marți, 15 decembrie 2009

Gloriosii vor fi cei ce merg inainte




Inaugurarea un gazoduct între Turkmenistan si China


O conducta de gaz cu o lungime de mai multe mii de kilometri, care leaga Turkmenistanul de China, a fost inaugurata astazi în localitatea turkmena Samandepe. Presedintele Chinei, Hu Jintao, a deschis personal robinetul gazoductului, în prezenta omologului sau turkmen, Gurbanguly Berdymuhamedow si a sefilor de stat din Uzbekistan si Kazahstan, Islam Karimow si Nursultan Nazarbaiev. Conducta traverseaza toate cele patru tari.
Cel devreme în 2012, conducta va ajunge la capacitatea maxima livrand Chinei, cu economia sa în plina expansiune, pana la 40 de miliarde de metri cubi de gaz anual.

Previziunile Centrului European - Cazurile de gripa noua se vor înmulti de Craciun si anul Nou în centrul si estul Europei
Potrivit estimarilor Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile, numarul cazurilor de gripa noua va creste de Craciun si anul Nou în tarile din centrul si estul Europei. Romania se afla deja printre tarile cu cea mai rapida crestere a numarului deceselor provocate de virusul aH1N1.
Sute de europeni au murit pana acum din cauza gripei noi. Potrivit specialistilor europeni, virusul a H1N1 a provocat pana acum decesul a peste 1.200 de oameni pe întreg continentul. Riscul de pandemie va creste, în urmatoarea perioada, în tarile din estul si centrul Uniunii Europene. Expertii spun ca virusul gripei ar putea deveni mai agresiv, în urma mutatiilor produse dupa raspandirea, în paralel, a gripei de sezon. Categoriile cele mai expuse infectarii sunt gravidele, copiii mici si persoanele a caror imunitate este scazuta din cauza bolilor cronice.
În aceste conditii, europenii sunt sfatuiti sa ia în calcul imunizarea prin vaccin, care este unul sigur si eficient, sustin specialistii. În Romania, bilantul deceselor înregistrate pana acum din cauza gripei aH1 N1, se ridica la 18. La nivel national au fost confirmate 4.600 de îmbonaviri.
Romania si Bulgaria nu erau pregatite sa adere la UE, spune Olli Rehn
Bulgaria si Romania nu erau pregatite sa adere la UE, a declarat comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, pentru publicatia La libre Belgique. Rehn, comisar desemnat pentru afaceri economice si monetare, a declarat, potrivit Sofia News agency, ca pe atunci Comisia Europeana nu avea dreptul de a impune veto în negocierile de preaderare.
"De aceea, împreuna cu presedintia olandeza a UE de atunci, am propus mecanismul de control si clauza ce ar amana aderarea, daca ar fi necesar. Însa noile Cabinete din Bulgaria si Romania au întreprins reforme serioase", a explicat Rehn. El a declarat ca nu poate spune ca toate lucrurile din procesul de aderare a celor doua state au fost în ordine, dar subliniaza ca situatia s-a îmbunatatit în 2007. Potrivit lui Rehn, CE a învatat din experienta cu Bulgaria si Romania sa nu stabileasca o data ferma de aderare la UE pentru vreo tara înainte de încheierea negocierilor de aderare, precum si sa ceara criterii mai stricte de aderare, cum se întampla acum cu Croatia.
"În ceea ce priveste Turcia, nu am deschide niciun capitol din negocieri înainte sa fim siguri ca legile privitoare la libera exprimare sunt deplin reformate. Calitatea este mai importanta decat rapiditatea", a spus Rehn.

Bulgaria confirma cererea SUA de a prelua detinuti de la Guantanamo
Vicepremierul bulgar a confirmat ca Sofia a discutat cu administratia americana despre acceptarea unor detinuti de la închisoarea Guantanamo. Ţvetan Tvetanov a mai precizat ca aceasta chestiune va fi discutata si în mai multe comisii parlamentare. Secretarul american al Apararii Robert Gates a declarat saptamâna trecuta ca 116 din cei 211 detinuti de la Guantanamo ar putea fi transferati în alte state. Presa bulgara scria ca Daniel Fried, trimis special al presedintelui american, a cerut Bulgariei sa accepte prizonieri de la închisoare din Cuba. Acesta declara anterior ca relocarea detinutilor este cruciala pentru realizarea planului america de închidere a unitatii de detentie.

Liderul suprem Iranian avertizeaza liderii opozitiei
Liderul suprem iranian ayatollahul ali Khamenei a avertizat liderii opozitiei sa se distanteze de protestatarii pe care îi acuza ca actioneaza contra regimului islamic fondat de ayatollahul Khomeini. Liderii opozitiei Mir Hossein Mousavi si Mehdi Karroubi s-au vazut supusi unor presiuni crescande de pe 7 decembrie cand au fost organizate demonstratii antiguvernamentale în care au fost distruse postere ale liderului revolutiei islamice ayatollah Ruhollah Khomeini . Reprezentanti ai studentilor au negat ca ar fi distrus sau incendiat fotografii ale ayatollahului.



Tony Blair - Marea Britanie ar fi luat parte la razboiul din Irak, chiar daca ar fi stiut ca Saddam Hussein nu avea arme de distrugere in masa



Daca nu mai departe de ieri un domn respectabil din Marea Britanie facea actul de recunoastere lui in legatura cu Irakul ce starneste solicitari pentru un proces pentru crime de razboi ma pot gandi ca lumea de astazi doreste sa se faca lumina. Doar ca lumina pe care o doresc unii nu prea seamana cu cea ce asteapta altele.
Recunoasterea lui Tony Blair ca Marea Britanie ar fi luat parte la razboiul din Irak, chiar daca ar fi stiut ca Saddam Hussein nu avea arme de distrugere in masa (WMD), a starnit solicitari ca Blair sa fie acuzat de crime de razboi.
Fostul prim-ministru a spus la BBC ca a fost "notiunea" ca Saddam este o amenintare pentru regiune, ceea ce l-a convins de necesitatea razboiului.
Hans Blix, fostul inspector ONU pentru arme, care nu a gasit nici o dovada de arme de distrugere in masa in Irak, a declarat ca motivul a fost o "justificare convenabila" pentru a merge la razboi.
"Indepartarea lui Saddam a fost un castig, dar este singurul castig pe care eu il pot vedea din razboi", a afirmat Blix intr-o declaratie.
Avocatii care il reprezenta pe Tareq Aziz, fostul viceprim-ministru irakian, au scris deja autoritatilor din Regatul Unit, solicitand permisiunea de a-l da in judecata pe Blair pentru crime de razboi, pe baza observatiilor sale.
Scrisoarea sustine ca Blair a incalcat Conventiile de la Geneva privind razboiul, a raportat AFP.
Blair trebuie sa prezinte probe la inceputul anului viitor, la Ancheta Chilcot, de asemenea numita Ancheta Irak, unde Marea Britanie va examina rolul sau in razboiul din Irak. La acest sfarsit de saptamana, Blair a dat mai intai o aparare a pozitiei sale la televiziune BBC.
"Tot as fi considerat ca este corect sa-l eliminam. Vreau sa spun, evident, ca ar fi trebuit sa utilizam si sa implementam argumente diferite, cu privire la natura acestei amenintari", a declarat Blair.
"A fost notiunea ca el este o amenintare la adresa regiunii, din care dezvoltarea de arme de distrugere in masa a facut parte, evident, si pentru ca au existat 12 ani de discutii la Natiunile Unite pe aceasta tema", a afirmat el.
Un sondaj de opinie publicat cu trei zile inainte de invazie a constatat ca majoritatea alegatorilor britanici au sprijinit razboiul atat timp cat aceasta a fost sustinut de ONU si au existat dovezi ca Irakul a avut arme de distrugere in masa.
Fara asta, sprijinul a scazut la 26 procente.

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.