sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Bio sau fast food? Cu ce ne hranim?

Sunt produsele bio într-adevar mai sanatoase? Pot hrani ele întreaga populatie? Ce mai e natural în alimentele semipreparate? Cât de eficiente sunt asa-numitele alimente functionale si în ce masura ne schimba comportamentul si viata produsele din laborator?

Aproape fara exceptie presa de bulevard, revistele pentru femei înainte de toate, ofera saptamâna de saptamâna noi retete de slabit si fac recomandari pentru o alimentatie mai sanatoasa. Interesant e ca, desi ineficiente pe termen lung, aceste retete se vând pe mai departe bine. Ceea ce lipseste însa e o dezbatere de aceeasi amploare bine documentata, bazata pe studii si rezultate stiintific
Iata ca în ultimele sale editii, revista de stiinta si tehnica "Zeit Wissen", editata de saptamânalul german "Die Zeit", a lansat un serial dedicat alimentatiei si modului în care ne hranim astazi. Publicatia releva ca, potrivit studiilor, la nivel european germanii par a fi cei care cheltuie cel mai putin pe mâncare. În nicio alta tara pe continent, preturile la alimente nu sunt mai reduse ca aici. E vorba bineînteles de marile retele de magazine de discount. Dar, tot potrivit studiilor, germanii, chiar si copiii, par a sti foarte bine ce e sanatos si ce nu.
Totusi semipreparatele ramân la mare moda.
Statistic, fiecare german consuma pe an în medie 137 de kg de alimente aromatizate, adica 370 de grame într-o zi. Multe produse nu au nimic de-a face cu alimentele din care ne-am putea imagina ca sunt facute: carne, legume, verdeturi, condimente. Supa la plic, de pilda, e de cele mai multe ori pur si simplu rezultatul unor reactii chimice. O însiruire de aminoacizi si nimic mai mult. Câteva boabe de mazare sau rondele de morcovi, tratate special pentru a se mentine perfect si în stare uscata, ne fac sa credem ca produsul e unul natural. Nici aromele naturale nu sunt ceea ce tindem sa credem. De exemplu gustul de capsuni dintr-un "iaurt cu capsuni" nu trebuie sa provina neaparat de la capsuni. Aceasta se întâmpla de cele mai putine ori. "Bucataria de arome" e nelimitata. La arome se aduga si alte componente nenaturale, care modifica si intensifica gustul produselor si le schimba aspectul, cum ar fi maltodextrina sau glutamatul de sodiu si desigur colorantii de tot felul. Apoi mai exista si imitatele, de sunca sau de brânza de exemplu, pe care producatorii le folosesc adesea la fabricarea pizzei.

Alimentele ne modifica gustul si comportamentul

Problema e ca, asa cum au dovedit testele, copiii hraniti cu astfel de produse le vor prefera pe acestea la maturitate celor naturale. Imi amintesc de o emisiune transmisa la televiziuena germana în care era prezentat un experiment, efectuat la o gradinita. Rezultatele acestuia ar tebui sa ne dea de gândit. Copiilor li s-au oferit doua feluri de iaurt cu fructe: unul cu fructe naturale, celalalt cu arome de fructe. Care credeti ca a fost cel preferat de cei mai multi copii?
Iaurtul cu arome. Pentru simplul fapt ca tocmai cu acest tip de iaurt erau obisnuiti. Interesant e ca cei care au ales iaurtul cu fructe naturale erau copii proveniti din familii de straini, turci în majoritate. În aceste familii se mai gateste cu alimente naturale. Asadar, alimentele ne modifica gustul. Dar nu numai gustul, ci si comportamentul.
Mancarurile semipreparate se consuma adesea pe fuga în picioare, pe fuga în fata televizorului sau a computerului, lasând, la finele mesei, nu senzatia de placere si satietate, ci de oboseala, de îmbuibare. Se pierde componenta sociala si relatia cu natura, cu naturalul.
Nesanatoase sunt, cel putin pe termen lung, si produsele fast food, extrem de îndragite mai ales în rândul copiilor si celor tineri.
O problema, generata de o alimentatie gresita, cum ar fi produsele fast food, e supragreutatea. Potrivit celui mai recent studiu la nivel national, fiecare al doilea german e supraponderal, iar fiecare al cincilea obez, aceasta constituind un risc pentru sanatate

Putem hrani cu alimentele ecologice intreaga omenire?
La aceasta întrebare magazinul „Zeit Wissen” raspunde afirmativ, citând Fundatia pentru Agricultura Viitorului, care considera ca acest lucru este posibil si în conditiile cresterii constante a numarului locuitorilor planetei noastre. Totusi important ar fi ca alimentatia sa se axeze mai mult pe produse vegetale decât pe cele de provenienta animala. Productia de carne necesita de sapte ori mai multa energie decât producerea alimentelor cu aceeasi cantitate de calorii, dar de origine vegetala. Şi înca un argument: în regiunile sarace de pe glob, prin culturile ecologice se poate obtine chiar o recolta mai bogata si se mentine totodata pe termen lung fertilitatea solului.
Agricultura ecologica este mai lesne posibila cu mijloacele rudimentare de care dispun fermierii în aceste zone, de pilda pe continentul african. O combinatie înteleapta de plante, poate reduce considerabil daunatorii pe aceste ogoare, nemaifiind nevoie de pesticide. Apoi trebuie avut în vedere echilibrul sistemului ecologic. Un exemplu: în padurile amazoniene, micii fermieri pot lucra câmpuri relativ mici, fara a distruge padurea tropicala. Daca se defriseaza suprafete întinse pentru a se cultiva soia, se obtin, ce-i drept, recolte bogate, dar pagubele aduse mediului sunt enorme. In plus, dupa câtiva ani solul nu mai este fertil si e nevoie de cantitati mari de ingrasaminte chimice.

Un material integral DW

Obama tine discursul Starea Natiuni USA in mijlocul unor ape tulburate




Dupa ocuparea biroului prezidential cu un an in urma, Barack Obama a tinut miercuri 27.ian. 2010 primul sau discurs asupra Starii Uniunii Americane.
Presedintele a pus accent pe proiectele legate de economie si sanatate adoptate de Camera si Senat sub administratia sa.
“Pana cand voi termina discursul in aceasta noapte, mai multi americani isi vor pierde ingrijirea medicala”, a declarat Obama. “Deficitul nostru va creste. Primele de asigurare vor creste.”
Cu doar o saptamana in urma, majoritatea democratica de 60 de locuri din Senat a fost pierduta dupa ce scaunul lui Ted Kennedy a fost ocupat de senatorul republican Scott Brown. Odata cu pierderea locului, democratii din Senat au infruntat o opozitie intensificata din partea republicanilor in ceea ce priveste adoptarea legislatiei pentru reforma financiara, precum si in cazul adoptarii unui pachet de reforma in cadrul sistemului de ingrijire a sanatatii.
Multi democrati si-ar putea pierde locurile in mijlocul presiunilor si a scaderii sustinerii alegatorilor. Rata de popularitate a lui Obama a scazut in lunile recente, de asemenea. In februarie 2009, rata de sustinere a lui Obama era de aproximativ 69% in Sondajul Gallup. In ultimele sase luni, aceasta rata a scazut in mod constant si acum se afla la 48%.
Raspunsul lui Obama a fost acela de a cere “un nou proiect pentru slujbe in aceasta seara”, presupundu-se crearea unui numar mai mare de locuri de munca in 2010.
Presedintele a declarat ca americanii au “un deficit de incredere – dubii adanci si usturatoare in privinta modului in care functioneaza Washingtonul – care a crescut tot mai mult de-a lungul anilor”, despre care el a sustinut ca trebuie sa fie depasit pentru ca noua sa agenda sa functioneze.
Mai mult, economia este inca o problema in mintea fiecarei persoane, chiar si cu pachetul de stimulente in valoare de 787 de miliarde de dolari. Rata generala a somajului in Statele Unite este de aproximativ 10%, si multi americani inca intampina greutati in gasirea de slujbe. Conform website-ului Recovery.gov, aproximativ 640.000 de slujbe au fost create cu ajutorul pachetului de stimulente.
“Datorita pasilor facuti, exista aproximativ 2 milioane de americani care lucreaza acum si care altfel ar fi fost someri”, a declarat presedintele. “200.000 lucreaza in constructii si in domeniul energiei curate. 300.000 sunt profesorii si angajati in domeniul educatiei.
Investitiile in educatie au fost de asemenea pe agenda presedintelui, care a propus mai multe reforme si schimbari in educatia de la nivel de colegiu.
“Cer Senatului sa urmeze Camera si sa adopte un proiect de lege care va revitaliza colegiile noastre comunitare, care pot ajuta copiii multor familii sa isi inceapa cariere” a declarat Obama. “Pentru a face colegiul mai disponibil din punct de vedere financiar, acest proiect de lege va anula in cele din urma taxele nejustificate platite de bugetari bancilor pentru imprumuturile acordate studentilor. In schimb, haideti sa luam banii si sa dam familiilor credite speciale de 10.000 de dolari pentru cei patru ani de colegiu si sa crestem Bursele Pell pentru studiu.”
Obama s-a adresat republicanilor care au criticat in mod direct politicile sale, chemandu-i sa lucreze impreuna cu democratii, in special asupra reformelor din domeniile economic si al sanatatii.
Dupa discursul presedintelui, guvernator republican Bob McDowell din Virginia s-a adresat presedintelui, sustinand ca administratia sa cheltuie prea mult. “Valoarea datoriei sale este pe cale sa se dubleze in 5 ani, si sa se tripleze in 10”, a declarat el.
McDowell a adaugat ca majoritatea americanilor nu doresc sa predea guvernului federal cel mai bun sistem de ingrijire medicala din lume.
Obama a discutat de asemenea despre decizia de saptamana trecuta a Tribunalului Suprem, care ofera sindicatelor si corporatiilor – incluzand companii straine – dreptul de a sustine financiar candidati, fara nici o restrictie. El a cerut republicanilor si democratilor sa adopte un proiect de lege care impune schimbarea deciziei.

Guvernatorul Schwarzenegger propune ca mii de detinuti sa fie transferati in Mexic
Guvernatorul de California, Arnold Schwarzenegger, a sugerat luni ca ar fi necesara trimiterea a mii de detinuti fara acte in centre special construite in acest scop in Mexic, relateaza AFP. El a spus ca o astfel de masura i-ar permite statului sau sa economiseasca un miliard de dolari, daca 20.000 de imigranti ilegali aflati in prezent in California ar fi transferati in Mexic. "Cred ca am putea face multe la nivelul sistemului penitenciarelor, daca am putea duce in Mexic 20.000 de detinuti care sunt imigranti ilegali", a explicat el. "Am plati pentru construirea unei inchisori in Mexic, ceea ce ar reduce la jumatate costurile. Am putea economisi un miliard de dolari imediat pentru educatie", a declarat guvernatorul. Schwarzenegger a declarat recent stare de urgenta bugetara si le-a propus parlamentarilor statului o prima transa de masuri pentru a se face fata deficitului de 19,9 miliarde de dolari. inchisorile din California sunt printre cele mai agolmerate din SUA, având circa 170.000 de detinuti pe 100.000 de locuri.

Autor: Darius Stan

vineri, 29 ianuarie 2010

Omul prin faptele sale a devenit divinitatea absoluta a zilelor de astazi


Intotdeuna am spus ca am toata increderea in fiinta suprema adica OMUL. Omul prin faptele sale a devenit divinitatea absoluta a zilelor de astazi, drept pentru care trebuie sa avem puterea de a intelege ca si binele si raul se datoreaza actiunilor sale.
Si ca totul sa fie argumentat am sa va aduc pilda din trecut prin care, omul fiind slab in comparatie cu alte animale s-a descoperit pe el gandind sa obtina arma. Si apoi avand gandirea a inceput sa creeze si unelte pe care le-a utilizat si ca arme in infrangerea rivalilor. Si nu a facut diferenta intre rivali care putea fi animal sau om ca si el.
Apoi a tot progresat si nu datorita armelor pe care le detinea in maini, ci doar datorita armei supreme - Inteligenta. Acelasi om, peste timp a dovedit in divinitatea sa provenita din inteligenta, cum s-a priceput sa incolteasca, umileasca si sa ucida cam tot din cea ce il inconjoara si mai mult pentru nimic.

Amnesty international a relansat, recent, un raport in care indeamna liderii mondiali sa adopte o „Regula de aur” in domeniul drepturilor omului, care sa prevada prevenirea din partea guvernelor diferitor state transferul de arme, atunci cand exista riscul substantial ca acestea ar putea fi folosite pentru incalcari grave ale drepturilor omului.
   Raportul a fost lansat, pe motiv ca statele membre ale ONU planifica sa se intruneasca dinnou, dupa esecul de la ATLANTA SUA 2009, pentru a examina reinceperea negocierilor legate de tratatul privind comertul cu arme.
    Potrivit reprezentantilor Amnesty International, pana la urmatoarea intrunire ONU, mai multe state precum China, Egipt, India, Pakistan, Rusia si SUA, incearca sa blocheze, sa tergiverseze si sa diminueze importanta propunerilor, fapt care ar provoca un esec privind realizarea obiectivelor tratatului si ar permite in continuare comertul necontrolat cu arme.
„Desi majoritatea comunitatii internationale a dat „unda verde” tratatului, cateva state ar vrea sa pastreze haosul existent, astfel incat sa poata inchide ochii la transferurile de armament revoltator de iresponsabil”, a declarat Brian Wood, managerul Amnesty International de control al comertului cu arme.

Guvernele statelor ignora consecintele oribile ale comertului cu arme
   
Raportul acestei organizatii internationale „Sange la rascruce de drumuri: argumente in favoarea unui Tratat mondial privind Comertul cu arme” este prima examinare detaliata a parametrilor si a domeniului de aplicare a unui asemenea tratat, care se bazeaza pe noua studii de caz detaliate ale consecintelor catastrofice, in ce priveste drepturile omului, ale comertului nerestrictionat cu arme.
Raportul demonstreaza ca, fara o prevedere efectiva in domeniul drepturilor omului, un Tratat mondial cu privire la Comertul cu arme nu ar reusi sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili.    
Potrivit cercetatorului Helen Hughes, care a participat la elaborarea acestui raport, guvernele, fie pot continua sa ignore consecintele oribile ale transferurilor de arme internationale iresponsabile, fie isi pot respecta obligatiile in baza unui Tratat privind Comertul cu arme.
„Tratatul trebuie sa contina o „Regula de aur” referitoare la drepturile omului, fapt care ar contribui la salvarea vietilor oamenilor si la protejarea mijloacelor de trai ale acestora”, a mentionat Helen Hughes.  
    Conform raportului, China, Rusia si SUA, printre multe alte state, sunt specificate in document ca fiind tari care vand arme, in mod iresponsabil, tarilor care au savarsit incalcari bine documentate ale drepturilor omului, precum Columbia, Guatemala, Guineea, Irak, Myanmar, Somalia, Sudan etc.
Spre exemplu, China si Rusia sunt cei mai mari furnizori de arme conventionale in Sudan, arme ce sunt utilizate pentru incalcari continue, grave ale drepturilor omului.
Totodata, potrivit raportului amnesty international, incepand cu anul 2003, departamentul apararii al Statelor Unite a finantat majoritatea din furnizarile de peste un milion de arme automate, pistoale si arme pentru infanterie pentru 531.000 de membri ai fortelor de securitate irakiene, in cadrul unui proces prost administrat si iresponsabil.

Autor:Darius Stan

miercuri, 27 ianuarie 2010

Drumul dificil catre o lume mai buna


Am aflat o informatie de ultima ora - Cum ca FMI va aproba livrarea transelor pentru Romania de Valentine's Day. Atunci am avut o revelatie, in care vad cum cei de la FMI ne vor trimite sute de mii de scrisorele cu inimioare si floricele. Sarutari si fluturari de batista de peste oceanul ce desparte lumea civilizata de fratii lor ramasi existenti in faze incipiente ale dezvoltarii.
Si se facea ca in visul meu aveam posibilitatea de a comunica (intr-un fel propriu )raspunsul de multumire pentru stradania lor.

Drumul dificil catre o lume mai buna

Civilizatia nascuta din teoria idealista precum si violenta nascuta din teoria mercantilista sunt concepte ce astazi conduc omenirea impartind-o intr-un echilibru al fortelor antagonice.

Oamenii de oriunde din lume au aratat, ca non-violenta nu inseamna o pasivitate sterila, o non -actiune dezinteresata, ci o forta morala importanta, care poate aduce schimbarea societatilor si a comprtamentelor oamenilor.

Este demonstrat faptul ca mai devreme sau mai tarziu, toti oamenii lumii vor trebui sa se confrunte cu realitatea existentei lor si sa gaseasca o cale de a convietui in comun, transformand astfel acest desiderat intr-un definitoriu creativ al existentei pacifiste si al fraternitaţii.

Cand acest lucru va fi posibil, omenirea va trebui sa dezvolte o metoda prin care sa puna capat tuturor conflictelor create de pe pozitii de suprematie existente intre noi oamenii, a tuturor razbunarilor si agresiunilor dictate de acapararea resurselor economice.
Fundamentul acestei metode este bazat pe intelegerea si intr-ajutorarea dintre noi semenii oameni.

Drumul dificil care pe care am pornit de peste veacuri ne va duce la acest adevar, caci pornirea noastra isi are radacina din trecutul patat de veacuri de sangele fratilor nostri oameni.

Drumul dificil care pe care am pornit va fi dovada elocventa a trezirii gandirii speciei umane pentru existenta.
Drumul dificil care pe care am pornit este o incercare ce tinde sa gaseasca un nou inteles al valorilor si a demnităţii speciei umane, ce va semna acum pentru o existenta a generatiilor viitoare.

Pe acelasi drum, vom primi cu totii credinta in oportunitatea schimbarii, redefinirii conceptului de valori ce va conduce omenirea in viitor spre progres.

Constienti fiind de aceste lucruri vom fi siguri de reusita noastra, si vom putea privi spre viitor cum ne transformam intr-o singura civilizatie unitara cu credinta ca, impreuna devenim o forta uriasa a dreptatii.

Puterea noastra ne trimite spre aceasta viziune. doar daca om langa om indiferent de culoare, etnie, religie sau sex se va lega sa isi depaseasca problemele comune.

Acceptati astazi, voi toti, aceasta bucurie a unei promisiuni de transformare intr-o lume mai buna avand o incredere de nestramutat forta oamenilor ce isi doresc sa existe viitorul omenirii.

Refuz sa cred ca natura oamenilor de astazi ii face incapabili sa faca fata lucrurilor care trebuie sa fie facute.

Refuz să cred ca omul se lasa purtat cu indiferenta pe raul vietii, incapabil de a influenta evenimentele din jurul sau.

Refuz sa cred ca omenirea s-a pierdut atat de tragic in intunericul banilor si groaza razboiului, incat zorii stralucitori ai intelegerii si ai fraternitatii nu mai pot deveni nicicand realitate.

Refuz sa accept constatarea cinica, ca toate natiunile trebuie sa coboare pe scara materiala pana in iadul anihlarii propriilor semeni.

Cred inca in realitate si in adevarul neconditionat al dorintei existentei tuturor celor ce doresc ca omenirea sa poata avea ultimul cuvant.
Acesta este motivul pentru care cred ca suntem in putere de a ne cere drepturile de a respinge tot cea ce poate distruge pe semenii nostri.

Acesta este motivul pentru care cred ca drepturile noastre la existenta se vor dovedi mai puternice decat raul triumfator in prezent.

Doresc sa inchei, cu bucuria de a fi alaturi de voi toti oameni de astazi, toti cei ce aveti speranta intr-o zi de maine mai senina mai pretioasa decat diamantele sau argintul sau aurul.

Autor:Dr Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.