luni, 30 mai 2011

Astazi se favorizeaza fenomenul criminalitatii in domeniu terorismului

Preocuparea cercetatorilor in vederea descifrarii cauzelor si conditiilor care favorizeaza fenomenul criminalitatii in domeniu terorismului a primit o dimensiune academica de un timp relative scurt iar studierea acestei probleme la nivel universitar este de o data foarte recenta.

Actele de extrema violenta  indreptate impotriva societatii in care sunt implicate disidenti, oameni politici, membrii ai guvernului, organizatii criminale sau persoane rau voitoare, multimi revoltate sau protestatari, toate acestea sunt incluse in termenul de terrorism.
Prin anii 1970 in SUA au aparut primele studii si interventii cu privire la terrorism, iar in Europa tocmai dupa schimbarile de pozitii politice ale gruparilor de stanga fata de violenta au fost elaborate lucrari cu o oarecare rigoare stiintifica si in afara unor dispute ideologice.

Subliniem aici abordarea a doi cercetatori olandezi de la Universitatea din Leiden, Alex Schmid si Albert Jongman. Acestia au cules 109 definitii academice si oficiale ale terorismului, analizand principalele elemente. In urma studiului au ajuns la concluzia ca elemental de violenta este prezent in 83,5% dintre ele, telurile politice in 65%, in timp ce  51% se punea accent pe  inducerea sentimentelor de frica si teroare.
Pentru ca astfel de fenomene sunt controlate sa se intample sa se produca pentru beneficiul unora si in detrimentul celor multi, putem urmari cateva exemple mai recente.
Religia este, la nivel de discurs, expresia simbolică a unei încrederi în existenta unei realităti absolute (Sacrul, Supremul, Dumnezeul) de care omul ar depinde. Această încredere este credinta. Ea permite omului să se orienteze în chestiunea marilor întrebări ale vietii si dă omului un sens existentei sale care depaseste viata sa biologica.



Barbati inarmati ucid un diplomat saudit in Karachi, Pakistan
Barbati inarmati pe motociclete au impuscat si ucis un diplomat saudit in orasul pakistanez Karachi, luni, au declarat politia si ambasadorul saudit, acesta fiind al doilea atac asupra misiunii de cand uciderea lui Osama bin Laden a crescut tensiunea din regiune.
Talibanii din Pakistan au revendicat atacul si au avertizat Statele Unite impotriva atacarii aliatului sau apropiat Al-Qaeda.
Al Qaeda a dus o campanie sangeroasa de rasturnare a familiei regale si guvernului din Arabia Saudita, locul de nastere al liderului lor, bin Laden. Grupul a promis, de asemenea, sa razbune uciderea sa de catre fortele speciale americane intr-un oras al armatei pakistaneze pe 2 mai.Patru oameni pe motociclete au deschis focul asupra masinii diplomatului saudit, a declarat un oficial al politiei din Karachi. Diplomatul, un oficial de rang scazut, era in drum spre consulat atunci cand atacatorii au lovit.
Ministrul de Interne din Pakistan a condamnat atacul si a ordonat autoritatilor din Karachi sa asigure "securitate deplina" nationalilor sauditi stationati in oras, unde analistii spun ca militantii obtin fonduri prin santaj si jafuri.
"Noi condamnam acest atac. Niciunul din cei care savarsesc acest tip de atac nu poate fi musulman" a declarat pentru Reuters ambasadorul saudit, Abdul Aziz al-Ghadeer. Au fost trase patru gloante dintre care unul l-a lovit pe diplomat in cap, a declarat un oficial al politiei din Karachi, Iqbal Mehmood.


Tribunalul Penal International pentru Rwanda (TPIR) este locul in care sunt adusi bastinasi pentru Genocidul din 1994
Stat situat in Africa Central – Estica, cu iesire la lacul Kivu, avind vecini cu care este in conflict aproape permanent: Republica Democratica Congo la vest si Burundi la sud, plus Uganda la nord si Tanzania la est.
Statul african cu cea mai mare densitate de populatie este format din populatiile Tutsi, ce detin cca 15 % din total (vechi pastori nomazi de neam hamit, inalti si cu spirit razboinic) si Hutu cu aproximativ 85 % ( triburi bantu , sedentari si agricultori).
Genocidul din 1994, cel mai mare din Africa secolului 20 si probabil din lume, se datoreaza diferentelor etnice si situatiei ciudate in care populatia majoritara este condusa sute de ani de populatia minoritara.
O tara de marimea Belgiei, cu o populatie de 7 milioane de locuitori, traieste absurdul unui razboi civil, invocind ca si cauze: influenta coloniala (germana si belgiana cu urmari catastrofale legate de legea prin care pe buletinul fiecarui cetatean sa fie trecuta si etnia!!!!, vezi si Zair ), pretul cafelei (saracie si probleme economice ce au prabusit economia si asa precara), Banca Mondiala si Fondul Monetar International+ interesele marilor puteri (in special Franta- de altfel o serie de militari din trupele de mentinere a pacii din acea perioada au fost pusi sub acuzare pe motiv ca nu au intervenit in masacrele desfasurate sub ochii lor).
In aprilie 1994 (odata cu prabusirea avionului care in care se aflau presedintii Rwandei si ai Burundi) incepe masacrarea a peste 800 000 de oameni, din care mai bine de 75 % erau de etnie tutsi, mii de etnici hutu au fost torturati pentru ca s-au opus genocidului, in acelasi timp doua milioane de Hutu s-au refugiat in fostul Zair si alte citeva sute de mii de Tutsi in Burundi sau in Tanzania vecina, dind nastere la cel mai mare exod de refugiati din istoria Africii si la cea mai cumplita catastrofa umanitara, asemanata azi cu Darfurul (tabara de refugiati sudanezi din vestul acestei tari).
Genocid atribuit dupa cum scriam si mai sus si unor dispute tribale in care o minoritate privilegiata a asmutit o etnie impotriva celeilate.
Istoria Rwandei este scrisa in mod deosebit de o elita culturala Tutsi, scolita in Europa care nu impune un echilibru intre participarea celor doua etnii la formarea Rwandei moderne, astfel ca populatia majoritara Hutu se razbuna singeros (atunci cind ajunge la putere), inventind doua militii care vor macelarii sute de mii de oameni, de multe ori vecini sau rude prin alianta, acestea se numeau Interahamwe adica ,, Cei ce ataca impreuna “ si Impuzamugambi adica ,, Cei care au un singur scop” usor de banuit care era acel scop.
Azi in Rwanda lucrurile sunt departe de a se fi rezolvat(la putere sunt din nou etnicii minoritari tutsi) , dar a inceput un proces de condamnare a criminalilor cu un tribunal al ONU stabilt la Arusha in Tanzania, tribunal ce a trimis dupa gratii, pina acum peste 120000 de criminali. Pentru stabilirea adevarului si pentru aducerea in fata opiniei publice inernationale a acestui inimaginabil genocid au fost turnate trei filme cunoscute: Razboi civil, Aprilie, Hotel Rwanda- cel mai nou dintre ele.
Un fost sef de stat major al armatei rwandeze a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare pentru actiunile sale din timpul genocidului din 1994, in care au fost ucise peste 800.000 de persoane. Tribunalul Natiunilor Unite pentru Rwanda, infiintat pentru a-i urmari in justitie pe cei responsabili de genocid, l-a gasit vinovat pe fostul general Augustin Bizimungu de numeroase crime impotriva umanitatii, inclusiv de sase capete de acuzare de genocid. Instanta a constatat ca Bizimungu avea control deplin asupra subordonatilor sai, in ciuda contestarilor depuse de aparare, care sustine ca acesta nu detinea controlul subalternilor care au efectuat asasinatele.Tribunalul a condamnat, de asemenea, alti trei inalti functionari din Rwanda si a acordat o pedeapsa de 20 de ani pentru comandantul unui batalion, Francois-Xavier Nzuwonemeye si subordonatului sau, Inochentie Sagahutu. Un al treilea oficial condamnat este seful jandarmeriei din Rwanda. Insa acesta va fi eliberat deoarece instanta considera ca a ispasit deja suficient timp de la arestarea sa, in 2000, potrivit agentiei de stiri, ISRIA.
Tribunalul Penal International pentru Rwanda (TPIR) se ocupa cu judecarea oficialilor care au avut cea mai mare responsabilitate in genocid. Alte mii de membri inferiori ai guvernului rwandez de la acea data, sunt judecati in tribunale normale din Rwanda cu autorul sistemului de justitie traditional, a raportat BBC.
Genocidul a inceput atunci cand avionul fostului presedinte rwandez Juvenal Habyarimana, un etnic hutu, a fost doborat pe 6 aprilie 1994. Grupul etnic hutu a acuzat un grup etnic tustsi de doborarea avionului si a inceput o campanie violenta de eradicare a minoritatii tutsi.

Muntele Leu sufocat pentru bogatia sa

Cind portughezii au vazut forma peninsulei ciudate din Golful Guineei s-au gindit la un leu, mai precis la ,, Muntele Leu", astfel aparind pe hartile vremii denumirea de Sierra Leone.
Ţară zguduita de razboaie si probleme sociale imposibil de rezolvat, a ,,beneficiat" si de un ,,ajutor" de la Liberia vecina care are/a avut un traseu politic asemanator.
Un teritoriu ce se dorea a fi o reintoarcere la traditie si la stramosi a ajuns pionul principal intr-un razboi al diamantelor si orgoliilor tribale cum rar a vazut Africa, si Africa a vazut multe!
Aici au fost adusi sclavii eliberati din Indiile de Vest(Antilele) si din America de Nord, dupa ce o fundatie caritabila cumpara fâsia de coasta a Sierrei Leone.
Odata ajunsi aici, in acest ,,Hope Land", intemeiaza un oras, care nu se putea numi altfel decit Freetown, inutila traducerea.
Pe stema tarii -CE GLUMA- scrie :Unitate- cinci grupuri etnice aflate in razboi;Libertate- prima constitutie stabileste principiul partidului unic, calea sigura catre dictatura;Dreptate- mii de copii soldati si sapte lovituri de stat militare.
Intre 1978 si 1991 tara este condusa de un partid unic si de un general pe nume Joseph Momoh, care nu reuseste sa ofere stabilitate tarii.
In 1992 este instalat la putere Valentine Strasser, care este si el inlaturat in 1996 tot de catre militari.
In 1996 se organizeaza alegeri desi tara se afla in plin razboi civil, acestea il aduc la putere pe Ahmad Kabah ce instituie un regim civil, dar si acesta este rasturnat de la putere in 1997.
In razboiul civil intervine si Liberia care prin dictatorul Charles Taylor, sprijina unitatile rebele din Frontul Unit Revolutionar, acest lucru duce la aparitia a 1,5 milioane de refugiati si zeci de mii de morti .
Trupele din Nigeria si Guineea ajuta guvernul sa restabileasca autoritatea pe aproape jumate din teritoriul tarii, iar in 1999 cind haosul era generalizat trupe ale ECOMOG ( COMUNITATEA ECONOMICA A STATELOR AFRICII OCCIDENTALE) elibereaza Freetown-ul din mâinile rebelilor si liberienilor, astfel se deschide calea unui dilog intre cele doua factiuni.
Strazile din orasele tarii au devenit mici cimpuri de lupta pentru suprematia bandelor de copii înarmati, fara discernamânt si poate cei mai periculosi dintre combatanti.
In plus interesele economice ale Liberiei si ale statelor occidentale in ceea ce priveste rezervele uriase de diamante si de rutiliu( dioxid de titan) au dus la iminente conflicte intre triburi sau intre traficantii de pietre pretioase ( vezi filmul Blood Diamonds cu Leonardo di Caprio).
In concluzie o tara supersaraca falimentata de lipsa de autoritate si de civilizatie, desi potentialul economic ERA unul urias.

Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.