luni, 13 iunie 2011

Povestiri despre dragonul lui Napoleon Bonaparte

Povestiri despre dragonul lui Napoleon Bonaparte
Daca mai tin eu bine minte, Napoleon Bonaparte spunea despre China comparand-o cu in imens dragon ce doarme. Precizand generalilor sai, ca in cazul in care imensul dragon se va trezi, intregul pamant se va zdruncina din temelii.
Adevarul a fost pe undeva la mijloc. Imensul dragon din povestirea lui Napoleon nu dormea si doar se uita cu intelepciune la cum se iroseste energia in inchipuita lume civilizata occidentala.  A fost treaz tot timpul, pentru ca astazi la momentul oportun sa intervina la temperarea pornirilor unora.
Astazi, China ar putea devansa SUA pentru a deveni cea mai mare piata bancara din lume pana in 2020, semn ca bancile occidentale trebuie sa se indrepte cu atentia spre lumea imensa din est.
Potrivit unui raport intitulat 'Banking in 2050', publicat de firma de consultanta Pricewaterhouse Coopers (PwC), activele bancare globale ar urma sa creasca de patru ori pana la aproximativ 300.000 de miliarde de dolari pana in 2050. Piata bancara din India ar putea sa o devanseze pe cea din Japonia pana in 2035 in timp ce piata bancara din Brazilia ar putea sa le devanseze pe cele din Germania si Marea Britanie pana in 2045.
De asemenea, activele bancare interne ale principalelor sapte economii emergente (China, India, Brazilia, Rusia, Mexic, Indonezia si Turcia) le vor depasi pe cele ale statelor din G7 (SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada) pana in 2025, cu un deceniu mai rapid decat estima PwC intr-un raport realizat in 2007, inaintea crizei financiare.
Economistul sef al PwC, John Hawksworth, a prognozat ca va avea loc o schimbare fundamentala in geografia economiilor mondiale si a sfatuit actualii lideri ai pietei bancare, a caror putere a fost afectata de criza creditului, sa incerce sa cucereasca pietele emergente. 'Cu populatii de peste un miliard de persoane fiecare, acces la piete precum China si India este vital pentru crestere', a apreciat John Hawksworth.
PwC, care si-a bazat raportul pe estimari privind Produsul Intern Brut, creditul domestic si marjele dobanzilor, sustine ca cresterea pietelor bancare din E7 depinde de investitiile de stat in infrastructura, deschiderea pietelor in fata concurentei, reducerea birocratiei si a deficitelor bugetare si cresterea educatiei in mediul rural.
China, cel mai mare consumator de energie la nivel mondial
China a devenit cel mai mare consumator de energie, pe plan mondial si a depasit Statele Unite, potrivit unui studiu al grupului britanic BP.
China a avut anul trecut un consum energetic de 2,43 miliarde de barili echivalent petrol, comparativ cu 2,28 miliarde de barili echivalent petrol in Statele Unite, se arata in studiul BP, citat de postul american de televizune CNBC.
Revenirea economiei mondiale a sustinut cresterea pretului la energie intr-un ritm neintalnit de la socurile petroliere din 1973.
Impactul consumului de combustibili fosili asupra mediului a crescut, BP sugerand ca emisiile de dioxid de carbon din utilizarea energiei a inregistrat cel mai rapid ritm de crestere din 1969.
Atat statele din Organizatia pentru Coopererare si Dezvoltare Economica, cu economii mature, cat si tarile cu economii in dezvoltare, au avut rate de crestere a emisiilor de dioxid de carbon peste medie, potrivit celei de-a 60-a statistici anuale a BP privind energia la nivel global.
"Productia industriala mondiala si-a revenit foarte rapid, odata cu recuperarea din declinul economic global", a afirmat directorul general al BP, Bob Dudley.
Daca Germania renunta la energia atomica, China vaneaza viitorii someri atomici ai Germaniei
Germania intentioneaza sa renunte, pana in 2022, la sursele atomice de energie. Guvernul federal discuta cu sefii guvernelor de land pe aceasta tema. Germania si-ar accentua, astfel, dependenta de importul de energie.
Rusia, cu oferta ei generoasa de gaze naturale, nu poate fi decat fericita la auzul unor asemenea vesti. Guvernul de la Berlin va lansa, luni, pachetul legislativ dedicat reformei domeniului energetic. abandonarea surselor atomice nu va fi deloc asa de simpla cum isi imaginase (sau cum se laudase in public, cel putin) cancelarul federal Angela Merkel - pentru care, oricum, gestul are un usor iz de harakiri politic. Marile concerne energetice solicita despagubiri si acuza guvernul ca printr-o interventie brutala, ultimativa chiar, in piata, actioneaza pe langa principiile statului de drept. Pe de alta parte, unele dintre landuri - inclusiv dintre cele conduse de premieri proveniti din tabara conservatoare ( a cancelarei) contesta propunerile Executivului federal, invocand costurile si asa in continua crestere ale energiei. Angela Merkel are mai degraba parte de sustinere dinspre opozitie, social-democratii declarandu-se pregatiti pentru compromis intru consens. Ecologistii, e drept, sunt mult mai radicali: in opinia verzilor, anul 2022 este un obiectiv prea indepartat si nici nu exista o garantie ca, la acea data, in locul inchiderii centralelor nucleare nu va reizbucni dezbaterea publica.
In mod nu neaparat surprinzator, Rusia rezoneaza cu derularea evenimentelor din Republica Federala de asa natura incat moratoriul atomic si renuntarea Germaniei la energia de origine nucleara au devenit stire de deschidere a jurnalelor televizate de la Moscova. a observat-o si noul ministru federal al Economiei, liberalul Philipp Rösler, cu ocazia primei sale vizite in strainatate, tocmai in Rusia. "Nu este nici un secret", a declarat liderul liber-democratilor, "ca Rusia livreaza Gwermaniei o treime din necesarul primar de energie. Deja. Pana cand vom depasi faza de tranzitie catre exploatarea optima a surselor regenerative, vom avea nevoie de substitute, inclusiv de gaz. iar principalul ofertant ramane, desigur, Rusia". Monopolistii rusi ai gazului de la Gazprom viseaza, deja, lacate pe portile centralelor atomice germane si bani, multi bani in conturile proprii. Noi cai de transport sunt deja in lucru - South Stream, de exemplu, spre deosebire de impotmolitul proiect concurent european Nabucco. Exista, insa, si la Moscova anumite voci mai putin convinse ca actuala dezbatere cu energia atomica isi va atinge telul propus. Cotidianul Kommersant cita un specialist rus in opinia caruia Germania sufera, doar, de sindromul post-Fukushima si va avea timp suficient, pana in 2022, sa se mai gandeasca si razgandeasca.
 
Coalitia de guvernamant din Germania a decis oficial inchiderea centralelor nucleare pana in 2022, iar Uniunea Europeana cere teste de stress pentru reactoarele din spatiul comunitar. De pe urma acestor zbateri incearca sa profite China, regimul de la Beijing facand asiduu curte specialistilor din Germania.
Catastrofa de la Fukushima ingrijoreaza Vestul, dar, acolo, aproape de epicentrul dramei, exista o superputere in devenire pentru care investitiile in energia atomica sunt o afacere de perspectiva. China priveste spre Europa nucleara cu oarecare nedumerire, vazandu-si de propriile proiecte, carora intentioneaza sa le aloce, anual, cate noua miliarde de euro. La ora aceasta, sistemul energetic din Republica Populara mizeaza pe 13 reactoare, alte 28 de centrale aflandu-se in faza de proiectare. Liu Chengxin, secretar general adjunct al administratiei nationale pentru energie nucleara din China, este convins ca o catastrofa de genul celei de la Fukushima se petrece o data la 1000 de ani. In plus, crede Chengxin, "Germania are o populatie mult mai mica decat noi si, implicit, un necesar energetic mult mai scazut. China nu isi permite sa abandoneze energia atomica. iar Germania nu va renunta, in 2022, la curentul de origini nucleare, pur si simplu il va importa". Tot mai multi responsabili din industria nucleara de la Beijing apar citati in presa germana lansand invitatii catre specialistii din Republica Federala. O oferta "draguta", comenteaza purtatorul de cuvant al politehnicii din München, Andreas Battenberg. Cercetatorii germani si viitorii absolventi ai scolilor cu profil atomo-energetic vor avea cu siguranta nevoie de o relocare, in cazul in care programul antamat in prezent de Executivul de la Berlin va prinde cu adevarat forma. E drept ca in afara productiei de electricitate, tehnica nucleara are si alte branse cu perspectiva de lunga durata - medicina si studiul materialelor, de exemplu.
Sven Lehmann, seful Verzilor din landul Renania de Nord - Westfalia, critica pozitia unor tari precum China, Franta sau Polonia, dar vede si o sansa pe care Germania ar putea-o exploata: absenta unei concurente in exportul de tehnologie pentru resurse regenerative de energie. Pentru aceasta este nevoie si de o recalificare a fortei de munca de inalta calificare angrenata astazi in sectorul nuclear. Pana atunci, insa, China ramane o optiune la indemana expertilor germani interesati intr-o relocare.
Dragonul inghite mamba neagra. Africa neagra a devenit partenerul de incredere al Chinei
In ultimii trei ani, Partidul Popular Chinez si-a intarit prezenta in fost colonie portugheza a Mozambicului, in sudul Africii. Desi relatiile Chinei cu acest stat dateaza inca din anii 1960, cand partidul comunist a sprijinit lupta micului stat african pentru independenta, pana de curand China a ramas un jucator secundar, in aceasta parte a lumii. Controlul economic si politic era in mainile Statelor Unite, Angliei sau Portugaliei. La sfarsitul lunii aprilie, un reprezentant al statului chinez a facut o vizita oficiala in Mozambic, pentru a sublinia si intari legaturile intre cele doua tari, potrivit Jamestown Foundation.
China a investit masiv in infrastructura, minele si agricultura statului african.
China Exim, banca chineza de importuri si exporturi, a oferit guvernului din Mozambic un imprumut de 2,3 miliarde de dolari pentru constructia unui super-dig, in centrul tarii. Companiile chineze au construit drumuri, poduri, instalatii militare si spitale.
Mai mult, Beijing-ul a contribuit cu 160 de milioane de dolari lamodernizarea aeroportului principal si a catorva cladiri importante ale statului, printre care stadionul, Ministerul Afacerilor Externe sau Parlamentul.
Insa cea mai mare investitie a Chinei, care se ridica la 1 miliard de dolari, este cea facuta de Wuhan Iron and Steel in sectorul minier al Mozambicului.
Investitiile abia incep
In 2010, postul national de radio al tarii africane anunta ca o companie chineza si-a exprimat intentia de a investi 5 milioane de dolari in sectorul minier.
Dupa un seminar tinut de guvernul Mozambicului la Shanghai, interesul oamenilor de afaceri chinezi a explodat.
Se estimeaza investitii cu valori totale ce depasesc 13 miliarde de dolari, pana in 2020. Sectoarele tintite sunt infrastructura, agricultura, turismul si sectorul de exploatare miniera.
Nici bancile nu stau deoparte. O serie de banci asiatice au anuntat investitii de 165 de milioane intr-o fabrica de ciment, una de procesare a bumbacului si in proiecte de agricultura.
Si interactiunea economica va creste cu siguranta, devreme ce in acest an se asteapta sa inceapa primele zboruri directe pe ruta Mozambic- China.
Turismul nu are decat de castigat. China este piata turismului cu cea mai mare rata de crestere. In 2010, nu mai putin de 50 de milioane de chinezi au plecat in vacanta in lume.
Daca ar fi sa ne luam dupa estimari, in urmatorii 10 ani, 1 milion de turisti de chinezi se vor opri si in tara africana.
Interesul Chinei se extinde pana la terenul arabil. In 2008, un reprezentant al Ministerului de agricultura chinez a anuntat intentia de a lua in arenda pamant african, pentru productia de cereale.
La acel moment, autoritatile mozambicane au negat, insa un an mai tarziu investitorii chinezi cumparau pamant cu 8 dolari pe hectar.
Resursele miniere nu au fost ignorate nici ele. Diamantul, rubinul, aurul, fierul si marmura, toate se gasesc in Mozambic si toate prezinta interes pentru chinezi.
Insa la fel de important este si materialul lemnos, pe care China l-a importat din Mozambic.
In schimb, mozambicanii beneficiaza de educatia sistemului chinez. 100 de cetateni ai Mozambicului sunt acum studenti in China.
Specialisti in agircultura, doctori si experti militari chinezi au fost detasati in inima Mozambicului, pentru a sprijini dezvoltarea educatie.
Dar de ce China o sa reuseasca unde altii au ratat ?
Vocile care anunta prabusirea Chinei, in urma unei cresteri economice spectaculoase din ultimele decenii, nu inceteaza sa apara, insa, an dupa an, China le demonstreaza ca nu este ca alte puteri ale lumii.
In prezent, unii analisti sustin ca tara asiatica are o inflatie prea mare, investitii in exces, salarii in crestere galopanta si multe credite neperformante, prin urmare ar putea cadea in "capcana veniturilor de mijloc", care a dus la crize economice in multe tari dezvoltate, cel mai recent exemplu fiind chiar recesiunea globala din 2008, inceputa in Statele Unite.
Desi temerile pot fi intemeiate, mai ales cele cu privire la rata inflatiei, profesorul Stephen S. Roach de la Universitatea Yale, care este si presedinte de onoare al Morgan Stanley Asia, este de parere ca economia chineza nu va urma calea altora asemanatoare din trecut. Intr-un comentariu pentru Project Syndicate, el a detaliat zece motive pentru a-si sustine teoria:
Strategia
Din 1953, China si-a formulat obiectivele in planuri pe cinci ani, cu tinte si politici bine definite. In ultimul plan de acest gen, se observa o schimbare deosebit de importanta a strategiei, de la un model de producator, aplicat in ultimii 30 de ani, la o societate de consum infloritoare.
Determinarea
Liderii chinezi au drept principala prioritate stabilitatea. Datorita acestui angajament, China a reusit sa evite problemele cauzate de recesiunea globala din 2008 - 2009. De asemenea, guvernul chinez s-a angajat sa tina sub control inflatia, "bulele" activelor sau imobiliarelor, precum si nivelul creditelor neperformante.
Mijloacele de atingere a obiectivelor
Cei peste 30 de ani de reforme ii permit un dinamism aparte economiei chineze. Reforma mediului de afaceri si pietelor financiare au fost cheia succesului, iar multe alte reforme urmeaza a fi infaptuite. In plus, China a demonstrat ca stie sa invete din greselile economice din trecut si are abilitatea de schimba cursul, cand este necesar.
Economiile
O rata a economiilor de peste 50 la suta a ajutat mult China. Acest lucru a ajutat la finantarea investitiilor si a pus China la adapost de socurile internationale printr-o rezerva valutara deosebit de ridicata. In prezent, autoritatile incearca sa redirectioneze surplusul pentru a creste cererea interna.
Aveti mai jos raportul anual despre piete de capital:
China: Piata de actiuni Chineza nu tine pasul cu aprecierile de curs inregistrate pe pietele consolidate. In ciuda comparatiei favorabile cu alte piete emergente din regiune, actiunile chineze nu sunt capabile sa atinga un moment maxim ascendent. Tensiunile de la nivelul pietei de actiuni din China sunt susceptibile sa persiste si drept rezultat o performanta sub medie va continua sa fie inregistrata si in urmatoarele luni.
Brazilia: Pe de alta parte, valorile materiilor prime in cea mai mare parte s-au comportat bine. Majoritatea actiunilor braziliene par inca extrem de supraevaluate. Fara Petrobras si Vale, ale caror cotatii sunt relativ scazute, raportul pret-castig la nivelul pietei, in general, ar fi fost mult mai mare. Astfel, la nivelul pietei de actiuni asteptarile pozitive au fost anticipate iar potentialul de apreciere cel putin pe termen scurt, este limitat.
Ungaria: Ungaria a surprins piata prin datele neasteptat de mari ale productiei industriale pentru luna noiembrie, fapt care i-a determinat pe toti observatorii pietei sa revizuiasca estimarile privind cresterea economica pentru 2010, 2011, 2012 si in continuare. Forintul s-a apreciat fata de euro si chiar mai puternic fata de francul elvetian – prima veste buna de ceva vreme pentru cei cu imprumuturi in moneda straina. Piata de actiuni maghiara a inregistrat in luna ianuarie o apreciere in jur de 6,5%, fiind una dintre cele mai puternice din regiune; in mod deosebit datele economice solide surprinzatoare au impulsionat cursurile.

 
Autor: Dr. Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.