia lor.
Guvernul a emis o OUG 41/2012 prin care modifică Legea 381/2012 a referendumului, prin stabilirea unei excepţii (eliminarea cvorumului de validare) numai ptr. cazul suspendării preşedintelui. Ordonanţa nu este atacată de (singurul abilitat) noul avocat al poporului şi se preferă hăţişul parlamentar.
Chiar dacă va fi criticat, Paramentul va suporta cu stoicism blamul pentru singurul scop al USL: detronarea lui Traian Băsescu.
Miza este enormă mai ales pentru puşcăriabilii parlamentari care au votat suspendarea preşedintelui. Existand un cvorum de validare a referendumului, Băsescu are mari şanse să revină la Cotroceni chiar în condiţiile în care susţinătorii lui vor fi în minoritate. Curtea Constituţională nu a lăsat loc de echivoc în legătură cu condiţiile de validare a referendumului însă limbajul dublu (Bruxelles-Bucureşti) şi toate atitudinile zburdalnicilor politicieni mă duc cu gândul că o să le-o tragem europenilor. Şi apoi să vezi încredere, intrare în Schengen, colaborare şi investiţii!
Oricare din variante se va consuma, excelând în ridicol, cel puţin un actor de pe scenă va trebui să dispară. Cine va fi nebunul sacrificat? 

***
Un referendum al adevărului !

Ce campanie agricolă, ce recoltare şi valorificare a grâului, ce programe economice care să smucească ţara dintr-o indiferenţă băltită! Nici vorbă despre astfel de „apăsari” din partea stăpânilor noştri, politicienii. Pentrucă prostimii îi trebuia o preocupare (altfel îi puteau veni idei!) trebuia găsită o soluţie. Dacă în Roma antică metoda implica circ şi pâine, l...a noi, nefiind vreun interes pentru grâu şi pâine, ni se oferă doar circ...politic. Evenimentul ce a adus din nou România în topul ştirilor internaţionale a fost suspendarea preşedintelui de către parlament.
Votul din 06 iulie (256 voturi pentru suspendare, 114 împotrivă şi două anulate) marchează un moment care poate schimba (după referendumul din 29 iulie) multe.
În oricare din situaţii. Schimbarea la care ne aşteptăm este în rău, sau în şi mai rău, cât despre „bine”, ne-am luat gândul.
Efectele de până acum ale acestei acţiuni politice, cele de pe parcursul campaniei electorale, dar mai ales previziunile în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla după referendum (în fiecare din cele două variante) le vom trata în mai multe abordări. Înaintea analizei, o trecere-n revistă a unor momente premergătoare conflictului politic actual mi se par interesant de amintit: 1) Primul semn al luptei politice fără reguli ar fi putut fi 15 sept.2010, când la votul Legii pensiilor, Roberta Anastase a fost acuzată de fraudarea votului.
Secretarul de şedinţă Mihai Voicu (PNL) era obligat să sesizeze imediat plenul. Abia după dezvoltarea subiectului de către presă s-a trezit şi PNL-istul că au fost plusate voturile.

Ce era să facă? Să recunoască? Din păcate în parlament se practică astfel de înţelegeri iar atunci când nimeni nu contestă, lucrurile trec. C’aşa-i la noi! În acest caz USL-ul a muşcat înţelegerea! Cauza? Ceva fonduri pentru primarii USL refuzate de Boc; 2) Lipsa de fler politic a PDL-ului, care nu a profitat de pe urma conflictului Ponta-Geoană (noiembrie 2011) determinandu-l pe acesta din urmă, după schimbarea din funcţia de preşedinte al senatului, să le rămână un opozant înverşunat. 3) Manifestările publice (ian-febr.2012), bine regizate şi mediatizate, împotriva cuplului Băsescu-Boc; 4)

După demisia lui Boc, guvernarea lui Ungureanu (9 febr.-27 apr.2012) a amplificat disfuncţionalităţile din coaliţie (refuzul lui MRU de a arunca bani pe proiecte ...politice).

În acelaşi timp, în PDL, s-a încercat schimbarea calitativa a relaţiei cu proprii parlamentari. Chestiunea s-a dovedit un eşec materializat în votul din 27 aprilie; 5) Investirea guvernului Ponta (7 mai 2012), cu 284 voturi pentru, spulberă coaliţia PDL-UNPR-UDMR. Începe asaltul în plan administrativ, economic (Hitroelectrica) şi se definitivează planul fulger de acaparare totală a puterii; 6) Deplasarea premierului la Bruxelles în baza unui mandat (discutabil) al Parlamentului; 7) Acţiunea de suspendare a preşedintelui: a) acţiuni pregătitoare (schimbarea preşedinţilor camerelor parlamentului); b) măsuri puciste (subordonarea Monitorului Oficial de către guvern, demiterea Avocatului Poporului, restrângerea atribuţiilor CCR prin OU, modificarea Legii referendumului prin OU); c) sedinţa comună a Camerelor reunite şi suspendarea preşedintelui.//

Sigur, de cele mai multe ori, majoritatea decide. Uneori chiar împotriva legilor. În aceste cazuri se dezechilibrează raportul dintre puterile în stat, sau chiar se distruge un sistem. Ce-i omorât, omorât rămâne, spune o poezie. Actualul conflict politic din România influienţează şi este influienţat atât de electoratul autohton, care se va pronunţa prin votul din 29 iulie, de opinia publică internaţională (special zona UE), dar şi de marile puteri deosebit de interesate de această zonă geostrategică. Deocamdată vedem efectele imediate: blocaj total al oricăror investiţii, deprecierea leului, creşterea preţurilor, diminuarea activităţilor economice./
Dacă românii vor reuşi să descifreze cauzele adevărate ale nesfârşitelor bătălii politice de la noi, sunt convins că vor alege corect. Dacă mai este într-adevăr ceva de ales!

Ar putea fi un referendum al adevărului.


Publicat in Profitul Agricol si Magazin Salajean 15.07.2012


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.