luni, 16 noiembrie 2009

Portret electoral cu monstru tricefal

La sfarşitul acestei saptamani romanii vor vota pentru a alege un nou preşedinte sau pentru a-i oferi un alt mandat actualului preşedinte al Romaniei, democrat-liberalul Traian Basescu.
 
Sentimentalisme cu miza economica

Sistemul politic romanesc a semanat in ultimii ani cu un monstru tricefal, fiecare dintre capete trecand pe la guvernare. analistul politic Costi Rogozanu (voxpublica.realitatea.net) explica inexplicabilul: „Cele mai mari doua partide din Romania au fost aliate, PSD şi PDL. ambele au obtinut in jur de 30% la ultimele alegeri. in urma cu o luna şi jumatate, coalitia s-a rupt: PSD-ul spune ca a fost eliminat de la guvernare, ceilalti spun ca a plecat singur. De aici provine toata criza pentru ca de fapt fiecare incearca sa speculeze electoral acea plecare. E vorba despre un joc electoral care a paralizat bugetul. Nu se poate vota bugetul. Este lupta electorala totala. Singurii bani care mai sunt rulati in Romania, in cantitati uriaşe, sunt din pacate cei incasati de stat. Şi acolo se da lupta. Cred ca nu mai e o lupta politica, este deja o lupta economica. Se bat doua mari corporatii”.
Campania electorala nu are ca tema centrala o problema factuala, ci un sentiment. Cum majoritatea romanilor simt ca sunt furati şi mintiti, discursurile candidatilor cu cele mai mari şanse se invart in jurul acestor senzatii. Loc de nuante nu mai exista demult. Fiecare candidat ii identifica nominal pe furi fara a prezenta insa vreo dovada indiscutabila.

Cele trei capete!
in viziunea candidatului Traian Basescu pradatori sunt politicienii, altii decat cei din propriul partid, şi acei trei miliardari romani care detin trusturi media: „Sunt dupa un mandat de 5 ani. Un mandat greu, in care pe de o parte am avut cam tot timpul o majoritate parlamentara care s-a opus reformei şi nişte trusturi de media care care n-au sustinut nicio clipa actiunea preşedintelui nici atunci cand era in interes national. Singurul lucru pe care ei îl doresc este ca preşedintele sa cada cu ei la pace pentru a le satisface nevoile”. Deşi duce o lupta politica Basescu evolueaza in afara cercului politic, lasand impresia ca adevaratii sai adversari sunt aceşti miliardari şi nu contracandidatii sai directi.
Sondajele spun ca socialistul Mircea Geoana, un diplomat ajuns in fruntea partidului fondat de fostul comunist Ion Iliescu, se afla practic la egalitate cu Traian Basescu. Geoana se opune disponibilizarilor din aparatul birocratic stufos care administreaza Romania şi doreşte sprijinirea industriei de catre stat dar nu uita de cate ori are ocazia sa acuze caracterul conflictual al preşedintelui Basescu: „Nici macar in ultima clipa, dupa cinci ani de scandal, de dezbinare şi de dispret fata de interesul public şi national, actualul preşedinte nu-şi schimba naravul. Vreau sa spun inca odata ca acest joc cinic şi premeditat pe care Traian Basescu îl face pe seama romanilor adanceşte criza şi trebuie sa inceteze”.
Deşi este cotat cu mai putine şanse de a ajunge in turul doi, candidatul liberalilor, Crin antonescu, este politicianul cu cea mai interesanta evolutie marcand cateva puncte importante in batalia politica. antonescu sustine scaderea taxelor şi a impozitelor şi, desigur, vorbeşte despre minciuna şi hotie: „Solutiile economice pentru Romania nu sunt poveştile lui Mircea Geoana, nu sunt amenintarile lui Traian Basescu ci sunt politicile normale, rationale şi de bun simt. Nu mai avem dreptul sa toleram mincinoşi cu megafoane catarati pe garduri care sunt preşedinti de tara şi care îi mint pe oameni ca le vor rezolva problemele”.

Minoritatea conducatoare
Cum vor vota romanii la sfarşitul acestei saptamani? Nu este aceasta interogatia-problema, ci cati romani se vor duce la vot? analistul Costi Rogozanu: „Zona administrativa fiind atat de politizata, foarte multi romani sunt implicati direct: de exemplu daca se schimba un prefect intr-un judet se schimba o intreaga scara de angajati. aceştia sunt foarte interesati de politica. Dar ei sunt o minoritate, sunt acei 30% care vin tot timpul la alegeri pentru ca sunt de fapt mobilizati de partidele de care apartin. Printre romanii care nu au un interes direct in politica discursul principal este „mi-e scarba, m-am saturat de ei, nu mai vreau sa aud de ei”. E o polarizare periculoasa intre o bucata de public, de votanti, care sunt prea interesati de politica pentru ca sunt implicati intr-un fel sau altul şi o mare masa de oameni indiferenti”. in fapt, cu cat participarea la vot va fi mai scazuta cu atat rezultatele vor fi mai previzibile şi viata partidelor mai facila.
Gri!
Dupa trei saptamani de campanie electorala loviturile politice spectaculoase vin mai degraba dinspre un univers gri. Un fost procuror cu acces la documente secrete face dezvaluiri incomode despre preşedintele Traian Basescu, iar inregistrarea şantajarii unui inalt demnitar loveşte in inamicii media ai aceluiaşi Basescu. in acest mediu caracterizat de confuzie şi dezamagire putini romani mai cred ca vor putea struni vreodata monstrul tricefal al politicii de la Bucureşti.

Parodie politică la Bucureşti?

Sub acest titlu, ziarul german de stânga, Süddeutsche Zeitung, care a susţinut în campania electorală germană tabăra înfrântă a social-democraţilor lui Frank-Walter Steinmeier, încearcă să-i dea o mână de ajutor lui Mircea Geoană. Potrivit subtitlului articolului din ziarul muenchenez, preşedintele Băsescu şi-ar "satisface capriciile cu Parlamentul, timp în care situaţia economică" a ţării s-ar "deteriora rapid".

Amplul comentariu, semnat de Klaus Brill, reia pe larg istoria desemnării diverşilor premieri eşuaţi în ultima vreme, prevede şi insuccesul lui Liviu Negoiţă şi preia punctul de vedere al lui Geoană, acuzându-l pe preşedintele ţării că ar prelungi criza în mod voluntar, spre a se perpetua la cârmă.

Reliefând că, până la instituirea unui guvern stabil, FMI reţine plata unui credit imperios necesar spre a se evita riscul unui faliment, articolul din ziarul citat atacă indirect şi partidul lui Crin Antonescu în măsura în care constată că proasta gestionare economică a început sub guvernul liberal precedent. Autorul pune degetul pe rană, scoţând în evidenţă "cadourile electorale" făcute anul trecut, cu sprijinul "unei largi majorităţi parlamentare", când s-a procedat la sporirea masivă a pensiilor şi salariilor din serviciul public, golindu-se visteria României.

Ziarul mai semnalează că "FMI solicită drastica reducere a pensiilor şi salariilor precum şi majorarea vârstei de pensionare" şi că revendicările instituţiilor monetare au provocat încordări şi tulburări sociale. Articolul consemnează în fine şi „accesele de luciditate" ale clasei politice, manifestate în decizia partidelor parlamentare de a însărcina guvernul interimar Boc să introducă în forul legislativ proiectul de buget pe 2010.

Frankfurter Allgemeine Zeitung îşi informează cititorii cu privire la certurile politice de la Sofia şi la posibila suspendare din funcţie a preşedintelui socialist Parvanov, la cererea formaţiunilor de centru-dreapta care domină parlamentul bulgar. Parvanov formulase anterior acuze grave la adresa executivului sofiot, condus de conservatorul Bojko Borisov.

Ample spaţii se alocă în presa occidentală şi criticilor, de-o virulenţă fără precedent, exprimate de preşedintele Rusiei, Medvedev, pe tema înapoierii în care se zbate Rusia. „Medvedev i-a silit pe liderii societăţii ruse să asculte acest discurs de 100 de minute, la finele căruia Vladimir Putin a uitat să bată din palme", afirmă Sueddeutsche Zeitung. Deşi pe Putin "ar fi trebuit să-l apuce tremuratul, auzind modul în care Medvedev a analizat starea economică a Rusiei, actualul premier n-are motive să se teamă, întrucât popularitatea lui Putin continuă s-o depăşească pe cea a lui Medvedev".

Nici Frankfurter Allgemeine Zeitung nu-şi ascunde scepticismul în legătură cu posibilitatea Rusiei de a se moderniza în toate domeniile, aşa cum i-a cerut Medvedev. Ziarul conservator din Frankfurt nu consideră credibilă promisiunea preşedintelui, potrivit căreia "cuprinzătoarea modernizare a societăţii ruse ar urma să se întemeieze, pentru prima dată în istorie, pe valorile democraţiei. Fiindcă Medvedev n-a dovedit câtuşi de puţin că nu mai este la cheremul lui Putin".

Autor- DW: Vlad Mixich, Petre M. Iancu
Redactor: Medana Weident

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.