marți, 8 septembrie 2009

Intrebari indiscrete cu tenta xenofoba."Locuiti in Romania?"

"Locuiti in Romania?"


Un bancomat al Volksbank din Konstanz, un oras german de la granita cu Elvetia, a avut timp de mai bine de doua zile o defectiune curioasa, el confruntand fiecare client care voia sa schimbe bani cu o intrebare indiscreta: "Locuiti in Romania?", relateaza cotidianul Sudkurier.

Automatul de schimbat bani de la subsolul complexului comercial Lago din Konstanz "s-a comportat ciudat in ultimele doua zile si a avut o defectiune de-a dreptul penibila", scriu jurnalistii de la Sudkurier, care s-au deplasat la fata locului pentru a verifica daca, intr-adevar, masinaria punea o asemenea intrebare indiscreta. Drept dovada, ei ofera si o fotografie in acest sens, cu ecranul bancomatului, clientul putand sa aleaga raspunsul "Da" sau "Nu" la intrebarea "Locuiti in Romania?".

"Clientii complexului comercial Lago dau din cap, zambesc amuzati sau sunt revoltati. Inainte sa poata introduce, de exemplu, franci elvetieni in automatul de schimb, fiecare este intrebat, inca de sambata, daca locuieste in Romania. Martori oculari si o incercare a jurnalistilor Sudkurier confirma aceasta practica neobisnuita a bancomatului", arata articolul.

Filiala Volksbank a informat ca luni dupa-masa, de la ora 16.15, automatul a fost scos din functiune si ca a fost dus la verificari. Directorul filialei Roger Winter a respins ideea ca institutia pe care o conduce ar fi introdus in mod voit aceasta intrebare in sistemul de functionare al automatului.

Potrivit lui Winter, banca nu are niciun interes legat de nationalitatea celor care folosesc bancomantul. "Orice forma de nationalism ne este straina", a asigurat directorul Volksbank.

Ziarele mai noteaza si reactiile unor cetateani de origine româna

Scuza a venit repede şi a fost repetată. Ca atare, am acceptat-o". Sunt cuvintele cu care reprezentanţii Ambasadei României din Berlin, citaţi de ziarul german Bild, consideră că subiectul Jürgen Rüttgers este un caz clasat. Politicienii germani, în schimb, nu par deloc satisfăcuţi de ceea ce pare a fi deznodământul românesc al scandalului. Şi presa germană ţine aproape. E un punct interesant în campania electorală federală.
În editia sa online, revista Focus îl citeaza pe Manfred Ehm, reprezentant al Societatii Germano-Române pentru Germania de Nord: e drept, remarcile lui Rüttgers sunt "nepotrivite" si "luate în ansamblu, false" dar, continua Ehm, nici nu trebuie uitat ca 45 de ani de dictatura perfida lasa urme iar din acest punct de vedere, realitatea din România este, într-adevar, alta decât în Germania. Şi Ehm a tinut sa puncteze pacatul generalizarii.
Colegul lui Ehm de la Berlin, Gerhard Köpernik, completeaza, în Stuttgarter Nachrichten: "Daca e asa cum zice Rüttgers, cum se face ca, din 2006, economia României este în continua crestere cu sapte procente anual?". Ziarul din Stuttgart publica cifre ce plaseaza România în fruntea interesului investitorilor germani, unul dintre acestia, Renate Roca-Rozenberg, apreciind ca "daca toti românii sunt lenesi, toti germanii pleaca de la serviciu sa se îmbete si sa se îndoape cu cârnaciori".
La Bonn, General Anzeiger urmareste atent subiectul. Pe de o parte, începe prin a-i lua apararea, într-un comentariu, premierului de land si nu manifesta nici o retinere în a spune ca nu este vorba despre un politician rasist.
"Dar tocmai aici sta problema", continua General Anzeiger: "Rüttgers schimba mastile cu o repeziciune care, pâna la urma, îi va bulversa pâna chiar si propriul public. Uneori este aparatorul si liderul muncitorilor, alteori este predicatorul neoliberalismului. Rüttgers poate ajunge în punctul în care publicul va vedea un politician cu putine principii, dar ahtiat dupa putere".
Pe de alta parte, Katrin Lauer a fost la Jucu si a adus, pentru acelasi General Anzeiger, o poveste reala, alta decât cea a premierului: oameni, 1200 la numar, care lucreaza în schimburi de 12 ore, pentru un salariu de 250 de euro. Tabloul arata astfel: 11 ore sunt petrecute în picioare, lânga linia de productie - pentru ca, a explicat patronatul, eventualele scaune în preajma ar afecta munca; cele 60 de minute de pauza sunt împartite în trei reprize de 20 de minute. Or, dat fiind ca majoritatea angajatilor sunt navetisti si depind de masinile puse la dispozitie de angajatori, remarca lui Rüttgers despre "vin si pleaca dupa cum au chef" este complet lipsita de sens.
Mai mult, Stuttgarter Nachrichten remarca: "Între cele 27 de tari ale Uniunii Europene, tara cu cel mai lung program de lucru îl are România:
La Bucuresti, media este de 41,8 ore de munca pe saptamâna".
O poveste similara a aparut în mai multe ziare locale germane - Frankfurter Rundschau si Kölner Stadt-Anzeiger noteaza ca daca dorintele producatorilor finlandezi de telefonie mobila nu s-au îndeplinit asa cum sperasera, de vina nu sunt muncitorii, ci criza internationala, cea care a îngreunat dezvoltarea infrastructurii.
În comentariul zilei, "Radicalii de la centru", Frankfurter Rundschau - care adopta de regula o atitudine de centru-stânga - mai observa ca atmosfera risca sa fie otravita daca faptele lui Rüttgers nu sunt clar definite ca manifestari rasiste, cu efect asupra întregii paci sociale. Plus ca, pe plan global, preturile telefoanelor mobile au scazut puternic.
Ziarele mai noteaza si demersul unui cetatean german de origine româna. Chimist, jurnalist freelancer si scriitor, Vlad Georgescu a depus o plângere penala pe numele lui Rüttgers, cerând pedepsirea acestuia în virtutea legii ce condamna manifestarile rasiste.

Oamenii si maladia xenofoba a secolului XXI

Atacurile rasiste din Irlanda de Nord urmeaza sa fie discutate în cursul unei conferinte la Belfast, autoritatile fiind îngrijorate ca astfel de acte lezeaza imaginea orasului, relateaza BBC News online. Delegatii pentru relatiile dintre comunitati vor discuta despre circumstantele în care cei circa 100 de români au fost fortati sa plece  din casele lor din Belfast în iunie.
Ei s-au refugiat mai întâi într-o biserica, apoi au fost gazduiti de autoritati într-un adapost provizoriu. Majoritatea românilor si-au exprimat ulterior dorinta de a se întoarce în tara, în timp ce populatia si politicienii locali au condamnat atacurile. De asemenea, se va discuta despre violentele împotriva imigrantilor dupa meciul dintre Irlanda de Nord si Polonia care a avut loc la Belfast în martie. Primarul Belastului, Naomi Long, a spus ca aceste incidente strica reputatia orasului. "Nu numai rasismul este problema aici, în Belfast. Chestiunea infractiunilor motivate de ura este mult mai ampla si include si discriminarea persoanelor cu handicap sau discriminarea pe motive legate de religie sau orientare sexuala. Ca primar, viziunea mea este aceea a unui Belfast fara bariere, pentru toti", a subliniat ea. Prima conferinta pe aceste chestiuni a avut loc la Belfast anul trecut si, pentru ca a fost un succes, s-a decis ca va avea loc anual.


O prietenie tradata,

Referitor la situatia tensionata dintre cetatenii altor state si cetatenii romani pot spune ca de multe ori am citit sau am scris despre situatii similare petrecute cu diverse ocazii pe mapamond.
Insa nici o data nu am realizat incarcatura emotionala pe care o natiune o poate dezvolta in apararea sa. Acum inteleg mult mai bine sentimentalismul implicarii oamenilor si de ce nu, al fortelor nationaliste. Adevarul se afla in diferenta de a judeca detasat dupa informatii, probabile evolutii, in state de care nu esti legat prin sange si sufleteste fata de membrii acelei comunitati si varianta in care esti implicat in totalitate.
Dar ratiunea nu poate avea reactii scontane si partinitoare si de aceea voi evita sa fiu foarte tehnic, dar nici nu voi judeca doar sentimental lucrurile.
Inspirat de raspunsul comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, care preciza asupra unei formule a dezvoltarii unei bune relatii intre toti cetatenii europeni ce se afla la guvernele nationale si societatile civile, ne putem indrepta atentia situatia existenta cadru.
Si parca nu era indeajuns situatia deja existenta in Romania in care clanurile infractionale conduc scindarile si bunul mers al celor multi, nu era indeajuns o legistlatie ambigua care este transformabila odata cu fusul orar sau o constructie sanatoasa in zona economicului cu evidente tendinte ale profitabilitatii personale.
La fel cum exista un singur mod de a arata ca om, dorinta remedierii unor efecte constatate si nedorite, la fel singurul mod de a te apara ca stat in asfel de situatii este sa ii faci pe toti sa inteleaga ca nu te jignesc spunandu-ti adevarul si ca de fapt toate acuzele lor erau simple erori.
Si cum spunea si strabunul Machiavelli (care se pare ca era tot din Florenta -Italia) - “ nu exita o fortareata mai buna decat dragostea poporului” asemenea facand ascultare ar trebui sa putem construi aceasta fortareata.
Despre resurse va asigur ca si Italia dar si Romania au facut dovada istorica ca avut si vor avea nascute in permanenta valorii umane, ce pot urma invataturile trecutului care sa asigure un dialog bazat pe luciditate si rationalism.
Despartit de orice forma de partinire, constat consternat de faptul ca in plin secol XXI in Uniunea Europeana exista forte ce cotropesc cu brutalitate principiile evolutive ale omenirii si tratate cu ignoranta de catre conducerea centrala Unionala.
Ma intreb acum daca intre doua state din America s-ar fi intamplat aceste evenimente, administratia de la Casa Alba oare, la fel de relaxat ar fi tratat acesta problema ??
Ma intorc la acelasi strabun Machiavelli care ne spune ca “Toata lumea e libera sa vorbeasca rau de popor chiar si atunci cand el domneste cu deplina putere pe cand nimeni nu vorbeste rau de principi decat cu cea mai mare paza tremuranda”.
Va spun voua, caci sunt un om la fel ca si voi, si simt la fel ca si voi, plang sau rad alaturi de cei dragi mie,la fel ca si voi, alaturi de voi oamenii. Nu sunt nici tigan, nici african, nici italian, si nici ……chinez sau arab. Sunt cea ce sunt si suntem cu totii. Sunt doar un om, si nu a fost alegerea mea sa ma nasc alb, negru, galben sau rosu si pur si simplu m-am nascut si exist contribuind cu toata cunoasterea mea la bunastarea comunitatii in care ma aflu.
Mesajul meu se indreapta catre voi semeni mei, OAMENI, oameni deschisi in ganduri, cu inima curata deschisa, lipsiti de interesele meschine ale rezultatelor politice, lipsiti de tendintele xenofobe sau segregationiste ce ii conduce pe oameni sa ucida. Sa ucida alti oameni.
Nu dusmania este calea rezolvarii la fel cum nu durerea si suferinta aduce pacea.
Calea inteleapta este dialogul dintre oameni, intoarcerea pe pozitii echilibrate si de egalitate din care nimeni sa nu se arate superior in conflict. Caci mai intai a fost cuvantul.
Apoi, gandesc si sustin ideea de a nu se credita segregationismul in Europa si in lume. Sustin ideea ca infractionalitatea nu poate avea culoare partidica, nu tine de rasa, sex si/ sau cu atat mai mult cu originea sau apartenenta de sange sau tara de provenienta.
Sustin ideea din care rezulta ca nu exista criminali, care in functie de statul de provenienta faptuiesc crime mai putin odioase. Orice act de violenta impotriva semenilor tai este la fel de barbar indiferent de culoarea mainilor utilizate.
Sustin ideea din care rezulta ca nu exista infractori care in functie de statul de proveniente faptuiesc infractiuni mai putin periculoase pentru societate.
Exista, si sustin ideea, ca sunt doar clase si interese politice imature ce nu reusesc sa se organizeze eficient respectand conceptul bunei guvernari. Iar pretul acestor erorii, suntem dinnou noi oameni.

Autor:Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.