miercuri, 9 decembrie 2009

Si intre parteneri vechi pot exista divergente




Premierul Turciei, Recep Tayip Erdogan, s-a intalnit la Washington cu presedintele SUa, Barack Obama. Liderul de la Casa alba a desemnat Turcia drept un partener "important" al SUa in conflictul nuclear iranian.
Presedintele Barack Obama a elogiat Turcia in general, afirmand ca partenerul NaTO se numara printre cei mai importanti aliati ai SUa in irak, in afganistan si in disputa legata de programul nuclear iranian:
"Turcia este o tara mare. intre tarile noastre exista o relatie puternica si ma bucur sa-l pot considera pe domnul Erdogan si un prieten personal", a declarat seful Casei albe.
Dar si intre prieteni pot exista divergente, cum ar fi de pilda in privinta relatiilor comerciale turco-iraniene.
"in ultimele saptamani Turcia a incheiat acorduri comerciale importante cu iranul, mai ales in domeniul exploatarii de petrol si gaze", a anuntat postul national american de radio NPR dupa prima vizita a premierului turc la Casa alba.
intr-adevar, presedintele Obama a trebuit sa ia la cunostinta ca Turcia si-a triplat recent volumul schimburilor comerciale cu Republica islamica. Guvernul de la ankara intentioneaza sa investeasca 3,5 miliarde de dolari in exploatarea celui mai mare zacamant de gaze naturale aflat in dreptul coastei iraniene la Marea Caspica. La ultima sa vizita la Teheran, premierul Erdogan a semnat tratate comerciale in valoare de zece miliarde de dolari.
„Premierul Turciei il considera pe presedintele iranului fara ezitare un 'bun prieten'", au comunicat imediat dupa aceea, iritate, mass-media americane.
Ţelul premierului turc este de a fi simultan prieten cu Obama si ahmadinedjad. Erdogan pare convins ca ar putea obtine cu duhul blandetii ceea ce incearca Obama sa impuna prin intermediul sanctiunilor dure.
"Respectam programul nuclear iranian",
a mai declarat premierul turc la Washington, adaugand ca ar dori sa mijloceasca in conflictul dintre Teheran si Occident. astfel, iranul ar putea depozita uraniul imbogatit in Turcia, in loc de Franta sau Rusia.
Obama isi da seama ca Turcia va impiedica, alaturi de Rusia si China, planul SUa de a inaspri sanctiunile impotriva iranului. Cu toate acestea, el a declarat ieri la conferinta comuna de presa:
"Cred ca Turcia poate juca un rol important in tentativa de a indrepta iranul in directia cea buna".
Presedintele SUa stie, de asemenea, ca nu se poate astepta nici in afganistan la vreun ajutor din partea Turciei. inca dinaintea sosirii sale la Washington, premierul Erdogan declarase ca nu va trimite intariri celor 1750 de militari turci stationati in prezent in afganistan, si ca misiunea acestor soldati nu va fi cu siguranta aceea de a lupta impotriva talibanilor musulmani.  

Cine detine regulile jocului in Rusia?

Patru ore a durat intalnirea cu presa a premierului rus, Vladimir Putin. Patru ore transmise in direct, ca un fel de exercitiu de aducere aminte asupra persoanei care tine in mana regulile jocului.
 
Presa si public la un loc. Vladimir Putin cu microfonul, la pupitru, stapan pe sine. Camere de filmat, retransmisie radio, live streaming pe net. Practic, intreaga Federatie Rusa a putut asista la momentul anual al marturisirilor publice ale premierului.
Şi nu degeaba tot acest efort logistic, de vreme ce seful Executivului se pregatea sa dea un sens recentelor zvonuri despre intentia lui Putin de a reveni in cursa prezidentiala, dupa expirarea mandatului actualului sef al statului, Dmitri Medvedev, in 2012.
intreaga punere in scena a tinut locul unei clarificari explicite. Putin a defilat prin fata intrebarilor (unele venite direct din ceea ce s-a numit public) ca si cum ar fi incercat sa raspunda la una singura: indiferent de functia pe care o ocupa si de competentele specificate in Constitutie, el, desigur - si nimeni altcineva! - este numarul 1 in Rusia.
Celor ce nu au inteles, le-a spus, limpede, ca mandatul presedintelui Medvedev se termina in 2012 si ca nu exclude sa aspire, din nou, la functia suprema in stat.
Liderul de jure de la Kremlin era plecat in italia, insarcinat cu chestiuni diplomatice si comerciale, cat timp liderul de facto se adresa direct poporului. O disciplinata diviziune a muncii - in dosul careia nu se ascunde numai buna guvernare a Rusiei.
Juristul filo-european Medvedev este perceput ca factor modernist, in cercurile de afaceri si politice din Occident. Pe de alta parte, Medvedev joaca, si pe teren propriu, un rol cu tenta pozitiva, incercand sa-si apropie o intelighentie destul de speriata de pornirile dictatoriale ale lui Vladimir Putin.
Care Putin, in schimb, si-a construit un profil, desi dezagreat de elite, pe placul marii mase de electori - altfel spus, dupa chipul si asemanarea Marii Rusii. Nu se desparte de alura de om sever si pozeaza mereu preocupat de problemele oamenilor. Şi ca atare este si inteles - popularitatea sa plasandu-se mereu la cote ridicate.
Chiar si intr-o perioada, cum este aceasta, de criza. Sau, poate, mai ales intr-o astfel de perioada. Caci nu guvernul Putin are scoruri bune in sondaje ci personajul creat de Putin din propria-i persoana pentru a corespunde culturii politice rusesti. iar astfel de aparitii televizate nu fac decat sa intareasca imaginea Parintelui Natiunii.
E limpede, pana la urma, de ce dureaza cate patru ore.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.