luni, 11 ianuarie 2010

Elucubratiile unor potenti din Romania

S-ar putea ca rigorile economice sa constranga guvernul Boc sa creada ca ar fi util sa-si foloseasca partea leului din energie aplanarii crizei.
 In fapt, ratiunea lui de a fi este reforma politica si judiciara. actualul cabinet n-ar fi existat daca Traian Basescu n-ar fi castigat, in extremis, alegerile. Cui si-a datorat victoria se stie.
Izbanda lui e rezultatul retoricii reformiste si anti-oligarhice a sefului statului, iar cele peste 5 milioane de voturi care l-au revalidat în functia suprema i-au acordat un mandat lipsit de echivoc.
Lui Basescu majoritatea i-a cerut sa continue în forta ceea ce a început sa faca în primul sau mandat si ceea ce a promis ca va face, dupa ce majoritatea parlamentara a profitat de aderarea tarii la Uniunea Europeana spre a opri reformele. 
Continuarea lor constituie vointa univoca a unui numar crescand de romani. E dorinta unui numar tot mai reprezentativ de cetateni tineri, tot mai putin inhibati ori paralizati de trecutul comunist al Romaniei si de funesta tranzitie a tarii de la un sistem totalitar de extractie marxista la un stat mafiot pastorit de fosti securisti.
Guvernul Boc n-are mult timp la dispozitie. Pana la urmatoarele alegeri sunt mai putin de 3 ani. În acest rastimp va trebui sa-si puna ministri de interne, de justitie si de externe la treaba. Misiunea lor este clara. Sa creeze un stat eficient aflat în slujba cetateanului si nu invers.
aceasta misiune include epurarea magistraturii si a corpului diplomatic, reducerea la dimensiuni firesti a parlamentului, a aparatului de stat si mai cu seama a gonflatelor servicii secrete, în care se mai lafaie numerosi fosti securisti lasati de capul lor.
Urgenta e crearea unei  administratii suple, debirocratizate, si e nevoie de lustratie, de un CNSaS revigorat si de o justitie demna de acest nume. Şi e stringenta crearea unei televiziuni publice responsabile,c are sa nu mai permita deraierile jurnalistice ale ultimei campanii.
In fine, e obligatorie repunerea în drepturi a victimelor comunismului, laolalta cu restrangerea  pensiilor nerusinate acordate fostilor ciraci ai regimului totalitar.
Unii s-ar putea impacienta. De unde ar putea guvernul sa ia specialistii necesari unei o astfel de opera magna reformista? Raspunsul la aceasta întrebare e pe cat de simplu pe atat de clar. Din randul tinerilor din tara, precum si din occident.
a venit timpul ca, la douazeci de ani de la debarcarea Ceausestilor, guvernul Romaniei sa imite apelul unui Vaclav Havel si Lech Walesa din 1990.
a venit timpul ca Romania oficiala sa-si depaseasca idiosincrazia xenofoba si sa-i recheme pe emigrantii romani care si-au luat lumea în cap spre a-si dobandi astfel dreptul la libertate si  la demnitate.
Oameni care au învatat în apus sa  fie specialisti competenti si responsabili. De ei, celor carora Basescu le datoreaza în buna masura victoria, are mare nevoie Romania.
Pe moment, guvernul Boc si-a rasplatit partial sustinatorii interni. Iar Romania, este, prin traditie tara sinecurilor atribuite clientilor politici.
Dar daca guvernul ramane cantonat în aceasta traditie si uita de reforme va sfarsi negresit prin a achita la urmatoarele alegeri  nota de plata a promisiunilor neonorate.

Condica de prezenta pentru angajati
Senatorul PD-L Augustin Daniel Humelnicu vrea introducerea in Codul Muncii a obligativitatii ca fiecare angajator sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat in parte prin infiintarea unor condici de prezenta fizice sau electronice. In acest fel, potrivit acestuia se va diminua coruptia din acest sector, precum si birocratia. "Legea nr. 53/2003- Codul Muncii reprezinta legislatia de baza in materia dreptului muncii.
Ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana acest act normativ a mai fost modificat si corelat cu dispozitiile europene. Insa acest domeniu este unul vast, care mai trebuie inca modificat. Este imperios necesar sa existe in Romania un act normativ in domeniul dreptului muncii care sa elimine definitiv orice act de coruptie si de birocratie. In acest sens consideram necesara  o tinere cat mai stricta a evidentei  timpului efectiv de lucru al salariatilor, inclusiv a orelor suplimentare pe care acestia le efectueaza in mod efectiv. Aceasta ar conduce si la o normare exacta si corecta pe statele de plata a timpului efectiv lucrat de salariati si s-ar inlatura orice sansa de a obtine un salariu fara a presta munca corespunzatoare acestuia'', se arata in expunerea de motive prezentata de senator.
Acesta sustine ca este necesar sa fie instituita obligativitatea ca fiecare angajator sa tina o evidenta a orelor de munca prestate de salariati prin condici de prezenta in care sa apara datele de identificare a salariatilor, orele de sosire precum si cele de plecare, alaturi de semnaturile acestora. In plus, potrivit lui Humelnicu, angajatorul trebuie sa fie obligat de a se supune controlului Inspectiei muncii, in acest scop, ori de cate ori i se solicita acest lucru. In caz de nerespectare a acestei obligatii, angajatorul va fi sanctionat contraventional.
"Neinfiintarea sau refuzul angajatorului de a prezenta condicile de prezenta inspectorilor de munca ar trebui sa constituie contraventie, sanctionata cu amenda de la 800 lei la 2.000 lei'', atrage atentia Humelnicu. Florea Parvu (foto), vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Pivate Mici si Mijlocii (CNIPMMR) sustine ca o astfel de masura exista la agentii economici seriosi, insa, aplicarea acesteia pentru cei mai multi ar fi foarte greu de realizat. ''Aplicarea unei astfel de masuri ar fi foarte greu de realizat. Aceasta ar putea fi aplicata in ceea ce-i priveste pe angajatii de la stat, insa nu si in mediul privat, pentru ca sunt multe situatii in  care nu poti sa introduci o astfel de obligatiie pentru angajatii din mediul privat'', a declarat pentru Curierul National Florea Parvu.

(http://www.curierulnational.ro/Economie/2010-01-11/Condica+de+prezenta+pentru+angajati%2C+foarte+greu+de+realizat)

EuroIns Romania a lansat o polita de asigurare pentru gripa A/H1N1, cu o valoare a politei cuprinsa intre 30 si 35 euro, iar suma asigurata in caz de deces este de 5.000 euro, a declarat directorul de marketing al companiei, Cristi Dascalescu.
"Este un supliment la asigurarea de accidente. Suma asigurata este de 5.000 euro in caz de deces si de 20 euro pe zi in caz de spitalizare pentru maximum 45 de zile si de 15 euro pe zi in caz de convalescenta, pe o perioada de cel mult 65 de zile", a mentionat Dascalescu.
Convalescenta urmeaza perioadei de spitalizare, care reprezinta dovada infestarii, a mai spus reprezentantul EuroIns.
Perioada de asigurare este de un an, dar nu mai putin de trei luni, fiind valabila pe teritoriul Romaniei, cu posibilitate de extindere a valabilitatii. In categoria riscurilor asigurate intra convalescenta, spitalizarea si decesul.
Produsul impotriva acestei pandemii a fost lansat de companie in urma colaborarii cu specialisti in domeniul sanatatii, sustin reprezentantii companiei.
Numarul deceselor inregistrate in randul pacientilor din Romania infectati cu A/H1N1 a ajuns, joi, la 73, dupa ce Ministerul Sanatatii a anuntat ca, in ultimele 24 de ore, au incetat din viata alte sapte persoane cu gripa porcina.

Toni Tecuceanu nu amurit de gripa porcina !
Oana Ionita, colega lui Toni Tecuceanu, acuza mediatizarea excesiva si mincinoasa a mortii "carcotasului", care a dus la actuala isterie a gripei porcine:

"Toni era racit de 3 saptamani, a venit cu noi la munte pe picioare, tusea si avea putina febra. Chiar daca am insistat sa se trateze, raspundea ca o sa se faca bine si ca nu are nimic. Nu s-a tratat, nu a stat nici o zi acasa sa se ingrijeasca. A fost cu noi, echipa in tot acest timp, la filmari, la masa, in masina sau in casa.
Cum se explica faptul ca noi toti suntem sanatosi? Repet, racesc repede, de cand eram mica aveam probleme cu raceala, sunt sensibila si am fost depistata la un moment dat, la Institutul Cantacuzino si cu streptococ auriu. Am inteles ca l-am luat cand eram mica dintr-un spital, ca o sa-l am toata viata, si tocmai de aceea ASLO il am mereu peste limita maxima. Am inteles ca sunt destul de firava in fata virusului si tocmai de aceea ma intreb…cum?
Revenim la tema.
Cum se face ca pandemia asta este atat de grava, nu a afectat pe nimeni din echipa, familie si prieteni? Repet nu a fost diagnosticat cu gripa AH1N1 nimeni dintre noi.
Din punctul meu de vedere ar fi doua concluzii care trebuiesc trase:
1. Toni nu avea gripa porcina, ci s-a dorit utilizarea unei persoane publice pentru a face oamenii sa se vaccineze.
2. Daca avea gripa, (aici apar intrebarile) de ce noi suntem perfect sanatosi, familia, colegii, prietenii?
Este posibil ca Toni sa se fi infectat in timpul internarii?
Este posibil sa fie avut o bacterie care a actionat doar in cazul lui pentru ca asa cum imi povestea si matusa lui, ca avea probleme cu plamanii de cand era mic?
Sunt niste supozitii care acum probabil nu-si mai au rostul. (...)

Pentru mine a fost crunt sa vad cum pleaca Toni. Poate sunt prea sensibila sau poate atmosfera sfasietoare te obliga la indurerare. A fost o zi care nu credeam ca o sa vina vreodata.
Sunt convinsa ca multe din afirmatiile si concluziile trase de pe urma decesului lui Toni, au fost pentru a mediatiza efectele pandemiei. Multi m-au sunat si m-au intrebat daca am facut un test sau vaccin sau daca am patit ceva.
Haideti sa va explic.
Medicii au spus ca avea acest virus AH1N1 in organism cu 8 zile inainte de internare. Imi este greu sa cred ca eu nu am nimic. Este vorba de o pandemie, nu? Ar trebui sa fie extrem de periculos sa intri in contact cu o persoana avand o boala inalt contagioasa. Noi am plecat la munte impreuna (doar eu cu el in masina) spre filmarile de sarbatori, chiar cu 5 zile inainte de internare, am respirat acelasi aer timp de 8 ore. La filmare chiar am facut o gluma si am mancat de la el din mancare. Sunt o fire destul de sensibila la raceli, chiar e posibil sa nu am nimic? Nici macar o raceala avand in vedere ca in scoala luam orice raceala foarte repede.
Este cumva vorba doar de o mediatizare exacerbata pentru manipularea maselor? se intreaba Oana Ionita, ca o concluzie la mai multe postari pe tema vaccinului controversat si a mortii lui Toni, pe care le gasiti pe blogul ei, http://www.bebelusaoana.ro.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.