duminică, 9 ianuarie 2011

Istoria ca si adevarul nu poate multumii pe toata lumea




Eticheta de -boemian- a fost , multa vreme , dezlipita de tara care a dat nastere cuvantului . Provenind , probabil , de la sosirea refugiatilor catolici din BOEMIA in Franta , la inceputul secolului al -15-lea --- dar sensurile termenului au fost corupte de venirea tiganilor[romii] cam in aceasi perioada . Ulterior , pentru viata lor nomada si imprastiata , tiganii au fost numiti -boemi- , un calificativ care a rezistat de-a lungul secolelor . In mod straniu , SHAKESPEARE crede , in -Poveste de Iarna- , ca Boemia are deschidere la mare .
Thackeray si Walter Scott folosesc , amandoi termenul de -boemian- cu sensul de calator fara tara . De asemenea , opera -LA BOHEME- in anii -1890- ii plaseaza pe boemi in Cartierul Latin din Paris . In anii -1950- Norman Podhoretz , ii condamna pe Jack Kerouac --- si pe beatnici -- si pe cei pe care el ii numea --dezaxatii lor fani de suburbie-- , etichetandu-i pe toti -BOEMI CU MINTEA GOALA- .
Intre timp , Boemia , eliberata dupa multe secole de domnia straina , face parte acum din -REPUBLICA CEHA- . Insa a existat candva un regat numit Boemia care a avut , pentru o scurta perioada , un rege si un loc in istorie , inclusiv in istoria celor mai eronate decizii luate de-a lungul timpului.
Multi lideri si-au pierdut regatele din cauza unor abuzuri de putere ---- pe care ---- deopotriva incercam sa le inventariem in aceste lucrari din fata noastra --- insa -Jiri-z-Podebrad- a pierdut Boemia pentru ca a pus pe picioare un plan care dadea speranta unui viitor pasnic pentru omenire .
Desigur , el este aproape uitat astazi , dar poate fi regasit in notele de subsol din analele istoriei CEHIEI , si la originile Natiunilor Unite , drept unul dintre cei care au propus un proiect de cooperare intre natiuni spre binele pacii mondiale , o idee care astazi este controversata .
In mod ironic , prima manifestare a visului sau a murit sute de ani mai tarziu , cand nazistii i-au invadat tara in -1938- punand capat celor doua decenii de autodistrugere a Boemiei ---- prima perioada de independenta dupa -1471- , anul in care a murit -Podebrad .
Iar daca aceasta observatie pare prea ofensatoare --- sa remarcam ca in -2003- intr-un discurs tinut in fata -CONSILIULUI EUROPEI- , ministrul danez al Afacerilor Externe a inceput sa-l invoce pe -Jiri-z-Podebrad- drept primul care a gandit o Europa unita , in vreme ce istoricul Robert Frank il compara pe Podebrad cu Kant si Mazzini , ca precursor al unitatii europene .

Insa aceste imnuri de lauda nu amintesc defel ce sa intamplat cu -Jiri-z-Podebrad- , si ce sa ales din regatul sau , ca rezultat al acestui proiect . Istoriei i-au trebuit mai mult de -5- veacuri pentru a recunoaste rolul , fara sa mai punem la socoteala calvarul/dezastrul prin care a trecut tara sa . Jiri-z-Podebrad a ajuns la putere intr-o perioada in care Europa trecea prin evenimente stranii si tumultoase . Spre exemplu -- Moartea Neagra , ucisese o mare parte din populatie , in secolul al-14-lea ---- Schisma papala din -1378- a mutat Sfantul Scaun de la Roma la Avignon , si a redus puterea papei , plasand-o , pentru multi , sub influenta nociva a regilor Frantei

Imperiul Otoman a inceput sa ameninte dinspre rasarit .
Nu trecuse mult timp cand mongolii maturasera Europa , in special Ungaria-[maghiari] , calcand in picioare ceea ce fusese , pentru scurt moment istoric -regatul Boemiei- , sub drapelul Sfantului Imperiu Roman . Tot pe atunci , influenta germanica , in special cea a negutatorilor reuniti sub steagul -LIGII HANSEATICE- , supunea nordul unor presiuni politice si economice crescande . Daca am sta bine sa gandim , cel mai important oras al Boemiei , PRAGA , a trait zile de aur sub imparatul Carol-al-4-lea , insa dinastia care guvernase inainte se stinsese . Carol apartinea casei de Luxemburg si , la sosirea in Praga , nu stia o boaba din limba ceha . In 1348 a fondat una dintre primele universitati din Europa si a construit mare parte din edificiile care fac si astazi din Praga unul dintre cele mai elegante si indragite orase ale lumii . Oricum , el nu era considerat ceh si , dupa moartea sa , nobiliea ceha sa razvratit , declansand una dintre cele mai mari revolte medievale . Unul dintre primii studenti ai Universitatii din Praga si , din 1408 , rectorul ei , a fost si preotul -JAN-HUS- . Influentat de erezia lollarzilor englezi , el a predicat impotriva indulgentelor si a puterii papale . A fost excomunicat si apoi ars pe rug in -1415- , dar nu inainte de a preconiza ceea ce , -100- de ani mai tarziu , va deveni Reforma si nu fara a starni nemultumirea si mandria nationalista a Boemiei . Succesorii lui Carol nu au reusit sa-i tina pe nobili in frau . Husitii insisi s-au separat in doua factiuni , si -Jiri-z-Podebrad- unul dintre nobilii apartinand factiunii moderate , cea a ultraquistilor , a fost ales rege al Boemiei de Dieta Ceha , in 1458 . Chiar daca am considera anterioara dinastie a -PREMYSLIZILOR- ca fiind de origine ceha , descendenta din bunul rege -WENCESLAS- , Jiri a fost primul rege boemian dupa o lunga perioada istorica -- si avea totodata sa fie , si ultimul pentru multe secole . Fiu al unei familii de nobili , la -14- ani , JIRI-Z-PODEBRAD sa remarcat in batalia de la Lipany , ca vajnic luptator nationalist impotriva fortelor austriece si ungare . Dupa cea obtinut tronul , a trebuit sa faca fata problemelor cu care se confrunta tara --- Turcii cucerisera Constantinopolul in -1453- si constituiau o amenintare cumplita dinspre rasarit --- pe de alta parte , noul papa , acum reintors la Roma , refuza sa-l recunoasca , pentru ca era de partea ereziei husite . Probabil ca asta a si fost la baza excomunicari . Dinastia poloneza a -JAGELLONILOR- cu sustinerea multor catolici , a incercat sa uzurpe tronul inainte ca Jiri sa fie incoronat , ceea ce reprezenta , in sine , un act de sfidare .
Impotriva lui a fost declansat un razboi sfant .
In aceeasi perioada el a devenit conducatorul husitilor si a lansat un manifest nationalist numit --CHEMARE LA ARME pentru APARAREA ADEVARULUI . Tiparul inventat in -1454- a permis publicarea literturii in limba ceha . In -MANIFESTUL- sau scria , printre altele , ca --AVAND IN MINTE-- peste toti si toate , gloria lui Dumnezeu si pastrarea intregului sau adevar , ca si linistea acestui pamint al cehilor , --am inteles ca papa--- , care ar trebui sa apere adevarul sfant pina la moarte , vrea dimpotriva , sa distruga acest adevar sfant si , mai mult , din mandrie , avaritie si multele sale vicii , nu pregeta sa distruga , adica sa stearga de pe fata pamintului si , cu tarie , sa suprime limba ceha.
El intarata si incita toate natiunile invecinate impotriva noastra . Aceste vorbe sunt remarcabile nu doar pentru riscanta condamnare a papei , dar si pentru definirea protonationalista a cehilor prin limba lor si pentru invocarea puterii unitatii natiunilor . In 1463 , Jiri-z-Podebrad a incercat sa-si asigure macar un aliat , maritand-o pe fiica sa , Caterina , cu regele ungar -Matei Corvin .
Din nefericire , Caterina a murit anul urmator , iar Corvin a trecut in tabara nobililor cehi catolici , sustinatori ai papei , care ii excomunicase si , implicit , nu-l recunostea pe Jiri ca rege . Probabil ca mai mult din disperare decat din alte motive , Jiri a propus maretul sau plan . Era , de buna seama , ultima incercare disperata de a-si salva patria . Ideea se nascuse, cu siguranta , mai degraba din speranta , iar curajul ia pecetluit soarta patriei sale .
El si-a trimis cumnatul intr-un tur al capitalelor europene , periplu considerat de unii drept un pelerinaj ---- calatorie ale carei descrieri pastrate intr-un jurnal ne infatiseaza etapele unei remarcabile si aventuroase misiuni diplomatice . Pe -25-noiembrie-1465- nobilul ceh -ZDENEK LEV- de Rozmital a parasit Praga , pentru a vizita toate regatele crestine principale de pe pamint german si roman si , in special , Sfantul Mormant si mormantul iubitului apostol Ioan .
Un mare si pios nobil ceh ?
Posibil , dar el mai spune si ca ar dori --SA CASTIGE PRIN CALATORIA SA PROFIT SI AVANTAJE PENTRU PROPIA SA VIATA -- si ca ar mai vrea sa beneficieze de ea in scopul exercitarii artei militare si al studiului acestei arte in diferite tari . Aceste pretexte ascundeau itele unei misiuni diplomatice secrete . El a plecat ca ambasador al regelui Boemiei pentru a-i convinge pe regii si printii pe care-i vizita sa adere la un proiect maret --Federatia Europeana Independenta-- fata de papa si de imparatul german .
Regele Frantei , Ludovic-al-11-lea , a fost atras de idee , caci Franta ar fi fost plasata in fruntea acestei federatii . Pentru a-i convinge si pe altii , Jiri-z-Podebrad s-a oferit sa-i ajute sa opreasca marsul otoman prin lumea crestina , mobilizand federatia pe cale sa se nasca.
Mai mult , el a propus sa se infiinteze un consiliu permanent , isarcinat cu reglementarea litigilor dintre principii federatiei . Zdenek Lev de Rozmital s-a intanit , pe linga regele Frantei , -cu ducele de Burgundia-Filip cel Bun- , -cu regele Angliei , Eduard-al-4-lea- , -cu cel al Castiliei-Henric-al-4-lea- , cu regele Portugaliei-Alfonso-al-5-lea , si cu regele Aragonului-Juan-al-2-lea de Aragon , denumit El Grande . Fiecare gazda la tratat bine --- a fost invitat la dineuri , baluri , turniruri si coride --- insa cu toate acestea nimeni nu i-a luat in seama invitatia .
Papa Pius-al-2-lea , furios , si-a marit eforturile pentru a inlatura de pe tron un eretic ale carui idei de unificare europeana erau considerate periculoase pentru turci decat pentru papalitate . Pius a declansat o cruciada impotriva cehilor lui -Poderad .
Matei Corvin , fostul ginere al lui Jiri , a fost uns de papa ca rege al Boemiei si a invadat regatul . Jiri a castigat o batalie faimoasa in 1468 , dar ungurii au cucerit o mare parte din estul tarii . Obosit sa se bata pe toate fronturile , Jiri a murit pe -22-martie-1471- , luaind cu sine in momrmant incercarile de a pune bazele unei federatii euroropene .
Nu exista mostenitor -- el fusese ales rege , nu ereditar -- si tara lui impresurata din toate partile , nu a mai gasit altul ca el , binenteles ca s-o apere . Membrii Dietei au dat regatul pe mina regilor Poloniei , in speranta ca-i vor apara de unguri , iar -20- de ani mai tarziu , hasburgilor , care dupa -2- ani mai tarziu i-au inlaturat de la putere si pe polonezi si pe cehi , pina dupa Primul Razboi Mondial .
Planul lui Jiri a izolat in asa masura tara si i-a speriat atat de mult pe vecinii sai incat amestecul de erezie si nonconformism politic reprezentat de regele Boemiei a fost suficient pentru a convinge tarile vecine ca ideile sale si natiunea pe care o condusese trebuia reduse la tacere pe vecie . Primavara de la Praga din -1968- , Revolutia de Catifea din 1989 si consecintele acesteia , ascensiunea la putere a dramaturgului Vaclav Havel , au conferit , probabil , o recunoastere tarzie a -Sperantei- reprezentate de Jiri-z-Podebrad , chiar daca planurile lui au dus la o indelungata reprimare a tarii sale .
----CONFERINTA COMISIEI EUROPENE--[CCE] din -2004- il evoca astfel ------PRIMUL PLAN DESPRE CARE AVEM STIINTA IN LEGATURA CU CONSTITUIREA UNEI CONFEDERATII EUROPENE , IN CONFORMITATE CU DORINTA DE A INSTAURA O PACE CARE SA DAINUIE INTRE NATIUNILE EUROPEI --- I-A FOST PROPUS IN -1463- LUI LUDOVIC-AL-9-LEA DE REGELE BOEMIEI -JIRI-Z-PODEBRAD- . PLANUL AR FI URMAT SA FIE PUS IN PRACTICA PRIN INTEMEIEREA UNEI ADUNARI LEGISLATIVE , A UNEI CURTI DE JUSTITIE , SI A UNEI ARMATE COMUNE PRIN ADOPTAREA UNUI BUGET FEDERAL .
Nu stim sigur ce a vrut sa faca Podebrad , dar in ciuda eforturilor sale , a fost ultimul boemian adevarat la carma unei tari conduse --- apoi vreme de -5- secole , de altii . In speranta ca va reusi acest lucru , si incercarea de a crea o uniune care sa asigure pacea transeuropeana , Podebrad si-a pecetluit singur soarta , in deciziile luate in acele vremuri .
Vina lui binemeritata a fost de a crea o uniune ce nu avea sa se implineasca niciodata . Poate undeva/candva in timp , visul lui Podebrad se va implini
. -----------Biografia datelor-------------FUDGE , THOMAS A. , The Crusade Against Heretics in Bohemia -1418-1437- ; Sources and Documents for the Hussite Crusades , London , Ashgate , 2002 . Biblioteca Nationala Romana-CIP-sfin-litera-trd-sorin serban-Autor-S.Weir-2010-.

Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.