duminică, 5 octombrie 2008

Suprematia economiei americane s-a incheiat pentru totdeauna

Medvedev declara cu ocazia consultarilor interguvernamentale de la Sankt-Petersburg: Suprematia economiei americane s-a incheiat pentru totdeauna. Probabil criza economica mondiala existenta accentueaza si mai mult slaba administrare din ultima perioada de la Casa Alba.
Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a declarat ca era dominatiei economice americane a luat sfarsit si ca lumea are nevoie de un nou sistem financiar, "mai corect", relateaza AFP.
"Era dominatiei unei singure economii si a unei singure devize s-a terminat o data pentru totdeauna", a declarat Dmitri Medvedev cu ocazia consultarilor interguvernamentale ruso-germane de la Sankt-Petersburg, in prezenta cancelarului german Angela Merkel.
"Trebuie sa lucram impreuna pentru a crea un nou sistem economico-financiar mai corect, bazat pe principiile multipolaritatii, suprematiei legii si luarii in calcul a intereselor reciproce", a adaugat el, referindu-se la criza financiara care destabilizeaza economia mondiala de mai multe saptamani.
"Evenimentele din ultimul timp confirma ca o singura tara, chiar si puternica, nu este in masura sa fie un fel de 'megaautoritate de reglementare'", a spus acesta, referindu-se la Statele Unite. "Avem pur si simplu nevoie de noi mecanisme de decizie si responsabilitate colective", a continuat Medvedev.
Declaratiile intervin a doua zi dupa cele ale premierului rus Vladimir Putin, care afirmase ca situatia financiara mondiala actuala a fost provocata de "iresponsabilitatea" sistemului financiar american.
"Ceea ce se intampla in prezent in Statele Unite in domeniul economic si financiar (...) nu mai este doar iresponsabilitatea unor persoane, ci iresponsabilitatea unui sistem care se pretinde a fi liderul", declarase Putin la televiziunea rusa.
Criticile sale au fost insa respinse miercuri de Casa Alba. "Am gestionat problema, o problema foarte complexa si extinsa, in cel mai ferm mod posibil. si cred ca acest lucru nu poate fi pus sub semnul intrebarii", declarase purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto.
Tanara piata financiara rusa, deja imprevizibila in perioade normale, a fost foarte zguduita in ultimele saptamani de consecintele crizei financiare mondiale declansata in Statele Unite.
Desi banca centrala rusa detine importante rezerve in dolari americani, Kremlinul incearca de doi ani sa isi diversifice devizele, in special cumparand euro.

Europa unita numai la bine.
Cele patru tari europene membre ale G8 si-au luat angajamentul de a sustine institutiile financiare aflate in dificultate, a anuntat presedintele francez Nicolas Sarkozy, la sfarsitul unui minisummit de la Paris, transmite AFP. Presedintele francez, care ii avea alaturi pe cancelarul german Angela Merkel si premierii britanic Gordon Brown si italian Silvio Berlusconi, a mai spus ca cei patru membri europeni ai G7 doresc un summit international "cat mai curand posibil" pentru a revizui regulile capitalismului financiar.
Potrivit lui Sarkozy, "in caz de sustinere publica a unui banci in dificultate, fiecare stat membru" G4 "isi ia angajamentul ca directorii care au gresit sa fie sanctionati".
In ceea ce priveste alte initiative, presedintele francez a afirmat ca "Comisia Europeana ar trebui sa dea dovada de flexibilitate in aplicarea regulilor in materie de ajutor de stat acordat companiilor, ca si a principiilor pietei unice". El a mai subliniat ca "aplicarea Pactului de stabilitate si crestere ar trebui sa reflecte circumstantele exceptionale" actuale.
Pactul de stabilitate si crestere trebuie respectat "integral", a replicat insa premierul luxemburghez si presedintele Eurogrup Jean-Claude Juncker, in conferinta de presa.
"Cred ca aceasta intalnire este o contributie importanta la increderea care trebuie avuta in sectorul financiar", a afirmat Merkel, subliniind ca trebuie "sa se ceara socoteala celor responsabili". "Trebuie sa instituim regulile si dispozitivele care vor preveni aceste crize pe viitor", a spus ea. Cancelarul german s-a declarat "foarte fericita" ca a discutat cu omologii sai europeni despre regulile contabile.
Fiecare tara "trebuie sa isi asume responsabilitatile care ii revin la nivel national" in fata crizei bancilor, dar fara sa afecteze interesele celorlalte state europene, a subliniat Merkel. Sefa Guvernului german a apreciat ca planurile de salvare decise de fiecare tara in parte trebuie sa respecte regulile unei concurente loiale intre bancile europene. Merkel s-a declarat in special nemultumita de initiativa Guvernului irlandez de a acorda garantii anumitor banci mari irlandeze.
"Am cerut deja Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene sa incerce sa discute cu Irlanda. Este important sa actionam in mod echilibrat si sa nu ne cream probleme unii altora, este nevoie de demersuri care sa respecte concurenta", a spus ea.
"Astazi s-a exprimat cu o mare claritate si determinarea dorinta tarilor noastre de a garanta economiile cetatenilor si de a mentine increderea cetatenilor in sistemul bancar, care trebuie sa continue sa sustina economia reala", a subliniat la randul sau Berlusconi.
Minisummitul de la Paris a fost convocat de presedintele francez in incercarea de a formula un raspuns comun la criza financiara care afecteaza in prezent economia mondiala. Finlanda s-a declarat nemultumita ca majoritatea tarilor membre UE au fost excluse de la aceste discutii.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.