sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Profilul populatiei viitoare intregului functional al Statului Unional European



O data cu primul semnal al ratificarii tratatului de la Lisabona, in spatiul european se contureaza ideea intregului functional Statului Unional European. Plecand de la conceptul roman de definirea a statului ( corpus si animo ) ne vom indrepta atentia intr-un mod mai special asupra descrierii profilului viitorului cetatean al Statului Unional European.
O prima perspectiva , de loc de neglijat este atitudinea populatiei, care trebuie perceputa dincolo de orgoliile politice sau ideologice predominante in spatiul traditional al statului national dintr-un moment al integrarii sau altul.
La fel ca si in cazul populatiilor tarilor noi venite in imensul club unional, se poate produce sau exista o premisa a discrepantei intre ceea ce se presupune ca se doreste la nivelul populatiei si atitudinea efectiva a populatiei.
Aproape ca intotdeauna, intre estimarile comportamentale ale populatiei si realitatea produsa, subliniem o discrepanta intre elementul schimbarii si incertitudinea inlocuirii atat de caracteristica in toate masele acestui imens spatiu nou creat.
In cazul de fata, este evident ca un procent semnificativ din populatiei statului unional se va pozitiona favorabil creand o clasa de suprematie fata de celelalte populatii membre ale aceluiasi statut cetatenesc.
Motivul fiind nu atat admiratia promovarii in spiritul bunelor valori europene, cat prapastia unei societati dominante ce are exercitiul istoric de suprematie.
Pe de alta parte, exista si de aceasta data un procent din populatie care are un sentiment ambivalent fata statutul cetateanului european, deoarece de multe ori nu are suficienta informatie relevanta in aceasta problema, in alte cazuri o ignora in mod voit sau are chiar interese divergente in raport cu acordarea unui titlu de egal cu el.
Daca in comunitatea traditionala de tip european cetateanul era considerat un reprezentant al fortei de executie, care trebuia sa dispuna de un minimum de abilitati pentru a servii conditiei guvernatoare, devenind doar un executant docil a carui viata era controlata si planificata aproape complet de catre guvernanti unui stat, in noul stat european este promisa o sansa fiecaruia dintre noi complet diferita.
Cetateanul european ne este descris ca o fiinta autonoma care are drepturi si isi poate planifica singur viata deoarece dispune de noi competente (pachete de cunostinte, aptitudini si atitudini transferabile, multifunctionale) care ii permit implinirea si dezvoltarea personala, detine in exculsivitate dreptul de decizie ce poate ajuta in incluziunea sa sociala si recunoastere in adevaratele valori ale egalitatii cetateanului.
Tot pentru viitorul cetatean unional european, procesul de egalizare nu inseamna doar desprinderea dintr-o societate bazata pe controlul formelor de guvernare statale si pe coercivitatea excluderii, dar si o oportunitate in a se mobiliza in escaladare in care sa si asigure un loc in varf.
Cu totii stim ca suntem oameni, ca avem drepturi si obligatii si suntem cu totii la fel de egali in fata conditiei de drept, dar cu siguranta numai unii vor fi mai egali decat ceilaltii. Visul nostru comun este bazat pe promisiunea de intrare intr-o societate bazata pe cunoastere, combaterea excluderii si centrata pe noi competente de baza. Este o oportunitate de a primii o noua sansa.
In conformitate cu studiile efectuate in acest domeniu putem remarca cum fiecare generatie se dezvolta intr-un nou context psiho-sociologic, dezvoltand valorile unui prag al maturizarii ce va aduce si sarcina responsabilitatii evolutiei generatiilor viitoare.
Urmand astfel o ciclitate evolutiva, de permanenta schimbare si adaptare la mediul existent, este dovedita si subliniata conditia ca omul s-a adaptat mediului si a devenit inovator si nu mediul s-a adaptat la cerinta acestuia.
Poate fi aceasta o idee de discernamant ce justifica raportul existential intre conditia istorica a omului si constatarea acestuia la un anumit moment. Supun atentiei un model teoretic zugravit pe principii de afectare pentru ca o constatare a aspiratiilor teoretice a viitorului cetatean ce va popula statul unional european trebuie sa se diferentieze, demonstrand prin faptul ca nimic din cele intamplate de dinainte nu au fost gasite altfel.
In vederea definirii profilul populatiei viitoare europene, este important sa fie cunoscute atat visurile, dorintele, cat si temerile actualei generatii europene.
In acelasi sens, previziunea asupra unei colaborari armonioase intre cetatenii fostelor state ale secolului XX, dar si ale viitorului, nu este posibila fara cunoasterea unui stadiu actual al sfidarilor existente, al esecurilor, sperantelor si oportunitatilor cu care se confrunta omenirea de astazi si care vor fi absorbite in viitor pentru a produce efecte.
Realizarea unui profil al noii generatii de europeni este o prioritate in analiza cunoasterii, constructiei si dezvoltarii de adaptare a statutului cetateanului European viitor.
Cunoastem faptul ca tinerii europeni s-au format in medii diferite in contextul specific pentru fiecare tara in parte. Conceptele ca si Regionalizarea sau si Globalizarea va face ca stilul lor de viata, trasaturile, aspiratiile si grijile sa se uniformizeze.
Lumea de astazi este, din perspectiva tinerilor, o imensa comunitate din ce in ce mai unitara.
Daca in secolul trecut aspiratiile generatiilor tinere europene era sa atinga pamantul fagaduintei (SUA) datorita artactiei fortei propagandistice, in Europa de astazi sesizam in aceeasi concentratie similitudini in aspiratii intre tinerii din diverse tari membre UE cum ar fi Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Romania, Franta, Germania, Portugalia, Spania, Olanda.
Stadiul copilariei se incheie pentru majoritatatea subiectilor la varsta aproximativa de13-14 ani urmand sa evolueze la o noua etapa numita adolescenta, la varsta de aproximativ 18,19 ani. Adolescenta este caracterizata in general de imaturitate, radicalism, lipsa tolerantei moderarii, lipsa auto-controlului ingreunand procesele de integrare. Tinerii europeni sunt pregatiti de a atinge evolutiv un stadiu de maturizare spre varsa de 29 - 32 ani .
Astfel realizam aspiratia noi generati de intarziere in zona adolescentei privind-o exclusiv ca pe un stadiu privilegiat, in care te poti bucura de viata, poti explora, fara a-ti asuma responsabilitatile corespunzatoare.
Apreciem o sensibilitate concentrata pe modul de a se distra, achizitiona tehnologie de ultima ora, de a purta exclusiv haine de ultima moda trend, obtinerea de venituri financiare fara asumare.
In general generatia noua europeana manifesta o atitudine caracterizata prin indiferenta in raport cu societatea, nu sunt dispusi sa se implice pentru a schimba ceva. Conduita lor este construita in grupul de varsta careia ii apartin si este pentru ei societatea care conteaza, cu care se identifica. Astfel se desprindem ideea dominanta ce ii guverneaza si care este suprematia personala nejusta ce are ca principiu "nimic nu este mai important decat propria persoana". Viitorul este obstructionat de oglinda statutului individual raportat la grup. Totusi nevoia de manifestare a propriei individualitati este foarte prezenta.
Combinand nevoile individuale cu regulile de apartenenta la grup, tinerii sunt atrasi sa aleaga modele dintr-o gama limitata agreate doar de cercul de apartenenta.
Nu dezvolta mari pasiuni si in viziunea lor, existenta este compusa doar din obiective punctuale trasate pe criterii de influenta restransa. Insa, aspiratiile tinerilor din totdeuna o data cu varsta devin aceleasi, numai ca modalitatile de obtinere sunt diferite, iar timpul inegal de ajungere la maturizare va face diferenta intre generatii. Profilul acestei generatii pare sa fie mai putin indreptata catre calea constructiei mediului propice dezvoltarii, sunt mai putin loiali, construiesc relatii mai putin durabile, dar sunt orientati spre acumulare personala. Credinta in valorile traditionale si institutiile ce au nascut conceptul educatiei pentru pace si-au pierdut in mare masura relevanta pentru aceasta generatie. Noua generatie europeana se afla in cautarea unor noi valori originale, care sa nu apartina trecutului si doar sa ii ajute sa gaseasca un echilibru al dezvoltari viitoare. Cunoastem cu toti ca euforia schimbarilor generale produce efecte asupra capacitatii de adaptare la noul climat, iar pregatirea integrarii in climatului unitar nu se arata a fi dificila detinand astfel de indicatori.

Oamenii si faptele lor au asigurat peste veacuri existenta noilor generatii
Fiecare dintre noi a primit cel putin o data in viata darul cuvintelor frumoase.
Unii, au considerentul ca le-a fost oferita aceasta bunatate doar de la cei din cadrul familiei, iar altii considera ca l-au primit si din partea altora.
Vorbesc acum despre acele cuvinte si despre acei oameni care iti daruiesc din cunostinta lor fara ca sa astepte vreun rezultat personal din partea ta si din considerentul dezvoltarii continuitatii mediului.
Asa a fost pentru mine un personaj pe care cu drag mi-l amintesc si il voi denumi aici generic "Nenea Vasile".
Si parca il vad si acum, un batran inalt puternic cu o tinuta demna a unui ostas decupat parca din cartile de istorie, cu gesturi controlate, chipul de gheata si ochii sfredelitori. Asa arata nenea Vasile pe care l-am gasit muncitor necalificat la cofetaria Victoria in 1979.
Imi amintesc cum parinti nu ne lasa sa vorbim cu el pentru ca se stia despre acesta ca servise Legionarilor si fusese eliberat din inchisoare cu stigmatul de uneltire impotriva sistemului comunist.
Dar noi copii mergeam cat de des puteam sa-i ascultam povestile.
Nenea Vasile fusese, in fapt, un fost comandor al regimentului Regal de Aviatie. Un om citit pe care razboiul il prinsese la studii in scoala tehnica de aviatica de la Berlin - Enrique Keller Fritsch.
Nu servise nici cum fortelor Legionare si fusese trimis in lagar pentru colaborationism cu fortele fasciste in urma schimbarilor regimurilor politice din jumatatea secolului XX, la venirea la putere a comunistilor.
Se dusese vestea printe copii cum ca il gaseai in spatele cofetariei Victoria mesecand vara la cazanul de inghetata.
Nenea Vasile ne spunea tuturor povestea secreta a cartilor si ne mai spunea despre cum am putea avea mai multa putere de sine utilizand cartile precum sunt utilizate de catre constructori parghiile si scripeti, roti dintate si angrenate.
Ne povestea cum grecii reusisera sa-si invinga dusmanii utilizand niste oglinzi uriase. Fusese toata viata un om caruia studiu ii crease puterea de a fi si ii oferise speranta existentei de la zi la zi.
Nenea Vasile nu avea copii si dealtfel nu mai avea pe nimeni, iar bucuria lui eram noi, copii ce ne opream in trecere din drumul de intoarcere de la scoala spre casa.
Acum peste ani pot spune ca in viata am fost fericit sa intalnesc multi oameni carora am sa le multumesc pentru vorbele frumoase, pentru intelepciunea cu care m-au inzestrat, daruindu-mi cunoasterea lor,pentu faptul ca au existat si au pus sperante in persoana mea.
Am cunoscut oameni indiferent de regimurile politice sau de doctrinele si ideologiile aplicate.
Oameni care au dat sens vietii mele datorita intersectarii destinelor noastre. Oameni pe care intotdeauna ii voi considera impliniti prin plentitudinea bunatatii ce o controleaza gravitational in jurul lor. Acestor oameni suntem datori sa le multumim pentru impartasirea cunostintelor si indrumarea lor, pentru daruirea sufleteasca si sincera pe care o dovedesc.
Departe de mine si de acest exemplu prezentat in general, realizam in pragmatismul vietii cum lipsiti de aceasta daruire ajutam la grabirea factorilor de ciclitate naturali fara de rezultate, si ca ingredientul principal in reteta omeniei sufletesti este credinta.
Timpul indiferent cum, se va scurge, iar peste noi totii trec anii si peste toate acestea istoria va remarca momentul. Petrecem momente remarcabile in care putem bucura sufletul nostru prin contributia la binele generatiilor viitoare.
Imi amintesc cu mult drag de tot cea ce m-a crescut si m-a ajutat sa evoluez si de toti cei care m-au intovarasit pe lungul drum al dorintelor si aspiratiilor mele.
Pentru acesta le sunt recunoscator si actul recunostintei mele consta in daruire pe mai departe a tot ce m-au invatat ei.
Cu alte cuvinte , continuitatea existentiala a omenirii depinde de daruirea si credinta oamenilor indiferent de curentul doctrinar vremelnic.

Autor: Darius Stan

miercuri, 18 noiembrie 2009

Pandemiile electorale si raspandirea virusului crizei politico-economice

Romania isi alege presedintele in plina criza politica si economica

Fara guvern de mai bine de o luna de zile si afectati de o grava criza economica, romanii decid in aceasta duminica, in cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in legatura cu continuitatea in functie a actualului sef al statului, Traian Basescu, transmite, marti, agentia spaniola de presa EFE .
Basescu ajunge in pragul alegerilor in acelasi mod in care si-a exercitat intregul mandat, adica, incapabil sa formeze un executiv stabil sau sa conlucreze fara tensiuni evidente cu cele trei cabinete care au trecut pe la Palatul Victoria .
Cand a fost ales prima data in functia de presedinte, acum cinci ani, fostul capitan de marina comerciala, de centru-dreapta, carismatic si reformist, a facut din lupta impotriva coruptiei unul din principalii sai cai de bataie.
Criticii sai vad in constantele sale infruntari cu legislativul si cu guvernul dovezi ale autoritarismului su incapacitatii sale de a negocia. In acelasi timp, partizanii sai considera ca este vorba de batalii necesare pentru atingerea obiectivului pe care si l-a propus, de a elibera tara de oligarhii ramasi din fostul regim comunist.
In timp ce Basescu solicita sa fie votat pentru a-si continua proiectul de lupta impotriva coruptiei si pentru a moderniza Romania, principalul sau rival, social-democratul Mircea Geoana, isi cheama sustinatorii sa-l voteze pentru a se elibera de "bonapartismul" actualului presedinte. Potrivit oponentului sau, Basescu a adus Romania la paralizie, fiind una dintre tarile europene cele mai afectate de criza economica si financiara mondiala.
Acuzat de Basescu ca este omul de paie al fostului presedinte si fost comunist Ion Iliescu, de asemenea membru al Partidului Social Democrat (PSD), Geoana s-ar impune, potrivit sondajelor, in primul tur de scrutin cu 32 la suta din voturi, fata de 31 la suta din voturi, pe care le-ar obtine principalul sau adversar. Cel de-al treilea candidat, liberalul Crin Antonescu, ar obtine doar 18 la suta dintre sufragii si nu ar ajunge in al doilea tur de scrutin, prevazut sa aiba loc pe 22 decembrie.
Tot pe 22 noiembrie, romanii se vor pronunta si intr-un rrendumul legat de eliminarea unei camere legislative, masura ce ar duce la reducerea numarului de parlamentari la maximum 300. Basescu insusi a convocat acest rrendum, explicand ca urmareste eliberarea tarii de o birocratie inutila. Rrendumul este insa vazut de opozitie si de o buna parte a societatii civile drept un artificiu electoral pentru a atrage alegatori.
Indiferent cine va castiga alegerile, viitorul presedinte se va gasi la carma unei tari cu o recesiune economica in jurul a 8 la suta si cu o rata a somajului de peste 7 la suta, cifra dubla fata de cea inregistrata acum un an.
Una dintre primele sarcini ale noului presedinte va fi formarea noului guvern, in situatia in care, cum au anuntat deja liderii majoritatii parlamentare din opozitie, legislativul va respinge si a doua propunere pentru primul ministru, facuta de Traian Basescu, asa cum a facut si cu prima.
De existenta unui nou guvern este conditionata sosirea unei noi transe din creditul international de 20 de miliarde de euro, contractat in martie, pentru evitarea colapsului economic. UE, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au amanat trimiterea a 1.500 de milioane de euro aferenti transei din luna decembrie, in conditiile in care guvernul interimar nu are puterea necesara pentru a adopta reformele stabilite in acord .

Urmatoarea pe lista depasirii scrutinul prezidential in plina de criza politco- economica

Numarul victimelor epidemiei de gripa noua si a infectiilor respiratorii acute a crescut in weekend in Ucraina de la 265 la 299 de persoane, iar peste un milion de ucraineni sunt contaminati intr-un fel sau altul, epidemia extinzandu-se de la vest spre est, relateaza luni publicatia ucraineana Segodnia.
Declaratiile oficialilor ucraineni referitoare la epidemie sunt extrem de contradictorii: in timp ce presedintele Viktor Iuscenko sustine ca virusul A ar putea sa fie unul mutant, premierul Iulia Timosenko da asigurari ca situatia este sub control, iar fostul premier Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, candidatul cu prima sansa la scrutinul prezidential din 17 ianuarie 2010, considera ca nu in Cernauti "vor renaste dinozaurii", referindu-se la speculatiile legate de aparitia unei noi tulpini a virusului A.
In randul populatiei se remarca un val de cinism, panicii luandu-i locul un fel de lehamite. Multi dintre ucraineni considera ca panica legata de epidemia de gripa noua a fost inflamata de candidatii la alegerile prezidentiale din iarna, cu scopul de a-si atrage electoratul. "Sunt sigura ca nu exista nicio epidemie, clasa politica a creat epidemia de gripa noua pentru a-si atrage voturi. Cand in Ucraina se intampla sa fie alegeri, inevitabil au loc tot felul de tragedii. Altfel este imposibil. De data aceasta, avem gripa porcina exact in campania electorala", spune o tanara din Kiev.
In ultimele trei zile, opinia publica din Ucraina dezbate cu patima anuntul facut de seful biroului regional pentru medicina legala din Cernauti, Viktor Bacinski, care sustine ca a constatat in cazul mai multor persoane decedate de gripa un diagnostic gresit si, ca urmare, o medicatie gresita. El pretinde ca acestea nu sufereau de pneumonie, ci de un sindrom cardio-pulmonar de care este responsabil un mutant al virusului A.
Bacinski a alertat, impreuna cu un grup de oameni de stiinta din Cernauti, Ministerul ucrainean al Sanatatii in legatura cu faptul ca in Bucovina s-ar putea sa fie vorba de un virus A/H1N1 mutant, extrem de agresiv, care ataca direct plamanii, fara sa afecteze traheea. Acest virus provoaca un soc cardiogen, stop cardiac si moartea. In virtutea faptului ca pana in prezent nu au fost puse la punct standardele de tratament impotriva acestui nou tip de virus, el a solicitat Ministerului Sanatatii de la Kiev sa ia masurile necesare, insa potrivit responsabililor ucraineni este prematur sa se vorbeasca de un virus A mutant si de o schimbare a standardelor de tratament. Bacinski sustine ca virusul mutant poate ajunge in plamani nu doar prin inhalare, ci si prin membrana ochiului.
Astfel, medicii din Cernauti recomanda oamenilor sa nu renunte in niciun caz la mastile medicale, ci, in plus, sa poarte si ochelari de protectie.

Diplomatia in slujba intelegerii dintre marile puterii

Rusia si SUA nu reusesc sa se inteleaga asupra programului START
Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), care expira la 5 decembrie a.c., ar putea fi prelungit pana la intrarea in vigoare a unui nou acord asupra dezarmarii nucleare, intrucat Rusia si SUA nu reusesc sa se inteleaga asupra viitorului START, a declarat luni o sursa din cadrul Ministerului rus de Externe, citata de Interfax.
"Exista posibilitati juridice pentru a prelungi actiunea vechiului tratat pana in momentul in care va fi semnat noul acord", a declarat sursa diplomatica rusa, comentand recentele afirmatii ale consilierului presedintelui SUA pentru Rusia si Eurasia, Michael McFall. Acesta a afirmat ca SUA si Rusia au nevoie de un acord intermediar privind START, intrucat noul tratat nu va putea fi ratificat in termenele stabilite.
Opinia consilierului american a fost impartasita si de diplomatul rus, care a afirmat ca, si in conditiile in care noul tratat START ar fi semnat pana la 5 decembrie, ar mai fi nevoie de cateva luni pentru ratificarea documentului de care parlamentele Rusiei si SUA.
Potrivit presei ruse, una din divergentele ce impiedica cele doua parti sa ajunga la un nou acord, care sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), semnat in 1991 intre SUA si fosta URSS si care expira la 5 decembrie a.c., este dorinta Washingtonului de a mentine un control sever asupra rachetelor ruse intercontinentale Topol, ceea ce pentru Moscova este inacceptabil.
Noul acord a reprezentat principalul subiect al convorbirilor desfasurate duminica intre presedintele rus, Dmitri Medvedev, si omologul sau american, Barack Obama, in cadrul Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) de la Singapore. Dupa convorbiri, presedintele SUA a declarat ca "partile avanseaza in privinta START, cu toate ca raman cateva probleme tehnice complicate", dupa cum scrie luni cotidianul rus Kommersant.
La randul sau, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, tot potrivit Kommersant, ca Medvedev si Obama au convenit sa faca mecanismul de control "mai simplu si mai putin costisitor" si ca ordine in acest sens vor fi primite de ambele delegatii. Aceasta inseamna ca SUA sunt dispuse sa faca unele concesii pe marginea unuia dintre principalele subiecte controversate: mecanismul de control asupra rachetelor balistice intercontinentale pe platforme mobile, noteaza Kommersant.

Iranul va arata ca doreste sa coopereze, dar nu va renunta la drepturile sale

Drepturile Iranului in domeniul nuclear "nu sunt negociabile", a afirmat luni presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, angajandu-se in acelasi timp sa coopereze cu Occidentul "numai in cadrul legal al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)", a informat agentia ISNA, preluata de EFE.
Iranul "este pregatit pentru un dialog constructiv si onest cu tarile din Occident in domeniul energiei nucleare", a mai afirmat Ahmadinejad. "Cooperarea in domeniul nuclear cu Iranul va fi benefica pentru Occident", a adaugat presedintele iranian, subliniind insa ca "drepturile nucleare ale natiunii iraniene nu sunt negociabile".
O mare parte a comunitatii internationale, in frunte cu SUA si Israelul, adauga EFE, acuza regimul Iranian ca ar ascunde, sub paravanul programului civil, un program clandestin in scopuri militare, al carui obiectiv este obtinerea de arme nucleare, afirmatii pe care Teheranul le respinge.
La mijlocul lunii octombrie, reprezentanti ai Washingtonului, Parisului si Moscovei i-au oferit Iranului un acord pentru a-si mentine activitatea nucleara si a diminua suspiciunile cu privire la programul sau de imbogatire a uraniului.
Acum o saptamana, presedintele Comisiei de securitate nationala si politica externa a parlamentului iranian, Alaedin Borujerdi, a afirmat ca Iranul "a exclus" trimiterea uraniului in afara tarii si ca este in cautarea "altor optiuni".

Autor: Darius Stan

marți, 17 noiembrie 2009

Ion Brad, la a 80.a aniversare

Nu este deloc simplu şi uşor să vorbeşti despre Ion Brad. Ar trebui să-l evoci pe omul de familie, iubitor şi grijuliu; pe poet, în perpetuă căutare de metafore şi rime spre a surprinde frumosul din jurul nostru şi a ni-l oferi între coperţi de carte; pe prozatorul, dramaturgul, managerul de instituţii teatrale şi cel care, timp de decenii, a însufleţit publicaţii şi publicistica în sferele culturii; pe diplomatul care, păşind pe urmele unor înaintaşi ilustri, a ştiut să înobileze prin cultură un domeniu arid al relaţiilor dintre state, aparent plin de strălucire, dar şi de obstacole şi de capcane; nu în ultimul rând, ar trebui să te referi la omul modest şi discret, coleg bun şi loial, la ardeleanul aşezat, temeinic, metodic şi meticulos, şi mai ales harnic, care a muncit într-o viaţă cât şapte.
Cum s-ar putea face aşa ceva? În orice caz, eu unul nu mă încumet să încerc. De aceea, cu îngăduinţa lui şi a dumneavoastră, vă voi împărtăşi câteva impresii despre Ion Brad, aşa cum l-am cunoscut, aşa cum el apare în fapte, inclusiv în cărţile sale, deci şi în cea care îşi întâlneşte astăzi, pentru prima oară, cititorii.
Cred că Ion Brad are o bogată, foarte bogată viaţă sufletească, înmănunchind trăiri, comandamente morale şi convingeri intelectuale. Sunt sigur că pe această viaţă sufletească şi-a pus, pentru totdeauna, pecetea, mediul familial şi locurile natale. Ion Brad a venit pe lume într-un sat cu nume de basm – Pănade, într-o familie numeroasă, cu rude multe, rânduite pe ramuri şi pe grade, unite prin sentimente trainice de apartenenţă şi de comunitate a destinului. Sufleteşte, Ion Brad nu s-a despărţit – ce spun, nu s-a îndepărtat niciodată de meleagurile copilăriei, populate de rubedenii. Chemarea pământului, legăturile de sânge îl urmăresc mereu şi pretutindeni. În pauze furate Capitalei cosmopolite sau saloanelor atheniene, revine să revadă locuri şi oameni. Nu e o întoarcere, pentru că el n-a fost, cu adevărat, plecat de acolo. E o revenire la matcă, într-o succesiune de existenţe, de trăiri, naturală ca tot ceea ce ţine de viaţă. Ştie totul despre ai săi: căsătorii, naşteri, treceri în lumea drepţilor. O parte dintre aceşti ai săi sunt în vatra satului. O altă parte, în cimitirul aceluiaş sat. Nu-i uită pe niciunii – pe cei duşi, a căror amintire o poartă în suflet, evocânndu-i cu evlavie în scrierile sale.
Ştie, oare, Ion Brad, cât datorează acestor rădăcini? Cred că da. Ştie el, însă, că sunt nu puţini care-l pot invidia, care-l invidiază pentru acest izvor de bogăţie sufletească? Nu mă sfiesc să mărturisesc că eu sunt unul dintre aceştia. Pentru că soarta a făcut să văd lumina zilei într-un cot al Dunării, în partea de sat a unei urbe „vestită” drept cea mai prăfoasă aşezare din România, bătând triste recorduri ale frecvenţei îmbolnăvirilor de TBC: Am copilărit într-o familie restrânsă, cu câteva rude împrăştiate prin sate megieşe de care viaţa m-a înstrăinat. Când pentru părinţi – fie-le ţărâna uşoară – vârsta şi boala au devenit o povară, s-au mutat la unicul meu frate, aflat mai aproape de ei decât Bucureştiul. Au luat cu ei şi locul de veci. De aceea, până şi mormântul lor, la care merg din când în când să aprind o lumânare, se află în pământul unei comunităţi de care, afectiv, nu sunt legat, înconjurat de cruci purtând nume străine. Ce-mi mai pot spune mie, după decenii lungi, locurile copilăriei şi adolescenţei – vârstă binecuvântată – din care a dispărut orice urmă a trecerii alor mei pe acolo?!. Puţin, foarte puţin.
Iată de ce Ion Brad este de invidiat pentru ceea ce aduce Pănade în zestrea lui sufletească. După cum, este de invidiat pentru Blaj, în şcolile căruia a primit învăţătură. Desigur, în România întâlnim foarte numeroase locuri cu semnificaţie istorică. Suntem un neam care a trebuit de atâtea ori să-şi apere glia, un neam cu eroi şi locuri-monument În această privinţă, Blajul adolescenţei lui Ion Brad rămâne, totuşi, distinct. Acolo, ecourile Şcolii Ardelene şi ale idealurilor Paşoptiştilor nu s-au stins niciodată. Ion Brad şi-a început formaţia intelectuală între catedrale, care pot sta oricând alături de orice Catedrală a Neamului, precum şi în preajma Câmpiei Libertăţii. Şi la o asvârlitură de băţ de Alba Iulia, cu moştenirea lui Vodă Mihai Viteazul Întregitorul şi cea a lui 1 Decembrie 1918. Şi nu departe de Ip şi Trăznea, şi Oarba de Mureş. Ce bogat eşti, sufleteşte, Ioane...
Şi, cu riscul de a abuza de răbdarea dvs., cred că Ion Brad mai are un motiv pentru care poate fi invidiat: anume, extraordinara întindere şi densitate a relaţiilor interumane cu semeni ai săi. Eu, unul, n-am întâlnit un om ca el, care să stabilească şi să întreţină legături cu zeci şi zeci, cu sute de persoane: scriitori, oameni de teatru, actori, înalţi reprezentanţi ai cultelor, slujitori ai culturii şi ştiinţei, ziarişti, cineaşti, diplomaţi, politicieni, din diferite centre ale ţării şi de peste hotare – cunoscuţi, colegi, prieteni, cu mulţi dintre ei având afinităţi şi împărtăşând afecţiune. Cu numeroşi dintre aceştia, înainte de Internet şi după inventarea lui, a purtat corespondenţă, reeditând astfel o formă umană de comunicare - precum într-o excelentă rubrică dintr-o binecunoscută revistă în care distinsa doamnă Georgeta Filitti ne aduce parfum, trăiri şi istorie, dintr-un trecut când oamenii îşi trimeteau scrisori...Aceste legături ale lui Ion Brad au fost şi sunt în multe cazuri cu oameni care însemnau şi înseamnă ceva în domeniile lor şi în conştiinţa nastră de neam. Fie că Ion Brad i-a ales pe ei, fie că ei l-au ales pe el, în toate cazurile aceste legături spun ceva despre Ion Brad şi oamenii de care el s-a simţit atras şi ataşat. Nici cu cele mai fine şi performante mijloace de cântărire nu se poate discerne ceea ce a primit şi ceea ce a dat Ion Brad în aceste raporturi interumane. Faptul însă rămâne fapt: prezenţa unui număr remarcabil de oameni remarcabili în preajma şi alături de Ion Brad exprimă ceva esenţial despre calităţile sale umane şi adaugă o explicaţie – şi ea esenţială – despre izvoarele resurselor sale sufleteşti.
Sunt convins că fără Pănade, fără Blaj, fără peleiada de apropiaţi şi prieteni, Ion Brad n-ar fi fost ceea ce este, sau ar fi fost alt Ion Brad decât cel pe care-l cunoaştem şi preţuim.
Închei. Bun venit, Ion Brad în „Clubul octogenarilor”. Priveşte înapoi fără mânie şi fără tristeţe: ai împlinit un destin, într-un fel exemplar. Priveşte înainte cu înţelepciune şi linişte. Te îndemn eu, care „cotizez” deja de mai bine de trei ani la acest „Club”. Ai încă ceva de făcut şi de spus. Şi nu eşti singurul!

La mulţi ani, Ioane!

Ambasador Constantin Vlad
Bucureşti, 7 noiembrie 2009

luni, 16 noiembrie 2009

Metodologia ocuparii interesului populatiei



Metroul a fost blocat , pandemia este la ea acasa, cursul valutar a explodat, asa arata Romania in prag de alegeri.
Toata lumea se arata interesata despre metodologia utilizeata pentru aceasta campanie electorala. In urmarirea scopului metoda utilizata este atent calculata si dispusa cinic si fara de scrupule asupra a tot cea ce se numeste individ.

Daca istoria dominarii ordoneaza formatiunile in functie de o conturare generala a modificarilor dorite , diagrama formalizeaza actiunile, practicile, tendintele, raporturile de putere ale diverselor campuri sociale.
Diverselor tipuri sociale le corespund modele diferite de impunere.
Pentru societatile moderne disciplinare potrivit este modelul "cach all", care controleaza în toate elementele si detaliile ei societatile aservite, si supravegheaza întregul teritoriu in detinere. In societatile bazate pe suveranitate, mai sugestiva este diagrama politico- economica în care puterea se exercita prin prelevare, separare si exilare a unor parti sociale. Munca si scena politica corespund întrucatva celor doua tipuri, între care însa exista si diagrame intermediare, prin care se indica modificarile petrecute în trecerea de la un tip de putere la altul. Diagrama napoleoniana în care disciplina o "noua societate" si suveranitatea a provenita din vechea structura, sunt deopotriva prezente ilustreaza amestecul de materii si functii ce duc la aparitia mutatiei în ordinea puterii. Fiecare model al diagramelor este prezent intr-o dinamica care exprima raporturi vii, relatii între instante, agenti si nuclee de forta mobile, fapt din care rezulta întotdeauna o inovatie, o schimbare în anumite componente ale societatii. Aceste diagnosticarii creeaza in istorie dovada ca politica dominatoriilor se bazeaza in fapt, descompunand realitatile si semnificatiile precedente, instituind tot atatea puncte de emergenta si de creativitate, de conjunctii neasteptate, de continuuitati improbabile. Diagramele circula într-un spatiu al libertatii, delimitat de puterea de-a actiona si cea de a reactiona, a afecta si a fi afectat. Libertatea înteleasa ca fiind puterea de a produce mutatii. Vizibilul si enuntabilul cunoasterii, care în principiu devin tehnologii de arhivare, se intersecteaza cu raporturile de forte, în care se diagramatizeaza o putere. Puterea nu este un privilegiu, o calitate, un atribut, ci un exercitiu dezvoltat în raporturile dintre forte multipunctuale, eterogene, adverse sau converse. Puterea se exercita, nu se detine, este o practica, si nu o capacitate ereditara. Cu toate ca exista institutiile, functiile care administreaza puterea, în sine puterea nu sunt definite ca o forma, ci un complex al instumentelor ce o definesc , o retea de forte care se izbesc unele de altele, se concureaza, se ajusteaza încontinuu într-un mod care, la punctele de intersectie, permite trasarea curbei puterii sau schitarea unui grafic, a unei diagrame provizorii. In sistemul social polistratificat exista o diversitate de forte care, fiecare, are o putere activa, spontana, si una reactiva, materiala. Fiecare element de putere este atat activ, în capacitatea de-a afecta, cat si pasiv, în cea de-a fi afectat.
Multe din evenimentele cotidiene le realizam ca intamplari nefericite, pur si simplu ghinioniste in care cu totii ne-am fi dorit sa nu se intample fiind cu totii concentrati asupra problemelor existentiale.
Si totusi, nu ne putem gandi ca aceste intamplari ghinioniste sunt punerea in opera a unui instrument utilizat pentru a demonstra, afecta si acapara puterea maselor.

Documentul ( NKVD) - Cum ne coportam cu populatia bastinasa ! - Cele 45 de principii ale subjugarii. Documentul, strict autentic, elaborat de NKVD la 2 iunie 1947, a fost descoperit in biroul lui Boleslaw Bierut, presedinte al Poloniei (1945-1952) si publicat pentru prima data in ziarul polonez "Novi Dzienic", in 1981. Acelasi document a mai fost descoperit si in Cehoslovacia, Germania, Bulgaria.
In mod garantat a fost aplicat si se mai aplica in Romania, desi nu s-a confirmat existenta lui in arhive.

.Moscova 2-6-1947 (Strict secret) K-AA/CC113, indicatia NK/003/47
__________________________________________
1. Este interzisa primirea pe teritoriul ambasadelor a autohtonilor contactati de noi ca informatori. Intalnirea cu acesti oameni este organizata de serviciul special desemnat in acest scop, iar intalnirile pot avea loc doar in locuri publice. Informatiile sunt preluate de catre ambasada prin organele serviciilor speciale, in speta cu predarea lor ofiterului nostru cu cel mai mare grad in ambasada.
2. Se va umari ca intre soldatii nostri si populatia civila sa nu se produca legaturi de nici un fel. Este inadmisibil ca ofiterii nostri sa viziteze autohtoni la locuintele lor; este, de asemenea, inadmisibil ca simpli soldati sa stabileasca relatii cu femei din randul bastinaselor. Nu se admite stabilirea de relatii intre soldatii nostri ºi populatia civila, respectiv soldatii autohtoni.
3. Se va accelera lichidarea cetatenilor care intretin legaturi neinitiate de catre noi cu Partidul Comunist Polonez, Partidul Socialist Polonez,cu interbrigadistii, cu Organizatia Tineretului Comunist Polonez, cu Armata de Acasa si alte asociatii. In acest scop trebuie folosite elementele opozitiei militare.
4. La actiunile militare vor lua parte acei soldati care au stat pe teritoriul þarii noastre (se are in vedere Uniunea Sovietica n.n.) inainte de a intra in Armata Kosciuzsko (Armata poloneza ce lupta de partea Armatei Sovietice pe teritoriul U.R.S.S. n.n.). Se va ajunge la distrugerea ei totala.
5. Trebuie realizata in mod accelerat unificarea tuturor partidelor intr-un singur partid, avand grija ca toate rolurile cheie sa revina acelor oameni care apartin serviciilor noastre secrete.
6. Unificarea organizatilor de tineret trebuie facuta rapid. De la conducatori de organizatii locale in sus, in pozitii de conducere se vor repartiza oameni desemnati de serviciile noastre speciale.
7. Se organizeaza si se urmareste ca functionarii alesi ca deputati la congrese sa nu-si poata pastra mandatul pe intreaga perioada ce le sta in fata. Deputatii nu pot convoca in nici un caz sedinte intre intreprinderi. Daca nu exista alta solutie si o asemenea sedinta trebuie convocata, se vor indeparta acei oameni care au activitate in legatura cu proiectarea conceptiilor si avansarea revendicarilor. Initiativele particulare trebuie eliminate cu desavarsire. Pentru fiecare congres se vor pregati oameni noi si doar cei vizati de serviciile noastre secrete.
8.Se va acorda o atentie deosebita persoanelor cu capacitati organizatorice si cu sanse sigure de popularitate. Acesti oameni trebuie cooptati, iar in cazul in care se opun, se va bloca accesul lor la posturi ierarhic superioare.
9. Se va urmari ca functionarii de stat (exclusiv organele de securitate si din industria minelor) sa aiba retributii mici. Aceasta se refera indeosebi la sfera sanataþii, justitiei, culturii, respectiv la cei care detin functii de conducere (documentul gasit in Cehoslovacia adauga: mai putin cadrele de conducere alese pe baza lealitatii fata de regimul socialist).
10. In toate organele de guvernamant, respectiv in majoritatea uzinelor, trebuie sa avem oameni care conlucreaza cu serviciile noastre speciale, fara stirea organelor administrative locale.
11. Se va urmari cu strictete ca presa autohtona sa nu transmita date privind calitatatea si sortimentul marfurilor ce ni se transporta. Nu este voie ca aceasta activitate sa se numeasca comert. Trebuie neaparat mentionat faptul ca e vorba de schimburi de marfuri.
12. Se vor exercita presiuni asupra serviciilor publice in sensul ca acestea sa nu acorde acte doveditoare a proprietatii asupra pamantului; actele vor arata doar calitatea de lot dat in folosinta, dar niciodata pe aceea de proprietate a detinatorului.
13. Politica fata de mica gospodarie taraneasca urmeaza acest curs pentru a face gospodaria particulara nerentabila. Dupa aceea, trebuie inceputa colectivizarea. In cazul in care ar interveni o rezistenta mai mare din partea taranilor, trebuie redusa impatirea mijloacelor de productie repartizate lor, concomitent cu cresterea obligatiilor de predare a cotelor. Daca nici asa nu se ajunge la rezultatul scontat, trebuie organizat ca agricultura sa nu poata asigura aprovizionarea cu alimente a tarii, astfel ca necesarul sa trebuiasca acoperit prin import.
14. Trebuie facut totul ca hotararile si ordinele - fie acelea cu caracter juridic, economic sau organizatoric - sa fie nepunctuale.15. Trebuie facut totul ca anumite cazuri sa fie discutate concomitent de mai multe comisii, oficii si institutii, insa nici una dintre ele sa nu aiba drept de decizie in inainte de a se consulta cu celelalte (fac exceptie cazurile ce vizeaza industria minelor).
16. Sindicatele din uzina nu pot exercita nici o influenta asupra activitatii din uzina. Ele pot lucra doar la punerea in practici a hotararilor si atat.
17. Sindicatele nu au dreptul de a se impotrivi conducerii in nici o problema. Sindicatele trebuie sa fie ocupate cu alte probleme minore ca de exemplu: organizarea odihnei in concedii, discutarea cererilor de pensii si imprumuturi, programe culturale si distractive, organizarea de excursii, repartizarea marfurilor deficitare, justificarea unor puncte de vedere si decizii ale conducerii politice.
18. Trebuie organizat ca numai acei conducatori sa fie avansati care executa impecabil problemele cu care au fost insarcinati si care nu le analizeaza depasind cadrul activiitatii lor.
19. In legatura cu activitatea bastinasilor care sunt purtatori ai unor functii de partid, de stat sau admimstrative trebuie create asemenea conditii, ca acestia sa fie compromisi in fata angajatilor, astfel incat sa devina imposibila intoarcerea lor in anturajul initial.
20. Cadrelor militare autohtone li se pot incredinta pozitii de raspundere in locuri unde deja sunt plasati oarmenii serviciului special.
21. In cazul fiecarei actiuni armate si cu ocazia tragerilor, cantitatea munitiei va fi controlata permanent si cu seriozitate, indiferent de tipul de arma.
22. Trebuie tinut sub observatie fiecare institut de cercetare si laborator, consemnandu-se orice cercetare valoroasa.
23. Trebuie acordata o mare atentie inventatorilor, inovatorilor, respectiv dezvoltata si sprijinita activitatea lor, dar fiecare inventie trebuie inregistrata cu consecventa la centru. Este permisa doar realizarea acelor investitii care au aplicabilitate in industria minelor sau cele care au indicatiile noastre speciale. Nu este permisa realizarea acelor inventii care ar asigura cresterea productiei de produse finite si, in paralel cu aceasta, scaderea productiei si a extragerii de materii prime , sau ar impiedica indeplinirea deciziilor. Daca o inventie a devenit cunoscuta, trebuie organizata vanzarea acesteia in strainatate pe valuta Vest, pe motiv ca e prea costisitoare in tara. Documentele cuprinzand datele cu privire la valoarea si descrierea inventiei nu se publica. Toate datele si documentele privitoare la valoarea si descrierea amanuntita a inventiei vor intra in posesia noastra.
24. Punctualitatea transporturilor de orice gen trebuie perturbata (mai putin cele cuprinse in indrumarile din N.K. - 552-46 (adica a celor militare, a securitatzii si a URSS).
25. ln uzine trebuie initiate diferite sedinte si conferinte profesionale, trebuie notate propunerile, observatiile ce au fost expuse, respectiv autorii acestora.
26. Trebuie popularizate discutiile cu muncitorii care se ocupa de probleme actuale legate de productie, respectiv cele care critica trecutul si problemele locale. Nu se vor inlatura cauzele fenomenelor in discutie.
27. Luarile de pozitie ale conducerilor bastinase pot avea coloratura nationala sau istorica, dar acestea nu pot duce la unlitatea nationala.
28. Trebuie acordata o mare atentie ca nu cumva in orase sa existe retele de apa nelegate la reteaua principala in cartierele in curs de reconstructie sau nou construite. Canalizarile vechi neracordate si fantanile trebuie lichidate sistematic pe parcurs.
29. Reconstructia obiectivelor industriale si constructia celer noi se va face avand invedere ca materialele reziduale sa fie dirijate in depozitele de apa ce ar putea folosi drept rezerve de apa potabila.
30. In orasele reconstruite sau nou construite nu se mai admit in locuinte spatii excedentare, care ar putea folosi la adapostirea pe o perioada mai lunga a animalelor sau depozitarea rezervelor de alimente.
31. Intreprinderile proprietate personala, micii meseriasi si micii industriasi sa primeasca doar astfel de materii prime si utilaje inferioare si care sa impiedice productia de calitate. Pretul acestor marfuri sa fie mai mare decat pretul produselor similare ale intreprinderilor de stat.
32. Trebuie extinsa birocratia statului in cel mai inalt grad in toate domeniile. Este admisa critica activitatii organelor admmistrative, insa nu se admite nicidecum scaderea numerica a personalului si nici functionarea normala a aparatului birocratic.
33. Trebuie avut o mare grija de toate proiectele de fabricatie in industria miniera, respectiv in intreprinderile indicate in mod special. A se impiedica aprovizionarea buna a pietei interne.
34. Trebuie acordata o atentie deosebita bisericilor. Activitatea cultural-educativa trebuie astfel dirijata ca sa rezulte o antipatie generala impotriva acestora. E necesar sa fie puse sub observatie tipografiile bisericesti, arhivele, continutul predicilor, cantecelor, al educatiei religioase, dar si cel al ceremoniilor de inmormantare.
35. Din scolile elementare, de specialitate, dar mai ales din licee si facultati trebuie sa fie inlaturati profesorii de valoare care se bucura de popularitate. Locurile lor trebuie sa fie ocupate de oameni numiti de noi, avand un nivel de pregatire slab sau mediocru. Sa se analizeze diferentele dintre materii, sa fie redusa cantitatea de material documentar, iar la licee sa se opeasca predarea limbilor latina si greaca veche, a filozofiei generale, a logicii si geneticii. In manualele de istorie nu trebuie amintit care dintre domnitori a servit sau a vrut sa serveasca binele tarii. Se va insista pe lacomia si rautatea oricarui rege, pe efectul nefast al monarhiei si pe lupta poporului asuprit. In scolile de specialitate trebuie introdusa specialitatea ingusta.36. Trebuie sa fie initiata organizarea unor actiuni cu caracter artistic sau sportiv care sa sarbatoreasca lupta bastinasilor impotriva cotropitorilor (exclusiv rusii, indeosebi nemtii) si care sa popularizeze lupta pentru socialism.
37. Pe plan local este interzisa aparitia unor opere despre acei bastinasi care inainte de revolutie si in perioada celui de-al doilea razboi mondial au trait la noi (in U.R.S.S., n.n.) sau au luptat alaturi de noi in timpul razboiului. .
38. Daca se constituie o organizatie care ar sprijini alianta cu noi, dar totodata ar starui asupra controlului activitatii economice a conducerii oficiale, imediat trebuie pornita impotriva ei o campanie de acuzare a nationalismului si sovinismului. Aceasta trebuie facuta in felul urmator: profanarea monumentelor ce ne apartin, distrugerea cimitirelor, difuzarea unor manifeste din care sa rezulte ponegrirea natiunii si culturii noastre si indoiala fata de intelesul contractelor incheiate cu noi. In munca de propaganda trebuie implicati si bastinasii, folosindu-ne de ura care exista impotriva acelor organizatii.
39. Se va da o atentie deosebita constructiei si reconstructiei drumurilor, podurilor, a cailor si retelelor de legatura, indiferent cat de indepartate sau inaccesibile ar fi, ca, in cazul in care este nevoie pe o interventie armata, locul rezistentei sau al concentrarii fortelor reactionare sa fie accesibil din toate partile.
40. Trebuia ca reprezentantii opozitiei politice sa fie inchisi. Se va incerca prin toate mijioacele racolarea acelor opozanti care se bucura de stima populatiei baºtinaºe. Daca nu cedeaza, trebuie compromisi prin campanie de denigrare. Inainte ca ei sa se intipareasca in constiinta maselor, trebuie lichidati prin asa numite "intamplari neprevazute" sau inchisi sub acuzatia de crima de drept comun. Numai in cazuri cu totul speciale se admit procese politice, care vor fi tinute sub acuzatia de "inalta tradare".
41. Trebuie impiedicata cu orice pret reabilitarea color condamnati in procese politice. Daca aceasta reabilitare devine inevitabila, se admite doar cu conditia ca acel caz sa fie considerat o greseala judecatoreasca, condamnatul nu va fi judecat, ci doar gratiat; nu va avea loc reluarea procesului, respectiv autorii judecatii gresite nu vor fi convocati.
42. Se interzice judecarea sau chiar criticarea publica a acelor conducatori numiti de catre partid, care prin activitatea lor au produs pierderi sau au trezit nemultumirea angajatilor. In cazuri drastice se recheama din functie, fiind numititi in pozitii similare sau superioare. La sfarsit, trebuie pusi in functii de conducere si tinuti in evidenta drept cadre de rezerva pentru perioada schimbarilor ulterioare.
43. Se aduc la cunostinta publicului procesele acelor persoane cu pozitie de conducere (in primul rand din cadrul armatei, misterelor, serviciilor importante, cadrelor didactice) care sunt invinuite de atitudine impotriva poporului, socialismului, industrializarii . E o actiune ce atrage atentia maselor populare.
44. Se va cauta ca acei care lucreaza in diferite functii indiferent cat de mici, sa fie schimbati si inlocuiti cu muncitori cu cea mai mica pregatire profesionala, necalificati.
45. Trebuie ca la facultati sa ajunga cu prioritate sau in mod exclusiv, cei ce provin din cele mai joase categorii sociale, cei care nu sunt interesati sa se perfectioneze la nivel inalt, ci doar sa obtina o diploma.


Reprodus din "Opresiunea cultelor religioase din Romania in timpul dictaturii comuniste" Comunicari prezentate la Simpozionul "Experimentul Pitesti - reeducarea prin tortura", Editia a II-a, Sectiunea a II-a, Pitesti, 4-6 octombrie 2002, Fundatia Culturala Memoria, filiala Arges, Pitesti, 2003; pg. 18-29

Autor:Darius Stan

Portret electoral cu monstru tricefal

La sfarşitul acestei saptamani romanii vor vota pentru a alege un nou preşedinte sau pentru a-i oferi un alt mandat actualului preşedinte al Romaniei, democrat-liberalul Traian Basescu.
 
Sentimentalisme cu miza economica

Sistemul politic romanesc a semanat in ultimii ani cu un monstru tricefal, fiecare dintre capete trecand pe la guvernare. analistul politic Costi Rogozanu (voxpublica.realitatea.net) explica inexplicabilul: „Cele mai mari doua partide din Romania au fost aliate, PSD şi PDL. ambele au obtinut in jur de 30% la ultimele alegeri. in urma cu o luna şi jumatate, coalitia s-a rupt: PSD-ul spune ca a fost eliminat de la guvernare, ceilalti spun ca a plecat singur. De aici provine toata criza pentru ca de fapt fiecare incearca sa speculeze electoral acea plecare. E vorba despre un joc electoral care a paralizat bugetul. Nu se poate vota bugetul. Este lupta electorala totala. Singurii bani care mai sunt rulati in Romania, in cantitati uriaşe, sunt din pacate cei incasati de stat. Şi acolo se da lupta. Cred ca nu mai e o lupta politica, este deja o lupta economica. Se bat doua mari corporatii”.
Campania electorala nu are ca tema centrala o problema factuala, ci un sentiment. Cum majoritatea romanilor simt ca sunt furati şi mintiti, discursurile candidatilor cu cele mai mari şanse se invart in jurul acestor senzatii. Loc de nuante nu mai exista demult. Fiecare candidat ii identifica nominal pe furi fara a prezenta insa vreo dovada indiscutabila.

Cele trei capete!
in viziunea candidatului Traian Basescu pradatori sunt politicienii, altii decat cei din propriul partid, şi acei trei miliardari romani care detin trusturi media: „Sunt dupa un mandat de 5 ani. Un mandat greu, in care pe de o parte am avut cam tot timpul o majoritate parlamentara care s-a opus reformei şi nişte trusturi de media care care n-au sustinut nicio clipa actiunea preşedintelui nici atunci cand era in interes national. Singurul lucru pe care ei îl doresc este ca preşedintele sa cada cu ei la pace pentru a le satisface nevoile”. Deşi duce o lupta politica Basescu evolueaza in afara cercului politic, lasand impresia ca adevaratii sai adversari sunt aceşti miliardari şi nu contracandidatii sai directi.
Sondajele spun ca socialistul Mircea Geoana, un diplomat ajuns in fruntea partidului fondat de fostul comunist Ion Iliescu, se afla practic la egalitate cu Traian Basescu. Geoana se opune disponibilizarilor din aparatul birocratic stufos care administreaza Romania şi doreşte sprijinirea industriei de catre stat dar nu uita de cate ori are ocazia sa acuze caracterul conflictual al preşedintelui Basescu: „Nici macar in ultima clipa, dupa cinci ani de scandal, de dezbinare şi de dispret fata de interesul public şi national, actualul preşedinte nu-şi schimba naravul. Vreau sa spun inca odata ca acest joc cinic şi premeditat pe care Traian Basescu îl face pe seama romanilor adanceşte criza şi trebuie sa inceteze”.
Deşi este cotat cu mai putine şanse de a ajunge in turul doi, candidatul liberalilor, Crin antonescu, este politicianul cu cea mai interesanta evolutie marcand cateva puncte importante in batalia politica. antonescu sustine scaderea taxelor şi a impozitelor şi, desigur, vorbeşte despre minciuna şi hotie: „Solutiile economice pentru Romania nu sunt poveştile lui Mircea Geoana, nu sunt amenintarile lui Traian Basescu ci sunt politicile normale, rationale şi de bun simt. Nu mai avem dreptul sa toleram mincinoşi cu megafoane catarati pe garduri care sunt preşedinti de tara şi care îi mint pe oameni ca le vor rezolva problemele”.

Minoritatea conducatoare
Cum vor vota romanii la sfarşitul acestei saptamani? Nu este aceasta interogatia-problema, ci cati romani se vor duce la vot? analistul Costi Rogozanu: „Zona administrativa fiind atat de politizata, foarte multi romani sunt implicati direct: de exemplu daca se schimba un prefect intr-un judet se schimba o intreaga scara de angajati. aceştia sunt foarte interesati de politica. Dar ei sunt o minoritate, sunt acei 30% care vin tot timpul la alegeri pentru ca sunt de fapt mobilizati de partidele de care apartin. Printre romanii care nu au un interes direct in politica discursul principal este „mi-e scarba, m-am saturat de ei, nu mai vreau sa aud de ei”. E o polarizare periculoasa intre o bucata de public, de votanti, care sunt prea interesati de politica pentru ca sunt implicati intr-un fel sau altul şi o mare masa de oameni indiferenti”. in fapt, cu cat participarea la vot va fi mai scazuta cu atat rezultatele vor fi mai previzibile şi viata partidelor mai facila.
Gri!
Dupa trei saptamani de campanie electorala loviturile politice spectaculoase vin mai degraba dinspre un univers gri. Un fost procuror cu acces la documente secrete face dezvaluiri incomode despre preşedintele Traian Basescu, iar inregistrarea şantajarii unui inalt demnitar loveşte in inamicii media ai aceluiaşi Basescu. in acest mediu caracterizat de confuzie şi dezamagire putini romani mai cred ca vor putea struni vreodata monstrul tricefal al politicii de la Bucureşti.

Parodie politică la Bucureşti?

Sub acest titlu, ziarul german de stânga, Süddeutsche Zeitung, care a susţinut în campania electorală germană tabăra înfrântă a social-democraţilor lui Frank-Walter Steinmeier, încearcă să-i dea o mână de ajutor lui Mircea Geoană. Potrivit subtitlului articolului din ziarul muenchenez, preşedintele Băsescu şi-ar "satisface capriciile cu Parlamentul, timp în care situaţia economică" a ţării s-ar "deteriora rapid".

Amplul comentariu, semnat de Klaus Brill, reia pe larg istoria desemnării diverşilor premieri eşuaţi în ultima vreme, prevede şi insuccesul lui Liviu Negoiţă şi preia punctul de vedere al lui Geoană, acuzându-l pe preşedintele ţării că ar prelungi criza în mod voluntar, spre a se perpetua la cârmă.

Reliefând că, până la instituirea unui guvern stabil, FMI reţine plata unui credit imperios necesar spre a se evita riscul unui faliment, articolul din ziarul citat atacă indirect şi partidul lui Crin Antonescu în măsura în care constată că proasta gestionare economică a început sub guvernul liberal precedent. Autorul pune degetul pe rană, scoţând în evidenţă "cadourile electorale" făcute anul trecut, cu sprijinul "unei largi majorităţi parlamentare", când s-a procedat la sporirea masivă a pensiilor şi salariilor din serviciul public, golindu-se visteria României.

Ziarul mai semnalează că "FMI solicită drastica reducere a pensiilor şi salariilor precum şi majorarea vârstei de pensionare" şi că revendicările instituţiilor monetare au provocat încordări şi tulburări sociale. Articolul consemnează în fine şi „accesele de luciditate" ale clasei politice, manifestate în decizia partidelor parlamentare de a însărcina guvernul interimar Boc să introducă în forul legislativ proiectul de buget pe 2010.

Frankfurter Allgemeine Zeitung îşi informează cititorii cu privire la certurile politice de la Sofia şi la posibila suspendare din funcţie a preşedintelui socialist Parvanov, la cererea formaţiunilor de centru-dreapta care domină parlamentul bulgar. Parvanov formulase anterior acuze grave la adresa executivului sofiot, condus de conservatorul Bojko Borisov.

Ample spaţii se alocă în presa occidentală şi criticilor, de-o virulenţă fără precedent, exprimate de preşedintele Rusiei, Medvedev, pe tema înapoierii în care se zbate Rusia. „Medvedev i-a silit pe liderii societăţii ruse să asculte acest discurs de 100 de minute, la finele căruia Vladimir Putin a uitat să bată din palme", afirmă Sueddeutsche Zeitung. Deşi pe Putin "ar fi trebuit să-l apuce tremuratul, auzind modul în care Medvedev a analizat starea economică a Rusiei, actualul premier n-are motive să se teamă, întrucât popularitatea lui Putin continuă s-o depăşească pe cea a lui Medvedev".

Nici Frankfurter Allgemeine Zeitung nu-şi ascunde scepticismul în legătură cu posibilitatea Rusiei de a se moderniza în toate domeniile, aşa cum i-a cerut Medvedev. Ziarul conservator din Frankfurt nu consideră credibilă promisiunea preşedintelui, potrivit căreia "cuprinzătoarea modernizare a societăţii ruse ar urma să se întemeieze, pentru prima dată în istorie, pe valorile democraţiei. Fiindcă Medvedev n-a dovedit câtuşi de puţin că nu mai este la cheremul lui Putin".

Autor- DW: Vlad Mixich, Petre M. Iancu
Redactor: Medana Weident


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.