sâmbătă, 27 noiembrie 2010

Tensiuni la finanul primului deceniu al secolului XXI

Intre Coreea de Sud si Coreea de Nord a izbucnit in cursul dupa-amiezii de marti 23.11.2010 un schimb de focuri de artilerie in apropierea "Liniei de delimitare nordice" controversate.
Potrivit partii sud-coreene, atacul a inceput in jurul orei 14:30, cand peste o suta de obuze nord-coreene au atacat zona maritima din jurul insulei Yeonpyeong. Fortele sud-coreene au ripostat imediat, lansand peste 80 de obuze. Armata sud-coreeana a intrat in stare de alerta maxima. Potrivit presei sud-coreene, atacul a provocat moartea a doi militari sud-coreeni si ranirea a zece sud-coreeni, din care doi se afla in stare grava.
Presedintele sud-coreean, Lee Myung-Bak, a convocat, o reuniune de urgenta a responsabililor din institutiile de securitate, cerand o pregatire care sa "faca fata ferm provocarilor nord-coreene si sa depuna toate eforturile pentru prevenirea agravarii situatiei".
Comandantul suprem al armatei populare nord-coreene a declarat ulterior ca in pofida repetatelor avertismente ale fortelor nord-coreene, trupele sud-coreene au inceput marti 23.11.2010, la ora 13:00, lansarea de obuze asupra apelor teritoriale nord-coreene din apropierea insulei Yeonpyeong. Armata nord-coreeana a raspuns imediat atacului sud-coreean.

http://www.youtube.com/watch?v=8fvsL-gmq8g&feature=player_embedded#at=26

Administratia Americana a criticat ferm actiunile militare ale Coreei de Nord si a cerut acestui stat sa se abtina de la orice manifestari beligerante. Washingtonul si-a reiterat angajamentul de a asigura apararea Coreei de Sud si a pacii si stabilitatii regionale. Fortele armate americane nu s-au implicate in tensiunile din peninsula coreeana, dar autoritatile din SUA au suplimentat numarul militarilor trimitand in zona portavionul George Washinton pentru a monitorizeaza mai atent situatia, potrivit declaratiei reprezentantilor Casei Albe.
Pe langa toate acestea reprezentantii UE au condamnat sever interventia militara. Oficialitatile europene sunt "foarte ingrijorate" de evenimentele recente din peninsula coreana. China si Rusia sunt preocupate de acest incident. Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Hong Lei, si-a exprimat speranta ca partile sa depuna eforturile necesare pentru mentinerea pacii si stabilitatii in Peninsula Coreeana. La randul sau, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe spera ca situatia sa nu se agraveze si cele doua parti sa revina pe fagasul coexistentei pasnice.
Toate statele considera, ca "pericolul provocat intre cele doua coreei trebuie evitat" si a cerut incetarea ostilitatilor in peninsula. Guvernul de la Londra condamna si el "noile tensiuni " aparute intre cele doua state Coreene. In context, guvernul japonez le-a cerut ministrilor sa se pregateasca pentru evolutii neasteptate ale conflictului din peninsula coreeana.
China cere incetarea provocarilor militare in peninsula coreeana
Premierul Chinei, Wen Jiabao, a cerut celor doua Corei sa renunte la provocarile militare. Beijingul doreste pastrarea pacii si stabilitatii in peninsula coreeana si se pronunta impotriva activitatilor militare provocatoare, potrivit unui comunicat emis de ministerul chinez de externe. Anterior, SUA cerusera Chinei, dupa atacul Coreei de Nord asupra insulei sud-coreene Yeonpyeong, sa-si exercite influenta asupra regimului de la Phenian, pentru a-l determina sa dea dovada de retinere.
Cu toate acestea pregatirea exercitiilor militare Americano-sud-coreene intr-un astfel de climat aduc regiunea in pragul razboiului Coreea de Nord a avertizat vineri ca exercitiile militare americano-sud-coreene, care incep la sfarsitul saptamanii, vor aduce Peninsula in pragul razboiului. Ignorand semnalele celorlale sate SUA si Coreea de Sud s-au pregatit pentru a organiza duminica, timp de patru zile, exercitii militare comune, pentru a demonstra parteneriatul strans dintre cele doua tari. In context, presedintele sud-coreean Lee Myung Bak l-a numit in functia de ministru al apararii pe Lee Hee-won, fost consilier prezidential pe probleme de securitate. Anterior, Kim Tae-young a demisionat de la sefia apararii, dupa critici masive privind raspunsul Seulului la agresiunea Coreei de Nord.

Acum analizand situatia din zona putem spune se ascunde, asadar, in spatele aparentului absurdului atac de artilerie dintre cele doua state coreene care a amplificat la cote fara precedent tensiunile - nu doar in Extremul Orient, ci la nivel global.
Global, fiindca SUA nu vor si nu pot sa-si abandoneze aliatul sud-coreean si nici pozitia de jandarm al lumii, asa cum nici China, Rusia, Brazilia, Turcia nu vrea sa renunte la protejatii de la Phenian.
Cei din urma nu sunt, fireste, de capul lor. Condusa de un regim stalinist pur si dur, Coreea de Nord, departe de a fi autarhica, asa cum si-ar dori conducatorul ei, este o tara adusa in sapa de lemn. Populatia ei se confrunta de ani buni cu spectrul rationalizarii excesive.
In rastimp, dictatura, aflata in faza unei dificile tranzitii a puterii de la dictator la fiul sau, aloca putinele resurse pe care si le procura din vanzarea de tehnologie militara in productia de bombe atomice. Or, armele nucleare sunt numai bune ca instrument de santaj politic si militar, dar insuficiente ca sa evite ostracizarea diplomatica si izolarea de ajutoarele economice occidentale. America si Coreea de Sud s-au retras de la tratativele in sase, la care, pe langa cele doua Corei, mai participa Rusia, China si Japonia.
La randul sau, Beijingul are tot interesul sa evite riscul major al imploziei sistemului nord-coreean, care ar lipsi China de un cap de pod important si ar provoca inundarea tarii vecine cu mase de refugiati nord-coreeni. In plus, China nu are nici un interes sa piarda pozitia favorabila descrisa de liniile comerciale.
In aceste conditii, scopul dublu al tirului de artilerie din zona coreeana - o provocare catusi de putin singulara,. Pe de o parte, Phenianul si Beijingul demonstreaza ca „pot si altfel", ca nu se impaca defel cu absenta Americii si Coreii de Sud de la masa negocierilor in sase si mai ales cu lipsa ajutoarelor economice din cele doua tari.
Pe de alta, dincolo de incercarea de a determina revenirea SUA si Coreii de Sud la tratative si sentimente mai bune, Coreea de Nord e vulnerabila din pricina succesiunii la carma tarii, a trecerii puterii de la un dictator la altul.
Mai grav e faptul ca provocarile nord-coreene au fost, indirect, favorizate de perceptia prevalenta la Phenian si Beijing ca America si Coreea de Sud sunt, actualmente, prea putin pregatite pentru a le riposta in forta. Sub Obama, SUA dau semne de mare slabiciune, ceea ce n-a intarziat sa amplifice o implicarea rapida, profitabila si ieftina a potentatilor congresului SUA.

PE este ingrijorat de ingerinta politica a serviciilor secrete in Ucraina

PE isi exprima, intr-o rezolutie privitoare la Ucraina, ingrijorarea fata de presupusa crestere a influentei guvernamentale asupra presei, dar si fata de ingerinta politica a serviciilor secrete si adoptarea grabita a noilor reguli electorale. Conform regulilor Tratatului UE, Ucraina are dreptul sa aplice pentru aderarea la UE. "Ea are o perspectiva europeana, cu legaturi istorice, culturale si economice cu UE", au subliniat europarlamentarii, care isi exprima sustinerea fata de aspiratiile de integrare ale Ucrainei. in acelasi timp, rezolutia critica "semnele ingrijoratoare legate de respectarea tot mai redusa a democratiei si pluralismului" in Ucraina. Europarlamentarii se tem ca libertatea si independenta presei au fost supuse la presiuni in ultimele luni si atrag atentia asupra disparitiei editorului-sef al unui ziar concentrat pe problemele de coruptie. De asemenea, au cerut anchetarea serviciilor de securitate ucrainene, anchetarea politizarii lor si posibila lor "ingerinta in procesul democratic".

Presedintele Cehiei vrea sa negocieze dreptul de renuntare la moneda Euro

Presedinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul sau, ar vrea ca Praga sa negocieze cu Bruxelles-ul dreptul de a renunta la viitoarea adoptare de catre tara sa a monedei euro, anunta presa din aceasta tara, citata de agerpres. Doi ministri, sub acoperirea anonimatului, au declarat ca presedintele Klaus ar dori ca guvernul sa negocieze o exceptie asupra adoptarii euro, precizeaza site-ului IDNES.cz. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al presedintelui a refuzat sa comenteze aceasta informatie, potrivit agentiei France Presse. Totusi, ministrul ceh de Finante a declarat ca negocierea unei exceptii asupra utilizarii monedei unice nu reprezinta "pozitia guvernului ceh". aceasta exceptie ar urma sa permita Cehiei sa pastreze moneda sa nationala, chiar daca sunt indeplinite toate criteriile pentru adoptarea euro, dupa exemplul Marii Britanii si al Danemarcei. acest lucru anuleaza angajamentul de a adopta moneda europeana, acord pe care Praga l-a semnat in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2004.

Moscova si UE s-au pus de acord in privinta aderarii Rusiei la OMC

Conditiile acceptarii Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) au fost puse de acord saptamana aceasta cu Uniunea Europeana (UE). Guvernul Federatiei Ruse spera sa finalizeze integrarea in OMC in 2011. Expertii il sfatuiesc sa se grabeasca: viitoarele alegeri prezidentiale din SUa ar putea readuce Rusia in stadiul initial al procesului de negocieri, care dureaza de peste 17 ani, noteaza cotidianul rus Gazeta.
Divergentele cu UE privind aderarea Rusiei la OMC au fost anulate, a anuntat vicepremierul rus Igor Suvalov, dupa o intrevedere avuta la Bruxelles cu lideri ai UE. In opinia lui Suvalov, procesul de integrare in OMC va dura circa un an.
Surse din secretariatul lui Suvalov au declarat pentru Gazeta.ru ca, dupa finalizarea activitatii in vederea apropierii pozitiilor dintre Rusia si UE, 'au ramas doar probleme tehnice si juridice'. In acelasi timp, o declaratie a Comisiei Europene sustine ca negocierile s-au incheiat 'prin acorduri echilibrate pe marginea tuturor problemelor'. 'Mai raman probleme care trebuie rezolvate, in domenii precum comertul cu produse agricole, reglementarea tehnica, inclusiv masurile sanitare sau fitosanitare, regimul de investitii in industria auto', se spune in declaratia Comisiei Europene, in care se exprima convingerea intr-un 'progres rapid' pe marginea acestor subiecte. Una dintre 'problemele tehnice' se refera la 'Raportul grupului de lucru pe marginea aderarii Rusiei la OMS', care ar trebui sa cunoasca amendamente substantiale. In document mai este inca oglindita vechea intentie a premierului rus Vladimir Putin de a organiza procesul de aderare a Rusiei la OMC concomitent cu alti membri ai Uniunii Vamale (Belarus si Kazahstan). Ulterior, presedintele rus Dmitri Medvedev a renuntat la aceasta pozitie, iar in final s-a decis ca cele trei tari vor adera la organizatie separat, dar in conditii egalitare in ceea ce priveste accesul de marfuri si servicii in Spatiul Economic Comun al Uniunii Vamale. Principala divergenta dintre Rusia si UE se refera la marimea taxelor de export pe lemn, precizeaza Gazeta.ru. Din 2010 Rusia intentiona sa majoreze taxa pentru lemnul neprelucrat de la 15 la 50 de euro pe metru cub, pentru a zadarnici astfel exporturile masive de lemn. Insa, din cauza crizei economice aceasta majorare a fost amanata pentru un an. Membrii UE Finlanda si Suedia, ale caror industrii depind foarte mult de livrarile de lemn din Rusia, au solicitat renuntarea la majorarea taxelor. Ca raspuns, ministrul dezvoltarii economice al Rusiei, Elvira Nabiullina, a promis ca ma prelungi moratoriul asupra acestei majorari pentru inca un an, pana la 1 ianuarie 2012. Deocamdata, nu s-a ajuns la un acord pe marginea acestei probleme.
In afara de pretentiile tarilor membre ale UE, Rusia are divergente si cu principalii exportatori de produse alimentare. Din acest grup fac parte 19 tari, intre care Canada, australia si Noua Zeelanda, precum si unele tari din america Latina. Divergentele se refera la marimea subventiilor pentru sprijinirea agriculturii. Nu in ultimul rand, Rusia nu are inca acordul final al Georgiei in problema aderarii la OMC. In conformitate cu regulamentul OMC, fiecare pretendent la aderare trebuie sa primeasca acordul tuturor membrilor OMC. Georgia se plange de sanctiunile economice din partea Moscovei si de faptul ca o parte din teritoriul sau este ocupat de Rusia, ceea ce a dus la paralizarea comertului in zonele respective. Insa, potrivit partii ruse, 'pretentiile Georgiei sunt de ordin politic, in timp ce OMC nu este o organizatie politica'.
In opinia economistului rus Iaroslav Lisovolik, Rusia ar trebui sa 'forteze' procesul de aderare la OMC. 'In prezent, principalii jucatori ai OMC - UE si SUa - au vointa politica de a primi Rusia in organizatie. In 2012, in SUa vor avea loc alegeri prezidentiale si nu se stie care va fi rezultatul lor. Exista riscul ca indelungatul proces de negocieri sa fie luat de la capat', atentioneaza Lisovolik.
Inainte de negocierile cu UE, Moscova rezolvase toate divergentele cu Washingtonul, aminteste in final ziarul rus. Cele doua parti convenisera asupra accesului pe piata comenzilor de stat, asupra procedurii de unificare a controlului fitosanitar si veterinar si a o serie de alte probeleme. Liderii de la Kremlin si Casa Alba sunt acum convinsi ca Rusia va adera la OMC in 2011.


Dr. Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.