joi, 17 decembrie 2009

Romania take your places. Europe open your heart



ENTSOG - Experimentam reteaua europeana de gaze, fara Romania



Principalii transportatori europeni de gaze au pus bazele unei reţele pan-europene (ENTSOG) pentru simplificarea scurgerii gazului prin conducte.
Romania lipseste, deocamdata.
Lungul drum al gazului spre flacara incepe relativ simplu: se rasuceste un robinet, se apasa un comutator si gata. Sigur, se mai intampla ca la capatul cu robinetul si comutatorul sa nu fie neaparat bunavoinţa, dar asta e alta poveste.
Traseul conductelor mai are, insa, un punct sensibil: zonele de graniţa. Caci, mai ales cand vine vorba despre reţelele de transport al gazelor, graniţele din Europa sunt, pe mai departe, palpabile. Şi nu vorbim neaparat despre ziduri. Problemele incep chiar de la miros.
"Gazul francez nu poate intra in conductele germane. Dar invers e posibil", explica Stephan Kamphues, directorul e.on Gastransport GMBH, potrivit caruia "odorizarea gazului francez se face la o presiune diferita decat se practica in Germania. Or asa ceva nu poate fi acceptat, deocamdata, in reţelele germane".
Kamphues a devenit, la 1 decembrie, si presedintele ENTSOG, o asociere sub auspiciile Comisiei Europene a 31 de transportatori din 21 de state ale Uniunii, menita sa uniformizeze reglementarile in intreaga reţea continentala de conducte de gaze - care, in paranteza fie spus, este atat de lunga incat, pusa cap la cap, ar da de cinci ori roata planetei. Pe lista fondartorilor nu figureaza, deocamdata, Romania.
in principiu, rezultatul urmarit este posibilitatea unei aprovizionari stabile si a unei concurenţe mai puternice pe piaţa livrarilor de gaz in interiorul Uniunii, in condiţii de transparenţa sporita. Caci, deocamdata, problema cea mai mare a ofertanţilor de resure naturale este tocmai accesul dificil la transportatori.
Gero Lücking, membru in consiliul director al unuia dintre acesti furnizori independenţi si de calibru mai mic, este, insa, sceptic: "Conteaza cine domina in aceasta asociere si care e spiritul afacerii. avem nevoie de o instituţie neutra, care sa inţeleaga transportul de gaze ca pe un simplu serviciu si careia sa nu-i pese al cui gaz transporta".
Compania reprezentata de Lücking, lichtblick, este unul dintre actorii speciali de pe piaţa germana, orientat spre energia ecologica. in acest moment incearca sa ofere pieţei germane biogaz. atata, doar, ca, deocamdata, lipsesc capacitaţile specifice de transport. Sau, se plange Lücking, cel puţin asa li se spune ofertanţilor de materie prima:
"Nu putem controla veridicitatea acestor raspunsuri primite de la transportatori. Este, ca intr-o cutie neagra, o piaţa opaca. Si tocmai de aceea nu exista miscare pe piata si noilor ofertanţi le este excesiv de greu sa isi faca loc".
















START-2 ar putea impulsiona o noua cursa a inarmarii


Noul tratat de dezarmare nucleara dintre Rusia si SUA, destinat sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START 1) ar putea fi semnat la 18 decembrie, negocierile intrand in faza finala, scrie marti cotidianul Moskovski Komsomolet, care a intrat in posesia detaliilor acordului.
Dupa cum mentioneaza ziarul, noul tratat va stabili un control mai putin rigid decat precedentul. De exemplu, SUA nu vor mai primi date de telemetrie de la lansarile de testare a rachetelor ruse. In plus, din noul tratat a fost exclus un element, conform caruia inspectorii americani puteau sa verifice 24 ore din 24 toate lansatoare de rachete balistice ICBM, care erau fabricate la o uzina din Udmurtia.
Partile au convenit de asemenea in privinta rachetelor mobile de tipul Topol. Initial, SUA au propus ca toate conditiile pentru controlul lor sa fie incluse intr-un paragraf separat. Partea americana a incercat, potrivit publicatiei citate, la fel ca inainte, sa limiteze zonele si rutele de patrulare a partii ruse, numarul de masini aflat in serviciu simultan. Rationamentul era ca SUA nu au unitati mobile. Negociatorii rusi s-au opus acestei variante, argumentand ca in acest caz notiunea de "vector mobil" se goleste de sens. Ei au mai sugerat includerea in categoria de operatori mobili submarinele americane, pe care sunt dislocate 432 rachete (Rusia detine in prezent doar 268 de rachete pe submarine), limitarea zonelor de patrulare a submarinelor SUA etc. Americanii nu au dorit sa accepte aceste conditii si au lasat in pace rachetele mobile Topol - noteaza publicatia mentionata.
In plus, conform noului tratat, bombardierul american B-52 va fi echivalentul unui mijloc nuclear, chiar si in cazul in care va fi echipat cu munitie non-nucleara.
Dupa cum remarca ziarul, noul document nu ar trebui sa afecteze planurile Rusiei de modernizare a capacitatilor sale nucleare. Intre altele, acesta nu restrange inzestrarea trupelor ruse cu un nou sistem de rachete "RC-24", cu focoase multiple si nu va zadarnici nici planurile de creare a unei noi rachete grele, care ar trebui sa inlocuiasca in cativa ani rachetele "Satan".
In acelasi timp, dupa cum a declarat o sursa apropiata negocierilor, Rusia nu a reusit sa obtina renuntarea la capacitatile reflexive (capacitatea de a spori numarul focoaselor de pe vectorii operationali pe seama munitiei stocate in depozite). In ani ultimii, in Rusia focoasele au fost scoase din uz in cea mai mare parte din cauza limitei de varsta, de aceea ea nu dispune de o rezerva importanta. Aceasta, spre deosebire de SUA, care dispun de 5573 de focoase nucleare. Rusia are 3906 de focoase, respectiv cu 1500 unitati mai putin.
Potrivit Moskovski Komsomolet, in noul acord, Rusia si SUA au ajuns la decizia de a reduce numarul de vectori nucleari la 700-500. Pentru Moscova, nu reprezinta cel mai bun indicator.
Conform situatiei din iulie 2009, SUA dispun de 1195 de purtatori, iar Rusia de 811. La intalnirea de la Moscova, presedintii Rusia si Statelor Unite au adoptat un cadru pentru un nou contract de limitare: operatorii de transport la 500 - 1100 (focoase la 1500 - 1675 de unitati).

Americani si-ar fi dorit sa pastreze un numar de 1100 de operatori de transport. Atunci din cei 1195, de cat dispun in prezent, nu ar fi trebuit sa reduca aproape nimic, cu exceptia aeronavelor, submarinelor sau rachetelor incapabile de lupta.
In schimb, Rusiei i-ar fi convenit mai mult cifra de 500 de vehicule, intrucat din cele 811 de care dispune astazi complet noi sunt doar unitati. Daca in viitor vectorii nucleari vor fi redusi la 700-750, Rusia va fi nevoita sa creasca productia lor in loc sa o reduca, estimeaza expertii rusi. Ei nu exclud ca Tratatul START-2 sa nu devina pentru Rusia un plan de dezarmare, ci hotarul care va marca o noua cursa a inarmarii. In acest caz, va supravietui oare economia rusa?, se intreaba retoric publicatia citata, amintind ca Uniunea Sovietica nu a rezistat cursei inarmarii si a intrat in colaps.









Manifestanti americani doresc infiintarea unei noi miscari impotriva razboiului
Sute de manifestanti s-au adunat in apropierea Casei Albei pentru a incerca si a incepe o noua miscare impotriva razboiului. Demonstratia de sambata a avut loc dupa discursul presedintelui american, Barack Obama, cu ocazia primirii Premiului Nobel pentru Pace, prilej cu care a declarat ca razboiul este uneori necesar pentru a crea o pace durabila. Manifestantii din Washington s-au opus acestei viziuni, precum si cererii presedintelui pentru un numar suplimentar de 30.000 de soldati americani in Afganistan.
Fostul senator democrat din Alaska si candidat prezidential in 2008, Mike Gravel, a condus manifestantii, cerand o miscare in masa pentru a ajuta la sfarsirea razboaielor americane din Irak si Afganistan.
Manifestantii au afisat semne pentru pace si postere anti-razboi.
Speakerul principal al evenimentul a fost democratul din Ohio Dennis Kuchinich.
“Trebuie sa protestam, sa marsaluim pentru a ne exercita capacitatea noastra civica de a aduce o schimbare reala. Congresul trebuie sa isi asume responsabilitatea. In curand voi prezenta doua proiecte de lege care vor invoca Actul Puterilor de Razboi, care va forta acordarea de voturi pentru retragerea din Afganistan. Decizia de a merge la razboi nu este luata doar de presedinte”, a sustinut Kucinich.
Dar Kucinich a recunoscut ca Congresul are si alte planuri in minte. “Congresul va folosi compensatia pentru somaj intr-un proiect de lege care ii va oferi 130 de miliarde de dolari pentru a mentine desfasurarea razboaielor din Afganistan si Irak. Mesajul este clar: “avem bani pentru razboi, dar nu pentru slujbe; bani pentru razboi, dar nu pentru pace.’”
Multi dintre participantii la protest au declarat ca l-au votat pe Obama in cadrul alegerilor prezidentiale din 2008, printre ei fiind si Bill Steyert care a venit din New York pentru a participa la protestul din Washington.
Steyert a declarat:“M-as duce dupa al-Qaeda daca am sti unde sunt. Dar sa trimiti mii de soldati care sa traga in sate, sa sparga usi, sa caute acul in carul cu fan, de multe ori, este ridicol. Sunt furios pentru ca sunt un veteran din Vietnam si am vazut cate vieti s-au pierdut acolo”.
O somera, Wendy Fournier, a declarat ca protestul este doar un inceput. “Cred ca exista un astfel de lucru precum masa critica, cu cat mai multe proteste cu atat mai multi oameni pe strazi, si cu atat mai multi oameni vor deveni mai constienti de ceea ce se intampla. Constiinta este inceputul intregului lucru”, a sustinut ea.
Numerosi oameni au cerut intoarcerea acasa in siguranta a tuturor soldatilor, incetarea atacurilor cu avioane teleghidate, desfiintarea centrelor de tortura si a detentiilor secrete.



Zboruri secrete ale CIA: administratia Obama se implica din nou pentru a descuraja un proces

Trebuie precizat inainte de toate ca Romania a fost una dintre destinatiile
acestor zboruri.
Anul trecut odata cu descoperirea cazului fostul sef al unitatii CIA din
Frankfurt, Germania, Kyle D. Foggo ce urma sa fie lichidat au aparaut comentarii
despre inchisorile secrete CIA di Sud -Estul Europei.
Cotidianul „The New York Times" dezvaluia/ confirma ca dupa 2003 a functionat la
Bucuresti o inchisoare secreta a CIA, destinata teroristilor celor mai
periculosi. Totusi oficialitatile romane, care au negat in trecut cu hotarire
orice legatura cu inchisorile secrete ale CIA, nu au mai putut nega la fel de
usor aceste marturii.
Si totusi la bucuresti s-a vorbit de orice altceva.
Astazi Administratia Obama a solicitat din nou unui tribunal american sa nu
autorizeze inceperea procedurilor legale impotriva unei filiale a Boeing care ar
fi participat la transferul unor suspecti de terorism spre inchisori secrete din
afara Statelor Unite ale Americii.
In aprilie, trei judecatori de la curtea federala din San Francisco au deschis
calea spre organizarea unui proces. Insa administratia presedintelui american a
reusit sa obtina o reexaminare a acestei decizii de catre curte in componenta
plenara (11 judecatori).
Plangerea initiala impotriva filialei Boeing, Jeppesen Dataplan, a fost depusa
de cinci barbati care sustin ca au fost rapiti, transportati in tari straine si
dati pe mana unor agenti CIA sau a unor guverne straine pentru a fi torturati.
Presupusele fapte s-ar fi desfasurat in perioada administratiei Bush.
Insa, asemeni predecesorului sau, guvernul Obama invoca "secretul de stat"
pentru a opri procedura judiciara, spre nemultumirea organizatiilor de aparare a
drepturilor omului. Membri ai unor astfel de organizatii au fost prezenti marti
in sala de audieri, imbracati in vesminte portocalii specifice prizonierilor.
Avocatul Asociatiei americane de aparare a drepturilor civile (ACLU), care ii reprezinta pe reclamanti, le-a amintit magistratilor ca multe informatii continute in dosar erau deja cunoscute. Curtea de apel ar putea delibera mai multe luni pana isi va anunta decizia, noteaza AFP.

Daca in Statele Unite acest caz a ridicat o imensa problema a administratiei de
la Casa Alba pentru faptele juniorului Bush, in Romania de astazi nimeni nu este
interesata de nimic din cea ce ar putea influenta garantarea unei dezvoltari durabile a generatiilor viitoare romanesti.


Autor: Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.