sâmbătă, 26 iunie 2010

Esecurile si reusitele in vreme de criza sunt asa cum le sint oamenii

Masurile de austeritate luate in Romania sunt severe chiar si dupa standardele UE

Mesajul Comisiei Europene referitor la masurile de austeritate luate in Romania "sunt mai mult decat severe" chiar si dupa standardele UE.
Dupa un deceniu de crestere economica, politicienii din intreaga lume si-au dat seama ca trebuie sa faca reduceri dureroase de cheltuieli pentru a insanatosi finantele, dar masurile de austeritate luate in Romania sunt severe, chiar si dupa standardele UE, comenteaza Financial Times.
Daca Guvernul roman ar fi avut indoieli in legatura cu lipsa de popularitate a recentului sau pachet de masuri de austeritate, protestarii stransi saptamana trecuta in fata Parlamentului, care au dat foc mai multor manechine cu fotografii ale ministrilor, pe care inainte le trasesera in teapa, le-au risipit, scrie cotidianul britanic.
Masurile de austeritate din Romania sunt severe, chiar si dupa standardele UE: o reducere cu 25% a salariilor celor 1,4 milioane de bugetari, concedierea a circa 200.000 de angajati din sectorul de stat si o scadere cu 15% a pensiilor si ajutorului de somaj, potrivit FT.
Insa ministrii subliniaza ca, daca aceste masuri nu vor fi puse in practica, deficitul bugetar va creste la peste 9% anul acesta, iar FMI va bloca urmatoarea transa din ajutorul promis.
Romania a fost nevoita anul trecut sa recurga la un imprumut FMI si UE in valoare de 20 de miliarde de euro.
Ministrul de finante Sebastian Vladescu a subliniat ca guvernul "ar fi putut sa mai minta timp de sase luni", dar nu ar mai fi putut sa plateasca salariile si pensiile.
Intr-o tara neobisnuita cu proteste in masa, politicile de austeritate - descrise de opozitia social-democrata drept "genocid social" - au dus la un val de furie publica ce a amenintat pentru scurt timp guvernul, afirma ziarul.
Alegerile privind politicile de austeritate au subliniat si tensiunile cu FMI, dupa ce Fondul a anuntat ca a fost in favoarea unei cresteri a taxelor. Bucurestiul a exclus o crestere a cotei unice de impozitare, pentru ca ar submina recuperarea economica.

Esec al UE în privinta noilor reglementari pentru fondurile speculative
UE a esuat în încercarea de înasprire a reglementarilor privind fondurile speculative de investitii. Legiuitorii europeni si diplomatii din tarile membre nu au reusit sa cada de acord asupra unui set de masuri. Potrivit expertilor, esecul ar putea duce la ratarea reformarii pietelor financiare, o initiativa prioritara pentru greii europeni, Germania si Franta. Presedintia spaniola a UE a anuntat ca membrii Parlamentului European si reprezentantii celor 27 de tari din blocul comunitar, care detin puteri egale în elaborarea legislatiei în comunitatea europeana, nu au reusit sa ajunga la un compromis pe aceasta tema. O decizie a fost amânata prin urmare pentru sesiunea parlamentara din septembrie. Un diplomat european a acuzat legislativul comunitar ca pune în pericol, prin atitudinea sa prea ferma, întreg pachetul de reglementare a functionarii sectorului financiar. Nereusita vine pe fondul summitului G20 de la Toronto, la care cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, ar fi dorit sa promoveze planurile ambitioase ale blocului comunitar de reformare a lumii finantelor. Pe de alta parte, SUA au finalizat deja un pachet legislativ în acest sens, presedintele american, Barack Obama, urmând sa promulge în curând noile reguli de functionare a pietelor financiare.

Iunie este cea mai neagra luna pentru trupele ISAF, de la debutul campaniei din Afganistan
Iunie a devenit pentru trupele internationale stationate în Afganistan luna cu cele mai grave pierderi, de la debutul campaniei în aceasta tara, în 2001. Conform statisticii întocmite de pagina net independenta "Icasualities.org", în iunie au murit deja 79 de militari ai trupei internationale de protectie ISAF. Cele mai recente victime în rândul militarilor s-au prosdus ieri într-un accident de circulatie. Pâna acum, august 2009 a fost luna cu cele mai numeroase pierderi în rândul trupelor NATO. Atunci cazusera 77 de soldati. În total, anul acesta si-au pierdut viata în Afganistan 299 de membri ai ISAF, pe durata întregului an 2009 s-au înregistrat 520 de decese.

Editia din acest an a Global Media Forum, organizat de Deutsche Welle la Bonn, a avut loc sub motto-ul "The Heat Is On". Timp de trei zile, peste 1000 de experti din 95 de tari au discutat despre modul în care mass-media trateaza sau ar trebui sa trateze fenomenul încalzirii globale. Redactorul-sef DW, Marc Koch, comenteaza.

Este deja o misiune a politicii climatice: cresterea temperaturii medii globale nu trebuie sa depaseasca doua grade. Conform planurilor Uniunii Europene, pentru a atinge acest scop, se impune reducerea drastica a emisiilor de dioxid de carbon cu douazeci de procente pâna în anul 2020.
Ceea ce pare a fi un acord rational, o masura clara de combatere a modificarilor climatice. În ochii opiniei publice se contureaza imaginea unui Occident care ar conduce lupta împotriva efectului de sera, în vreme ce tarile în curs de dezvoltare, precum India sau China, ar încerca sa torpileze aceste planuri, din egoism.
Greseli si costuri
Dar focalizarea bataliei exclusiv pe reducerea emisiilor de dioxid de carbon este o greseala. În fapt, este vorba despre masuri gigantice si extrem de costisitioare, coordonate politic, care, în final, vor costa mai mult decât toate efectele încalzirii globale. Economistul specializat în probleme de clima, Richard Tol, a calculat costurile necesare pentru atingerea scopurilor asumate: 45 de euro taxe pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa. Pâna în anul 2100, reducerea emisiilor de CO2 ar costa de 14 ori mai mult decât pagubele totale produse de încalzirea climatica.
Dar, nu doar din punct de vedere financiar, reducerea emisiilor este pusa sub semnul întrebarii. În tari precum India sau China, masurile nu pot convinge nici macar clasa politica. În China, de exemplu, încalzirea climatica ar putea avea efecte pozitive: productiile agricole ar putea creste, mai putin oameni ar muri de frig, pentru ca temperaturile crescute s-ar resimti mai bine în timpul iernii decât în perioada estivala.
Acest conflict de interese între tarile în curs de dezvoltare si cele industrializate nu va facilita aflarea unor solutii în nici o conferinta pe teme climatice, atât timp cât obiectivul central va ramîne exclusiv reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Eficienta si inteligenta ar fi majorarea fondurilor de cercetare pentru obtinerea unor noi surse energetice. Potrivit studiilor, toate sursele de energie curente nu sunt suficient exploatate.
În paralel, necesarul de energie la nivel global se va dubla pâna la mijlocul actualului secol. O situatie pentru care omenirea nu este pregatita nici tehnic si nici politic. Identificarea solutiilor va fi costisitoare, dar, pe termen lung, mult mai eficienta decât actualele, interminabilele conferinte dedicate climei. Generatiile viitoare nu ne vor judeca dupa ce ne-am planificat ci dupa ceea ce am realizat.

vineri, 25 iunie 2010

Stimata doamna Europarlamentar,

Stimata colega,

Dragi colegi,



Suntem in asentimentul dumneavoastra si al doamnei europarlamentar cu privire la abuzurile exercitate pe teritoriul Romaniei.

In spiritul solidaritati fata de semenii nostri oprmati, in cazul de fata media, participam neputinciosi la inhibarea drepturilor la opinie, informare, chestionare si raspunzand cu vietile noastre in fata practicilor segregationiste demonstrate nu de putine ori in Romania.

Atentionam cu aceasta ocazie, asupra efectelor, dar mai ales asupra cauzelor ce ne conduc cu siguranta spre o dictatura personala.

Realizam cum in opinia unora vinovati pentru toate esecurile ( "esecele" cum ar spune o colega europarlamentara din Romania ) vor fi intr-un mod neandoielnic toate gruparile de initiativa ce pot semnaliza prapastia in care ne afunda de la zi la zi.

Astfel, toate mijloacele media din Romania vor suporta vina pana la aducerea acestora in aservire.

Presa din Romania va fi vinovata ca la casele de pariuri se poate paria, pro sau contara, caderi guvernului de la Bucuresti. Ca sa fiu sincer, recunosc ca nu am mai auzit de asa ceva nicaieri in lume ( si nu doar civilizata ).

Sunteti curiosi sa aflati cum se mai distreaza lumea buna?
Iata puteti afla ....acum cu doar 10 lei miza.

Casele de pariuri speculează frământările prin care trece Guvermnul Boc şi actuala putere. Astfel, premierul Boc este cotat cu şanse de 50% de a mai rămâne în functie pariuri: Boc are 50% şanse să mai fie premier în decembrie 2010‎
Un pariu de 10 lei pe faptul că Boc nu va mai fi prim-ministru la 31 decembrie 2010 îi poate aduce pariorului un profit net de 8,5 lei.
Acelaşi profit poate fi obţinut de cei care mizează pe faptul că actualul şef al Executivului va rămâne în funcţie până la sfârşitul anului, potrivit Newsin.
Ministrul Finanţelor şi cel al Educaţiei le pot aduce jucătorilor ceva mai mulţi bani.
Astfel, cine pariază acum pe faptul că Vlădescu sau Funeriu va fi primul ministru al cabinetului Boc schimbat din funcţie poate câştiga dublul sumei investite. Aflat la o cotă de 3,5 să fie primul înlocuit, ministrul Muncii, Mihai Şeitan, le poate aduce pariorilor un profit net de 25 de lei la 10 lei mizaţi.
Cea mai puţin probabilă variantă, în opinia caselor pariuri, este aceea că niciun ministru nu îşi va pierde portofoliul anul acesta. Cine pariază 10 lei pe această posibilitate poate câştiga 190 de lei net în cazul în care cabinetul Boc rămâne intact până în 31 decembrie 2010, conform cotelor casei
Tobet.

Acum ca stii, facem pariu ?


Altfel spus, noi romanii am fost, aproape mereu, depasiti de provocarile istoriei, mai apropiate sau mai indepartate, iar in situatiile insuportabile am iesit "huliganic" sa ne aparam. Nu refer aici doar la intervalul dintre instalarea comunismului pană la instalarea deplina a crizei actuale si ma refer in profunzimea istoriei cu toate laturile ei. Pentru a fi mai explicit, am să punctez cateva momente in care am fost "luati pe nepregătite": fie de tavalugul istoriei, fie dimpotriva de campul proaspat, fertil ce ni s-a oferit de catre aceeasi istorie.

Altfel spus, ne-am trezit prea tarziu sau nu ne-am trezit deloc nici atunci cand era nevoie sa ne strangem laolalta si sa incercam sa ne aparam pe noi si munca noastra, materiala dar mai ales spirituala, de cutremurele istoriei, dar nici atunci cand campul era deja proaspăt arat iar noi nu ar fi trebuit decat – la fel, împreuna – sa iesim si sa il semanam.
am avut, si intr-un caz si în celalalt, chef de JOC. Nu degeaba a fost premiat filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier". Nu degeaba a avem un conducator cu tilul de " Jucator"

Perceptia noastra vinovata, despre rezolvare este indeptata intotdeuna spre un timp elastic, de care am crezut ca putem trage la nesfarsit, pentru ca doar in felul acesta castigul sa ne fie suta la suta asigurat "la un moment dat". Natural pentru poporul roman este ramanerea spre infinit sau un moment la fel de nedefinit ca si indecizia noastra.

Pentru noi s-au invetat termeni ca -smecherie, fraieri care muncesc, hotia cinstita si moralul ilicitului.

Poporul roman are speranta. Speranta ca poate veni un altu sa-i dea bani si sa-i rezolve treburile. Speranta ca "la un moment dat" va castiga la LOTO si nu va mai munci el si tot neamul lui pe intreaga viata.
Sigur ca voi intriga pe multi, insa eu sustin in continuare ca au fost prea putini cei care s-au opus instalarii formelor dictatoriale la noi, iar apoi am fost prea multi cei care l-au acceptat, cautionat, ajutat să devina in esenta un sistem clientelar si corupt, de la virful pină la baza piramidei Romaniei.

Cei care s-au opus, au fost cei prea putini si au fost exterminati nu doar de cei pe care îi numim noi simbolic "călăii sau instrumentele ale regimului", ci si prin complicitatea celorlalti, a celor prea multi, care in cel mai bun caz am tăcut.

Sau, cum spuneam mai inainte, ne-am trezit prea tarziu sau nu ne-am trezit deloc in fata tavalugului istoriei.
Altfel spus, ne aflam ca fiind asa si cu aceste materiale de constructie pe langa noi pentru vrem sa construim acum un pod trainic pe care să traversam toti apele involburate si tulburi ale crizei.

Problema e aceeasi:

Ori acum ne amintim cum sunt pasi de JOC si Jucam pentru ca asa vrem. Sau avem prea mult nisip si prea putin ciment, astfel că podul nu are cum să reziste.

In tot cazul, noi îl construim totusi, pentru că cei prea multi spun ca de fiecare data: "Lasa ca merge si asa."


AOSR
Dr. Darius Stan
25.06. 2010




DECLARATIE DE PRESA - Renate Weber, europarlamentar PNL (ALDE)
24 iunie 2010

<
Este vorba, in mod evident, de un atac la adresa mass-media
nesubordonate Presedintelui Romaniei si, implicit, guvernului pe care
il conduce.

Este o invitatie facuta instantelor de judecata de a condamna presa
pentru infractiunea de comunicare de informatii false, o infractiune
extrem de discutabila si impotriva careia m-am pronuntat constant.
Iar daca judecatorii vor rezista unor astfel de presiuni, cu siguranta
Strategia de aparare va oferi cel putin posibilitatea acelor parchete
care raspund la comanda politica sa instrumenteze anchete impotriva
unor trusturi de presa, a unor jurnalisti, folosind articolul 168 din
Codul Penal (404 din noul Cod Penal, dupa ce va intra in vigoare).
Politia politica din Romania se va face si mai mult simtita.

Am discutat deja cu colegii din grupul meu politic, ALDE, si vom
adresa o intrebare Comisiei Europene - in numele grupului, in
conditiile in care si colegi europarlamentari din Ungaria, Italia,
Republica Ceha si Estonia au semnalat pericole similare la adresa
libertatii de exprimare si la adresa libertatii presei.

Cu precizarea ca textul intrebarii ALDE catre Comisie este inca in
lucru, iata paragraful care se refera la Romania si intrebarile
efective pe care dorim sa le adresam Comisiei:

"In Romania, Consiliul Suprem de Aparare, avand atributii privind
apararea si securitatea nationala - organism din care fac parte
Presedintele, ministrul Apararii, sefii serviciilor de securitate si
alte oficialitati de rang inalt - a transmis Parlamentului, spre
aprobare, noua Strategie Nationala de Aparare, care atrage atentia
asupra "fenomentului campaniilor de presa la comanda cu scopul de a
denigra institutii ale statului, prin raspandirea de informatii false
despre activitatea acestora". Ingrijorare a starnit, de asemenea, si
revizuirea legii privind serviciul public de radio-televiziune.

Nu este de acord Comisia cu faptul ca libertatea presei reprezinta un
element fundamental al democratiei si ca UE si institutiile sale ar
trebui sa o protejeze?
Ce initiative va avea Comisia pentru a se asigura ca libertatea
informatiei, libertatea de exprimare si libertatea presei sunt
garantate in UE si in statele sale membre?">>

------------ --------- --------- --------- --------- --------- -
Pentru informatii suplimentare, va stau la dispozitie,

Mirela Rus
Press Officer
+40-723/532. 030
presa[at]renatewebe r.eu
www.renateweber. eu


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.