duminică, 6 septembrie 2009

Listening to the wind of change


Totul arata ca proiectul vizand instalarea in Polonia si Cehia a sistemului american de aparare antiaeriana, asa-numitul scut antiracheta, a fost arhivat de Administratia lui Barack Obama. Ambele tari centro-europene, desi au acceptat ideea si chiar au semnat respectivele acorduri cu presedintele George W. Bush, vor ramane fiecare, cehii fara puternicul radar, iar polonezii fara bateriile de rachete antiaeriene, noteaza ziarul La Vanguardia.
Dezmintirile timide ale Departamentului de Stat de saptamana trecuta, in sensul ca guvernul lui Obama "inca nu a terminat de studiat" strategia antiaeriana americana, nu au facut decat sa coroboreze informatia principalului ziar polonez Gazeta Wyborcza, care joi 27 august a dezvaluit ca Obama practic a renuntat la costisitorul si controversatul proiect.
Citand surse ale lobby-ului care pleda la Washington pentru realizarea scutului, conceput ca un sistem de aparare impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune pe care tari precum Iranul le-ar putea lansa spre SUA, sau membri NATO din Europa, ziarul polonez informa ca guvernul lui Obama este dispus sa asculte in sfarsit energicele proteste impotriva scutului facute de Rusia de-a lungul ultimilor ani si sa studieze posibilitatea construirii unui sistem de aparare antiaeriana alternativ, instalat la bordul navelor de razboi sau in baze precum Israel sau Turcia, in loc de Cehia si Polonia, vecine Rusiei.
Intre motivele abandonarii ideii, Ricky Ellison, presedintele lobby-ului care sprijinea proiectului, cita costul ridicat precum si incertitudinea privind eficienta tehnologica a proiectului. Echipa lui Barack Obama a concluzionat ca multe probleme ale lumii ar fi mai usor de rezolvat alaturi de Rusia. Pentru ei prioritatea este dezarmarea si sunt dispusi sa sacrifice mult pentru a obtine un nou acord privind reducerea armelor strategice. In primavara discutiile erau in curs, insa azi decizia a fost practic luata, spune Ellison.
Deja in martie Ellen Tauscher, responsabilul cu probleme de dezarmare din Departamentul de Stat, se indoia de viabilitatea scutului iar in aprilie ministrul apararii, Robert Gates, informa despre reducerea fondurilor destinate proiectului cu 1,4 miliarde de dolari. Scutul antirachete a fost conceput de Administratia Bush, insa mult timp proiectul a ramas pe hartie, in pofida succesivelor guverne poloneze care visau la acest plan, cu semne insa de nemultumire din partea multor membri ai NATO, ca o dovada ca intre Polonia si SUA exista relatii privilegiate.
Totul s-a schimbat brusc anul trecut, cand razboiul dintre Rusia si Georgia pentru controlul Osetiei a accelerat negocierile. In august anul trecut SUA au cedat cererii poloneze ca in schimbul gazduirii scutului, guvernul american sa ofere Poloniei ca garantii aditionale de securitate, o baterie de rachete Patriot si finantarea de rachete antiaeriene. Acordul, incheiat in august anul trecut, includea o declaratie speciala prin intermediul careia SUA oferea Poloniei asistenta militara "in caz de agresiune din partea unui al treilea stat", precum si instalarea unei baze americane incepand din 2012.
Proiectul a contat inca de la inceput cu o feroce opozitie a Rusiei care in repetate randuri a amenintat cu masuri de reciprocitate impotriva fostilor sai sateliti, un motiv in plus pentru ca polonezii sa pledeze pentru acest proiect ca parte integrala a sistemului lor de aparare impotriva ambitiilor Rusiei.
Luna trecuta, un grup de fosti liderilor din Europa centrala si de est, intre care fostii presedinti polonezi Lech Walesa si Aleksander Kwasniewski, alaturi de cehul Vaclav Havel, slovacul Mihal Kovach, romanul Emil Constantinescu, lituanianul Valdas Adamkus si letona Vaia Vika Freiberga, i-au cerut lui Barack Obama ca SUA sa-si mentina angajamentul strategic in regiune si sa nu sacrifice securitatea de dragul unei ameliorari a relatiilor cu Rusia, care "redevine o putere cu ambitii hegemonice folsind metodele secolului al XXI-lea".
Pentru a-si extinde zona de influenta in Europa centrala si a sumbina orientarea sa atlantista, Rusia recurge la metodele fatise si disimulate ale razboiului economic, de la blocaje energetice si investitii motivate politic si pana la manipulari mediatice", se arata in text. Fostii presedinti au citat proiectul scutului drept "o dovada a credibilitatii americane". Acum, vor fi multi cei dezamagiti.

Abhazia ordona distrugerea navelor georgiene din "spatiul sau maritim"
Abhazia a ordonat marinei sale sa distruga navele georgiene care ii incalca spatiul maritim, a anuntat miercuri liderul acestei regiuni separatiste, Serghei Bagaps, în replica la "un act de piraterie" din partea Tbilisi, potrivit Interfax, relateaza AFP. "Le-am ordonat fortelor militare martitime sa distruga navele georgiene care încalca spatiul maritim al Abhaziei. Aceasta masura se explica prin actele de piraterie comise de partea georgiana", a spus el. La sfarşitul lunii august, o nava sub pavilon panamez, care transporta petrol din Turcia spre Suhumi, a fost oporita de autoritatile georgiene conform unei legi ce interzice activitatile economice în teritoriile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud fara aprobarea Georgiei. Capitanul turc al navei a fost condamnat luni la 24 de ani de închisoare pentru "contrabanda şi încalcarea legii georgiene privitoare la teritoriile ocupate"

Autor:Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.