miercuri, 15 aprilie 2009

Linistitele cotloane ale paradisurilor au devenit linia intii a frontului ca o amenintare directa la adresa securitatii sociale.


Escaladarea violentelor dupa imediata intalnire a celor mai puternice industrializate state, de la sumit-ul G20 Londra, a facut evidentiabile efecte vizibile imediate in zona economica. Concluzionand ca efect iminent ca pacea durabila poate fi dezvoltata numai intr-o lume controlabila, s-au pronuntat impotriva existentei paradisurilor fiscale, sociale ... etc. De fapt fiecare cauta sa vaneaze sau sa slabeasca pietele libere ale competitorilor . Toate marile puteri au inteles ca ar fi timpul ca efectele elegantei si tolerantei din trecut sa fie lasate la "garderoba" diplomatiei, si sa atace frontal pentru cucerirea unor noi piete de desfacere. Lumea are nevoie de banii, locuri de munca, zone libere de baremurile riguroase ale unei economii controlate. Piete noi, unde investitorii sa se poata cupla imediat la necesitatile si informatiile venite si sa sporeasca influenta in zona asigurand un teritoriu de absorbtie pentru a depasi problemele financiare din statul de origine. Daca economiile locale au fost lovite din plin de confruntarile din ultima perioada, pietele internationale au reactionat indirect, dar la fel de prompt fata de ultimele evenimenteo masiva reactie de respingere a oricarei forme de schimbare.

Principalul lucru pe care paradisurile fiscale il ofera companiilor straine este discretia. Dependenta lor de capitalul strain i-a facut pe critici sa le considere vinovate de tolerarea crimei si fraudei.
Dictatori precum filipinezul Ferdinand Marcos si indonezianul Mohammed Suharto, s-au dovedit a fii finantatorii a numeroase masacre precum si sustinatori ai comertului negru cu armament si au numele legate de paradisurile fiscale.

Occidentalii protectorii paradisurilor fiscale.

Majoritatea celor 33 de paradisuri fiscale sint mici teritorii, foste sau actuale protectorate ale lumii Occidentale.
Rezultate ale marilor decolonizari din 1970, aceste state au avantajul mostenirii sistemului legal si institutiilor britanice, al cunoasterii limbii engleze si al pastrarii legaturilor cu Londra, nu de mult principalul centru financiar mondial.
In perioada decolonizarii, evolutia lor catre actualele paradisuri a fost sprijinita de Marea Britanie, deoarece aceasta scutea Londra de ajutoarele financiare pe care trebuia sa le trimita in colonii si protectorate.
Astfel, Barbados si Mauritius au ajuns sa nu mai depinda de plantatiile de trestie de zahar, devenind, de jure, paradisuri fiscale in 1970, respectiv 1992, la scurt timp dupa obtinerea independentei.
Principiul gravitatiei si Triunghiul Bermudelor
In conformitate cu principiul gravitatiei " tot ce se ridica de la sol, cade se intoarce pe sol " si este logic sa fie asa, doar ca sunt aspecte care aveam impresia ca ies din aceste tipare. Si aceasta pentru ca nu aveam cunostinta intregului. Despre povestile iscate cu avioane si vapoare disparute pentru totdeuna in Triunghiul Bermudelor toata lumea a citit pe saturate, dar despre faptul ca aceste disparitii se intorceau inzecite prin beneficii financiare in trezoreria unor firme nu aveam de unde sa cunosc. Deci iata ca se adevereste ca cea ce se pierdea intr-o poveste se recastiga in alta parte. Conform unui studiu al Organizatiei Economice pentru Cooperare si Dezvoltare, doar cele 33 de paradisuri fiscale pro-ocidentale detin intre 5 si 7.000 de miliarde de dolari si gestioneaza 8% din capitalul mondial, de 5 ori mai mult decit acum 20 de ani. Paradoxal cu toate cunoasterile noastre, dar in aceste conditii, Insulele Bermude au devenit cea mai bogata tara din lume, cu un PIB pe cap de locuitor de 70.000 de dolari, fata de 43.000 de dolari cat ar fi in cazul SUA.
S-au evidentiat tot felul de campanii pentru eradicarea "precisa a paradisurilor" pentru dezvoltarea unei lumii durabile si mai ales controlabile. Dar dupa cum stim sunt doar campanii. "Paradisurile fiscale au declarat razboi contribuabililor americani", considera senatorul american Carl Levin, aratind ca SUA pierd anual 70 de miliarde de dolari din taxele pe care companiile americane inregistrate in aceste paradisuri ar trebui sa le cedeze fiscului SUA. Autoritatile canadiene sint ingrijorate de cele 88 de miliarde de dolari investiti de firmele nationale in paradisurile fiscale, ceea ce reprezinta a cincea parte din investitiile straine directe ale Canadei. In acesta situatie si cu o atitudine similara dovedesc si statele europene, care se tem ca lipsa contributiilor fiscale ale marilor companii le va impiedica sa intretina o populatie aflata in curs de imbatrinire. La aceasta se adauga efectele secundare ale globalizarii finantelor, precum evaziunea fiscala, spalarea banilor si finantarea terorismului. "Chiar daca paradisurile fiscale ar disparea, ceva similar ar aparea imediat in locul lor", arata, pentru "The Economist", Mihir Desai, de la Harvard Business School, explicind ca ele reprezinta un produs inevitabil al globalizarii. Totodata, economistii considera ca existenta paradisurilor fiscale fereste guvernele marilor state de pericolul unui imens surplus financiar. Investitorii sustin ca, in competitia economica globala, incluzind state cu regimuri fiscale diverse, reducerea taxelor a devenit o cheie a sucesului marilor firme, iar paradisurile fiscale sint cea mai simpla solutie legala. In apararea lor, micile "paradisuri" arata ca aplica reguli stricte impotriva spalarii banilor si verifica firmele ce doresc sa apeleze la serviciile lor, astfel incit sa nu foloseasca, spre exemplu, munca minorilor si sa respecte legislatia internationala.

Paradisurile sociale o realitate absoluta

Despre paradisurile fiscale nu mai e mai nimic de scris. Se stie aproape totul despre ele.
Mai putin s-a scris despre paradisurile sociale, adica acele zone in care costurile cu forta de munca sfideaza orice concurenta - insulele asiatice, cateva mici state din America Latina, pana si unele tari membre UE.
In aceste zone, multinationalele vin sa isi planteze afacerile din simple ratiuni de costuri, chiar daca acolo de unde pleaca lasa someri si agraveaza problemele sociale la un nivel care dezechilibreaza bugetele locale.
Un studiu concentrator CIA arata cu degetul spre zona de interes in directia statelor Asiei de Sud-Est. Astfel, in vreme ce salariul orar mediu al unui muncitor american este de 24,59$, omologul lui filipinez ia 1,1$, iar omologul srilankez ia 0,61$.
Prezumnia ca „Albirea” muncii va mai intarzia, a inaintat si mai ales ca acum, in perioade mai sensibile din punct de vedere economic, fiecare cauta metode cat mai ieftine de a produce cat mai mult, impingand pana la limita legalitatii costul cu ora de munca.
Sigur ca nu trebuie sa mergi pana-n Asia ca sa te poti convinge. Putem urmarii acest aspect si pe piata din partea de Sud -Est a Euroasiei.
Lista neagra a paradisurilor sociale (sub 2$/ora): Bulgaria, China, Costa Rica, India, Indonezia, Malaezia, Myanmar, Filipine, Salvador, Sri Lanka, Vietnam, Thailanda.
Lista gri a paradisurilor sociale (intre 2-10 dolari /ora): Brazilia, Estonia, Lituania, Portugalia, Polonia, Romania, Slovacia.

Autor :Darius Stan

luni, 13 aprilie 2009

Evolutiile intelegerilor de la Londra G20. O primavara portocalie sau rosie?

1.Moldova, arma împotriva Kremlinului?

La Chisinau, presedintele Voronin a cerut Curtii Constitutionale sa ordone renumararea voturilor. Protestele din Piata Marii Adunari Nationale au fost supendate pâna luni. Se pregateste totusi o revolutie?
 
În ciuda numarului redus de protestatari care au raspuns vineri apelului de a participa la un miting non-violent în Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, sunt semnale care indica o posibila "revolutie colorata" în Republica Moldova. Termenul are legatura cu "Revolutia Portocalie" din Ucraina si cu cea trandafirie din Georgia si apare în analiza "Stratfor", o companie de informatii si analize, cunoscuta si sub numele de "CIA din umbra".
Interesanta este ipoteza lansata în respectivul raport, potrivit careia o implicare a Statelor Unite ale Americii în politica Chisinaului ar putea reprezenta o demonstratie pentru Kremlin, care ar întelege astfel ca exista pârghii care sa zdruncine serios pozitia Rusiei.
Din perspectiva occidentala, Moldova si Belarus pot deveni instrumente de manipulare în conflictul mocnit dintre est si vest. "Scoaterea Ucrainei de sub influenta Kremlinului s-a demonstrat a fi un demers dificil, fiindca Ucraina este prea mare, complexa si descentralizata. În schimb, Moldova si Belarus au avantajul unei pozitii geografice atractive, o marime digerabila si o cultura compatibila pentru a fi considerate candidate la intrarea în lumea occidentala. Apropierea culturala si geografica a Moldovei de România (combinata cu suprafata si populatia de dimensiuni reduse) o transforma în candidatul perfect pentru încorporarea în sfera vestica, la fel cum apropierea culturala si geografica a Germaniei de Est de Germania de Vest a devenit prima tinta a îndepartarii comunismului din Europa", se arata în analiza Stratfor.
2. Sicane pentru Obama
Reprezentantii acestui "CIA din umbra" apreciaza ca Rusia a fost ofensiva în 2008, în conflictul cu Georgia, dar ca strategia a devenit si mai vizibila o data cu instalarea noului locatar de la Casa Alba. "Kremlinul crede ca îl poate testa pe Obama, care este tânar si lipsit de experienta, la fel cum Hrusciov l-a testat pe John F. Kennedy la începutul anilor 60", se mai arata în analiza citata.
În aceste conditii, este evident ca o noua revolutie va deranja Moscova. Tocmai pentru a evita proteste de masa, Kremlinul a plasat 2.800 de soldati rusi în regiunea separatista Transnistria.
Numita si "Revolutia Twitter", de la platforma de comunicare prin care tinerii si-au transmis mesajele legate de participarea la proteste, noutatea acestui tip de comunicare indica din nou o posibila implicare a unor organizatii straine.
Considerata drept una dintre cele mai sarace tari din Europa, Moldova gazduieste totusi organizatii non-guvernamentale, precum USAID si National Democratic Institute(NED). Ar putea fi greu de înteles, cum tinerii cu posibilitati materiale reduse beneficiaza de telefoane mobile de ultima generatie, care faciliteaza comunicare prin twitter. Exista voci care nu ezita sa faca legatura cu USAID si NED, care ar fi colaborat cu CIA si în eforturile de înlaturare de la putere a presedintelui Venezuelei Hugo Chavez, o încercare esuata.
Revenind la situatia din Republica Moldova, singura certitudine în acest moment este îngreunarea comunicatiilor, blocarea temporara a platformei twitter si a retelelor de telecomunicatii.

3. Saakasvili contestat  
Proteste la Tbilisi
Georgienii nu mai au rabdare. Zeci de mii de oameni au iesit astazi pe strazile din Capitala Tbilisi, raspunzând apelului lansat de opozitie: Mihail Saakasvili trebuie sa demisioneze.
 
Tocmai fostul erou al Revolutiei Trandafirii este acuzat de opozanti ca ar practica un stil autocrat si nedemocratic de conducere. Chiar si fosti aliati si membri ai guvernului i-au retras dezamagiti sprijinul. Nino Burschandse, fosta presedinta a Parlamentului sau Salome Surabischvili sunt exemple în acest sens.
Cu luni în urma, sefa diplomatiei spunea: "În aceasta tara, cele mai importante fundamente ale democratiei sunt slabite, daca nu chiar distruse. Ma refer la proprietatea privata si la domnia dreptului si a libertatii presei. Acestea sunt cele mai importante elemente ale unei democratii si, în Georgia acestor zile, sunt în mare pericol".
Democratizarea, conditii mai bune de viata si reintegrarea regiunilor separatiste în teritoriul statului georgian - toate sunt promisiuni facute de Saakasvili, cel care întrupa speranta, la preluarea mandatului în ianuarie 2004. Pe atunci avea doar 36 de ani. Intelectual, multilingv, absolvent de studii superioare în Statele Unite, el voia sa integreze Georgia în Uniunea Europeana si NATO.
Bilant negativ
Dupa cinci ani, bilantul intern este unul negativ. Majoritatea georgienilor a ramas saraca, numarul somerilor este mare. Libertatea presei nu este respectata. Postul critic de televiziune Imedi a fost blocat pe internet. Relatiile tensionate cu opozantii si criticii au atins punctul culminant în noiembrie 2007, când protestele de masa au fost înabusite de interventia în forta a politiei.
La alegerile anticipate din ianuarie 2008, Saakasvili a fost creditat cu mult mai putine voturi, dar a obtinut majoritatea. Opozitia l-a acuzat însa de fraudarea scrutinului.
Problema reprezentata de una din cele trei regiuni separatiste a fost rezolvata pe cale militara. Dar solutia nu a functionat în cazul Abhaziei si al Osetiei de Sud. Razboiul din Caucaz, din august anul trecut, s-a finalizat cu recunoasterea independentei regiunilor de catre Rusia, ceea ce a facut si mai dificila reintegrarea lor în teritoriul Georgiei.
Pozitia lui Saakasvili în acest razboi a fost falsa - cred multi georgieni. Lia Zereteli, germanista din Tbilisi explica: "Presedintele si comandantul armatei trebuie sa calculeze fiecare pas si apoi sa actioneze. Politica este un domeniu în care pasii negânditi nu sunt iertati."
În timpul razboiului, opozitia nu a protestat, dar acele timpuri sunt trecute. Organizatorii manifestatiei de astazi îsi doresc o demonstratie pasnica si spera ca reactia guvernului si a fortelor de ordine sa fie, de asemenea, una pacifista.

4. Stare de urgenta instituita în Bangkok
Autoritatile thailandeze au decretat starea de urgenta în capitala Bangkok, în urma escaladarii protestelor anti-guvernamentale. Manifestantii au reusit ieri sa provoace suspendarea unui summit ASEAN, gazduit de Thailanda. În urma violentelor, un lider al protestatarilor a fost arestat. Ministerul de interne de la Bangkok, în care se afla si premierul Abhisit Vejjajiva, a fost luat cu asalt de manifestanti. Primul ministru a reusit sa fuga cu o masina, dupa ce zeci de demonstranti au patruns în cladirea institutiei. Corespondentii agentiilor de presa sustin ca soldatii nu au luat initial nicio masura împotriva maselor dezlantuite, dar au tras ulterior focuri de arma în aer. Protestatarii sunt sustinatori ai fostului premier, Thaksin Shinawatra, înlaturat de la putere în 2006 printr-o lovitura de stat.

AUTOR: DW Alina Kuehnel & Darius Stan


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.