duminică, 9 ianuarie 2011

SUA versus China in batalia pentru pietele de armament

1.SUA versus China in batalia pentru pietele de armament

In trecut, statele in curs de dezvoltare nu gaseau parteneri comerciali puternici decat în randul tarilor occidentale democrate. Intre timp China a devenit un actor viguros pe scena internationala si pare a se bucura de mare interes mai ales din partea dictatorilor africani, pentru ca Beijingul nu pune in tranzactiile comerciale pret pe orientarea politica sau respectarea drepturilor omului în tara partenera. Ca urmare, organizatiile nonguvernamentale, presa si clasa politica din Europa si Statele Unite acuza guvernul chinez ca impiedica procesul de democratizare din africa.
Politologii Indra de Soysa si Paul Midford de la Universitatea norvegiana pentru Stiinta si Tehnica din Trondheim au studiat vanzarile de armament ale Statelor Unite si Chinei în perioada 1989 si 2008. Rezultatele sunt surprinzatoare, spune de Soysa: "acestea arata ca volumul tranzactiilor comerciale ale Chinei cu statele africane este mai mic decat al Statelor Unite. China vinde armament unor tari africane relativ democrate, precum Zambia. Statele Unite vand arme de pilda Egiptului, un stat nedemocrat."
Intre 1989 si 2008 Egiptul a cumparat aproape 90% din arsenalul sau de la Statele Unite. Pentru Washington, Egiptul este un important partener in conflictul din Orientul apropiat. In plus controlul asupra canalului Suez ca factor comerical, este de importanta vitala pentru america.
China in schimb vinde armament oricarei tari, care se arata interesata, chiar si Sudanului daca ar cere - fapt pentru care a fost aspru criticata de Occident. Insa studiul efectuat de cercetatorii norvegieni a relevat ca în perioada 1989 - 2008 Rusia a vandut de cinci ori mai multe arme Sudanului decat China. In acelasi timp, de Soysa avertizeaza ca studiul nu doreste sa puna actiunile Chinei intr-o lumina prea favorabila.
"Nu dorim sa aratam ca Republica Populara Chineza nu incalca drepturile omului. Spunem doar ca tranzactiile cu armament sunt vazute si ca instrument al politicii externe iar Beijingul nu se foloseste de acest instrument altfel decat o fac Statele Unite."
In schimb contraatacul SUA prin Cercetatoarea Deborah Brautigam de la Universitatea din Washington tine sa atraga atentia ca studiul colegilor ei norvegieni are multe puncte slabe. Brautigam critica mai ales faptul ca datele folosite de politologii norvegieni indica doar valoarea monetara a armamentului si nu cantitatea vanduta. Tinand cont ca armele produse de americani sunt mai scumpe comparativ cu cele produse de chinezi, concluzia norvegienilor nu reflecta realitatea, e de parere Brautigam. In plus, studiul nu cuprinde decat vanzarile de armament greu, precum tancuri, elicoptere sau avioane de lupta.
Cercetatoarea americana considera ca rezultatul studiului ar fi fost cu totul altul în cazul in care colegii ei norvegieni ar fi luat în considerare si tranzactiile de arme portabile precum pistoale sau pusti.


2. Atacuri mediatice in Romania: Sunt de la gaini stresate?


Comisia Europeana e nemultumita de ouale de pe piata romaneasca. O treime dintre ele sunt de la gaini stresate. Exista, insa, si o veste buna. Statisticile arata ca vanzarile de oua eco au explodat anul trecut. Si asta nu e tot. Din ce in ce mai multi romani au inceput sa citeasca stampila de pe ou ca sa vada cat e de sanatos.
Oul ecologic fata in fata cu oul stresat. Primul e dat de o gaina hranita cu graunte si verdeata. al doilea e opera unei gaini oropsite. De ceva vreme romanii au inceput sa faca diferenta si sa le caute pe primele chiar daca sunt mai scumpe.
“Lumea e din ce in ce mai multumita de ele si le cauta din ce in ce mai mult la raft. Ouale ecologice raman totusi un produs de nisa, avand preturi ceva mai mari”, a declarat Raluca Pavel, director de vanzari la un supermarket. Atentie pentru noi romanii se cauta interzicerea comercializarii oualelor cu stampila ROO-002
Intre oua e facuta de prima cifra inscrisa pe stampila. Cele care provin de la gaini crescute in baterii, fara spatiu de miscare si hranite cu furaje modificate genetic au cifra “3”. atunci cand oul vine de la o gaina crescuta la sol, in hale, dar fara lumina naturala, este inscrisa cifra “2”. Gainile crescute in aer liber fac oua etichetate cu cifra “1”, iar zero apare doar pe oul ecologic.
Pentru a ataca eficient in piata noastra sunt expuse astfel de practici, caci pentru ca pentru tari civilizate cum ar fi Germania, Olanda sau Franta
Exemplu in video min t 00.05 unde apare scris clar pe ou 2- de- 14....
http://videonews.antena3.ro/action/viewvideo/66905/Germania-Substanaataa-periculoasaa-descoperitaa-atn-carnea-de-pui-de-porc-aaazi-atn-ouaa/
As dori sa subliniez faptul ca nu gainile sunt stresate si noi romanii suntem supusi unei campanii de stres ce se doreste a fi mobilizatoare.
Campania reala se indreapta catre zona de productie autohtona.
Precizez ca in luna martie 2010 a avut loc campania "Ouale cu cifra 3 sunt sanatoase" care suna cam asa " chiar daca provin de la gaini stresate - aceasta este concluzia la care a ajuns Consiliul Stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare.
Oamenii de stiinta au studiat ouale provenite de la gainile stresate si au constatat ca acestea nu reprezinta un pericol pentru populatie.
Ouale comercializate în România, indiferent de sistemul în care sunt crescute gainile, îndeplinesc toate conditiile de siguranta pentru a fi consumate.
Membrii consiliului stiintific al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) sustin ca nu exista dovezi stiintifice care sa demonstreze prezenta hormonilor stresului în oua sau faptul ca ouale provenite de la gaini crescute în custi sunt „toxice”.
Concluzia specialistilor ANSVSA vine dupa ce, luna trecuta, Asociatia pentru Protectia Animalelor Vier Pfoten împreuna cu Institutul de Cercetare Alimentara au prezentat un studiu privind ouale comercializate în hipermarketuri.Conform studiului, 2 din 3 oua provin de la gaini stresate, adica de la pasari crescute în custi. Aceste oua au inscriptionata pe coaja cifra 3, care semnifica provenienta oului.
In magazine exista foarte rar oua cu cifra zero sau oua ecologice. Acest lucru arata ca gaina de la care provine oul a fost crescuta si hranita natural.
La vremea respectiva, asociatia a precizat ca ouale cu cifra 3 nu reprezinta un pericol pentru sanatatea populatiei, dar, in timp, pot provoca boli.



Dr. Darius Stan

Un comentariu:

Anonim spunea...

Presa din Romania are si a avut un rol foarte negativ,in relatiile tarii cu partenerii din UE.

S-au dat zvonuri false,s-a aruncat mereu cu noroi in putere,si atunci cand facea lucruri bune,si s-a decredibilizat institutia statului,in general.

Si in special,a isterizat populatia in mod nejustificat.O oarecare decenta in limbaj si in vestimentatie,ar trebui impusca de CNA,care se pare ca nu are nici un rol in Romania,decat acela de a exista si a trai.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.