joi, 19 august 2010

Relatile diplomatice Ruso-Romane

Tensiunile din aceasta saptamana in cea ce privesc relatile diplomatice ruso-romane aduc in atentie manifestari non-diplomatice prin expluzarile reciproce a membrilor ambasadelor . Luni, FSB a comunicat retinerea sub acuzatia de spionaj a lui Gabriel Grecu, angajat al ambasadei Romaniei la Moscova. MAE rus l-a declarat persona non grata, iar în partii romane i-a fost trimisa „nota ferma de protest" în legatura cu activitatea acestuia.
In replica Romania anunta in contrapartida expulzarea din Romania a unui diplomat rus fara a i se aduce acuzatii. Mass-media romana a anuntat numele diplomatului rus, declarat de Bucureşti, persona non grata. Este vorba de o pozitie similara (secretar 1) a ambasadei Federatiei Ruse în Romania, Anatoli Akopov.
Prin Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice prevede la articolul 9 ca statul acreditar poate decide oricand, fara a trebui sa-si motiveze hotararea, ca seful sau orice membru al personalului diplomatic al misiunii este persona non grata sau ca orice alt membru al misiunii nu e acceptabil.
MAE rus isi rezerva dreptul de a lua masuri dupa expulzarea unui diplomat rus din Romania.

Astazi 19. 08.2010 Ministerul rus al Afacerilor Externe si-a exprimat protestul fata de expulzarea de la Bucureşti a unui angajat al ambasadei ruse. Moscova isi rezerva dreptul la masuri de raspuns, se spune intr-un comunicat al Ministerului rus al afacerilor Externe. „Spre deosebire de secretarul I al ambasadei Romaniei la Moscova, retinut in flagrant delict, diplomatul rus nu a savarsit nicio actiune care sa justifice o asemenea decizie. A uni aceste doua probleme înseamna a otravi în mod intentionat atmosfera relatiilor ruso-romane", se spune în comunicat.
„Regretam profund ca in locul eforturilor de a indeparta particularitatile negative ale relatiilor ruso-romane, Bucurestiul si-a demonstrat din nou desconsideratia fata de problema indreptarii lor.
Partea rusa nu este de acord categoric cu o astfel de atitudine destructiva. Ea contravine intereselor dezvoltarii ascendente a parteneriatului dintre tarile noastre, la care chemam permanent partea romana", se spune în comunicat.
Se spunea spre exemplu ca Gabriel Grecu, ofiter SIE, a lucrat sub acoperire diplomatica la ambasada Romaniei la Moscova pentru CIA.
Totusi, conform informatiilor FSB, Serviciul de Informatii roman era interesat de situatia din Moldova şi Transnistria, date privind înalte persoane oficiale şi lideri politici dinTransnistria. În Transnistria se afla contingentul pacificator rus. Diplomatul retinut avea un scop precis, a declarat expertul Aleksei Martanov, anume "analiza situatiei privind prezenta militara a Rusiei în Transnistria: efectivul de soldati, locurile de dislocare, tehnica de lupta, conditiile desfaşurarii militare, conditiile de utilizare a aerodromului militar din Tiraspol. De asemenea, la Moscova el a strans informatii despre liderii Transnistriei şi ruşii care în Transnistria au functii de diplomati, în departamentele militare, etc."
Bucureşti manifesta demult interes pentru Moldova, Transnistria şi chiar regiunile Odessa şi Cernauti din Ucraina.
Romania nu ascunde faptul ca vrea sa-şi extinda teritoriul pe seama alipirii Moldovei, inclusiv a Transnistriei. Mai mult, în aceasta regiune se prevede chiar varianta preluarii cu forta a puterii. De asemenea, Bucureştiul pretinde la o parte din teritoriul Ucrainei, în principal la Bucovina.
Insa exista si o alta latura posibila a acestui scandal. Romania este membra a NATO, unde rolul principal il joaca SUA. Insa Washington da asigurari ca nu are o retea larga de agenti în tarile din spatiul postsovietic si nici nu are nevoie de asta. Diplomatul roman Grecu putea fi agent al serviciului de spionaj al NATO. Adica, la ora actuala Romania este membra a aliantei, iar Serviciul Special de Informatii al Romaniei alcatuieste un tot unitar cu celelalte servicii de informatii ale NATO. Adica romanii nu deservesc acelasi interes cu celelalte state membre?
Eu, personal nu cred ca Gabriel Grecu sa fi facad parte dintr-un organism atat de bine perfectionat cum sunt serviciile secrete.

Dr.Darius Stan

Niciun comentariu:


Coloana Infinitului

Persoane interesate

Romania intre mit si adevar. Ajuta-ne sa te identificam Romania!

Ca multe alte lucruri în aceasta tara, dezbaterile în jurul conceptului de imagine de tara, cat si implementarea solutiilor gasite au fost în principal tratate superficial pe un plan secund.
Migrand de la zona plina de patriotism, inainte de 1989, in care mitul romanului apreciat ca fiind extraordinar in tot si toate a fost distrus odata cu deschiderea frontierelor si circulatia romanilor in afara granitelor. Pentru cel putin o perioda de timp in fata prietenilor din afara granitelor, imaginea cetateanului roman, ramane a unui cetatean dintr-o tara necunoscuta, despre care mitul american afirma ca este patria lui Dracula.
Altfel spus, imaginea actuala a Romaniei nu este atractiva pentru turisti sentimentul creat fiind negativ, exprima nesiguranta si poate chiar pericol.
Si descoperim acum, in plina epoca a globalizarii, ca avem nevoie de propria noastra identitate in cadrul acestui spatiu imens creat de deschiderea granitelor deoarece nu mai putem trai sau gandi doar in zona delimitata initial a teritoriului romanesc.
Pe de alta parte, intalnirea cu ceilalti semeni din alte state, oricare ar fi acestea, va începe de la imaginea stereotip asociind personajul interlocutor cu imaginea descrisa de catre ceilalti din zona acestuia de influenta.
În aceast comportament se vor decupa atat stereotipurile din care este formata imaginea prezenta a culturii romane în viziunea unor straini, dar si premisele necesare azi pentru a depasi aceste imagini si de a proclama o identitate demna de incredere.
Situatia este cu atat mai interesanta cu cat aceste stereotipuri sunt rezultatul imaginii pe care noi, ca indivizi sau exponenti ai unei natiuni, o prezentam în fata celor pe care ii intalnim.
Este imperios necesar sa identificam si sa reusim sa promovam o noua imagine - un nou “simbol indicador” pentru Romania.
In ultimile incercari nu s-a gasit un element pur romanesc definitoriu. Imaginea tarii noastre nu a fost asociata cu nici un simbol anume. Nici sarmalele si nici mamaliga nu sunt un simbol pentru Romania, asa cum vedem maslinele ca simbol al Greciei sau gulashul un indiciu clar pentru Ungaria. Nu s-a gasit nici vreun monument care sa aiba o rezonanta la fel de puternica pentru cetatenii altor tari precum Turnul din Pisa - Italia, Turnul Eiffel - Franta sau Big Ben-ul din Londra.
Putem descrie Romania ca un pamant aflat in mijlocul confluentelor civilizatiilor, ca o insula aflata intr-un imens ocean in care dimensiunile spatiului si timpului cuprind toate valurile de cultura ale imperiilor. Iar acest pamant a ramas neclintit zi dupa zi, an dupa an, secol dupa secol.
Tinut vegheat de cetatea Corvinilor, cu triumfatoarea-i intrare prin “Poarta Sarutului “ si poate cea mai simbolica imagine pentru Romania, precum o stea calauzitoare, un semn al recunostintei infinite pentru ospitalitatea acestui popor –Coloana Infinitului.
Apoi sa ne indreptam atentia catre puritatea obiceiurilor acestui popor. O mostrã de autenticitate, o creatie populara unica, Cimitirul vesel de la Sapanta aduce in amintire obiceiurile dacilor, ritualul de înmormântare ce are ca scop unic redarea sperantei in viata de apoi. Caci ce este sacru nu este si trist, la fel cum mormintele nu tin de moarte, ci de renastere.
La fel de important in viata de zi cu zi a oamenilor este cantecul specific, dandu-le acestora posibilitatea de a-si manifesta trairile prin intermediul muzicii, cantecul devenind astfel parte din ritualuri. Venirea sau nasterea unui nou membru al comunitatii, plecarea temporara sau definitiva a unui membru din popor, intampinarea unui anotimp, cu precadere, primavara, simbol al renasterii si revigorarii naturii, strangerea recoltei sau orice alte evenimente au fost prilej de bucurie sau de alinare a sufletului si mereu exprimate muzical. Si apoi cantecele specifice care incearca sa creeze idealuri pentru oamenii simpli si saraci, scotand in evidenta trasaturile demne de lauda ale unor eroi……
Despre marile imperii s-a scris si s-au dezbatut astfel de teme in toatã lumea. Atlase geografice, filme documentare sau artistice, toate vorbesc despre aceste civilizatii megalitice, misterioase, autoare ale unor realizãri tehnice si stiintifice care ne mirã si astãzi.
Insa de partea cealalta nu gasim decat o vaga umbra istorica a ceea ce a insemnat “cel mai numeros popor dupa indieni” dupa scrierea lui Herodot .
Dacã ai ajunge în Egipt nu ai putea intelege cum au fost construite piramidele la fel cum nu ai reusi sã descifrezi în laborator compozitia artistica a picturilor de la Voronet, mostenire artistica de pret a poporului nostru.
La fel cum nu s-a inteles din istorie de ce imparatul Traian a considerat necesar sa precizeze multitudinea bogatiilor ce "nu pot fi transportate in Roma".
Am putea spune ca cel ce crede ca are solutia teoretica a acestor enigme trebuie sã parcurga mii de kilometri pentru a descoperi ca fiecare popor este minunat in felul sau si fiecare civilizatie are valoarea sa pe scena mondiala ce trebuie promovata de cei ce traiesc, graiesc si simt pentru acel loc.

Pentru aceasta suntem onorati sa va alaturati noua si sa dezbatem acesta tema in viziunea dumneavoasta. Fiecare dintre noi poate contribui la identificarea si crearea unui simbol reprezentativ pentru Romania si pentru romani oriunde s-ar afla acestia!

Scris de Darius Stan

Nicolae Titulescu -Gandire diplomatică, europeană şi mondială.