sâmbătă, 5 martie 2011

Stiri din lumea larga

Al-Islam Gaddafi, oaspete misterios in Republica Moldova
Al-Islam Gaddafi, fiul liderului libian, Muammar Gaddafi, a vizitat Republica Moldova la invitatia Biroului pentru Migratie si azil pe 19 ianuarie. informatia a fost confirmata de reprezentantul Ministerului de Externe de la Chisinau, andrei Popov. El a precizat insa ca nu exista nici o incompatibilitate a acestei vizite cu rezolutiile ONU, deoarece fiul liderului libian a venit la Chisinau inainte de rezolutia din 26 februarie, prin care ONU a condamnat incalcarea drepturilor omului in Libia. andrei Popov nu a putut spune cu ce scop si cu cine s-a intalnit la Chisinau al-islam Gaddafi, dar a mentionat ca acesta a venit cu o cursa aeriana din Austria.
La randul sau, liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a mentionat ca fiul liderului libian s-a aflat in Moldova doar o zi. La sedinta de astazi a Parlamentului de la Chisinau, comunistii din opozitie s-au aratat curiosi de vizita fiului lui Gaddafi. Presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a spus ca nu s-a intalnit cu al-islam Gaddafi, iar seful fractiunii Partidului Liberal-Democrat, Mihai Godea, a dat de asemenea asigurari ca nimeni din formatiunea sa nu s-a intalnit cu fiul lui Muammar Gaddafi.

Liga araba ia in considerare planul de pace al lui Hugo Chavez pentru Libia

Secretarul General al Ligii arabe, amr Moussa, a anuntat joi ca planul de pace pentru Libia propus de presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, este "luat in considerare", potrivit Reuters. Chavez a discutat cu Muammar Gaddafi despre trimiterea unei misiuni internationale pentru reglarea conflictului, iar liderul libian ar fi acceptat, relateaza aFP. al Jazeera a relatat ca si Mousssa ar fi de acord cu ideea trimiterii unor reprezentanti ai mai multor state in Libia, insa acesta a declarat joi ca planul este deocamdata analizat de Liga araba. Chavez are o relatie foarte buna cu Gaddafi. Potrivit acestuia, o interventie militara ar fi catastrofala. "in loc sa trimitem fortele marinei si avioane trimitem o misiune de bunavointa pentru a ajuta fratii nostri sa nu se mai omoare intre ei", a declarat Chavez. Conflictele din Libia au provocat moartea a peste 6.000 de persoane pana in prezent, conform informatiilor furnizate de organizatii nonguvenamentale.

Libia suspendata din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a votat unanim suspendarea Libiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului datorita masivelor incalcari ale drepturilor omului comise in timpul celor doua saptamani de suprimare a manifestantilor antiguvernamentali libieni. Este pentru prima data cand o tara a fost suspendata din Consiliul cu sediul in Geneva.
Peste 50 de natiuni au sustinut masura, care a fost adoptata prin consens. Ambasadorul Libanului la ONU, Nawaf Salam, a prezentat masura si afirmat ca suspendarea este un pas exceptional si poate doar temporar.
Rezolutia de o pagina exprima “ingrijorari profunde” fata de situatia drepturilor omului din Libia si noteaza ca Adunarea Generala poate anula apartenenta la Consiliul pentru Drepturile Omului daca un membru al acestui consiliu comite grave incalcari ale drepturilor omului.
Ambasadorul american Susan Rice a declarat ca miscarea este o mustrare dura la adresa conducerii libiene, dar una pe care si-a atras-o singura asupra ei. Ea a cerut din nou liderului libian Moammar Gaddafi sa se retraga de la putere.
“El si-a pierdut orice legitimitate pentru a conduce. El trebuie sa plece, si trebuie sa plece acum. Protestele din Libia sunt desfasurate de poporul libian. Este vorba despre drepturile umane universale ale poporului libian si ale tuturor oamenilor, si este vorba despre un regim care a esuat sa isi asume responsabilitatea protejarii propriei sale populatii”, a declarat ea.
Adresandu-se in numele statelor africane, reprezentantul Republicii Mauritius si-a exprimat suportul pentru suspendarea Libiei si a declarat ca regiunea sa este profund ingrijorata in legatura cu situatia continua din Libia.
“Comunitatea internationala trebuie sa trimita un mesaj puternic celor care sunt responsabili pentru violentele impotriva poporului libian si oamenilor din Libia care isi exprima aspiratiile legimite ca aceasta comunitate nu este indiferenta fata de gravele si sistematicele incalcari ale drepturilor omului si ca respecta dreptul la demonstratii pasnice pentru exprimarea acelor aspiratii”, a declarat el.
Ambasadorul ungar Csaba Kőrösi s-a adresat in numele Uniunii Europene, accentuand faptul ca suspendarea nu este o pedeapsa pentru poporul libian. “In mod contrar, este un mesaj rasunator de solidaritate cu ei si de o ingrijorare extrema pentru suferinta lor”, a declarat el.
Consiliul ONU pentru Drepturile Omului este format din 47 de state a caror responsabilitate este aceea de a intari promovarea si protejarea drepturilor umane in intreaga lume. Criticii sai sustin ca printre membrii Consiliului se afla unele dintre cele mai dure regimuri din lume precum China, Angola, Cuba si, pana astazi, Libia.
De asemenea in timpul sesiunii de marti, Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a informat pe scurt statele membre despre criza umanitara tot mai mare din Libia si de-a lungul granitelor sale cu Tunisia si Egiptul, unde zeci de mii de muncitori migratori au fugit din calea violentelor.
El a anuntat ca planuieste in urmatoarele zile sa numeasca un delegat special care va lucra indeaproape cu guvernele regionale si cu comunitatea internationala in vederea coordonarii raspunsului ONU.




Romania.Securitatea de ieri, securitatea de astazi

Romanii raman insa prizonierii istoriei negre a serviciilor lor secrete, asimilate cu teroare si servilism politic. iar aceasta reactie nu e dificil de inteles mai ales ca o buna parte a fostilor inalti ofiteri ai securitatii comuniste s-au adaptat rapid „tranzitiei” anilor 90, devenind prosperi capitalisti europeni. Cum se articuleaua procesul schimbarii la fata a serviciilor secrete din Romania?
La mai bine de 20 de ani de la disparitia „de jure” a Securitatii comuniste, serviciile de informatii din Romania functioneaza in continuare sub semnul unor legi vechi, anterioare intrarii Romaniei in NaTO. Este, probabil, principala piedica in calea reformarii celor mai importante doua servicii: SRi si SiE.
Sub presiunea cerintelor europene si nord-atlantice, aceasta schimbare la fata a serviciilor secrete a inceput in urma cu cativa ani. Care este profunzimea efectului putem doar intui din gestica si evolutia publica din ultimul timp.
Interesant este ca atat SiE cat si SRi sunt conduse de doi oameni care nu provin din randul democrat-liberalilor, George Maior avand origini social-democrate puternice in timp ce Mihai Razvan Ungureanu este un fost ministru de externe liberal. alaturi de al presedintelui Traian Basescu, mandatele politice ale celor doi se numara printre cele mai rezistente probei timpului.

Importanta implicarii SRi in recentele operatiuni anti-coruptie din vami este evidenta si face parte dintr-un proiect de durata. De notat sunt si atacurile furibunde ale omului de afaceri Sorin Ovidiu Vantu la adresa conducatorilor actuali ai SRi. Relatiile lui Vantu cu fosti inalti ofiteri de Securitate sunt de notorietate, iar respectul pentru SRi al patronului suspectat de coruptie este admis public.
Dar nu cu institutia are S.O.Vantu probleme, ci cu cei care o conduc si care, la prezumtivele ordine ale lui Traian Basescu, il vaneaza alaturi de aNaF si instantele de judecata. O logica care tradeaza specificul perioadei comuniste in care separarea puterilor in stat era un ideal pentru prosti si independenta institutiilor un scop al naivilor.
Putin comentat in spatiul media, un anunt recent al SiE reprezinta probabil cel mai important gest de transparentizare venit in ultimul deceniu din partea unui serviciu roman de informatii. in colaborare cu Universitatea Bucuresti, SiE va admite in stagiu practic masteranzi din discipline variate, de la drept pana la jurnalism. Este continuata astfel campania de imagine initiata de catre directorul SiE, Mihai Razvan Ungureanu.

Acesta, in mai multe interviuri, a vorbit despre reforma institutiei pe care o conduce, iar cea mai interesanta informatie, transmisa repetat, semnalizeaza nemultumirea serviciilor in privinta colaborarii cu factorul politic. astfel, Ungureanu afirma intr-un interviu pentru Jurnalul National ca SiE a trimis „peste 200 de informari in sase luni” pe subiectul situatiei tensionate a romanilor in italia. Cu alte cuvinte, la capatul politic al firului informatiei, serviciile gasesc fie dezinteres, fie incompetenta.
Acest ultim punct lamureste intrucatva relatia dintre politicieni si serviciile de informatii. E poate paradoxal dar, pe masura ce activitatea celor din urma este mai limpede reglementata prin lege, serviciile devin mai puternice in sens democratic.
Dar atata timp cat activitatea unui serviciu secret in Romania europeana este supusa unei legi croite in logica unei epoci trecute, politicienii au spatiu de manevra in a manipula activitatea serviciilor.

Orice schimbare la fata a Serviciilor ramane de aceea subreda, iar retorica de tip Sorin Ovidiu Vantu prinde avant. au trecut deja 4 ani de la inaintarea propunerilor de schimbare a legii securitatii nationale, iar la capatul politic al reformei se gaseste in continuare dezinteres sau reavointa.


Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.