miercuri, 27 februarie 2013

1. Valuri de influenta pentru fiecare palma de pamant

1. Cand scriu aceste randuri ma gandesc cu tristete la vietile ce sunt curmate in cele 375 de conflicte din intreaga lume. Oamenii au fost supusi la grele incercari de-a lungul veacurilor si trebuie sa intelegem asta. In primul rand doresc sa imi exprim dezacordul pentru prezentarea unui conflict armat sub forma unui joc pe calculator sau a unui meci sportiv.
2. In saptamânile urmatoare, reprezentanti ai guvernului de la Damasc si ai opozitiei siriene ar putea sa analizeze, la Moscova, sansele Incetarii conflictului. Dar influenta Rusiei este limitata, iar spatiu de manevra pentru initierea unui dialog nu exista.
Avertismentul Moscovei la adresa Damasc-ului este limpede. "Dupa vorbe ar trebui sa urmeze fapte concrete", a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Lavrov i-a cerut regimului Assad sa ia In considerare oportunitatile privind dialogul cu opozitia siriana. Seful diplomatiei ruse a calificat conflictul care dureaza deja de doi ani de zile si care s-a soldat cu moartea a peste 70.000 de persoane drept "o cale de nimicire a poporului sirian". Dupa ce a blocat toate rezolutiile ONU contra regimului Assad, Rusia face acum eforturi de mediere Intre guvernul de la Damasc si reprezentantii insurgentilor. In saptamânile urmatoare, la Moscova ar urma sa soseasca ministrul sirian de externe, Walid al-Muallim, si liderul opozitiei, Moas al-Chatib. In orice caz, cei doi oaspeti straini sunt asteptati In zile diferite.
Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, i-a cerut Rusiei sa-si exercite influenta asupra Damasc-ului In vederea solutionarii conflictului. Pe lânga iranieni, conducerea siriana nu se mai bazeaza decât pe sprijinul rusilor. "Rusii au o oarecare influenta la Damasc fiindca livreaza In continuare arme si tot felul de materiale, regimului sirian", sustine Dimitri Trenin, director al centrului moscovit al Fundatiei Carnegie pentru Pace. In plus, Moscova Ii ofera suport politic si moral regimului Assad - adauga Trenin. In cazul In care conducerea siriana ar refuza dialogul cu opozitia, Rusia si-ar putea reduce sprijinul, exercitând astfel presiuni.
Influenta Rusiei este limitata
Totusi, Moscova nu poate lansa cereri directe catre Damasc. In câteva rânduri, Kremlin-ul i-a solicitat lui Assad sa se aseze la masa negocierilor cu opozitia, Insa nimic nu s-a schimbat. "Nu cred ca Rusia este In masura sa determine conducerea siriana sa faca niste pasi pe care aceasta nu doreste sa-i faca Intrucât ar putea Insemna sfârsitul regimului", afirma Heiko Wimmen, expert al Fundatiei "Stiinta si Politica" din Berlin. In cazul In care Rusia ar Incerca sa se impuna, relatia dintre cele doua state ar avea de suferit.
Pe lânga puterea slaba de a se impune, Kremlinului s-ar putea sa-i lipsesca si vointa de a face presiuni masive asupra lui Assad. In regiune, In afara de Siria, Rusia nu mai are niciun prieten. Moscova nu vrea sa renunte la parteneriatul cu Damasc-ul cu toate ca, inclusiv politicienii din Federatie, admit faptul ca, pentru regimul sirian, situatia devine tot mai amenintatoare.
In ciuda legaturilor dintre cele doua tari, Trenin nu crede ca Rusia si Siria au o relatie strânsa: "Assad nu a fost niciodata un apropiat al Rusiei. Tatal sau a avut legaturi cu rusii, pe vremea Razboiului Rece." De la disparitia tensiunilor Intre Est si Vest, Rusia nu se mai implica In aceeasi maniera In intriga geopolitica din Orientul Mijlociu. Atitudinea Kremlin-ului fata de conflictul sirian, respectiv blocarea rezolutiilor ONU, a urmarit Impiedicarea unei interventii a SUA sau a NATO In Siria.
Opozitia siriana - unii da, altii ba
In opinia lui Wimmen, sansele ca ambele parti siriene aflate In conflict sa poarte convorbiri la Moscova sunt minime. In timp ce adversarii lui Assad ar vrea sa Inlature actualul regim cât mai repede cu putinta, conducerea de la Damasc tine cu dintii de putere. In aceste conditii este greu de initiat un dialog. Intr-o Sirie democratica, clasa aflata la putere n-ar mai avea niciun viitor - sustine expertul Fundatiei "Stiinta si Politica". Mai devreme sau mai târziu, Assad si apropiatii sai ar fi trasi la raspundere pentru faptele lor. Se Intelege, deci, ca regimul nu vrea nicicum sa renunte.
In tabara insurgentilor, diverse grupuri se cearta Intre ele pe marginea unui potential dialog, chiar si indirect, cu guvernul de la Damasc. "Domnul Assad si clica sa - cu ei nu se poate discuta! In orice caz, cu ei nu poti sa discuti decât In ce fel vor sa zboare mai repede din functii" - descrie Wimmen, atitudinea opozitiei siriene. In rândurile Coalitiei Nationale Siriene se spune ca invitati la dialog ar putea fi numai acei reprezentanti ai guvernului care nu au mâinile patate de sânge. Expertii sunt de parere ca gasirea unui asemenea partener este o iluzie caci razboiul dureaza de prea multa vreme. Deocamdata, specialistii cred ca un dialog ar esua. Chiar daca Inceputul ar putea parea promitator, partile ar sfârsi prin a se Invinui reciproc.
Ministrii John Kerry si Serghei Lavrov au avut ocazia sa demonstreze, la Berlin, un lucru la care putini ar fi Indraznit sa spere: cel putin In chestiunea siriana, SUA si Rusia ar fi de aceeasi parte a baricadei.
Conform ministrului de externe Serghei Lavrov, SUA si Rusia vor depune eforturi comune In vederea initierii unui dialog Intre conducerea de la Damasc si opozitia siriana.
"Cele doua state vor face tot ceea ce le sta In putere pentru a pune capat violentelor din Siria", a afirmat seful diplomatiei ruse dupa Intâlnirea lui cu omologul sau american, secretarul de stat, John Kerry.
Lavrov a lansat un apel Coalitiei Nationale Siriene (reprezentând opozitia fata de regimul Assad) cerându-i sa ia In considerare oferta de dialog Inaintata de catre executivul de la Damasc. El a adaugat ca numai sirienii ar fi In stare sa solutioneze problemele Siriei.
Rusia se numara printre ultimele tari care Il mai sprijina pe presedintele Baschar al-Assad. In Consiliul de Securitate al ONU, Moscova a blocat, In repetate rânduri, orice rezolutii contra regimului sirian. Conform ONU, In conflictul care dureaza de aproape doi ani si-au pierdut viata aproximativ 70.000 de persoane.
La Inceputul saptamânii, conducerea de la Damasc a aratat, pentru prima oara, o disponibilitate de negociere cu insurgentii. Dar opozitia siriana conditioneaza tratativele de retragerea din functie a presedintelui Assad si a trupelor militare din mijlocul civililor.
Saptamâna aceasta, reprezentantii Coalitiei Nationale Siriene sunt asteptati la o reuniune, organizata la Roma, la care va lua parte si grupul "Prietenii Siriei"- format din organizatii internationale, state occidentale si arabe care se opun regimului Assad. Discutiile se vor concentra In jurul ajutoarelor ce ar putea fi concret oferite opozitiei siriene.
Conditiile opozitiei siriene
Dar drumul catre rezolvarea sângerosului conflict e spinos din cauza ca insurgentii sunt dezamagiti de comunitatea internationala. Opozitia siriana cere lumii sa renunte la vorbe si sa treaca la fapte, ajutând In lupta contra tiranicului regim aflat la putere. Initial, Coalitia Nationala Siriana nici n-a vrut sa ia parte la Intâlnirea programata joi (28.02) pe teritoriul Italiei.
Totusi, reprezentantii ei vor fi prezenti la Roma gratie interventiei secretarului de stat american, John Kerry.
Conform publicatiei online "All4Syria", care se opune regimului de la Damasc, oferta de tratative a presedintelui Assad a avut rolul de a consolida pozitia lui Lavrov In discutiile privind posibile solutii pentru stingerea conflictului sirian, purtate de ministrul rus cu omologul sau american, John Kerry.
In ciuda pierderilor destul de mari, insurgentii preiau controlul asupra tot mai multor regiuni siriene. In eventualitatea unor negocieri de pace, n-ar fi exclus ca Assad sa fie dispus sa dea curs uneia din cele doua conditii impuse de catre presedintele Coalitiei Nationale, Moas al-Chatib.
Opozitia cere prelungirea cu doi ani a validitatii pasapoartelor sirienilor refugiati sau aflati In exil. In discutie mai intra si actele de identitate expirate. Din cauza documentelor In neregula, multi sirieni care traiesc In afara granitelor sunt amenintati cu expulzarea In tara de origine. Al-Chatib mai cere eliberarea din Inchisori a circa 160.000 de detinuti politici.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.