joi, 12 iulie 2012

Greselile in atidutine ale liderilor se rasfrang peste timp in pedepse asupra societatilor


 
 
Imi amintesc ca citisem de mult o carte care pe langa frumusetea scrieri prezenta o impotranta deosebita a invataturii capatate. Catrea despre care vorbesc in introducere se numea "Principele" de Niccolò Machiavelli si face recomandarile necesare pentru a fi capabil sa intelegem modul de comportament al so...cietatilor si atitudinea liderilor.
Im amintesc de asemenea cu se facea recomandarea la un moment dat „principelui" sa fie cu grija si sa se inconjoare de consilieri capabili si curajosi care sa-i spuna in fata adevarul si poate recomanda caile de urmat, astfel incat cu totii sa se asume pentru reusita sau pierderea realizata.
Si, apoi sa ne intoarcem la relatiile internationale traditionale sa ne pozitionam in zona in care Romania reusea intregeasca, intr-o diversitate, paleta liniilor comerciale.

***
La data de 11 aprilie 2012 Ambasadorul agreat al Olandei la Bucuresti, Matthijs van Bonzel, este pus in impostura de a nu comenta referitor la tergiversarea acreditarii sale de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Diplomatul Olandez a initiat prin Ministerului Olandez de Externe confirmand faptul ca ambasadorul Matthijs van Bonzel nu a fost lasat sa-si prezinte scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu pe un termen mai mare de 6 luni. Ministerului olandez de Externe a cerut explicaţii in legătura cu amanarea acreditarii ambasadorului olandez la Bucureşti, in contextul in care cercurile diplomatice cred că România blochează acreditarea pe fondul disensiunilor privind Schengen,
Presedentele Romaniei, Traian Basescu, invoca faptul ca nu a cunoascut de prezenta noului ambasador al Olandei la Bucuresti.
Un astfel de gest de ofensa diplomatica, l-a mai caracterizat pe presedentele Romaniei, Traian Basescu in cea ce priveste aceeasi primire a ambasadorului Republicii Islamice Iran la Bucureşti, Bahador Aminian Jazi.
***
In septembrie 2011, la doar o zi de la votul negativ al Olandei, tiruri cu flori si carne au fost blocate la vama romaneasca. Oficialitatile romane invoca descoperirea unor bacterii periculoase.
In martie 2012 iese la bataie insusi el presedintele Traian Basescu, care declara ca Olanda "face un abuz fara limite legat de un stat membru in cea ce priveste MCV-ul ".
***
O luna mai apoi, este randul mezinei europarlamentarului Elena Basescu sa ia atitudine fata de opozitia Olandei.
Ea declara in plenul Parlamentului European ca aceasta tara ( Olanda ) nu este in masura sa aduca critici Romaniei in privinta combaterii coruptiei si fraudelor.
Precizarea decorticata de orice incarcatura diplomatica face inconjurul Europei. "O incarcatura de 40 de milioane de tigari de contrabanda, in valoare de 15 milioane de euro, a stationat patru zile, fara a fi descoperita, in portul Rotterdam din Olanda, tara membra Schengen. Acest lucru ar fi fost imposibil in portul Constanta", a sustinut Elena Basescu.
 
Cu astfel de atitudini as putea spune ca indiferent de actiunile segregationiste ale PDL sau ale ex. presedintelui suspendat Traian Basescu, sa nu uitam in lupta noastra faptul ca eleganta ne cere sa stam neclintiti si sa ne pastram curajul.
Decenta va fi arma prin care vom cere tuturor sa ne recunoasca drepturile.
O prezenta masiva la vot va dizolva orice incalcare a dreptului unui popor de asi decide soarta prin frauda.
 Vom vota noi cei din Romania vointa noastra. Vointa poporului Roman. Astfel, despre Basescu putem vorbi la trecut ,atat in Romania cat si in spatiul European.
Demn de mentionat este si fapul ca o intoarcere la epoca Basesciana va fi apocaliptic pentru intregul conglomerat Unional European.
 
Ori interesele Uniuni Europene sunt mai presus de orice afaceri personale cu astfel de personaje din sau prin Romania.

Asadar, in fiecare zi ma rog pentru curajul domnilor voastre!
 
Sa aveti puterea de a crede si de a spune tuturor cunostintele domniilor voastre, despre dorinta noastra comuna!
 
Dr. Darius Stan
 
 

2 comentarii:

kellogs spunea...

O singura precizare imi permit, FSN a suspendat presedintele Romaniei invocind, culmea, nu aceste lucruri (grave) pe care le expuneti dvs., ci manipularea guvernului prin numitul sau Emil Boc, manipulare ce a avut loc nepermis de departe in trecut pentru ca FSN sa faca astazi, la un an dupa, procedura de suspendare a presedintelui.

Aceasta, coroborat cu certitudinea mea personala ca jocurile politice si abuzurile FSN sunt cu cateva ordine de marime mai daunatoare pentru Romania decat cele ale presedintelui suspendat Traian Basescu, am sa votez in continuare impotriva actului degenerat al FSN-ului.

In incheiere, as vrea sa stiu, daca tot vin alegeri anul acesta.. eu cu cine votez. L'am identificat pe Nicusor Dan ca om politic ce a pornit de la linia de "Start" (prin activismul sau civic), nu din mijlocul pistei in cariera sa, asa cum au facut cam toti parvenitii ce astazi ne conduc. Aud ca si'a facut partid, nu stiu mai multe detalii.. dvs apartineti de vreo structura votabila la alegerile parlamentare (sau in alt loc) ?

Cetateneste,
Catalin Popa

Destainuiri ale prezentului spunea...

Comparand situatiile putem afla intelesul datelor. Pentru Romania se poate traduce accesul la finante15.9, furnizarea inadecvata a infrastructurii 13.9, ineficienta birocratiei guvernamentale.12.2, Ratele de impozitare 11.6, Lege fiscala 11.2, Politica de instabilitate 8.6, Coruptie.6.9, Reglementarile restrictive de munca 5.2, Utilizarea inadecvata a fortei de munca educata .4.7, inflatia .3.5, Principii de etica a muncii in nationala a muncii .2.5, Reglementari valutare.2.5, Crima si furt .0.6, Guvernul instabilitate / lovituri de stat 0,4, Saraci in sanatatea publica .. 0.1

In timp ce pentru China la o populatie de 1,345,8 mil locuitori. Unde instabilitate politica . 11.2, ineficienta birocratiei guvernamentale . 17.3, Reglementarile restrictive de munca . 11.0, Ratele de impozitare .. 7.1, reglementarile in valuta .. 9.4, Reglementarile fiscale ..8,4, inflatia .. 4.6, Educatia inadecvata a fortei de munca .. 3.0
Coruptie .. 2.6, Guvernul instabilitate / lovituri de stat .. 2.0, Accesul la finantare ... 13.2, Coruptiei .. 9.5, ineficienta birocratiei guvernamentale . 9.0, Reglementarile fiscale .. 8.4, Aprovizionare insuficienta a infrastructurii ... 8.0,
Saraci de sanatate publica ..... 1.8, Crima si furt ... 1.1.
Mai clar . Din 139 de state prezente in analiza, respectarea dreptului 79 Romania avand inainte
76 Ghana .4.2
77 Malawi..4.2
78 Burkina Faso..4.2
79 Romania ..4.2
80 Zambia...4.1
81 Vietnam ..4.1
Increderea in politie si in organele statului pentru a pune in aplicare legea si ordinea in tara avem inaintea noastra 70 Ghana.4.2, 71 Zambia 4.2 , 72 Romania ..4.2

Din punct de vedere al calitati infrastructurii portuare ne situam pe locul 122 Romania, avand inaintea noastra state precum Lesotho 3.1, Tanzania 3.0, Burundi 3.0, Nigeria 3.0.

Am ajuns apoi si la educatie unde este masurata calitatea invatamantului primar unde suntem insotita de state cu o mai buna calitate Indonesia 4.1, Rwanda 4.1, Botswana 4.1,Albania 4.1,Romania 4.0, Kenya 4.0.

In fine, trecand peste ceilalti indicatori am ajuns si la indicatorul ce masaoara interesul statului in pastrarea si atragerea de oameni talentati-Brain drain sau indicatorul exodului de creiere unde ne situam in pozitia defavorabila 116 din 139 posibile, cu un coeficient de numai 2.4 .Inaintea noastra fiind state cum ar fi Tajikistan 2.6, Ecuador 2.5, Lebanon 2.5 Egypt 2.5, si urmati de Cameroon 2.4, Syria 2.4, Paraguay 2.4, Mali 2.4, Zimbabwe 2.4.


Pacea si Lumina mea fie peste gandul fratiilor voastre, iar Iubirea sa va ajute in cele de dorit.


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.