miercuri, 18 noiembrie 2009

Pandemiile electorale si raspandirea virusului crizei politico-economice

Romania isi alege presedintele in plina criza politica si economica

Fara guvern de mai bine de o luna de zile si afectati de o grava criza economica, romanii decid in aceasta duminica, in cadrul primului tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, in legatura cu continuitatea in functie a actualului sef al statului, Traian Basescu, transmite, marti, agentia spaniola de presa EFE .
Basescu ajunge in pragul alegerilor in acelasi mod in care si-a exercitat intregul mandat, adica, incapabil sa formeze un executiv stabil sau sa conlucreze fara tensiuni evidente cu cele trei cabinete care au trecut pe la Palatul Victoria .
Cand a fost ales prima data in functia de presedinte, acum cinci ani, fostul capitan de marina comerciala, de centru-dreapta, carismatic si reformist, a facut din lupta impotriva coruptiei unul din principalii sai cai de bataie.
Criticii sai vad in constantele sale infruntari cu legislativul si cu guvernul dovezi ale autoritarismului su incapacitatii sale de a negocia. In acelasi timp, partizanii sai considera ca este vorba de batalii necesare pentru atingerea obiectivului pe care si l-a propus, de a elibera tara de oligarhii ramasi din fostul regim comunist.
In timp ce Basescu solicita sa fie votat pentru a-si continua proiectul de lupta impotriva coruptiei si pentru a moderniza Romania, principalul sau rival, social-democratul Mircea Geoana, isi cheama sustinatorii sa-l voteze pentru a se elibera de "bonapartismul" actualului presedinte. Potrivit oponentului sau, Basescu a adus Romania la paralizie, fiind una dintre tarile europene cele mai afectate de criza economica si financiara mondiala.
Acuzat de Basescu ca este omul de paie al fostului presedinte si fost comunist Ion Iliescu, de asemenea membru al Partidului Social Democrat (PSD), Geoana s-ar impune, potrivit sondajelor, in primul tur de scrutin cu 32 la suta din voturi, fata de 31 la suta din voturi, pe care le-ar obtine principalul sau adversar. Cel de-al treilea candidat, liberalul Crin Antonescu, ar obtine doar 18 la suta dintre sufragii si nu ar ajunge in al doilea tur de scrutin, prevazut sa aiba loc pe 22 decembrie.
Tot pe 22 noiembrie, romanii se vor pronunta si intr-un rrendumul legat de eliminarea unei camere legislative, masura ce ar duce la reducerea numarului de parlamentari la maximum 300. Basescu insusi a convocat acest rrendum, explicand ca urmareste eliberarea tarii de o birocratie inutila. Rrendumul este insa vazut de opozitie si de o buna parte a societatii civile drept un artificiu electoral pentru a atrage alegatori.
Indiferent cine va castiga alegerile, viitorul presedinte se va gasi la carma unei tari cu o recesiune economica in jurul a 8 la suta si cu o rata a somajului de peste 7 la suta, cifra dubla fata de cea inregistrata acum un an.
Una dintre primele sarcini ale noului presedinte va fi formarea noului guvern, in situatia in care, cum au anuntat deja liderii majoritatii parlamentare din opozitie, legislativul va respinge si a doua propunere pentru primul ministru, facuta de Traian Basescu, asa cum a facut si cu prima.
De existenta unui nou guvern este conditionata sosirea unei noi transe din creditul international de 20 de miliarde de euro, contractat in martie, pentru evitarea colapsului economic. UE, Banca Mondiala si Fondul Monetar International au amanat trimiterea a 1.500 de milioane de euro aferenti transei din luna decembrie, in conditiile in care guvernul interimar nu are puterea necesara pentru a adopta reformele stabilite in acord .

Urmatoarea pe lista depasirii scrutinul prezidential in plina de criza politco- economica

Numarul victimelor epidemiei de gripa noua si a infectiilor respiratorii acute a crescut in weekend in Ucraina de la 265 la 299 de persoane, iar peste un milion de ucraineni sunt contaminati intr-un fel sau altul, epidemia extinzandu-se de la vest spre est, relateaza luni publicatia ucraineana Segodnia.
Declaratiile oficialilor ucraineni referitoare la epidemie sunt extrem de contradictorii: in timp ce presedintele Viktor Iuscenko sustine ca virusul A ar putea sa fie unul mutant, premierul Iulia Timosenko da asigurari ca situatia este sub control, iar fostul premier Viktor Ianukovici, liderul Partidului Regiunilor, candidatul cu prima sansa la scrutinul prezidential din 17 ianuarie 2010, considera ca nu in Cernauti "vor renaste dinozaurii", referindu-se la speculatiile legate de aparitia unei noi tulpini a virusului A.
In randul populatiei se remarca un val de cinism, panicii luandu-i locul un fel de lehamite. Multi dintre ucraineni considera ca panica legata de epidemia de gripa noua a fost inflamata de candidatii la alegerile prezidentiale din iarna, cu scopul de a-si atrage electoratul. "Sunt sigura ca nu exista nicio epidemie, clasa politica a creat epidemia de gripa noua pentru a-si atrage voturi. Cand in Ucraina se intampla sa fie alegeri, inevitabil au loc tot felul de tragedii. Altfel este imposibil. De data aceasta, avem gripa porcina exact in campania electorala", spune o tanara din Kiev.
In ultimele trei zile, opinia publica din Ucraina dezbate cu patima anuntul facut de seful biroului regional pentru medicina legala din Cernauti, Viktor Bacinski, care sustine ca a constatat in cazul mai multor persoane decedate de gripa un diagnostic gresit si, ca urmare, o medicatie gresita. El pretinde ca acestea nu sufereau de pneumonie, ci de un sindrom cardio-pulmonar de care este responsabil un mutant al virusului A.
Bacinski a alertat, impreuna cu un grup de oameni de stiinta din Cernauti, Ministerul ucrainean al Sanatatii in legatura cu faptul ca in Bucovina s-ar putea sa fie vorba de un virus A/H1N1 mutant, extrem de agresiv, care ataca direct plamanii, fara sa afecteze traheea. Acest virus provoaca un soc cardiogen, stop cardiac si moartea. In virtutea faptului ca pana in prezent nu au fost puse la punct standardele de tratament impotriva acestui nou tip de virus, el a solicitat Ministerului Sanatatii de la Kiev sa ia masurile necesare, insa potrivit responsabililor ucraineni este prematur sa se vorbeasca de un virus A mutant si de o schimbare a standardelor de tratament. Bacinski sustine ca virusul mutant poate ajunge in plamani nu doar prin inhalare, ci si prin membrana ochiului.
Astfel, medicii din Cernauti recomanda oamenilor sa nu renunte in niciun caz la mastile medicale, ci, in plus, sa poarte si ochelari de protectie.

Diplomatia in slujba intelegerii dintre marile puterii

Rusia si SUA nu reusesc sa se inteleaga asupra programului START
Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), care expira la 5 decembrie a.c., ar putea fi prelungit pana la intrarea in vigoare a unui nou acord asupra dezarmarii nucleare, intrucat Rusia si SUA nu reusesc sa se inteleaga asupra viitorului START, a declarat luni o sursa din cadrul Ministerului rus de Externe, citata de Interfax.
"Exista posibilitati juridice pentru a prelungi actiunea vechiului tratat pana in momentul in care va fi semnat noul acord", a declarat sursa diplomatica rusa, comentand recentele afirmatii ale consilierului presedintelui SUA pentru Rusia si Eurasia, Michael McFall. Acesta a afirmat ca SUA si Rusia au nevoie de un acord intermediar privind START, intrucat noul tratat nu va putea fi ratificat in termenele stabilite.
Opinia consilierului american a fost impartasita si de diplomatul rus, care a afirmat ca, si in conditiile in care noul tratat START ar fi semnat pana la 5 decembrie, ar mai fi nevoie de cateva luni pentru ratificarea documentului de care parlamentele Rusiei si SUA.
Potrivit presei ruse, una din divergentele ce impiedica cele doua parti sa ajunga la un nou acord, care sa inlocuiasca Tratatul de reducere a armelor strategice (START-1), semnat in 1991 intre SUA si fosta URSS si care expira la 5 decembrie a.c., este dorinta Washingtonului de a mentine un control sever asupra rachetelor ruse intercontinentale Topol, ceea ce pentru Moscova este inacceptabil.
Noul acord a reprezentat principalul subiect al convorbirilor desfasurate duminica intre presedintele rus, Dmitri Medvedev, si omologul sau american, Barack Obama, in cadrul Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) de la Singapore. Dupa convorbiri, presedintele SUA a declarat ca "partile avanseaza in privinta START, cu toate ca raman cateva probleme tehnice complicate", dupa cum scrie luni cotidianul rus Kommersant.
La randul sau, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat, tot potrivit Kommersant, ca Medvedev si Obama au convenit sa faca mecanismul de control "mai simplu si mai putin costisitor" si ca ordine in acest sens vor fi primite de ambele delegatii. Aceasta inseamna ca SUA sunt dispuse sa faca unele concesii pe marginea unuia dintre principalele subiecte controversate: mecanismul de control asupra rachetelor balistice intercontinentale pe platforme mobile, noteaza Kommersant.

Iranul va arata ca doreste sa coopereze, dar nu va renunta la drepturile sale

Drepturile Iranului in domeniul nuclear "nu sunt negociabile", a afirmat luni presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, angajandu-se in acelasi timp sa coopereze cu Occidentul "numai in cadrul legal al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA)", a informat agentia ISNA, preluata de EFE.
Iranul "este pregatit pentru un dialog constructiv si onest cu tarile din Occident in domeniul energiei nucleare", a mai afirmat Ahmadinejad. "Cooperarea in domeniul nuclear cu Iranul va fi benefica pentru Occident", a adaugat presedintele iranian, subliniind insa ca "drepturile nucleare ale natiunii iraniene nu sunt negociabile".
O mare parte a comunitatii internationale, in frunte cu SUA si Israelul, adauga EFE, acuza regimul Iranian ca ar ascunde, sub paravanul programului civil, un program clandestin in scopuri militare, al carui obiectiv este obtinerea de arme nucleare, afirmatii pe care Teheranul le respinge.
La mijlocul lunii octombrie, reprezentanti ai Washingtonului, Parisului si Moscovei i-au oferit Iranului un acord pentru a-si mentine activitatea nucleara si a diminua suspiciunile cu privire la programul sau de imbogatire a uraniului.
Acum o saptamana, presedintele Comisiei de securitate nationala si politica externa a parlamentului iranian, Alaedin Borujerdi, a afirmat ca Iranul "a exclus" trimiterea uraniului in afara tarii si ca este in cautarea "altor optiuni".

Autor: Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.