luni, 26 aprilie 2010

Economia mondiala se redreseaza?

Germania - ocupa primul loc in Europa in preferintele investitorilor americani

Germania este cea mai atragatoare piata europeana pentru investitorii americani,cu toate ca tarile est-europene reprezinta un concurent puternic, datorita fortei de munca mai ieftine.
Firmele din Statele Unite apreciaza in primul rand profesionalismul angajatilor si colaboratorilor germani si calitatea productiei, releva AmCham (Camera Americana de Comert) la Berlin.
Chiar si in timpul crizei economice, Germania a reprezentat cea mai atragatoare piata europeana pentru investitorii americani. Studiul AmCham a fost realizat in randul a peste 100 de companii americane cu sediul in Republica Federala, care investesc anual cel putin 150 miliarde euro si angajeaza aproximativ 350.000 de persoane.
"Multe dintre companiile americane cu sedii in Germania s-au descurcat mai bine in timpul crizei economice, decat firmele noastre din alte tari" a declarat, la Berlin, Otmar Debald, membru in conducerea departamentului financiar la Procter & Gamble Germania.
Totusi, ne intrebam ce criterii au dezvoltat o astfel de preferinta investitorililor americani.

Job-uri salvate prin contracte pe termen scurt
Desi tarile est-europene reprezinta un concurent serios ca piata de investitii, in primul rand prin forta ieftina de munca, Germania castiga printr-o serie de alti factori, printre care seriozitatea angajatilor si calitatea productiei. In plus, spun investitorii americani, consecintele crizei au fost foarte bine gestionate de catre guvernul de la Berlin.
"Germania a fost salvata prin strategia de a acorda contracte de munca pe termen scurt, ceea ce pana la urma a salvat si firmele noastre. De aceea, somajul in Germania nu e atat de ridicat precum cel din Statele Unite", spune Fred Irwin, Presedintele Camerei Americane de Comert din Germania.

Inca prea multe restrictii pe piata muncii
Managerii companiilor americane gasesc insa ca tinerii calificati din Germania ar trebui promovati mai intens, in timp ce 79% si-ar dori mai multa consecventa in ceea ce priveste liberalizarea pietei muncii.
Majoritatea respondentilor la chestionarele AmCham, 52% din cei mai mari investitori americani, considera ca efectele crizei s-au resimtit in Germania mai putin decat in alte tari din Europa. 45% dintre acestia au reusit sa evite masurile de reducere a personalului, prin angajarile pe termen scurt si sa-si mentina investitiile la un nivel stabil.

Bani bine investiti
Relocarea sediilor, sau a centrelor de productie din Germania in alte tari este o alternativa, pe care din ce in ce mai putini investitori o iau in considerare. Daca in anul 2005, 30% dintre manageri se gandeau la posibilitatea de a produce in tari, in care forta de munca presupune costuri mult mai reduse decat in Germania, in prezent numai 12% iau in calcul aceasta varianta.
"In momentul de fata, ca intotdeuna de altfel, cand suntem in cautarea unor specialisti in intreaga lume, pentru proiecte tehnice complexe, decidem deseori sa trimitem proiectul pentru productie in Germania", declara Otmar Debald. "Se stie clar ca ne va costa mai mult, insa avem certitudinea ca va iesi totul ca la carte".
Banii sunt fara indoiala bine investiti, explica Dr. Christian Veith, Senior Partner si Managing Director la Boston Consulting Group: "Colaboratorii nostri germani dau dovada de credibilitate si seriozitate, iar educatia universitara si pregatirea profesionala a angajatilor sunt de asemenea apreciate."

Economia mondiala se redreseaza?

Prognozele FMI pentru anul 2010 prevad un spor economic diferit de la stat la stat
FMI a prezentat un raport privind evolutia economiei globale în urmatorii ani. Potrivit FMI, economia mondiala se va redresa considerabil, ritmul de crestere variind însa în tarile industrializate si cele emergente.

Fondul Monetar International considera ca economia mondiala sa afla din nou în crestere, a spus economistul sef al FMI, Oliver Blanchard. El a atras atentia ca relansarea a devansat prognozele din anii trecuti privind redresarea economiei dupa perioada de recesiune.
Potrivit FMI, economia mondiala a depasit perioada de recesiune
"Redresarea economica la nivel global este chiar mai puternica decât ne asteptam. În prezent estimam ca vom avea o crestere a economiei de 4,2% în anul 2010", a spus Blanchard.
Noile prognoze ale Fondului Monetar Interntional sunt diametral opuse scenariilor catastrofale de acum un an, ale aceleiasi institutii. In 2009, economistul sef al FMI declarase ca: "Recesiunea economica este cea mai ampla de la cel de-al doilea Razboi Mondial încoace."
Acum însa, FMI considera ca s-a depasit punctul terminus al recesiunii iar economia mondiala se redreseaza nesteptat de bine, ameliorarea conjuncturii economice fiind însa diferita de la tara la tara.
"Estimam ca redresarea economica va fi moderata în statele puternic industrializate în timp ce cresterea economica a tarilor emergente va fi substantiala", a mai afirmat Blanchard.
Potrivit FMI, ameliorarea conjuncturii economice din statele emergente va fi atât de accentuata anul acesta si anul viitor, încât economiile din aceste tari vor înregistra o crestere de 6%. În tarile asiatice se apreciaza ca sporul ar putea atinge chiar 9 procente.

Tarile asiatice se vor bucura de cea mai mare crestere economica
Evolutia mai slaba a statelor industrializate se explica în primul rând prin consumul moderat din Statele Unite, iar în al doilea rând prin îngradirea creditelor oferite industriei de catre bancile europene. Intrucat majoritatea statelor industrializate se lupta cu reducerea deficitului bugetar, efort care genereaza o diminuare suplimentara a cererii, economistul sef al FMI solicita din partea tarilor în cauza sa ia masuri politice pentru sustinerea economiei.
"Toate tarile industrializate vor trebui sa-si deprecieze monedele nationale pentru a reusi sa-si sporeasca exporturile", a spus Blanchard.
În concluzie?
"Nu va fi usor sa realizam o crestere economica stabila, bine echilibrata si de durata. Va fi nevoie de multa munca, în speta de consolidarea bugetelor de stat ale tarilor industrializate, de adaptarea cursurilor valutare si de implementarea unui nou echilibru global. Aceasta va fi datoria clasei politice în urmatorii ani", a conchis Blanchard.



Autori DW : Rüdiger Paulert/ Maria Pascu/ Lavinia Pitu
Redactori: Petre M. Iancu/ Medana Weident


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.